Dodaj do ulubionych

Imię - jak wybrać?

IP: *.* 28.09.01, 08:39
Witam,jestem w 32 tygodniu ciąży. Na 95 % urodzę córeczkę, ale nie potrafię wybrać imienia. Nie chcę żadnego kojarzącego się z serialami czy bardzo starobrzmiącego. Proszę o pomoc -może znacie jakąś stronę www (oprócz edziecka i bajbusa), która świetnie nadaje się do dokonania rozsądnego wyboru?
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Imię - jak wybrać? IP: *.* 28.09.01, 09:04
      Anno, ja wrzuciłam w przeglądarkę hasło "imiona" i wyskoczyła mi taka fajna strona, niestety nie pamietam adresu. Tam był spis wszystkich polskich imion, i rzeczywiście wybraliśmy imię na tej podstawie - Dominika. Może spróbujesz to samo zrobić?
    • Gość: guest Re: Imię - jak wybrać? IP: *.* 28.09.01, 09:43
      Pod adresem www.babynames.com jest zestaw imion z całego świata.Może ona Ci pomoże :)Pozdrawiam Sammy
    • Gość: guest Re: Imię - jak wybrać? IP: *.* 28.09.01, 10:51
      A co myślisz o : Maja?EWA
    • Gość: guest Re: Imię - jak wybrać? IP: *.* 28.09.01, 13:21
      Cześć,Pamiętaj o jesnym,że imię musi pasować do nazwiska, ja np. znam dziewczynkę, która nazywa się Gracjanna Kuczerepa - i jak to brzmi???????????:-)Edyta
      • Gość: guest Re: Imię - jak wybrać? IP: *.* 28.09.01, 15:10
        i jeszcze uniknij błędu kiedy imię kończy sięna literę jaką zacyna nazwisko- znam chłopca Karol Luba - poplątać jezyk mozna od tego Lpoza tym uważam że najłądniejsze są imiona polskie - tradycyjne TOmasz, Marek, Michał etc a dla dziewczynki Anna, Małgosia, Zofia etc. nie jestem zwolenniczką Patrycji, Dominik, Weronik zwłaszcza że te imiona nie pasują do naszych tradycyjnych polskich nazwisk - jak i do mniej typowych - no ale to już moje prywatne zdaniesmile
        • Gość: warpstone Re: Imię - jak wybrać? IP: *.* 28.09.01, 17:38
          Hej!Zgadzam się z przedmówczynią - jakoś rażą mnie egzotycznie brzmiące imona do słowiańskich nazwisk. Wydaje mi się, że są przejawem mody - a czy to miło mieć imię, które "wyjdzie z mody"? To chyba tak jak z ubraniem - ekstrawagancje szybko się nudzą. Lepsza dyskretna elegancja. Wiadomo, nasze typowo polskie imiona też przybyły z innych kultur, ale już się zadomowiły, są swojskie. Hi, hi, hi - naraziłam się na pewno mamom Pauli, Sandr, Jaśminek i innych... tak jak kiedyś podpadłam koledze, który upierał się, aby córkę nazwać Sosna.Wybaczcie - wasze maleństwa są kochane i cudowne niezależnie od imion!To oczywiście kwestia gustu.Zresztą ja należę jeszcze do zwapniałego pokolenia Marków, Tomków i Ani. Siostra mojego męża, dziewczę ze szkoły podstawowej, ma w klasie Oliwię, Nataszę, Julię oraz Patrycjusza. Ja imię dla swojej wybrałam kierując się magią imion. Byłam od niepamiętnych czasów zafascynowana książkami Lewisa Carrolla i bez wahania dla córeczki wybrałam imię Alicja. Mieliśmy problem z drugim imieniem - co jakieś wybrałam, mężowi się nie podobało (np. imię z dnia, w którym przyszłą na świat, Beata), albo mi samej kojarzyło z jakąś nielubianą osobą. Więc wybrałam imię Karolina - po mojej bardzo wtedy jeszcze młodej koleżance, którą niezwykle lubię, i która była dla mnie zawsze ideałem nastolatki - nie mam na myśli tylko wyglądu, choć i z tym ciocia Karolina ma się dobrze ;-), ale przede wszystkim wspaniałą, wrażliwą i kreatywną osobowość oraz masę zdrowego rozsądku.Pa!
        • Gość: guest Re: Imię - jak wybrać? IP: *.* 28.09.01, 19:59
          A ja się z Tobą nie zgadzam, może dlatego, że sama noszę niepolskie imię.I od samego początku byłam niesamowicie zadowolona, że mam tak na imię. Nikt w szkole nigdy nie powiedział mi po nazwisku, ponieważ Samanta była tylko jedna. I zawsze było wiadomo o kogo chodzi :DPoza tym, wbrew pozorom imię Samanta nie jest imieniem angielskim lecz greckim. I znaczy tyle co naznaczona. A moi rodzice nie znając znaczenia imienia trafili bezbłędnie, gdyż urodziłam się z dość dużym znamieniem na głowie :)A co do polskich imion, które tu podałaś, to żadne z nich nie jest imieniem czysto polskim.Imiona czysto polskie to np. Stanisław, Mieczysław, Mirosław...Tudzież bardziej oryginalne, lecz słowiańskie: Dzierżykraj, Unisław, Bądziesław, Bolebor, Wierzchosław, Pakosław, Nadmierz, Gościmierz, Miłostryj, Czcirad, Częstobor, Pakosław i tak dalej.../ gdy któraś z mam chętna to reszte podam na priva, gdyż jest tego sporo :benetton: /Pozdrawiam Sammy
          • Gość: guest Re: Imię - jak wybrać? IP: *.* 29.09.01, 07:28
            Hej!Racja, racja, imiona czysto polskie a imiona, do których przywykliśmy, to dwie różne sprawy. MOje imię jest greckie i oznacza "ten, który broni ludzi". A trzecia sprawa - co innego (według mnie oczywiście) urozmaicenie, oryginalność i ciekawe imiona (pasujące do nazwisk), a co innego wspomniane już wyżej hordy Julek albo Oli (hehehe, gdy ja byłam mała, moje imię było niezwykle mało spotykane, podobno wszyscy się dziwowali, czemu rodzice tak mnie chcą nazwać - a imię mam w sumie po pradziadku), albo zestawy typu Ermengarda Pyć czy Salome Trzewiczek (w odniesieniu zwłaszcza do różowiutkich blondyneczek o błękitnych oczkach).Wszystko gwestia gustu rodziców, czyli nie ma się o co spierać :-) ale chyba warto poszukać miłego, oryginalnego imienia a nie pchać się za modą, no i zachować umiar (jak pisałam, ładne jest imię Paulina, ale czemu niektórzy upierają się na wpisywanie do papierów "Paula"?).Miałam w klasie dziewczynę o imieniu Kasia. Chyba najbardziej swojskie imię, jakie sobie można wyobrazić... Aż tu nagle przy okazji wyrabianie dowodów okazało się, że dziewczyna posługiwała się z przyjemnością drugim imieniem, bo na pierwsze miała Roksana i jak mówiła, nie chciała się nazywać jak niemiecki dezodorant.Chyba więc należy ostrożnie z oryginalnością - i tyle.Nie kłóćmy się, bo nie ma o co :-)
          • Gość: usia Re: Imię - jak wybrać? IP: *.* 29.09.01, 07:29
            No to mam problem z głowy, gdy będe miała ew. synka (w dalekiej przyszłości)Myslę, że Bolebor to jest to!!!!!!!:)
        • Gość: guest Re: Imię - jak wybrać? IP: *.* 03.10.01, 13:38
          No cóż, Kasiu, akurat ten tradycyjny staropolski Marek jest mniej więcej tak samo staropolski, jak Dominika...Pozdrawiam, jedna z milionów Agnieszek (mama Dominiki)
    • Gość: guest Re: Imię - jak wybrać? IP: *.* 28.09.01, 16:21
      Witaj!!Kiedy byłam w ciąży, a nie wiedziałam jeszcze, że będzie chłopak - miałam wybrane dwa imiona dla dziewczynki:Olga lub Róża. Przynajmniej nie są oklepane,może któreś Ci się spodoba ;-)Podrawiam,Paulina
    • Gość: warpstone Re: Imię - jak wybrać? IP: *.* 28.09.01, 17:44
      Aha, i jeszcze warto pomyśleć nad zdrobnieniem. Czasem imie fajne, a zdrobnienie do niego nijakie.Nota benka, my na swoją mówimy zawsze "w całości", bez zdrobnień.Aha jeszcze - dlaczego modne są zdrobnienia zamiast pełnych imion? Np. Paula zamiast Pauliny, Sandra zamiast Aleksandry?
      • Gość: guest Re: Imię - jak wybrać? IP: *.* 28.09.01, 18:21
        hehe... ja się tylko zastanawiam jak będą wyglądały przedszkola za 2-3 lata z tą chordą Julek... teraz z tego co wiem jest masa Aleksander i Aleksandrów - w znajomym przedszkolu są numerki do Oli - Ola1 Ola2 Ola3 etc etc... na 11 dziewczynek 4 ma na imię Ola od Aleksandy a jedna od Olgi... i do tego trzech Olków śmiesznie to musi wyglądać na codzień... :)
        • Gość: guest Re: Imię - jak wybrać? IP: *.* 29.09.01, 02:20
          A moze Olivia lub Victoria.
        • Gość: usia Re: Imię - jak wybrać? IP: *.* 29.09.01, 07:32
          No właśnie, nigdy nie zrozumiem, dlaczego zdrobnienie od Aleksandry to Ola a nie Ala.a poza tym, u nas, na młodym osiedlu sa tylko Aleksandry, Dominiki, Natalie i Julie.Acha, orócz mojej Laury jest dwie, jedna starsza, druga młodsza....a chłopcy to Kubusie i Piotrusie...
          • Gość: guest Re: Imię - jak wybrać? IP: *.* 29.09.01, 07:37
            Chyba trzeba zapytać jakiejś pani filolog polskiej...Po rosyjsku jest podobnie - jest Olga, i jest Aleksandra, na którą mówi się Sasza.My się w domku rymujemy tylko czasami - ja jestem Ola, ale Alicja jest Alicja.W sumie jest rzecz o której nie pomyślałam nadając jej takie imię - nasze inicjały, póki co, są identyczne.
            • Gość: usia Re: Imię - jak wybrać? IP: *.* 29.09.01, 07:40
              A my mamy taka sama date i godzine urodzenia, tylko rok sie nieco (!) róznismile
            • Gość: guest Re: Imię - jak wybrać? IP: *.* 03.10.01, 13:33
              Ja jestem filologiem polskim, dokładnie nie pamięam skąd takie zdrobnienia, czyli Ola od Aleksandry; mam pewiem pomysł ,ale dopiero jak sprawdzę w mądrych książkach to Wam napiszę. Niestety też dręcy mnie problem wyboru imienia dla dziecka, ale że czasu mam jeszcze sporo , to moze coś znajdę. W moim otoczeniu tylko_ Zosie, Marysie, Natalie etc.Pozdrawiam,
    • Gość: guest Re: Imię - jak wybrać? IP: *.* 29.09.01, 10:33
      Witam Cię Aniu, tym serdeczniej, że zmagam się z tym samym problemem, a czasu coraz mniej - jestem w 37 tygodniu . Wybór imienia jest o tyle trudny, że wyznaczyłam sobie kilka zasad:1) imię dla malutkiej (też ma być dziewczynka) musi pasować nie tylko do dorosłej osoby, ale też do małej dziewczynki, którą przez jakiś czas będzie;2) nie może być za bardzo wyszukane, bo później dziecko może mieć do nas pretensje (mój mąż miałby dziwaczne pierwsze imię, na szczęście zostało tylko drugim)3) i najważniejsze - musi być najpiękniejsze na świecie, tak jak nasze dzieci.Pozdrawiam, Twoja imienniczka Ania.p.s.na Bajbusie masz już sporo propozycji, jeśli jeszcze ich nie przejrzałaś, to się pospiesz, bo może już czeka idealne imię dla Twojej córeczki.A
    • Gość: guest Re: Imię - jak wybrać? IP: *.* 29.09.01, 21:22
      Ja sie troche zainteresowalam numerologia i przy doborze imion dla synka korzystalam z "Numerologicznego slownika imion" Malgorzaty Brzozy.PozdrawiamKasia
    • Gość: guest Re: Imię - jak wybrać? IP: *.* 30.09.01, 20:56
      My nie szukaliśmy w Internecie. Ja nie chciałam znać płci dziecka, ale od pierwszych tygodni wiedzieliśmy jakie imiona chcemy nadać. Ja wybrałam imię dla synka Julian po moim ukochanym dziadku, a mąż Karolina po swojej babci. Może to jest pomysł. Moja siostra dała córce imię koleżanki o wspaniałym dobrym sercu. PowodzeniaKruszynka
      • Gość: guest Re: Imię - jak wybrać? IP: *.* 01.10.01, 01:05
        Proponuje imie Monika, zdrobnienia to Moniczka, Monia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka