Dodaj do ulubionych

Po co wam Internet?

IP: *.* 26.10.01, 12:11
Dzień dobry!Zaglądam na forum codziennie, chociaż nie biorę udziału w dyskusjach - głównie dlatego, że moje dziecko jest nieco starsze, niż Wasze. Jestem dziennikarką Wprost i forum zainspirowało mnie do napisania tekstu. Moje pytanie do was brzmi - czy Internet może zmniejszać poczucie alienacji, towarzyszące często młodym matkom? Czy korzystacie nie tylko z forum, ale utrzymujecie mailowe kontakty z koleżankami poznanymi w sieci? W jaki sposób Internet może wam pomagać? Będę bardzo wdzięczna za Wasze wypowiedzi, nawet anonimowe.
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Po co wam Internet? IP: *.* 26.10.01, 12:30
      Korzystam z internetu od jakiegoś roku.Wcześniej podchodziłam do "cud maszyny",zwanej potocznie komputerem jak do jeża :) Internet dla mnie jest żródłem wielu informacji,wykorzystuję stronki poświęcone językom obcym (testy z języka angielskiego)aha no i gram nałogowo w Scrabble ,co kiepsko znosi mój mąż :crazy: :fou:A eDziecko to cudna strona po prostu ,forum żywa materia która ciągle zaskakuje.Jestem mamą starszych dzieci ale myślę ,że dla młodych matek to nieocenione żródło informacji,mogą tu znależć wsparcie i pociechę.Oczywiście że wiele mam z forum nawiązało tu nowe znajomości i przyjażnie,wystarczy spojrzeć na zloty eMam .Ja również nawiązałam tu miłe znajomości ,opłacalne nawet finansowo ;) (hello buniu :hello: )Każda kobieta pozostająca z dzieckiem w domu ma ograniczone kontakty z otoczeniem ,moim zdaniem właśnie to miejsce pomaga zmniejszyć poczucie alienacji .Pozdrawiam Gosia :hello:Beatko znajomko z sieci buziaki :love:
      • Gość: guest Re: Po co wam Internet? IP: *.* 30.10.01, 20:50
        Droga Gosiu właśnie przeczytałam Twoją wypowiedź - czy mogłabyś podać mi adresy stron, z których czerpiesz testy z angielskiego?Byłabym bardzo wdzięczna
        • Gość: guest Re: Po co wam Internet?-do Oli IP: *.* 31.10.01, 14:23
          Moja ulubiona strona to:http://viper.pl~asengl/dużo informacji ,testy typu "Placement" (można przesłać i za drobną opłatą dokonują obróbki Twojego testu przesyłając wyniki z komentarzem.)Największa chyba ilość tekstów piosenek ,dobrze opracowana gramatyka,forum dla uczniów i nauczycieli,adresy kontaktowe.Miłej zabawy i naukiPozdrowionka Gosia :hello:
    • Gość: guest Re: Po co wam Internet? IP: *.* 26.10.01, 12:34
      Tak, to prawda, że zmniejsza poczucie alienacji. Jestem młodą matką prawie 2 letniej dziewczynki i w dodatku studentką (23 lata, 5 rok studiów) i nikt z moich dawnych przyjaciół nie ma jeszcze dzieci. W dodatku po ślubie, jak to często bywa, przeprowadziłam się do małej miejscowości pod Poznaniem, gdzie prawie nikogo nie znam. To forum to dla mnie magiczne miejsce, bo osobiście to nie mam z kim porozmawiać na takie tematy dotyczące dziecka, macierzyństwa - wyłącznie z najbliższą rodziną. Kilka razy korespondowałam przez dłuższy czas elektronicznie z internetowym koleżankami, kilkanaście razy spotykałam się "na żywo" z którąś z nich, lub z kilkoma naraz. Zawsze mogę o coś zapytać, na coś się pożalić lub czymś pochwalić - o dowolnej porze dnia i nocy i nigdy jeszcze nie zostałam bez odpowiedzi. Mogę także z przyjemnościa podzielić się moją wiedzą z różnych dziedzin i doświadczeniem niemal dwóch lat bycia matką, nawet komuś pomóc. Spotkałam sie z opiniami, że internet oddala ludzi od siebie i że to są sztuczne kontakty, ale ja tutaj raczej widzę coś w rodzaju kontynuacji odwiecznej społeczności kobiet gawędzących przy kołowrotku na życiowe tematy.
      • Gość: guest Re: Po co wam Internet? IP: *.* 27.10.01, 14:40
        A poza tym gdyby nie ludzie z internetu, to pewnie nie chodzilibyśmy już od roku z malutką na basen.
    • Gość: guest Re: Po co wam Internet? IP: *.* 26.10.01, 12:37
      Dla mnie wejscie na forum to jak spotkanie z grupą znajomych i to takich dla, których sprawy i problemy, którymi ja jako mama dwójki dzieci obecnie żyję, są bliskie. Miejsce, które czasami pomaga mnie a czasami ja mogę komuś pomóc.Poza tym okazalo sie blisko mnie mieszka duzo mamuś, z którymi pisujemy i spotkamy sie na spacerkach :)pozdrawiam jola
    • Gość: guest Re: Po co wam Internet? IP: *.* 26.10.01, 12:56
      Dzień dobry PanismileZgadza się , internet zmiejsza poczucie alienacji młodej matki, szczególnie jeśli siedzi ona z maleństwem z domu, mąż w pracy, czasem do późnych godzin wieczornych, bezdzietne koleżanki, po pierwszych zachwytach maleństwe jakoś się ulatniają....Sama trafiłam na forum zupełnie przypadkiem, w lutym szukałam pozycji książkowej z Prószyńskiego i zobaczyłam baner o edziecku, a że sama miałam wówczas 7 m-czne niemowlę, zajrzałam i .... wsiąkłam na amen. Najpierw tylko czytałam posty, potem niesmiało włączłam sie do dyskusji, wypowiadałam się na tematy zadane w postach i sama często korzystałam z rad postujących dziewczyn. Kiedyś zajrzałam na czat, była tam tyska - i tak się zaczęły bliższe znajomości, które trwają do dziś, czat dał nam możliwość bliższego kontaktu, poznania nas i naszych rodzin, wymiany doświadczeń, wyżalenia się, takich zwyczajnych babskich rozmów.Znajomości zawarte na czasie zaowocowały wspólnymi wakacjami, na które pojechałyśmy wraz z dziećmi z dwiema innymi dziewczynami z różnych zakątków Polski. Było fantastycznie, to jedna z najlepszych przygód i doświadczeń, jakie dane mi było przeżyć.Telefonujemy do siebie, piszemy maile, wysyłamy kartki, paczki..., czatujemy oczywiście, mamy ze sobą ciągły kontakt.Pamagamy sobie, pocieszamy, kiedy jestesmy zdołowane, podtrzymujemy na duchu, dowartościowujemy, dajemy nawet cenne rady potrzebne w pracy, w końcu mamy różne zawody.Właśnie po to jest nam potrzebny internet, a w szczególności edziecko.Pozdrawiamignis
    • Gość: guest Re: Po co wam Internet? IP: *.* 26.10.01, 13:05
      Dla mnie internet - to żródło niewyczerpanych informacji na wiele tematów. W moim przypadku prawdziwe jest stwierdzenie, że jesli nie ma czegos w internecie, to po prostu tego nie ma! To na internetowych stronach znajduję rozwiązania pewnych moich dylematów zawodowych (jestem tłumaczką) - tu posiłkuję się stronami zagranicznymi. Poprzez internet znajduję pensjonaty, w których zatrzymujemy się potem na wakacjach. W internecie szukam przepisów kulinarnych, nowinek kosmetycznych, poprzez internet zamawiam książki (taniej), choć wczesniej wertuję je w rzeczywistej księgarni. No i odkrywszy e-dziecko poczułam się dużo pewniej - bo tak jak już pisała Anka, mama Julki - wiem, że nie jestem sama, że w zasadzie o każdej porze dnia i nocy mogę liczyć na wsparcie, radę, wysłuchanie. Mając takie zaplecze serdecznosci, zrozumienia i chęci pomocy każda mama musi poczuć się pewniej.
    • Gość: guest Re: Po co wam Internet? IP: *.* 26.10.01, 13:16
      definitywnie zmniejsza poczucie alienacji i nie tylko w przypadku mlodych mam. ja bylam zamknieta w srodowisku zawodowym przez prawie siedem lat, dzieki internetowi nawiazalam kontakty z tzw: normalnymi ludzmi. po za tym nie musze wydawc ciezkich pieniedzy na albumy, po prostu sciagam obrazki z netu, podobnie z muzyka, szczegolnie ta niszowa, trudno dostepna w polsce. przez internet mozna takze wynajac samochod duzo taniej niz normalnie. w internecie, jezeli umie sie szukac, mozna znalezc dokladnie wszystko - ja np znalazlam swojego ojca, ktory zniknal ponad dziesiec lat temu. w tym forum fajne jest tez to, ze mozna poodzielic sie swoimi doswiadczeniami i uczyc od innych, nie trzeba wywazac otwartych drzwi. i nie dotyczy to tylko kwestii dzieciecych. no i nie czuje sie czlowiek tak osamotniony w matkowaniu - zamiast babc, ciotek, kuzynow i innych takich z ktorymi kiedys mieszkalo sie pod jednym dachem lub przez plot - teraz mamy internet. pozdro. j.
    • Gość: guest Re: Po co wam Internet? IP: *.* 26.10.01, 13:27
      Ja zaglądam do internetu codziennie. Traktuję go jako źródło informacji i rozrywki. Na forum edziecka znajduję prócz w/w osoby z podobnymi radościami i problemami i to jest na pewno miłe. Tu można się pośmiać lub wyżalić i wiadomo, że jest ktoś, kogo to interesuje. Tu zawsze można liczyć na zrozumienie. Sądzę, że to forum to taka "mala rodzina". Ogólnie jest super. No i na pewno zmniejsza poczycie alienacji wielu kobiet, zwłaszcza tych, które nie pracują lub otacza je grono ludzi bezdzietnych. Ogólnie uwielbiam edziecko i jego forum. Pozdrawiam serdecznie panią redaktor i wszystkie emamy. Anuś
    • Gość: guest Re: Po co wam Internet? IP: *.* 26.10.01, 13:27
      Internet jest czymś fantastycznym, dla mnie encyklopedią wiedzy praktycznej, nie toeretycznej. Mając 16 mies. dziecko i 25 lat ciągle borykam się z różnymi problemami wychowawczymi i zdrowotnymi mojego maleństwa. Chciała bym dla niego robić wszystko jak najlepiej - ale nie zawsze wiem co to jest to "najlepsze". Na edziecku mogę porozmawiać o trapiących mnie problemach,(rodzice, teście to inna epoka, czasem nie pasują ich doświadczenia wychowawcze do obecnej rzeczywistości). Pracuję zawodowo. mój macierzyński skończył się, gdy moje dziecko miało 4 mies. więc bardzo szybko, dzieckiem zajmuje się babcia teściowa (teściowa super, nie dlatego, że zajmuje się naszym dzieckiem, ale jest po prostu wspaniałym człowiekiem - zostawiając jej malucha byłam pewna, że będzie pod bardzo dobrą opieką). Na spacerkach nie porozmawiam z innymi mamami o swoich doświadczeniach (bo kiedy? sobota, niedziela) więc ta strona jest dla mnie skarbnicą wiedzy.Mamy, które mają już nieco większe doświadczenie niż moje często potrafią mądrze doradzić lub wesprzeć psychicznie, czasem po prostu uspokoić, młode mamy.
    • Gość: guest Re: Po co wam Internet? IP: *.* 26.10.01, 13:49
      Wcześniej internet służył mi głównie do wymiany e-maili ze znajomymi, a teraz ,po urodzeniu dzieci, gdy większość czasu spędzam w domu (pozostały na spacerkach z dziećmi), stał się niezbędny. Przez internet kupuję książki, płyty i inne rzeczy (nie mam czasu chodzić po sklepach - mąż długo w pracy, w promieniu 250km żadnej rodziny, żeby skarby komuś podrzucić), zamawiałam domek na wakacje we Włoszech, utrzymuję kontakt z bezdzietnymi znajomymi, którzy siedzą w pracy, dzięki edziecku w ogóle mam kontakt z innymi mamami ( bo koleżanki jakoś się nie spieszą do macierzyństwa), bardzo często korzystam z rad , jakich udzielają inne mamay, w ogóle miło jest mieć świadowmość, że się nie jest ze swoimi problemami samotnym, czasami się spotykamy na spacerkach. Z internetu ( bo nie mogłam znaleźć żadnych książek na ten temat) czerpałam informacje o wcześniakach ( jak moi synowie) i o ich problemach zdrowotnych ( niestety, nie było polskich stron na ten temat, tylko głównie amerykańskie, ale dowiedziałam się więcej niż od lekarzy, którzy prowadzili dzieci) np. znalazłam dokładnie opisany przebieg operacji, której poddany miał być mój syn i nareszcie wiedziałam, jak to będzie wyglądać. Większość potrzebnych mi informacji znajduję w internecie, bardzo mi pomógł przy pisaniu pracy magisterskiej ( szkoda, że jej nie zdążyłam obronić...).Gosia
      • Gość: guest Re: Po co wam Internet? IP: *.* 26.10.01, 14:15
        Dziewczyny!Choć to nie my ten temat wywołaliśmy, to bardzo Wam dziękuję. To dość niesamowite, że dzięki elektronicznym wynalazkom możemy przyczyniać się do budowania "wspólnego dachu". Dla mnie Wasze posty stanowią dowód, że to, co próbujemy robić w pismie, udało się przenieść (zasiać) do Internetu.A w dodatku - odpowiedziało tyle weteranek :) !Z przedweekendowym pozdrowieniemWojciech Widłak:hello:
    • Gość: guest Re: Po co wam Internet? IP: *.* 26.10.01, 14:13
      WitamPoglądy na temat wychowania, żywienia, pielęgnacji małego dziecka zmieniają się. Niekoniecznie rozmowa z kuzynką, mamą, przyjaciółką czy babcią daje pełny obraz sytuacji. Najlepiej kontaktować się z kimś, kto jest w tej chwili w takiej samej sytuacji jak ja. Tak jak napisała Ignis - koleżanki bezdzietne po zachwytach początkowych szybko się "ulatniają" (sama tak robiłam kiedyś). Babcie nie zawsze mają zdrowie, czas albo cierpliwość. Siostry czy kuzynki mają większe dzieci. Skoro jest internet to grzech nie skorzystać.Korzystam z internetu od kiedy on istnieje. Był dla mnie źródłem informacji głównie zawodowej. Wszystko zmieniło się, kiedy wróciłam po porodzie do pracy. Zaczęłam szukać informacji o gorączce u niemowlęcia i ... trafiłam na edziecko. Wsiąkłam zupełnie. Poznałam Ignis. Potem na czacie poznałam innych, udało mi się uzyskać niejedną informację, pośmiać się, wzruszyć, opowiedzieć innym co u Micha. Czy utrzymujemy kontakty??OczywiścieOd pewnego czasu nie mogę czatować, ale za to nie wyrabiam się z odpowiadaniem na listy. Rozmawiamy przez telefon.Umawiamy się na spotkania.Zachwycamy się pięknymi zdjęciami pociech na forum Zobaczcie.Dzięki internetowi mogłam poznać wielu wspaniałych i normalnych ludzi. Normalnych to w moim przypadku znaczy takich, którzy widzą coś poza swoją karierą.Dzięki internetowi spotkałam dziewczynę z którą, jak się okazało, chodziłyśmy razem do szkoły rodzenia. Kalinko pozdrawim.Młoda matka w domu na pewno jest samotna, młoda matka w pracy również. Młoda matka w pracy robi wszystko najszybciej jak potrafi, żeby zdążyć na karmienie, żeby jak najszybciej być w domu, żeby zwolnić opiekunkę, żeby przytulić swoje dziecko, żeby ...... Jest zamknięta w swoim zawodowym środowisku, w którym przeważnie to tylko ona ma akurat małe dziecko.Pozdrawiam :-) Renik :-)
    • Gość: guest Re: Po co wam Internet? IP: *.* 26.10.01, 14:45
      Do internetu zaglądam w pracy , znajduję tu odpowiedzi na rózne zawodowe pytania, i nie tylko.. Trafiłam na edziecko przez przypadek, i od tamtej pory zaglądam tu bardzo czesto.Poniewaz mam 17-miesięczną córkę, znalazłam tu naprawdę bardzo duzo rad, dla wieku niemowlęcego, a potem dla małego dziecka. To ze jest takie forum to jest cos naprawdę super, zaglądają tu rózne osoby i na rózne tematy mozna uzyskac odpowiedzi. Ciągle się poznajemy i w jakiś sposób tworzy się rodzinę, gdzie mozna się porozmawiać nawet o trudnych tematach, jak i o tych łatwych i przyjemnych :). Czasmi mimo ze ma się wiele znojomych czujemy sie samotni z swoimy problemami, dla nas waznymi, dla innych nie, ale tu zawsze ktoś spieszy z pomocą :Ja znalazłam tu wiele razy wiele super porady i nawiązałam nowe znajomosci, które potrzymujemy przez e-malie.pozdrawiam
      • Gość: guest Re: Po co wam Internet? IP: *.* 26.10.01, 20:01
        Komputer był w domu zawsze bo na nim pracuje mój mąż.Ja miałam do niego stosunek raczej wrogi bo pochłaniał mu ogrom czasu i chwil wspólnych dla nas zostawało już nie wiele.Dopiero kiedy zdecydowaliśmy się na sztywne łącze,ja też zaczęłam co rusz zaglądać do netu.Aż pewnego dnia okazało się że to właśnie ja jestem największym nałogowcem w domu :) a zwłaszcza edziecko mnie wchłonęło -zaglądam tu kilka razy dziennie.Ale nie tylko.Dzięki netowi już kilka krotnie udało mi się zdobyć cenne informacje ,ważne dla mnie kontakty,np. tylko dzieki kontaktom z wirtualnymi znajomymi udało mi się znależć miejsce dla córeczki w przedszkolu terapeutycznym . Po za tym poznałam wielu świetnych ciekawych i wartościowych ludzi ,nagle okazało się że mam znajomych w całej Polsce(i nie tylko) i w razie potrzeby mogę liczyć na pomoc ,o czym się już parokrotnie przekonałam.Jednym słowem: internet to dla mnie przysłowiowe "okno na świat" ;) i czuła bym się bardzo nieswojo gdy by mi go zabrakło.
    • Gość: guest Re: Po co wam Internet? IP: *.* 26.10.01, 15:17
      Zanim zostalam matką, nie myslalam, ze macierzynstwo jest tak trudne. Skonczylam prawo i administracje, zawsze bylam aktywna zawodowo osoba - bywalo, ze pracowalam i po 13-14 godzin na dobe. Realizowalam sie, doskonalilam swoje umiejetnosci. I nagle, z chwila wejscia w role Matki, wszystko sie skonczylo. Moje, dotad nieprzewidywalne zycie, nagle zaczelo byc wyznaczane pora karmien, zabiegow pielegnacyjnych, zabaw z niemowlakiem. I... poczulam pustke. Tak, my mlode matki, zony bardzo aktywnych zawodowo mężczyzn, jestemy samotne w naszym macierzynstwie. I musimy sobie jakos z tym radzic. Panaceum na wszelkie rozterki, na poczucie pustki, monotonii stal sie dla mnie... tak, tak - internet. To prawda, ze kontakty miedzyludzkie tutaj ulegaja pewnemu splyceniu, ale dzieki netowi nie zwariowalam. A to juz wiele. Zaś dzieki forum eDziecko poczulam, ze to, iz pogubilam sie w mojej samotnosci, jest normalne, ze mam prawo czuc sie tak, jak sie czulam. Że jest wiele kobiet, ktore podobnie jak ja tęsknią za normalnoscia, mają dosyc monotonii. Poza tym internet dal mi mozliwosc wymiany doswiadczen zwiazanych z wychowywaniem malucha, ale tez wlasnie tutaj moglam na chwilke zapomniec o tym, ze jestem przede wszystkim matka, moglam przez chwilke pozyc wlasnym zyciem, podyskutowac na wiele trudnych tematow. Zamknieta w domu nie mialam takiej mozliwosci.Bo teraz swiat jest inny. Teraz ludzie na ulicy boja sie innych ludzi. Teraz matka noworodka raczej nie zaczepi w parku na spacerku innej matki noworodka, zeby porozmawiac. Internet daje mozliwosc nawiazania wlasnie takich kontaktow. Poznania sasiadki, z ktora mozna podzielic sie smutkami, radosciami. No i przy okazji znalezienia dla malca towarzysza zabaw.
    • Gość: guest Re: Po co wam Internet? IP: *.* 26.10.01, 18:00
      Ja zagladamna edziecko.pl codziennie od jakis 2-3 tygodni. Biore udzial w dyskusjach czasami. Jest mi przyjemniej i sympatyczniej na sercu mogac poznac zdania innych Mam na temat dla mnie czasami gdzies skryte w mojej duszy. Jest mi poprostu lepiej !!:)
    • Gość: guest Re: Po co wam Internet? IP: *.* 26.10.01, 20:49
      Kiedy siedziałam z moją Małą w domu (choć przecież chodziłam na uczelnię) czułam się strasznie samotna, a na uczelni - przybyszem z innej planety. Internet i eDziecko dało mi poczucie, że nie jestem sama, że wiele mam przeszło przez to, z czym się teraz barykam, że są chętne, by mi pomóc. I to wszystko wtedy, kiedy ja mam czas wolny. Nawet o bardzo abstrakcyjnej porze, o jakiej wyjść się już raczej z domu nie da ani tymbardziej umówić ze znajomymi. Był to dla mnie pierwszy i milowy krok do wyjścia z depresji poporodowej i z "nienawiśći" do mojego dziecka. No i oczywiście mnóstwo informacji do których można dotrzeć o każdej porze dnia i nocy, a nie tylko wtedy, gdy np. otwarta jest biblioteka. Do tego jeszcze nowi znajomi... I kontakty ze znajomymi, którzy powyjeżdżali w różne strony świata.Aneczka
      • Gość: guest Re: Po co wam Internet? IP: *.* 26.10.01, 21:14
        Ja poprzez internet poznalam wielu wspanialych ludzi z czescia nich do dzis koresponduje. Tym sposobem zdobywalam rozne informacje naukowe - potrzebne do studiow, wymienialam doswiadczenia z osobami studiujacymi w roznych miastach Polski. Nie wspomne ze ta droga poznalam mego meza. Czegos nie wiem, czegos szukam to wlaczam komputer i "grasuje" w sieci. Czasem wolam na pomoc urocze osobki z forum edziecka. Gdy chce pogadac albo sie wyzalic to edziecko i znajomi z sieci sa niezastapieni :))) Nie zamykam sie w swiecie wirtualnym. Lubie tez kontakty "in real".Pozdrawiam
    • Gość: guest Re: Po co wam Internet? IP: *.* 26.10.01, 23:37
      Ja na stronę eDziecka trafiłam w lipcu szukając wszelkich stron na temat ciąży - czekałam na Krzysia. I zostało mi to jak nałóg. Nie wiem jak mogłabym przeżyć dzień bez forum. Nawet teraz wracam ze szpitala od Krzysia i musze zajżeć choć na chwilkę - chociaż mąż krzyczy, zebym poszłą już spać.Forum jest dla mnie miejscem gdzie mogę rozwiać wątpliwości te związane z wychowaniem dzieci, pielęgnacją i wszystkim co do tyczy mam. Nie zmniejsza mojego poczucia alienacji ponieważ nie czuję się wyalienowana. mam koleżanki, które również mają dzieci, nie są to znajome z sieci bo nie mają do niej dostępu. Wogóle mało moich znajomych ma dostęp do internetu - spotykamy się raczej na żywo.Forum jest dla mnie miejscem wymiany informacji i doświadczeń oraz zródłem wiedzy na teamt dzieci i nie tylko.Jest ciepłe i przyjemne dzięki czemu nawet w pochmurny dzień w moim sercu wita słońce.Mogę się wyżalić, teraz to dla mnie ważne kiedy moje maleństwo jest w szpitalu i zawsze to tyćkę lepiej kiedy czyta się słowa pociechy od innych mam. A teraz rzeczywiście nie widuję się ze znaojmymi bo nie mam na to czasupozdr.wioletaps.Idę spać - dobranoc
      • Gość: guest Re: Po co wam Internet? IP: *.* 27.10.01, 12:01
        Inrenet jako taki służył mi od dawna jako kopalnia wiedzy właściwie na każdy temat.Ja akurat kiedy obcuje z tematem, który mnie interesuje lub bezpośrednio dotyczy przekopuje wszelkie możliwe źródła aby dotrzeć do jak największej ilości informacji w tym obszarze.Tak było z edzieckiem, nie przypuszczałam jednak że forum tak mnie "wciągnie", a stało się tak prawdopodobnie dlatego, że indetyfikuje się z problemami poruszanymi właśnie tutaj.Ponieważ jestem w ciąży to moja alienacja jest siłą rzeczy naturalna, nie jest to sytaucja ani temat ogólnie powszechny.Nie zawsze jest czas i miesce, aby porozmawiać o tym co odczuwa kobieta w ciąży czy młoda matka. Cieszę się, że znalazło się miejsce gdzie mogę "obanżyć" swoje niepokoje, niedoświadczenie, podzielić się z innymi kobietami własnymi odczuciami związanymi z macierzyństwem (i nie tylko), miejsce które daje komfort psychiczny że przynajmniej tu zostanę wysłuchana, zrozumiana, a nawet otrzymam wsparcie.Z drugiej strony fenomenem tego forum jest fakt, iż można z grupą zupełnie anonimowych osób nawiązać dość bliską więź emocjonalną.Pozdrawiam Anja
    • Gość: guest Re: Po co wam Internet? IP: *.* 27.10.01, 19:57
      Internetem posługuję się od 1993 roku, ale do tej pory służył mi przede wszystkimdo do celów zawodowych bądź związanych z kształceniem się. Od marca tego roku natknęłam się na eDziecko i ... od tej pory to nałóg... Choć nie mam tak jak inne dziewczyny tak bliskich kontaktów z innymi osobami z tego forum, to wydaje mi się, że gdy tutaj zaglądam, witaja mnie osoby od wieków znane: Tyska, Mela, ignis, Yoda... Jest nawet inna Ewa mama Filipa :) . Zaczynam coraz częściej je cytować, komus opowiadać o czyms co tu przeczytałam. EWA
    • Gość: guest Re: Po co wam Internet? IP: *.* 28.10.01, 21:38
      Witaj Katarzyno. Jeśli chodzi o mnie to strona edziecka ( forum i czat) bardzo mi pomogła w wyjściu z depresji, którą miałam po urodzeniu dziecka i którą przechodziłam bardzo ciężko. Tu poznałam mnóstwo wspaniałych osób, które ( z tego co wiem) też czuły się podobnie. Rozmowy z nimi i te nasze wygłupy na czacie sprawiły, że zaczęłam patrzeć na macierzyństwo i trudy dnia codziennego inaczej. Mam wspaniałych znajomych-kilkoro z nich znam osobiście z czego jestem naprawdę szczęśliwa i dość często rzec można się spotykamy biorąc pod uwagę dzielące nas odległości. Tu ich serdecznie wszystkich pozdrawiam (buniątka, jacentych, stynkę i Jacha, eldada) i również tych wszystkich których nie dane mi było (jeszcze) poznać osobiście a których naprawdę uwielbiam (Suzann, sammy, Gosię, obie Kaśki, skwarków) i wielu innych na których zabrakło by tu miejsca. Kochani jesteście naprawdę fantastyczni i cieszę się, że Was znam.Pozdrawiam Su(Marta)
    • Gość: Anuśka Re: Po co wam Internet? IP: *.* 29.10.01, 08:31
      Internet zmniejsza poczucie alienacji i to bardzo. Ja nie mam znajomych dalszych czy bliższych ( jak większość dziewczyn piszących ), którzy mają dzieci w podobnym wieku co moja córcia. Ciągle zamęczałąm swoją pediatrę błachostkami, bo nie wiedziałam, czy Olcia dobrze się rozwija it. I dopiero w Internecie poznałam dużo dziewczyn, mających dzieci w pdobnym wieku, od których dowiedziałam się mnóstwo ciekawych rzeczy, ( już nie zamęczam pediatry !). Dzięki właśnie takiemu formum, poznałam Edytkę - mamę Norbusia, która mieszka w swoim mieście ( Lublin ), z którą utrzymuję kontakt nie tylko emailowy ale i telefoniczny !. Nie długo mamy zmiar wybrać się na wspólny spacer !PozdrawiamAnia mama Olgi
      • Gość: guest Re: Po co wam Internet? IP: *.* 29.10.01, 08:54
        Internet , to jest wg mnie jedna z najlepszych rzeczy, jakie wymyślił czlowiek :-). Odkąd zaczęłam z niego korzystać, wreszcie mogłam zaspokoić swoją ciekawość, znajdując (przynajmniej częściowo)wiele odpowiedzi na nurtujące mnie pytania. Potem było edziecko... Chyba w lutym trafiłam na "jedną ze stron o dzieciach". Najlepszą. Poznałam tu wiele fantastycznych osób, o kilkorgu z nich mogę śmiało powiedzieć Przyjaciele. Wysyłamy do siebie emaile, dzwonimy. Choć się z nimi jeszcze nigdy nie spotkałam, wiem, że mogę zawsze na nich liczyć. To wszystko zawdzięczam internetowi.Tą drogą jednocześnie pozdrawiam :hello: Ignis, Kaniurkę AnetęDr, Eldada, Kalinę, Dalię, Su, Agatę, Renika, Skwarków, Adasia i Bunię,Suzenn i wszystkich, z którymi dane mi się było zetknąć na czacie i na forum, a których tu nie wymieniłam :-)Trzymajcie się cieplutko :hot:Tyska
    • Gość: guest Re: Po co wam Internet? IP: *.* 29.10.01, 09:14
      Mieszkam w małym mieście, nie ma nawet porządnej biblioteki. Mam troje dzieci i od 5 lat siedzę w domu, czyli krótko mówiąc juz mam dosyć. Moje dawne znajome pracują, robią kariery i nie maja czasu mnie odwiedzać. Gdyby nie internet pewnie bym nie wytrzymała i moje znudzenie całą tą sytuacja odbiłoby się nikorzystnie na dzieciach, a tak jaj mama ma wszystkiego dosyć to pozwala dzieciom demolować mieszkanie a sama idzie pogadać w sieci.
    • Gość: guest Re: Po co wam Internet? IP: *.* 29.10.01, 09:19
      Mnie bardzo pomógł w wyszukiwaniu literatury fachowej do pracy doktorskiej.Poza tym, choć nie cierpię na osamotnienie, pomógł mi znaleźć bardzo wartościowych znajomych. I mozna znaleźć wszystko, jak pisała juz Jojo.Zasięgnąć języka w róznych, czasami mało istotnych sprawach. No i czasami zabić (w sposób humanitarny) czas..
    • Gość: AnetaDr Re: Po co wam Internet? IP: *.* 29.10.01, 09:45
      Witam!Internetu używam od ponad 5 lat głównie w mojej pracy zawodowej, stanowi on dla mnie bardzo ważne źródło informacji. Zanim trafiłam na edziecko i odważyłam się (pierwszy raz!!!) wejść na chat, wydawało mi się, że nie są możliwe przyjaźnie zawarte przez internet, ponieważ ludzie kreują swój nowy, zupełnie nieprawdziwy wizerunek i szkoda czasu na głębsze zaangażowanie, gdyż może nas potem tylko spotkać gorzkie rozczarowanie. Bardzo się cieszę, że się myliłam. Takie sutuacje, jak opisałam na pewno mają miejsce, ale Internet to nie tylko miejsce dla psychicznych dewiantów. Teraz dla mnie brzmi to śmiesznie, ale kiedyś tak myślałam. Edziecko pomogło mi w rozwiązywaniu problemów związanych z wychowywaniem córki i zrozumieniu, że nie jestem SAMA. Znajomości z chata zaowocowały wspólnymi wakacjami (Ignis, Kassia prawda?) i spotkaniami. Dzięki ludziom poznanym na edziecku udaje mi się powoli wyjść z psychicznego dołka i to Oni mnie podtrzymują na duchu przy pisaniu mojego doktoratu. Nie da się wszystkiego wymienić. Chcę im podziękowac, wszystkim razem i każdemu z osobna. Dobrze, że jesteście...Aneta
    • Gość: guest Re: Po co wam Internet? IP: *.* 29.10.01, 10:24
      no właśnie jeżeli chodzi o wprost to nie można sie zalogować na forum, to tak na marginesie
      • Gość: guest Re: Po co wam Internet? IP: *.* 29.10.01, 14:00
        Witam ponownie!Bardzo, bardzo, bardzo dziękuję za pomoc. Jesteście po prostu nieocenione. Nie spodziewałam się takiego odzewu. Dzięki Wam artykuł pisze się właściwie sam i niewiele mam do roboty... Mam jeszcze jedną nietypową prośbę. Gdyby któraś z Was zechciała ukazać światu swe oblicze, przedstawić się i zapozować do zdjęcia... Byłabym szalenie wdzięczna. Odważna nie musi być z Warszawy. Gdyby któraś z Was zaryzykowała, proszę o kontakt na e-mail. Serdecznie pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję.Katarzyna LatekPS. Nie mam pojęcia, jak sie robi te śmieszne znaczki, a chciałam spróbować ...
        • Gość: guest Re: Po co wam Internet? IP: *.* 29.10.01, 16:54
          W sprawie mordek zajrzyj do edziecka od kuchni. Pozdrawiam anuś
    • Gość: guest Re: Po co wam Internet? IP: *.* 29.10.01, 17:04
      DLa mnie internet to skarb - poznalam w ten sposob mase osob, z ktorymi utrzymuje znajomosc nie tylko mailowa. Przez internet poznalam mojego meza... najfantastyczniejszego faceta na swiecie, na ktorego nigdy bym sie nie natknela na ulicy. Pomine tu watki zawodowe, choc oczywiscie jest to skarbnica wiedzy, z ktorej korzystam stale. Pytanie dotyczylo jednak glownie matek. Ja matka dopiero bede, jestem w 30 tygodniu ciazy. Dzieki stronie edziecko poznalam jednak kilka mamus, ktore podobnie jak ja spodziewaja sie blizniakow. Dzieki forum dowiedzialam sie, ze na USG moge wziac kasete wideo i nagrac sobie moje dzieci, nie wiedzialam tego. Dowiaduje sie masy rzeczy na temat szpitali, poznaje ludzi, problemy innych ciezarowek i mamus, adresow sklepow... zupelnie nie wyobrazam sobie zycia bez forum! Poza tym dzieki internetowi moge sie komunikowac z kolezankami, Mama, mezem, gdy tylko ich nie ma przy mnie... PozdrawiamAsiaT
    • Gość: guest Re: Po co wam Internet? IP: *.* 29.10.01, 17:36
      hEJDla mnie forum to kontakt z kobietami, matkami, albo oczekujacymi dziecka. Mozna powymieniac sie uwagami, pozalic, posmiac. Jest to bardzo potrzebne zwlaszcza dla mlodych matek, albo dla mam z malutkimi dziecmi, ktore sa przez jakis czas po prostu "uziemione"Aga z Kubusiem (6 latek) i Magdusią (22 dni):-)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka