Dodaj do ulubionych

Powszechny Spis Ludności

IP: *.* 14.05.02, 18:31
Moi drodzy. Miałam dziś wizytę rachmistrzyni. Odpowiadałam na pytania - nic nie zatajałam. Ale... Otóż, na każde gospodarszto domowe przypada 1 ( jeden) Głowa Rodziny - :sarcastic miałam z określeniem tej głowy problem- pracujemy i zarabiamy we dwoje, razem wychowujemy nasze dzieci. Rachmistrzyni ( sympatyczna dziewczyna, trochę przestraszona) zaproponowała wybrać na głowę rodziny osobę lepiej zarabiającą :) . Uśmiałam się w głębi duszy - to chyba pasowało by w 20 wieku ( może wcześniej), ale obecnie - w dobie równouprawnienia ( podobno) - ... no comment. Pozdrawiam L.
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Powszechny Spis Ludności IP: *.* 14.05.02, 19:04
      A czy spis nie miał się rozpocząć 21 maja?Ja też miałam już wizytę ale tylko w celu umówienia się na spis.Madzia
    • Gość: Aldonia Re: Powszechny Spis Ludności IP: *.* 14.05.02, 20:48
      I do nas też zastukała kobieta, a mąż nie otworzył drzwi.I co teraz?Bo mąż powiedział, że po pierwsze, to on nie życzy sobie obcej osoby w domu, a po drugie niech przyjdzie w ludzkich godzinach. A ta nieludzka dzisiejsza godzina, to była 20,00.
    • Gość: Dorotka25 Re: Powszechny Spis Ludności IP: *.* 15.05.02, 07:07
      Witajcie! Po pierwsze - spisywać dane można dopiero od 21 maja (do 8 czerwca), do 15 maja rachmistrzowie mają obowiązek zapukać do naszych domów między godziną 8 rano i 8 wieczorkiem (do skutku). To Wy wybieracie czas i miejsce spotkania - to nie musi być mieszkanie, może być kawiarnia, ławeczka w parku.... itd. Proponuję zapoznać się z formularzami na stronie www.stat.gov.pl - pytania są proste, ale lepiej wcześniej zdecydować co odpowiedzieć w niektórych przypadkach - np. tak jak z tą "głową rodziny" (wg mnie ważniejsza szyja, bo nią kręci :))), albo aby przypomnieć sobie daty przeprowadzek i adresy, pod którymi mieszkaliśmy itd. Uważajcie jednocześnie na oszustów - warto taką osobę sprawdzić, chociażby dokładnie przyjrzeć się dokumentom jakie pokazuje. Pozdrawiam cieplutko. Dorotka
      • Gość: Aldonia Re: Powszechny Spis Ludności IP: *.* 15.05.02, 10:35
        Dzięki Dorotko. Właśnie wydrukowałam formularze i instrukcję i rozdałam w pracy kobietkom. Są zachwycone. :bounce: :bounce: :bounce:
    • Gość: guest Re: Powszechny Spis Ludności IP: *.* 15.05.02, 10:20
      Przecież w ogóle nie trzeba wypełniać formularzy z rachmistrzem. Można od niego (albo z internetu) zabrać formularze i wypełnić samemu. Straszenie nas, że odpowiedzi wykraczaja ponad możliwości przeciętnej inteligencji (a z tym spotykam się ciągle w mediach) chyba są nie na miejscu? Rozumiem tylko, ze rachmistrz otrzymuje pieniądze za ilość wypełnionych przy nim ankiet?Ewa
    • Gość: Dorotka25 Re: Powszechny Spis Ludności IP: *.* 15.05.02, 13:45
      Ewuniu ! To oczywiste, że możesz sama wypełnić formularz - musisz go jednak przekazać rachmistrzowi, aby swoje cudeńka tam powpisywał (ja np. nie wiem, jaki ma numer w obwodzie budynek w którym mieszkam). Nie wiem na jakich zasadach rachmistrz otrzymuje wynagrodzenie - od głowy, ankiety, czy jeszcze inaczej. Ma w każdym razie za zadanie zebrać komplet ankiet i dostarczyć do "kwatery głównej" gdzie dane zostaną wprowadzone. A straszenie faktycznie jest nie na miejscu, może starsze osoby mogą mieć z tym problemy, ale po to rachmistrzowie przechodzili kursy aby skutecznie wytłumaczyć niezrozumiałe pojęcia. Ja wolałam przejrzeć formularze, aby wiedzieć o co będą pytać i nie szukać papierów w celu ustalenia np. kiedy się przeprowadzałam. Życzę dużo słoneczka,papapa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka