Dodaj do ulubionych

A RH minus - na TERAZ

IP: *.* 20.05.02, 15:38
Witaj: kasiajar Profil Uwagi Pomoc onet.pl Drogie moje,otrzymałam dziś tego e-maila i niestety ja nie moge pomóc, ale wierzę iż może gdzieś w Polsce. Już tyle razy znalazłam tu pomoc mam madzieję iz teraz również mnie nie zawiedziecie. Pozdrawiam serdecznie. Kasior > > > > > > Szukamy A RH minus na TERAZ!!! > > > > > > > > na białaczkę gaśnie dziecko... > > > > nr tel. do mamy dziecka 0 604 947 367. > > > > Prosimy o pomoc lub podanie dalej > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > -----------------------------------------------
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: A RH minus - na TERAZ IP: *.* 20.05.02, 20:49
      Ja mam tę grupę krwi. Dzisiaj dzwoniłam.... Niestety...juz za późno. to bardzo przykre. Ten chłopczyk zmarł trzy tygodnie temu...
    • Gość: Basia_mama_Patryka Re: A RH minus - na TERAZ-niech ktoś mi wytłumaczy IP: *.* 20.05.02, 22:25
      No to ja już nic nie rozumiem :(Parę dni temu dostałam dokładnie tego samego maila, ale pamiętałam że kiedyś już była na forum rozmowa na ten temat. Weszłam, poszukałam, poczytałam i...???? dowiedziałam się z postów że :1. To jest spam2. Że abonentem telefonu jest Wydawnictwo "Murator"3. Wypowiadali się krwiodawcy, mówiąc o tym że krew jest szukana pomiędzy stacjami krwiodawstwa a nie poprzez maile w necie4. Odebrała telefon mama dziecka - i okazało się że udało się zebrać krew.5. O ile się orientuję białaczka wiąże sie z przeszczepem szpiku kostnego a nie transfuzją krwi / a może się mylę :what: ? / Najbardziej wkurzyło mnie to że napisałam do nadawcy w/w maila że to spam i oszustwo :( Teraz nie wiem gdzie szukać prawdy, bo w w/w przykładach nie ma ładu i składu. I jest mi głupio :(
      • Gość: guest Re: A RH minus - na TERAZ-niech ktoś mi wytłumaczy IP: *.* 20.05.02, 23:18
        To moze ja spróbuję:1 - w tym momencie to już jest spam - niechciana poczta zaśmiecająca skrzynkę.2 - o telefonie były na forum dwie informacje: ze nalezy do wydawnictwa Murator i że nalezy do kogoś, kto w poczcie głosowej nagrał informację, ze apel już nieaktualny. 3 - nie wiem, ale czasem rzadkie grupy są poszukiwane niekonwencjonalnymi metodami, np kiedyś w Wyborczej było ogłoszenie, że potrzebne jest AB- dla ojca, ja tam zadzwoniłam na drugi dzień i okazało się, że już zebrali.4 - Może to do jakiejś operacji ? A może w mailu był skrót myślowy ? Albo coś innego ? A że odebrała telefon ? Zdarza się, czasem może spi, czasem nie ma ochoty odebrać telefonu, a czasem może uważa, że powinna odpowiedzieć ludziom ze szlachetnymi odruchami.Nie sądzę, żeby to było oszustwo, ale na pewno wykazując dobrą wolę trzeba myśleć, a nie rozsyłać komu popadnie. Mail z apelem dostałam w tym miesiącu chyba ze 6 razy, dwa razy na GG, a na edziecku to już chyba piąty post na ten temat. Z czego dziś pojawiły się dwa - na emamie i w salonie. Tylko grupa krwi się zmienia, raz jest A -, raz A +. Coś, co raz wpada do Sieci, może w niej krążyć wiecznie. Może umówmy się, że jak będziemy forwardować tego typu wiadomości, to dodamy datę, kiedy my ją wysyłałyśmy, zeby potem nie było takich sytuacji. Inaczej za kilka lat nikt na takie coś nie zareaguje, bo pomyśli, że to 5-cioletni apel juz nieaktualny, a może to być wówczas akurat świeżutkie i ważne.
      • Gość: guest Re: A RH minus - na TERAZ-niech ktoś mi wytłumaczy IP: *.* 21.05.02, 06:58
        Mika ma racje ;) krew zbiera sie do operacji,bo bardzo czesto w bankach krwi brakuje. A przy leczeniu zachowawczym bialaczki, na przyklad jak sie czeka na przeszczep, stosuje sie rozne metody wymiany krwi, lub jej czesci. I mam propozycje- oodawajmy krew. Nie w momencie dostania tekiego maila, ale tak w ogole. Kazda z nas- jesli nie karmi piersia, moze to robic- jest calkowicie bezpieczne dla zdrowia, a korzysci sa niezaprzeczalne. Wolny dzien z pracy oraz kilka czekolad ;) ba czasem nawet obiad daja ;) Poza tym badanie grupy krwi za darmoche, morfologia za darmoche, badanie na zoltaczke za darmoche ;) ze o AIDS nie wspomne ;)Jest tu cudowna spolecznosc. Moze wiec w naszej spolecznosci oddawanie krwi stanie sie czyms oczywistym, czym nie trzeba sie chwalic bo przeciez wszyscy tak robia. Ja nie odpowiadam na takie maile i moi znajomi do mnie nie dzwonia w takich sprawach, bo wiedza ze jesli akurat nie jestem w ciazy ani nie karmie- to juz oddalam i teraz najpewniej mam okres ochronny ;)zachecam was do oddawania krwi- byc moze fakt ze my pomozemy komus dplaci nam w przyszlosci kiedy sami bedziemy potrzebowac krwi. Jaj mam nadzieje ze dawcow nie zabraknie....
      • Gość: Kasia_M Re: ja wytłumaczę IP: *.* 21.05.02, 08:13
        to ja dzwoniłam pod numery podawane w tym mailu - rozmawiałyśmy o tej sprawie na czacie - była tam m.in. Wiesia - więc może to potwierdzić :)było to ze 2 miesiące temu - ten sam nr telefonu plus jeszcze nr stacjonarnyponieważ nikt nie odbierał stacjonarnego albo było zajęte - zadzwoniłam do Informacji , powiedziałam jaka sprawa i poprosiłam o sprawdzenie czy to nr prywatny czy jakiśinny - pan mi podał, że jest to nr wydawnictwa Murator - i podał mi też inne nr do tego wydawnictwa - oczywiście od razu zadzwoniłam, gdzie dowiedziałam się, że faktycznie koleżanka redakcyjna poszukiwała krwi ale .... kilka miesięcy temu (czyli jeśli ja dzwoniłam na przełomie marca i kwietnia to sprawa była aktualna jescze w ubiegłym roku!!!) -
        • Gość: guest Re: ja wytłumaczę IP: *.* 21.05.02, 13:10
          Ja również spotkałam się już kilkukrotnie z tą wiadomością. Za każdym razem potraktowałam ją poważnie. Dwa razy dzwoniłam pod podany numer. Za pierwszym razem odsłuchałam wiadomość na poczcie głosowej, że krew udało się zebrać. To było chyba miesiąc, albo dwa miesiące temu.Wczoraj zadzwoniłam ponownie. Przeczytałam post na eDziecku i pomyślałam, że może znowu potrzebna jest pomoc. Również tym razem telefonu nikt nie odebrał. Nagrana była wiadomość na poczcie głosowej, że sprawa jest już nieaktualna, bo ... chłopiec zmarł.Sama nie wiem, co o tym wszystkim myśleć. Nie wiem do kogo należał telefon, czy do wydawnictwa, czy do osoby prywatnej. Teraz to już bez znaczenia.Popieram apel Gosi26. Oddawajmy krew. Krew to bezcenny dar na wagę złota. Może komuś uratować życie. My również możemy jej kiedyś potrzebować ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka