Dodaj do ulubionych

Nutramigen

IP: *.* 11.03.03, 13:08
Dość często na forum powraca temat Nutramigenu. Nawet teraz. I musze przyznać, że nieświadomość jego przeznaczenia zaczyna mnie zdumiewać. Sama nie jestem miłośnikiem tego specyfiku, ale w końcu nie został on stworzony po to żeby się nim objadać i po nim mlaskać. Jest po to, żeby nasze dzieci, które z przyczyn zdrowotnych nie mogą jeść "normalnego" mleka mogły normalnie żyć i zdrowo się rozwijać. Matka, która ze wstrętem podaje dziecku butelkę z "ochydnym" paskudztwem wyrządza mu krzywdę. To nie tylko dobrze zbilansowane "mleko zastępcze" ale przede wszystkim lek. Skoro bez mrugnięcia okiem podajemy dzeciom antybiotyki, leczki przeciwalergiczne itp, które nie zawsze mają zachęcający smak, to dlaczego taki opór mamy przed Nutramigenem? W przypadku dzieci z alergią pokarmową jest to lek podstawowy i szukanie na siłę innych rozwiązań jest - delikatnie mówiąc - niemądre.danka
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Nutramigen IP: *.* 11.03.03, 13:15
      Żono podpisuję się niniejszym - jak pisała jedna mama w "Dziecku alergicznym" czy kawa (w smaku) byłaby dobra dla dziecka? A my ją przecież pijemy i nam smakuje.Mówienie przy alergicznym dziecku, że jego jedzenie jest niedobre, niesmaczne jest nienormalne.My z mężem staramy się jeść tak samo jaki Mikołaj (Nutramigen dodaję na przykład do "wspólnego" ciasta)albo przynajmniej podobnie wyglądało. Czyli na przykład taka sama zupa, tylko nasza jest z przyprawami.Pewnie wypić Nutramigen też bym mogła, nie mam odruchów wymiotnych, kiedy je przygotowuję. Mojemu dziecku Nutramigen smakuje i dopominia się "mleczka" również w dzień (standardowo dostaje rano).w końcu nasze smaki z dzieciństwa to przywyczajenia i wspomnienia.
      • Gość: żona Re: Nutramigen - do szwedki IP: *.* 11.03.03, 13:16
        Przykład z kawą jak najbardziej "zerżnięty" z "Dziecka alergicznego"danka
    • Gość: guest Re: Nutramigen IP: *.* 11.03.03, 15:06
      Ja również zgadzam się z Tobą w zupełności, nie zmienia to jednak faktu, że zapach i smak tego specyfiku jest, że tak powiem specyficzny i za pierwszym razem można faktycznie zwątpić, ale jedno jest pewne, i tak też tłumaczyłam mojemu mężowi, po co ten nutramigen, ano po to żeby Maluch był zdrowy i miał, wszystko czego mu potrzeba, dostarczane z tą mieszanką. Zresztą gdybym o tym nie była przekonana, pewnie zrezygnowałabym po pierwszym razie.A zasada jest u nas jedna i każdy musi się z tym zgodzić, wszystko co Pawełek je jest smaczne i najlepsze, przedewszystkim dlatego, że przygotowane specjalnie dla niego. Serdecznie pozdrawiam i życzę dużo zdrowia Wszystkim Milusińskim,Agnieszka
      • Gość: w Re: Nutramigen IP: *.* 11.03.03, 15:58
        Danka, a mnie zastanawia inny fakt zwiazany z Nutramigenem. Mianowicie, czesto slysze, ze lekarze zalecaja dawac go dziecku tak na wszelki wypadek, bo anuz moze byc alergiczne. Dle mnie jest to nienormalne, mysle ze mleko to powinno sie zaczac podawc, jezeli juz sie stwierdzi na 100%, ze dziecko ma alergie na mieszanki oparte na mleku krowim. Ale moze jest cos czego nie wiem na temat Nutramigenu.:hello:
        • Gość: guest Re: Nutramigen - do wan IP: *.* 11.03.03, 16:53
          Przyznam szczerze, że nigdy nie spotkałam się z sytuacją, aby ktokolwiek powiedział, że leakrz zalecił Nutramigen "na wszelki wypadek". Jeżeli dziecko podejrzewane jest o alergię to należy poprosiś lub nawet zażądać skierowania do alergologa a ten na pewno "na wszelki wypadek" Nutramigenu nie zaleci.danka
          • Gość: guest Re: Nutramigen IP: *.* 11.03.03, 18:21
            Ale o co chodzi z tym Nutramigenem? To jest genialne mleko. Moja Suzi zna je już od 2 miesiąca życia (z powodu alergii oczywiście) i swietnie sie na nim "chowa". do tej pory (ma 17 mies.) pije codziennie to mleko i zawsze sie go domaga. Nawet przed chwilą chciałam jej dać pyszny deserek Gerbera, a ona pokazuje na puszkę z Nutramigenem i mówi mniam mniam... pozdrawiam - Alex
          • Gość: guest Re: Nutramigen - do zony IP: *.* 11.03.03, 19:51
            Te przypadki, na wszelki wypadek to wyczytalam na tym forum. :hello:
            • Gość: guest Re: Nutramigen - do zony IP: *.* 12.03.03, 10:08
              no to ja się odezwę prawie wywołana do tablicy :lol: nasza Mała dostała Nutramigen tak na wszelki wypadek bo mało przybierała na wadze (dodaję tylko, że żadnych dodatkowych oznak alergii nie miała więc zamiast skierowania na badanie moczu na ten przykład dostałyśmy receptę na Nutramigen). A chodziło o to, że Mała słabo przybierała na wadze bo miałam troszkę mało mleczka w piersiach :( Tak więc kupiliśmy rzeczony Nutramigen, otworzyliśmy puszkę (i tu nie dla wrażliwych: fuuuuj śmierdziało jak pasza dla zwierząt - wiem, ze to dla dobra dzieci alergicznych i można się do tego zapachu i smaku przyzwyczaić nie mniej jednak fuuuj) i daliśmy dziecku Bebiko1. I od razu było lepiej :lol: mała przybrała i przybiera na wadze wzorcowo :soul: A przy następnej wizycie pani doktor zapytała czy dać nam następną receptę chociaż u Małej żadnych oznak alergii i przybrała na wadze odpowiednio. No więc jestem chyba klasycznym przykładem przepisania Nutramigenu na wszelki wypadek :lol:PozdrowieniaAlynkap.s. a ta pani pediatra już w naszej przychodni nie przyjmuje :what: :lol:
        • Gość: guest Re: Nutramigen-profilaktyka alergii IP: *.* 12.03.03, 13:12
          Ja tez spotkalam sie z przepisywaniem preparatow mlekozastepczych (w naszym przypadku bebilon pepti) na wszelki wypadek - chodzilo o Zosie. Dostawala bp przez ok. miesiac w wieku 7 m-cy bo ciagle miala kolki. potem wrocilam do zwyklej mieszanki a objawy alergii pojawily sie u obu dziewczynek dopiero w 9. m-cu - od ukoczenia roku byly juz non-stop na bp. Uwielbialy go tak samo jak wszystkie inne produkty mleczne, a co do odruchow wymiotnych, to mialam gorsze przy krotkiej probie z mlekiem kozim.Ale...czytalam ostatnio artykul w eskulapie o tym, ze w profilaktyce alergii bardziej wskazane sa mieszanki HA niz pelne hydrolizaty mleka krowiego. Artykul byl bardzo naukowo napisany, wiec nie przytocze tu szczegolow, chyba zeby ktos byl zainteresowany. Pozdr.Magda

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka