Dodaj do ulubionych

ILE CHESTNA DAJE NA KOMUNIĘ

IP: *.* 09.04.02, 13:52
Mam pytanie, czy nie orientujecie sie ile daje się teraz na komunię? Mam chrześniaka który w maju ma komunię, chrzestny kupuje rower a ja mam dać kasę (tak ustaliliśmy) ale ile? Słyszałam, że ok. 500 . Co wy na to.
Obserwuj wątek
    • Gość: kayak Re: ILE CHESTNA DAJE NA KOMUNIĘ IP: *.* 09.04.02, 14:36
      Czesc ja tez mam w maju komunie chrzesniaka. Mysle ze kwota zalezy od tego za ile dajecie sobie prezenty w rodzinie. Ja na wesele nie dostalam tyle od chrzestnej. Ja mysle ze dam okolo 100. Ale jezeli chrzestny kupuje rower hmmm....Chyba za bardzo nie pomoglam.PozdrMarta
    • Gość: Agnieszka,mamaAniZosiJulki Re: ILE CHESTNA DAJE NA KOMUNIĘ IP: *.* 09.04.02, 20:53
      Ja mam w tym roku komunię córki i nie oczekuję od chrzestnych żadnych kosztownych prezentów. Gdyby któreś z nich chciało dać Ani 500 zł lub prezent za taka sumę, czułabym się zażenowana. Wiem, że ich na to nie stać i nie dla prezentów ich wybralismy, ale dla opieki i wsparcia w razie potrzeby. Moje córki nie są jedynymi chrześniakami swoich chrzestnych i byłoby głupio, gdyby ktoś odmówił zostania chrzestnym, tylko dlatego, że go nie będzie stać na prezenty.Daj tyle ile możesz, a nikt nie powinien czynić zarzutu z wartosci prezentu.:hello: Agnieszka
      • Gość: mamula Re: ILE CHESTNA DAJE NA KOMUNIĘ IP: *.* 10.04.02, 09:41
        tez tak uwazam. komunia jest przezyciem duchowym nie robmy z tego targowiska prezentow.daj ile mozesz, chyba ze "musisz" przebic chrzestnego. a najlepsze, co mozesz zrobic, to bardzo czule i serdecznie zajac sie chrzesniakiem tego dnia i pomyslec o sprawach, na ktore rodzice nie maja czasu (moze ladne zdjecie, wspolny spacer)no i cos z dedykacja, aby zawsze mialo mila pamiatke.5oo zl??? toz to kupa szmalcu. a ja myslalam,ze ludzie w Polsce sa biedni (tak mi sie ciagle mowi)tyle kasy to bym dala bardzo bliskim ludziom na slub, jakbym przypadkiem byla przy kasie.a dziecku? sorry, ale dla mnie to niestotowne.
        • Gość: Ika Re: ILE CHESTNA DAJE NA KOMUNIĘ IP: *.* 10.04.02, 21:34
          Mamula, a cóż to znaczy: "dałabym bardzo bliskim ludziom na ślub, ale dziecku? niestosowne" :(Generalnie zgadzam się, że Komunia nie jest targowiskiem prezentów, ale ten tekst... :what: Dziecko to niby coś gorszego??? Mniej bliskie??? Coś mi tu nie gra :( Jakby mnie było stać, a rodzice mojego chrześniaka nie byliby zbyt zamożni, to bardzo chętnie bym im dała te 500 albo i więcej, żeby mogli coś dziecku kupić, odłożyć na komputer czy coś w podobie. A na ślub..? Bez przesady... Chyba, że własnemu dziecku.
          • Gość: guest Re: ILE CHESTNA DAJE NA KOMUNIĘ IP: *.* 10.04.02, 22:41
            no nie, chyba nie mowisz powaznie?przeciez nie napisalam tego z braku szacunku dla dzieci. wlasnie przeciwnie. uwazam,ze komunia jest przezyciem duchowym i na tym powinna sie skupic cala rodzina. wcale nie uwazam,ze nalezy dawac do tego oprawe pieniezna. wrecz uwazam,ze to psuje atmosfere i uczy dziecko nastawania na kosztowne prezenty, a przede wszystkim na pieniadze. uwazam,ze dziecko jest zbyt male,aby mialo kontakt z takimi pieniedzmi.tu widze niestosownosc.nie podoba mi sie ten zwyczaj, bo tak gleboko sie zakorzenil, iz ludzie nie moga pojac jak mozna dziecku nie dac czegos ponad miare. czesto jest to zasada-zastaw sie a postaw sie.i czesto chrzestni daja, bo musza, bo taka jest presja. natomiast nie widze nic zlego w tym, ze majac chec i mozliwosci doloze sie rodzicom dziecka do czegos. zrozumiale,ze jesli chodzi o rzeczy, na ktore rodzicow nie stac a jest koniecznosc i tzreba pomoc -bez chwili wahania.jesli zas , ktos z bliskich zaklada rodzine,na ogol urzadza mieszkanie, to wowczas te pieniadze sa bardzo adekwatne. moze to byc wlasnie chrzesniak.:)poza tym ja mam zasade,ze nie wymagam od chrzestnych jakis zobowiazan finansowych. jestem im wdzieczna,ze przyjeli na siebie ten obowiazek.i tego ucze dziecko. rowniez tego, aby on pamietal o nich, a nie tylko oni.gdyby ktos dal mi tyle kasy to bym bardzo zle sie czula.kazdy ma swoje zycie, a od kupowania rzeczy niezbednych i zbednych sa rodzice, ew. dziadkowie jesli maja ochote, choc tez nie uwazam tego za obowiazek.dodam jeszcze,ze nabralam takiego przekonania, jak moj ukochany chrzesniak, po otrzymaniu sporej gotowy (m.in. od babci, ktora tak w ogole to ma go w nosie,ale tutaj dala, bo stwierdzila,ze chce, aby ja dobrze wspominal.choc obawiam sie ,ze raczej jej to nie grozi. dodatkowo bulwersowala sie,ze chrzestny dal t y l k o rakiete tenisowa-"i w ogole kto to jest???" kiedy tlumaczylam,ze ma wydatki, zona nie pracuje i ,ze moze to wcale nie jest takie wazne, byla mocno zdegustowana. uwagi czynila przy dzieciach) no i to moje slonko, wzielo te banknoty, zlozylo w wachlarz, a potem obsypywalo sie krzczac-"tyle kasy, ludzie, tyle kasy".never!!!
    • Gość: Ika Re: ILE CHRZESTNA DAJE NA KOMUNIĘ IP: *.* 10.04.02, 21:40
      aNETA, Komunia to rzeczywiście przeżycie duchowe a nie ranking prezentów. W ogóle uważam, że lepsze są z tej okazji prezenty raczej pamiątkowe, ale jeśli kogoś stać, to oczywiście może spełnić marzenie dziecka (o ile wie, o czym dziecko marzy ;) ). Jeśli natomiast ustaliliście, że to będzie gotówka (też dobrze, może rodzice na coś odkładają, u mojego chrześniaka tak było, odkładali mu na komputer), to też okay, ale daj tyle, ile możesz, bez zrujnowania swojego budżetu. Ja dałam kasę (na ten komputer, zwłaszcza, że doskonale rozumiem to marzenie... ;) ) oraz łańcuszek z krzyżykiem żeby i pamiątka była ;)Pozdrówka,I. & O.
      • Gość: guest Re: ILE CHRZESTNA DAJE NA KOMUNIĘ IP: *.* 11.04.02, 20:51
        Ja też mam w tym roku komunię, a nawet dwie - u chrześniaka mojego męża i u mojej chrześniaczki i jestem przerażona tym, co się dzieje. Tu gdzie mieszkamy (Pomorze) komunię, która jak słusznie piszecie powinna być przeżyciem duchowym, organizuje się bardziej wystawnie niż niejedno wesele. Ludzie biorą na to niemałe pożyczki. Od gości oczekuje się (nieoficjalnie oczywiście), że prezenty przynajmniej pokryją koszty imprezy; co moim zdaniem jest raczej niemoralne. no i tak, potwierdzam, że chrzestni dają po 500 zł w gotówce lub przynajmniej równowartość cyt. moją teśćiową "dobrego roweru górskiego". Zgroza! A mnie nie stać i co....
        • Gość: guest Re: ILE CHRZESTNA DAJE NA KOMUNIĘ IP: *.* 11.04.02, 22:47
          nie wyobrazam sobie czegos takiego po prostu.nie wiem na ile masz sil psychicznych,aby to przezyc ;)i na ile tkwisz w tych ukladach,ale ja bym dala tyle na ile mnie stac i na ile mam ochote.to na pewno jest trudne, bo przeciez zyjesz na codzien z tymi ludzmi.ale poddac sie terrorowi?no nie wiem.
          • Gość: Anita53 Re: ILE CHRZESTNA DAJE NA KOMUNIĘ IP: *.* 13.04.02, 07:14
            No moje mile to ja Was przebije ;))))Otoz mama mojej chrzestnej corki zazyczyla sobie - zasugerowala, zeby malej kupic pianino .....Komunia za 2 latka, na taki drogi prezent to mnie nie stac, ale coz ..... rodziny sie nie wybiera. Zrobie tak jak bede uwazala za stosowne.Pozdrawiam
            • Gość: guest Re: Anito!!! IP: *.* 13.04.02, 10:10
              jaja sobie robisz!!! :mad:
              • Gość: Anita53 Re: Anito!!! IP: *.* 13.04.02, 15:30
                Niestety nie :((((((((((((((((((To na prawde autentyczne, a zarazem przykre, ze rodzinka ma tak nierealne zyczenia. Nie wszyscy licza sie z mozliwosciami finansowymi chrzestnych. No coz ..... Zreszta nie mam zamiaru napadac na bank, by zdobyc pieniazki na pianino (swojego nie oddam!).Pozdrawiam
                • Gość: guest Re: Anito!!! IP: *.* 13.04.02, 15:56
                  zycze pogody ducha wiec :)
                • Gość: iwonaw Re: Anito!!! IP: *.* 15.04.02, 15:21
                  Może dla tego pianina zostałaś matką chrzestną...IW
    • Gość: MIM Re: ILE CHESTNA DAJE NA KOMUNIĘ IP: *.* 13.04.02, 09:17
      Cześć!Poczytajcie sobie na podforum dziecko"Ile lub co daje się na komunię. "PozdrawiamIza
    • Gość: Pysia Re: ILE CHESTNA DAJE NA KOMUNIĘ IP: *.* 15.04.02, 11:02
      A u mnie było tak...Nie jestem zwolenniczką dawania pieniędzy, i swojej chrześnicy kupiłam złoty łańcuszek z medalikiem (uprzednio dowiedziawszy się, że nie ma). Moje szczęście, że wybrałam w miarę gruby, bo przy wręczaniu usłyszałam od jej rodziców: no tak dziecko (to do mojej chrześnicy), Tobie to ciocia kupiła taki porządny, a Ula (siostra mojej chrześnicy) to taki cienki, byle jaki dostała... Kurczę, a mogłam mieć obsmarowany tyłek z powodu zbyt chudego łancuszka :-) Śmieszy mnie to, bo irytować już przestało.
      • Gość: darek w temacie prezentów IP: *.* 15.04.02, 13:32
        może rozwiązaniem byłoby hmmm, wyrachownie naszej rodziny, zawsze przy okazji gwiazdki ustalamy max. wartośc prezentów jaki się daje na różne okazje, przy ustalaniu kwoty bierzemy pod uwagę członków rodziny najsłabszych ekonomicznie, jak chcemy komuś dać lepszy prezent to robimy ściepę jest cool.
        • Gość: guest Re: w temacie prezentów IP: *.* 15.04.02, 14:18
          co to znaczy ściepa??
          • Gość: iwonaw Re: w temacie prezentów IP: *.* 15.04.02, 15:19
            to chyba zbiórka pieniędzyIW
          • Gość: guest Re: w temacie prezentów IP: *.* 15.04.02, 16:21
            zrzutka...
          • Gość: darek Re: w temacie prezentów IP: *.* 16.04.02, 08:01
            ściepa - zrzutka, skłądamy się po prostu
    • Gość: iwonaw Re: ILE CHESTNA DAJE NA KOMUNIĘ IP: *.* 15.04.02, 15:13
      W zeszłym roku miałam przyjemność uczestniczyć w I Komunii mojej chrześniaczki. Nie chciałam jej dawać prezentu "pieniężnego", kupiliśmy jej więc mikroskop firmy Hama. Kosztował nas około 200 zł. W ciągu całego dnia dzieci zajmowały sie badaniem otaczającego je środowiska. Naprawdę prezent bardzo się podobał. Jestem przeciwna prezentom pienieżnym bo nigdy nie jesteśmy pewni czy ofiarowana suma to za dużo czy za mało. Nigdy też nie jesteśmy pewni czy dana suma pieniędzy została przeznaczona na potrzeby dziecka. To przecież rodzice trzymają kasę...Iwona
    • Gość: niki1 Re: ILE CHESTNA DAJE NA KOMUNIĘ IP: *.* 16.04.02, 11:42
      Czesć!A u mnie tak się składa że przez 5 lat pod rząd mamy komunię (aż strach pomysleć co ze slubami). I tak w zeszłym roku była komunia mojej chrzesniaczki, kupilismy jej komplet (przewieszka, pierscionek, kolczyki). Nikt nam nie "sugerował" co mamy kupić. Po prostu tak z mężem wspólnie zadecydowalismy a mała była zadowolona. W tym roku mamy komunię chrzesniaka męża, i szczęka mi opadła jak dowiedziałam się co "zasugerowali" jego rodzice-komputer!!!Bagatela 2.000 - 3.000 zł! "No bo przecież, nie złożymy mu jakiegos używanego, taniego, a rower już ma". Posrednio zostało nam przekazane. Po prostu się wsciekłam! Dodam, że nie jestem milionerką, mieszkamy kątem w maleńkim pokoiczku u rodziców we trójkę, dokładamy się im, odkładamy na mieszkanie itp. Tak więc kto da więcej???Wychowania nie będę uczyć rodziców dziecka, a teraz muszę wykombinować jak z tego wybrnąć, bo jak nie kupimy to nas wysmieją. Zastaw się a postaw, bodaj sprzedaj!PozdrawiamNIki
      • Gość: darek Re: ILE CHESTNA DAJE NA KOMUNIĘ IP: *.* 16.04.02, 12:11
        Hi, hi może trochę przewrotne kupcie mu pare fajnych gier na komputer i powiedzcie, że słyszeliście, iż rodzice mają mu kupic na dzień dziecka komputer to już na komunię kupiliście mu parę gier przy okazji pogratulujcie statusu materialnego rodzicom chrześniaka.
      • Gość: Pysia Re: ILE CHESTNA DAJE NA KOMUNIĘ IP: *.* 16.04.02, 12:32
        Niki,Ja pod żadnym pozorem nie kupiłabym chrześniakowi prezentu za taką sumę - z paru powodów:1. aż tak zamożna nie jestem,2. nawet gdybym była - to tak się składa, że jako osoba wierząca mam idealistyczne podejście do Komunii, a takie drogie prezenty niszczą całą ideę tego sakramentu i bynajmniej nie pomagają dziecku skupić się na istocie sprawy, nie najłatwiejszej zresztą dla ośmiolatka,3. a w ogóle to nigdy nie przejmowałam się, co sobie rodzina pomyśli i postępowałam tak, żeby mieć spokojne sumienie (i nie mieć przy okazji długów).Myślę, że sama powinnaś wybrać prezent na jaki Cię stać i olać ewentualne komentarze, zdobądź się na odwagę, warto. Ja wybrałam prezent pośrednio związany z uroczystością - łańcuszek z medalikiem, na pewno coś wymyślisz. Pozdrawiam serdecznie.
        • Gość: darek Re: ILE CHESTNA DAJE NA KOMUNIĘ IP: *.* 16.04.02, 12:47
          Ano właśnie ludziska nie dajmy się zwariować, komputer na komunię, motorynka na bierzmowanie, samochód na 18, na ślub domek z basenem.Uważam, że prezent jest prezent (każdy powinien dać taki jaki ma ochotę) ponadto gdzieś kiedyś w przedwojennych książkach cztałem, że prezenty o znacznej wartości są niezgodne z etykietą, niegrzeczne po prostu a żadanie takowych to IMO przejaw maxymalnie złego wychowania. Za moich czasów to się dostawałao ksiązeczkę do nabożeństwa, różaniec, medalik, zegarek, obrazek, trochę słodyczy. Myślę, że czas do tego wrócić.Rodzice Chrześni mają pomóc wychować dziecko w wierze, a nie zaspokajac zachcianki.
          • Gość: mamula Re: ILE CHESTNA DAJE NA KOMUNIĘ IP: *.* 16.04.02, 13:20
            bardzo mi sie podoba pomysl z grami. bravo darku!!!!ale nie rozumiem, dlaczego boisz sie,ze jacys prymitywni ludzie cie wysmieja. za takich trzeba sie modlic.dawanie tak drogich prezentow jest niedelikatne i bardzo zobowiazujace po prostu.a domaganie sie ich-pomine milczeniem.
            • Gość: niki1 Re: ILE CHESTNA DAJE NA KOMUNIĘ IP: *.* 17.04.02, 07:32
              Hej!Nie zamierzam kupować kompa. Ale jest to chrzesniak męża, nie znalismy się jeszcze gdy go podawał do chrztu. I nie chcę żeby wyszło, że sępem jestem. A na kompa mnie zwyczajnie nie stać, bo jak mam robić prezent za 3.000, to wolę je odłożyć na mieszkanko. Staram się przekonać męża, żeby kupić łańcuszek z medalikiem, albo dać "kopertę" ale na pewno nie z 3.000!!! A poza tym za rok jest komunia mojego chrzesniaka i co może jemu to audi kupimy?-smile))))). tak też mężowi zakomunikowałam. A następnemu co domek?A tak serio to propozycje mam takie:dla dziewczynki:- cos ze złota typu pierscionek, łańcuszekdla chłopca i dla dziewczynki:-rower-medalik + łańcuszek-mikroskop-rzeczy bezposrednio związane z I Komunią Sw. : Pismo Swięte.Ja dostałam od chrzesnych składak rower (ech Romet - jedzi do dzisiaj!) i radio, bo akurat były w sklepie!A cieszyłam się z roweru jak nie wiem co! I jak widać dany szczerze bo dziła do dzisiaj!Niki
              • Gość: Pysia Re: ILE CHESTNA DAJE NA KOMUNIĘ IP: *.* 17.04.02, 08:29
                Niki,Na pewno nie wyjdziesz na sępa z takimi propozycjami prezentów (bardzo sensownymi), i jeżeli solidarnie potraktujecie wszystkich chrześniaków - bez wyróżniania żadnego z nich. Takie jest moje zdanie. A argument z przyszłym ślubem chrześniaka może męża przekona - bo jeśli teraz prezent za 3000 zł, to co na prezent ślubny? Chyba nic tańszego od samochodu niezłej klasy, bo skoro tak się postawiliście na Komunię...
                • Gość: guest Re: ILE CHESTNA DAJE NA KOMUNIĘ IP: *.* 17.04.02, 11:46
                  W zeszlym roku moja chrzescnica miala Komunie. Jej rodzice poprosli nas aby nie dawac zadnych prezentow (chcieli aby dziecko nie czekalo na prezent i wiedzialo co njwazniejsze jest w Tym dniu). Tak tez zrobilimy. Zdnego prezentu nie kupilimy.Jednak potnowilimy zaprosic chrzenice do nas na wakacje na 2 tygodnie (mieszkamy w Szwajcarii). Dziecko wspomina to do dzisiaj.Aneta mama Olenki
                  • Gość: Anita53 Re: ILE CHESTNA DAJE NA KOMUNIĘ IP: *.* 19.04.02, 18:19
                    Z calego serca popieram pomysl Darka - gry - mysle, ze taki prezent bedzie na miejscu i uswiadomi rodzicom ich glupote (i chciwosc). Jak juz wspominalam swojej chrzesnicy pianina nie kupie, ale pomysle o innym skromniejszym podarunku na jaki bedzie mnie stac. Nie mam zamiaru pozyczac i nie bede sie przejmowac, ze rodzicom sie nie spodoba - to nie ich swieto.Trzeba dac im mala lekcje pokory ;)))))))))))))))))Pozdrawiam
    • Gość: SANI Re: ILE CHESTNA DAJE NA KOMUNIĘ IP: *.* 20.04.02, 09:44
      Witam!!!!!!A ja dodam tylko tyle ,ze w zeszłym roku miałam komunię chrześniaka(dodam ,ze to mój młodszy braciszek-ukochny z całej trójki pozostałych).Nie stać mnie było na coś wystawnego.(wtedy tylko mąż pracował ja siedziałam z córcią w domku).Wiec tak jak chciał kupiłam mu hulajnogę za 130 zł. do tego dostał już używane krzesło do biurka o którym marzył.(krzesło miedzy innymi podarował mi tesć dla chrześniaka).Mały sie nia cieszy do dzisiaj...........Pozdrawiam Sani
    • Gość: MonikaM Re: ILE CHESTNA DAJE NA KOMUNIĘ IP: *.* 23.04.02, 14:37
      Te wszystkie Wasze posty uswiadomily mi, ze w Polsce ludzie totalnie przesadzaja. Moj chrzesniak bedzie mial komunie za dwa lata, ale wiem, ze nie bedzie oczekiwal nie wiadomo czego, bo jest po prostu skromnym chlopcem z ubogiej rodziny. Dostaje ode mnie fajne (co nie znaczy drogie) prezenty na urodziny czy swieta i jest szczesliwy. W tym roku idzie do szkoly i juz mu kupilam tornister z calym zestawem. On i jego rodzice podchodza do sprawy inaczej niz na przyklad dalsza czesc rodziny. To wlasnie ci inni beda ode mnie oczekiwali drogiego prezentu, bo skoro "ciocia mieszka za granica..." Wiem juz teraz (po Waszych postach), ze obojetnie co dam, wywola to glosne i ciche komentarze. Bo albo "za malo", albo "i tak ja na to stac", albo "nie wysilila sie" itp. Czyz nie mam racji?Monika
    • Gość: janeczka Re: ILE CHESTNA DAJE NA KOMUNIĘ IP: *.* 23.04.02, 18:57
      Ogólnie na Lubelszczyżnie daje się około 500 zł.Ja dam 700-bo takie stawki są w naszej rodzinie.Do pieniążków dodam Katechizm albo Biblię.Dochodzi też jakiś malutki upominek dla siostry chrzestniaka. Będzie to bluzeczka albo maskotka, ewentualnie książka. Chodzi o to, żeby nie zapomnieć o rodzeństwie "Komunisty", bo temu rodzeństwu zapomnianemu może być troszkę przykro...
      • Gość: MonikaM Do Janeczki IP: *.* 25.04.02, 13:55
        Hej! Dlaczego tak duzo sie u Was daje? A ile wtedy na slub? Chyba jedno zero wiecej, co? Obled! A gdy sie nie jest chrzestna, to jakie wtedy sa na Lubelszczyznie stawki na slub? Pytam z ciekawosci, bo prawdopodobnie wkrotce bede na slubie w Twoich stronach i wolalabym wiedziec wczesniej, ile srednio kasy daja goscie. Nie sadzilam, ze ten rejon Polski nalezy do tak bogatych. Ale coz... Moni
    • Gość: MIM Re: ILE CHESTNA DAJE NA KOMUNIĘ IP: *.* 07.05.02, 17:13
      Witam !Dzisiaj wpadła mi w ręce ulotka jednego z łódzkich hipermarketów pod hasłem "KOMUNIA"A w niej:paczka dyskietek za 10 PLN, paczka CD za 20, rakieta do badmintona za 12, hulajnoga za 40, a potem już ceny tylko rosną.Z ciekawszych propozycji :Kierownica do "jazdy" na monitorze komputera 190, skaner za 320, drukarka za 380, telewizor za 630, rower za 800, monitor za 900.... i HIT SEZONU - komputer za 2900.Albo ja jestem niedzisiejsza, albo ich porąbało.Pozdrawiam wszystkich nieszczęśników mających znajomych "pierwszokomunistów"Iza
      • Gość: guest Re: ILE CHESTNA DAJE NA KOMUNIĘ IP: *.* 07.05.02, 21:59
        ich nie porąbało. po prostu chcą zarobić. a że znajduja sie frajerzy, ktorzy to kupują, bo"co ludzie powiedzą" to nie ich wina. sklep nie jest od wychowywania ani uczenia myslenia doroslych ludzi. sklep robi biznes z tym kto ma na to ochotę.ja nie rozumiem jak dorośli , wykształceni i zdawać by się mogło inteligentni ludzie kupują coś ponad swoje możliwości z okazji kościelnej uroczystosci dziecka tylko dlatego,że boją sie tego co jacyś prymitywni i ubodzy w umyśle ludzie powiedzą.amen
      • Gość: agacz2905 Re: ILE CHESTNA DAJE NA KOMUNIĘ IP: *.* 08.05.02, 18:02
        Czytam te wasze posty i cieszę się, że nie jestem niczyją chrzestną!!! Mój mąż ma pięcioro chrześniaków i sądzę, że to wystarczy. Pięć razy był proszony na chrzestnego i nigdy nie odmawiał, bo "czuł się w obowiązku" jako człowiek samotny, sam nie posiadający żony ani dziecka i przez to uznawany przez dalszą rodzinę za dyspozycyjnego finansowo. Oglądałam nawet film video autorstwa mojego męża z komunii jednego z chrześniaków. Babcia tego dziecka mając w ręku spore wydanie biblii dla dzieci, dobitnie zaznaczała, że w owej biblii znajdował się największy zastrzyk (finansowy 0 500 zł). Było to 6 lat temu, a dla mnie i dziś 5 stów to sporo kasy... Nie jestem chyba zbyt lubiana przez dalszą rodzinę męża, bo z mojego powodu skończyły się prezenciki i dawanie forsy przy byle okazji... Dość powiedzieć, że rodzice tego konkretnego chrześniaka męża nie dotarli na nasz ślub, bo...wybrali wyjazd na Węgry (o ślubie wiedzieli kilka m cy wcześniej)!! Chyba o czymś to swiadczy, prawda?? nasz syn ma już 16 miesięcy, a rodzina, o której tu piszę jeszcze go nawet nie widziała... Nie żalę się, tylko powoli dochodzę do wniosku, że mój mąż został pięciokrotnym chrzestnym może głównie z tego powodu, że był tzw. starym kawalerem, nie dbał o swoje potrzeby jako samotny człowiek, tylko zaspokajał finansowe potrzeby chrześniaków... Pewności mieć nie mogę, ale tak przypuszczam.
    • Gość: Pysia Re: ILE CHESTNA DAJE NA KOMUNIĘ - pomysły na prezenty IP: *.* 08.05.02, 08:42
      Właśnie otrzymałam zaproszenie na Komunię mojej siostrzenicy (nie chrześnicy). No i mam dwa pomysły co by jej kupić (kasy nie dam, bo już pisałam co sądzę na ten temat). Pierwszy - to aparat fotograficzny (bo wiem, że nie ma - a jakbym kupiła taki automatyczny, to od razu byłby w użytku, dla dziecka to frajda). Drugi - to malutki złoty pierścionek bądź kolczyki - tego rodzaju prezenty już się zdążyły sprawdzić w mojej rodzinie, a mam dużą. Były już komunie paru siostrzenic, dostały pierścionki (takie troszkę na wyrost) i teraz po paru latach widzę, że je noszą - to bardzo miłe i potwierdza, że był to słuszny wybór. Co myślicie, czy macie może jakieś ciekawsze propozycje?
    • Gość: oska8 Re: ILE CHESTNA DAJE NA KOMUNIĘ IP: *.* 11.05.02, 21:33
      Ja mam super prezent od chrzestnej.Mam kupić mojemu synowi extra strój do karate,który trenuje już 3 i pół roku (zielony pas), a ona zwróci mi za to kasę.Cena tu nieważna-gdzieś od 90 do 170PLN.Uważam,że forsa nie da nic,chyba,że tyle ile mu da moja teściowa-2000PLN - to już wpłacę mu na długoterminowe konto.
    • Gość: guest Re: ILE CHESTNA DAJE NA KOMUNIĘ IP: *.* 12.05.02, 05:33
      za 3 godziny Komunia Ani.A ja tu sobie z kawka siedze i sie wkurzam, dlaczego ja jestem tak beznadziejnie praworzadna.U chrzestnych czeka rower, naktory zlozylismy sie wszyscy- po 60 zlotych od lebka. Zapewne beda prezenty tematyczne, pewnie ktos da Ani jakies dodatkowe kieszonkowe, ale spodzewam sie raczej sum rzedu 50 zlotych ;) a nie 500....Na szczescie mam 4 corki wiec blad jeszcze zdarze naprawic. W przyszlym roku to sobie z Zuzia pohulamy :lol: wjazd na komunie 500 zlotych od lebka z zaproszeniem zalacze blankiet wplaty... co wy na to :hot:
      • Gość: guest Re: ILE CHESTNA DAJE NA KOMUNIĘ IP: *.* 12.05.02, 07:17
        I to myślę będzie najodpowiedniejsze. :lol: :lol: :lol:Zastanowiłabym się tylko nad sumą. W końcu inflacja i te sprawy. :crazy:Pozdrawiam serdecznie i życzę udanej uroczystości.:hello: Basia
      • Gość: Anna72 Re: ILE CHESTNA DAJE NA KOMUNIĘ IP: *.* 12.05.02, 21:32
        Gosia! Zostaję Twoją fanką!!! :lol: Anka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka