Dodaj do ulubionych

Nadawanie imion

• Gość: oSka Re: Nadawanie imion IP: *.* 17.03.03, 11:11
      Witam.Dałam córeczce na imie Zuzanna, bo:a) bardzo mi sie to imie podobab) nie zastanawiałam się, czy będzie oklepane, czy nie c) moja Zuzia, mimo, że co 2 dziecko na ulicy mtak byc może ma na imie, będzie zawsze MOJĄ I WYJATKOWĄ Zuzinką :)d) mąż nie zgodził się na Maję, hi hi hi - w pierwotnej wersji tak miałam dać na imie córci. Czemu? Bo to imię kojarzy mi się z kimś wesołym, beztroskimi tyle.Kika.P.S. Przypomniało mi się: ostatnio wyczytałam że imię Zuzanna znaczy lilia :). Piękne.
      • Gość: guest Re: Nadawanie imion IP: *.* 17.03.03, 12:16
        Mój synek ma na imie Kuba , choć słynnego serialu ani ja ani mój mąż nie oglądamy i nie oglądaliśmy, a poza tym nawet gdybyśmy oglądali to nie widze nic złego w tego typu popularyzowaniu imion.Zastanawialiśmy sie nad Szymonem (po dziadku męża) badz Jakubem (bo ladne i milo nam sie kojarzy ze znajomym Kuba) lub Hubertem (nasz kochany przyjaciel).Został Kuba, bo koleżanka z pracy rodzaca w tym samym czasie co ja dala synkowi na imie Szymon,a drugio dala Hubcio :lol:I tak nastepny synek ( o ile bedzie :what: ) to bedzie Hubercik, a coreczka Małgorzata (tu należy szukac odwołań do naszej ulubionej książki "Mistrz i Małgorzata"Ja cudzych decyzji nie krytykuje, a Ci co krytykuja to ą moim zdaniem ciut niewychowani? :eek:PozdroFiolka
    • Gość: kajaczek Re: Nadawanie imion-do Nitki IP: *.* 17.03.03, 12:18
      Wiem,wiem jesteś już znudzona ale ja ostatni raz tylko...Rozumiem,że nie chciałaś tej pyskówki ale no jakby źle zaczęłaś.Miało być to pewnie normalne pytanie ale w/g mnie już w pierwszym swym poście dokonałaś oceny i ja jako matka dziecka,którego imię zostało negatywnie zweryfikowane(w moim odczuciu)poczułam się do jakiejś odpowiedzi.Pewnie jestem przewrażliwiona ale chyba większość matek tak ma.Pisałaś,że imię Kaja nie kojarzy się z nikim i z niczym -co w/g mnie można odczytać jako nic nie znaczące.Widocznie taki był mój zamiar -po co go więc oceniasz? Jeśli miałaś zamiar tylko zapytać a nie weryfikować trafność w wyborze imion to trzeba było po pierwszym poście Aluc to rzetelnie wyjaśnić a Ty podjęłaś rękawicę i...obraziłaś parę osób np.mnie sugerując,że nie wiem co czytam.Nie mam zamiaru dowodzić Ci swej inteligencji-ale jak ktoś zarzuca mi zachwaszczanie rodzimej mowy i wybór imienia,które się "z nikim i niczym nie kojarzy" to czuję się poddana ocenie,na którą odpowiadam.Podjęłaś się ocen a teraz dziwisz się niemiłym przyjęciem na tym forum(a właściwie jak piszesz "niczemu się tu nie dziwisz").Szkoda mi,że tak się ta dyskusja potoczyła ale winnych temu jest o jednego więcej niż Ty uważasz.POzdrawiam. Dorota.
      • Gość: guest Re: Nadawanie imion-do Nitki IP: *.* 17.03.03, 14:29
        dorota-mama Kai napisała/ł:> Pisałaś,że imię Kaja nie kojarzy się z nikim i z niczym -O to wlasnie chodzi, ze nigdzie tak nie napisalam- ktoras z wiecznych walecznych tak przekrecila i zostalo. Nie poczuwam sie do odpowiedzialnosci za to, ze ktos poprzekrecal to co napisalam. Zupelnie.Widocznie taki był mój zamiar -po co go więc oceniasz? A czy ja oceniam??? Jesli tak, to gdzie?Jeśli miałaś zamiar tylko zapytać a nie weryfikować trafność w wyborze imion to trzeba było po pierwszym poście Aluc to rzetelnie wyjaśnić a Ty podjęłaś rękawicę...Nie bede tej osobie nic wyjasniala- to jej problem, ze chciala powalczyc no i moja, ze podnioslam rekawice- ale taki juz mam charakter ;) Stwierdzam, ze nie bylo warto.obraziłaś parę osób np.mnie sugerując,że nie wiem co czytam.Nie bede sie licytowala, kto ile razy probowal kogo obrazic, na szczescie mnie nie tak latwo to uczynic, wiec zalu nie mam. Niestety skoro odnosisz sie do czyichs komentarzy na temat moich postow, wkladajac sens tego co wyczytalas pod moje palce- to wybacz nie moge uznac, ze wiesz co czytasz, albo zlosc odbiera ci mozliwosc weryfikacji tego co kto i dlaczego...Nie mam zamiaru dowodzić Ci swej inteligencjiNie oczekiwalam tego i naprawde nie potrzebuje.-ale jak ktoś zarzuca mi zachwaszczanie rodzimej mowy i wybór imienia,które się "z nikim i niczym nie kojarzy" to czuję się poddana ocenie,na którą odpowiadam.Ehhh po raz kolejny pytam skad wzielas to: "z nikim i niczym nie kojarzy"??? Poza tym skoro nie czujesz, ze zachwaszczasz, to w jakim celu tak reagujesz???Podjęłaś się ocen a teraz dziwisz się niemiłym przyjęciem na tym forum(a właściwie jak piszesz "niczemu się tu nie dziwisz").Alez ja sie niczemu nie dziwie- niejedno juz tu widzialam, niejedno polowanie na czarownice wywolane przez lubiace "powalczyc".Szkoda mi,że tak się ta dyskusja potoczyła ale winnych temu jest o jednego więcej niż Ty uważasz.A skad wiesz, co ja uwazam i czy w ogole szukam winnych? Dlaczego sama denerwujac sie na mnie, ze niby oceniam- oceniasz mnie? Co wiecej wiesz co ja uwazam?Moze troche dystansu, tylko nie tego oczekiwanego od innych ale i do swoich postow?> POzdrawiam. Pozdrawiam.
        • Gość: guest Re: Nadawanie imion-do szklanki IP: *.* 17.03.03, 14:59
          Ty Szklanka nie dość, że jesteś strasznie upierdliwa to nie rozumiesz tego co się do ciebie pisze co więcej nie rozumiesz co sama piszesz. Przypomnieć ci? Napisałaś:"Albo znow imiona typu Maja, Kaja, Oskar- bez zadnej tradycji, kojarzace sie raczej z przemadrzala pszczolka z bajki" Przecież napisałaś, że tego typu imiona nie mają tradycji (nieprawda oczywista dla w miarę wykształconych ludzi) i kojarzą się tylko z pszczółką z bajki, czyli z niczym właściwie. Odwracasz kota ogonem.Gadasz bez sensu jak potłuczona okrutnie.
          • Gość: nitka_york Re: Nadawanie imion-do szklanki IP: *.* 17.03.03, 16:16
            Anka napisała/ł:> Ty Szklanka nie dość, że jesteś strasznie upierdliwa to nie rozumiesz tego co się do ciebie pisze co więcej nie rozumiesz co sama piszesz. Przypomnieć ci? Napisałaś:> > "Albo znow imiona typu Maja, Kaja, Oskar- bez zadnej tradycji, kojarzace sie raczej z przemadrzala pszczolka z bajki" Ciesze sie, ze tak kulturalna i swietnie wychowana osoba zwraca mi uwage na moje niedociagniecia, ale gdyby ta sama osoba zechciala przeczytac wszystkie moje wypowiedzi, moze przypomnialaby sobie o tradycji jakiego jezyka pisalam, ale to pewnie zbyt trudne- bywa :D> Przecież napisałaś, że tego typu imiona nie mają tradycji (nieprawda oczywista dla w miarę wykształconych ludzi) i kojarzą się tylko z pszczółką z bajki, czyli z niczym właściwie. Odwracasz kota ogonem.Przykro mi, ze nie mialas szansy sie "w miare wyksztalcic", czy tez zdobyc wyksztalcenia, ale swoje wolne wnioski co jest dla kogo niczym zachowaj dla siebie.> Gadasz bez sensu jak potłuczona okrutnie.Czasami brakuje tego wlasnie, jak dobrze zauwazylas wyksztalcenia, zeby zrozumiec sens prostych wypowiedzi :) Ale moze jeszcze ci sie uda- nie emocjonuj sie tak, bo to odbiera ci resztki "myslenia".
            • Gość: guest Re: Nadawanie imion-do szklanki IP: *.* 17.03.03, 18:00
              Gadasz bez sensu i masz problemy sama z sobą, radzę się udać do psychiatry: wieloraką osobowość można leczyć :)
      • Gość: zgagusia Re: Nadawanie imion-do Nitki IP: *.* 17.03.03, 14:50
        moj starszy syn ma na imie Jozef - po ukochanym wujku mojego meza ktory przez cale dziecinstwo byl dla niego wzorem. Imie nie jest ostatnio popularne wiec jest jedynym Joziem w przedszkolu i na podworku, jednoczesnie Jozef jest gleboko zakorzeniony w tradycji - ale dla mnie oba te fakty nie maja najmniejszego znaczenia.drugi syn to Michal - mozna mowic ze po pradziadku ale po prostu nam sie podobalo :-)szklanko - zdradz wreszcie coz to za piekne imie nosi Twoja corka? chyba ze nie chcesz aby stalo sie zbyt popularne - urzeczone jego pieknem zaczniemy nadawac je naszym corkom a wtedy Twoja nie bedzie juz jedna z niewielu ktore je nosza... ;-)pozdrawiamagnieszka
    • Gość: Zilka Re: Nadawanie imion IP: *.* 17.03.03, 16:21
      Nie chce mi sie czytać całego wątku ale czy w końcu dowiedzieliśmy się jak mają na imię dzieci szklanki vel nitki? (pobieżnie przeglądałam, to jedna i ta sama osoba, prawda?)Czy ktoś może zaspokoić moją ciekawość??? :grin:zilka :)
      • Gość: Ewunia Re: Nadawanie imion IP: *.* 17.03.03, 16:47
        mama Florki napisała/ł:> Nie chce mi sie czytać całego wątku ale czy w końcu dowiedzieliśmy się jak mają na imię dzieci szklanki vel nitki? (pobieżnie przeglądałam, to jedna i ta sama osoba, prawda?)> Czy ktoś może zaspokoić moją ciekawość??? :grin:> > zilka :)Zlika, a moze Tradycja? Pamietacie te scene z "Misia": "Narodzila sie nowa swiecka Tradycja" :grin:
        • Gość: nitka_york Re: Nadawanie imion IP: *.* 17.03.03, 20:19
          A moze "Zofija"?- tez z "Misia" ;)Zreszta juz wczesniej pisalam, ze ogladanie "Misia" przez pewne osobki moze przyniesc im wiecej szkody niz korzysci ;D
      • Gość: Behemot Re: Nadawanie imion IP: *.* 17.03.03, 18:17
        Jaka zażarta dyskusja :) Styl szklanki vel nitki przypomina mi styl niejakiej bźdzwiągwy czy kogoś takiego. Bez sensu na coś takiego reagować, bo to ją tylko nakręca. :hello:
        • Gość: Gosia1 Re: Nadawanie imion do sammy!! IP: *.* 17.03.03, 20:22
          Sammy, zlituj się kobieto - wykasuj to, albo zablokuj, albo co. :lol: To nie miała być pokazówka złośliwości a w to się przemienia. ;) Siostro kochana, do dzieła!
          • Gość: guest Re: Nadawanie imion do sammy!! IP: *.* 18.03.03, 10:38
            mama Ani i Krzysia napisała/ł:> Sammy, zlituj się kobieto - wykasuj to, albo zablokuj, albo co. :lol: To nie miała być pokazówka złośliwości a w to się przemienia. ;) > > Siostro kochana, do dzieła!he he Gosia, nie doceniasz szklanki vel nitki vel (niepotrzebne skreślić) ona juz prowadzi gdzieniegdzie dyskusje z samą sobą ;)
            • Gość: guest Re: Nadawanie imion do sammy!! IP: *.* 18.03.03, 11:06
              Aluc napisała/ł:> he he Gosia, nie doceniasz szklanki vel nitki vel (niepotrzebne skreślić) ona juz prowadzi gdzieniegdzie dyskusje z samą sobą ;)oj aluc, znow kula w plot, moze nastepnym razem jak bedziesz chciala cos napisac to postaraj sie pomyslec, ze nie wszyscy maja takie "przypadlosci" jak ty i ze nie nalezy zawsze wszystkich oceniac przez pryzmat wlasnych ulomnosci.P.S.jad mozesz skierowac w inna strone, bo to nie ja napisalam, ze max to psie imie- moze znow ci sie cos pomieszalo?pozdrawiam i zycze duuuuuzo zdrowia.
              • Gość: Aluc Re: Nadawanie imion do sammy!! IP: *.* 18.03.03, 11:10
                szklanka napisała/ł:> oj aluc, znow kula w plot, moze nastepnym razem jak bedziesz chciala cos napisac to postaraj sie pomyslec, ze nie wszyscy maja takie "przypadlosci" jak ty i ze nie nalezy zawsze wszystkich oceniac przez pryzmat wlasnych ulomnosci.szklanko, oliwa sprawiedliwa a IP nie kłamie ;)pozdrówka :hello:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka