Dodaj do ulubionych

Macierzynski a umowa o prace

IP: *.* 25.09.01, 01:06
Moze ktos potrafilby udzielic mi odp. ze wskazaniem zrodla prawnego na nastepujace pytanie:czy jak matka przebywajaca na urlopie macierzynskim albo wychowawczym moge podjac dodatkowa prace (oby!)- chodzi o kilka godz.w tygodniu w redakcji czasopisma na stanowisu korektora.Jesli tak, to w jakiej formie powinnam podpisac umowe, w gre pewnie wchodzi umowa o dzieło albo jakies zlecenie, zeby nie uwiklac sie w jakies klpoty. Dodam, ze nie jest mi potrzebna umowa, ktora gwarantuje ubezpieczenie i te inne skladki. Jak widac w kwestiach prawnych straszna ze mnie sierota, wiec- pomocy. Kasia
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Macierzynski a umowa o prace IP: *.* 25.09.01, 09:00
      Właśnie nie dalej ja tydzień temu dzwoniłam do swojej firmy z tym pytaniem.!Jestem na urlopie wychowawwczym BEZPŁATNYM (bo to ważne) poza tym mam umowę na czas nieokreśłony z firmą.kadry moje powiedziały - że jeśli będzie to praca w rodzaju 1/4 etatu bądź domowa - chałupnictwo etc - mogę pracować i oni nic do tego nie mają. Co innego gdybym gdzieś poszła na CAŁY etat = wtedy mogą zażądać przerwania mojego urlopu i powrotu do pracy (ale pewnie by mnie zwolnili). Cały ambaras polega na tym - że jeśli jestem na bezpłatnym urlopie -czyli nie pobieram zasiłku - to mogę dodatkowo pracować - jeśli mam zasiłek to już nie za bardzo bo wtedy wchodzi ZUS i są kłopoty. Nie znam się od strony prawnej - ale dokładnie takich informacji udzieliły mi moje kadry - więc ci powtarzam.PS jest tu bardzo dużo dziewczyn - Kasiek - spróbuj sobie wymyślić jakiś nick - albo dodaj choć literę nazwiska - żebyś się wyróżniała :))))
      • Gość: guest Re: Macierzynski a umowa o prace IP: *.* 25.09.01, 10:19
        Można podpisac umowe o dzieło, ale pamietaj, żeby to bylo dzieło - wykonanie czegoś, np. projektu, analizy, opracowania, etc.Można podpisać też, ale wtedy płacisz składki, jeżeli podpisujesz z własnym pracodawcą, umowę zlecenie, np. obsługa sekretariatu, nadzorowanie prac, etc.Umowa o pracę w czasie urlopu macierzyńskiego i wychowawczego to szerszy problem, jeżeli to, co napisałam Ci nie wystarcza, napisz. Aga
        • Gość: guest Re: Macierzynski a umowa o prace - prawniczki :miłosierdzia! IP: *.* 25.09.01, 11:18
          Dziewczyny , chyba bezpodstawnie mieszacie urlop macierzyński z wychowawczym. Może wypowie się jakaś prawniczka i wyjaśni. Kiedy ja byłam na macierzyńskim i chciałam wziac zlecenie ,zostałam kategorycznie poinformowana , że NIE WOLNO na macierzyńskim brać żadnych płatnych prac, chyba , że chce się zrezygnować z zasiłku macierzyńskiego. Ale to kwestia ZUS-u, z prawa pracy zaś zakumałam, że macierzyński jest obowiązkowy. Urlop wychowawczy to zupełnie inna sprawa. Rzucam ten temat jużw trzecim wątku i nadal brak jednoznacznego wyjaśnienia. Prawniczki- miłosierdzia upraszam, wyjaśnijcie to raz na zawsze.
          • Gość: guest Re: Macierzynski a umowa o prace - prawniczki :miłosierdzia! IP: *.* 25.09.01, 12:02
            Chętnie raz jeszcze wyjasniam (jestem radcą prawnym):Podczas urlopu macierzyńskiego nie można podjąć pracy na podstawie umowy o pracę. Howgh.Nie widzę przeszkód natomiast do zawarcia umowy cywilnoprawnej, można zawrzeć umowę o dzieło, bo od niej nie odprowadza się składek. Dlatego pisałam w poprzednim poscie o różnicach pomiedzy dziełem a zleceniem. Co do szczegółów to cierpliwości, bo sprawdzam, ale na pierwszy rzut oka wydaje mi się, że można, tyle, że od umowy-zlecenia nalezy odprowadzać składki. Rozumiem wątpliwość, Wiesiu, bo jeżeli otrzymujesz zasiłek macierzyński to własnie w celu sprawowania nad dzieckiem, a nie dokonywania zleceń - sprawdzę, okazuje się, że to skomplikowane - dzwoniłam nawet do ZUS-u i nikt mi nie dał jednoznacznej odpowiedzi.Urlop wychowawczy to oczywiście inna sprawa i w czasie tego urlopu można nawet podjąć pracę na podstawie umowy o pracę, ale wiąże się to z pewnymi skutkami dotyczącymi zasiłku wychowawczego i ewentualnie z mozliwością "odwołania" pracownicy z urlopu z powodu zaprzestania sprawowania opieki nad dzieckiem.Niestety praca mnie goni i nie mogę szczegółowo opisac wszystkiego!!!! Ale prowadzę rozmowy z redakcją Dziecka dotyczące współpracy, więc możecie napisać do redakcji, że takie potrzeby dotyczące spraw prawnych rzeczywiście są - wtedy będę baaaaardzo szczegółowo i konkretnie Wam odpowiadać.Pozdrawiam serdecznie,Agnieszka
          • Gość: guest Re: Macierzynski a umowa o prace - prawniczki :miłosierdzia! IP: *.* 25.09.01, 12:14
            z tego co ja sie dowiedzialam w ZUS nie wolno zawierac zadnych umow nawet o dzielo wtrakcie pobierania zasilku macierzynskiego, uprzejma pani mi wyjasnila ze w sumie o umowach o dzielo zus praktycznie sie nie dowiaduje bo nie podlegaja skladka, dowiaduje sie jednak urzad skarbowy, Kiedys dawno kiedy chodzilam na liczne szkolenia odnosnie reformy ZUSu mowiono nam ze system informatyczny ma laczyc obie te instytucje w celu wlasnie wylapywania takich rzeczy jak placenie podatku a unikanie placenia skladek zus, nie wiem czy ten system juz dziala - w tej chwili napewno jest tam taki balagan ze ciazeko byloby cokolwiek znalezc ale podejrzewam ze kiedys to uporzadkuja wiec ...roznie to moze byc - najlepiej zasiegnac informacji osobiscie w konkretnym ZUSie i prosic o nazwisko osoby informujacejWika
          • Gość: guest Re: Macierzynski a umowa o prace - prawniczki :miłosierdzia! IP: *.* 25.09.01, 14:25
            droga wiesiu! Kasia napisała "Moze ktos potrafilby udzielic mi odp. ze wskazaniem zrodla prawnego na nastepujace pytanie:czy jak matka przebywajaca na urlopie macierzynskim albo wychowawczym moge podjac dodatkowa prace (oby!)...."o ile ja czytam poprawnie to chodziło jej i o macierzyński i o wychowawczy - a ponieważ obie z Agą wiedziałysmy o wychowawczym to żeśmy o tym napisały!!! miłosierdzia!!!
    • Gość: guest Re: Macierzynski a umowa o prace IP: *.* 26.09.01, 04:34
      dodaje wiec nazwisko dla odznaczania sie. dzięki za odpowiedzi, ale niestety nie do konca wyjasniaja one moje watpliwosci. chyba rzeczywiscie najlepiej bedzie zasiegnac rady w zusie, choc jakos dziwnie nie mam ochoty gadac z tym balaganiarzem. a pomysl z nowym tematem na forum jest b. dobry. pozdrawiam- kasia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka