Dodaj do ulubionych

ciekawostka a propos planowania płci

09.02.07, 20:34
Ostatnio czytałam o większym prawdopodobieństwie dziewczynki gdy owulacja
zachodzi w lewym jajniku a chłopca gdy w prawym. U mnie akurat się sprawdziło
bo ja mam w 90 % w prawym i mam 2 chłopców a ciekawa jeste jak u Was? Chodzi
oczywiscie o kobietki, które czują swoją owulację. Aby uprzedzić, nie chodzi
o czary mary tylko o to, że ponoć w prawym jajniku jest więcej estrogenów i
androgenów, które sprzyjają poczęciu chłopca.
Obserwuj wątek
    • iffona Re: ciekawostka a propos planowania płci 09.02.07, 20:57
      Iwonko musze Cie zmartwic, ja czytalam za to ze nie sa to potwierdzone
      informacje a raczej bujda na resorach wink
      sama wyczuwam owulacje i moge podejrzewac z ktorego jajnika jest owulacja, ale
      na tym nie opieralam moje planowanie plci ;P

a mam 2 chlopcow i jedna dziewczynke smile
      • iwonka50 Re: ciekawostka a propos planowania płci 09.02.07, 21:48
        Hmm, a ten artykuł wyglądał na naukowy i nawet nie był taki stary - 2000 rok. A
        gdzie czytałaś, że to bujda, jeśli można zapytać?
    • agacz2905 Re: ciekawostka a propos planowania płci 10.02.07, 11:08
      100% owulacji mam na pewno w prawym jajniku - mam syna i córkę. W żaden inny
      sposób nie starałam się o określoną płeć dziecka, ponieważ była mi ona
      doskonale obojętna. Szczerze - nie wierzę w możliwość zaplanowania płci
      dziecka - cały czas mowa o li i jedynie mniejszym lub większym
      prawdopodobieństwie. Czyli zawsze wiadomosmile, że urodzi się syn albo córka.
      Tertium non datur, ot co.
      Agnieszka
    • atra1 Re: ciekawostka a propos planowania płci 10.02.07, 13:05
      zaszłam z lewego, mamy synasmile
    • renkag Re: ciekawostka a propos planowania płci 10.02.07, 13:29
      A ja na 200 (smile) procent z lewego, bo prawy mam usunięty od dawna i mam dwie
      dziewczynki
    • vibe-b Re: ciekawostka a propos planowania płci 10.02.07, 21:38
      iwonka50 napisała:

> Ostatnio czytałam o większym prawdopodobieństwie dziewczynki gdy owulacja
      > zachodzi w lewym jajniku a chłopca gdy w prawym.

Plec jest determinowana przez plemnik, a nie przez jajo.
      • niesiah Re: ciekawostka a propos planowania płci 10.02.07, 22:28
        Generalnie tak, ale w przyrodzie znane są przypadki gdy substancje wydzielane w
        ciele samiczki wpływają na to jaki plemnik (X czy Y) dotrze i w rezultacie
        zapłodni owo jajeczko. Występują również sytuacje gdy z genetyczny samiec jest
        samiczką... ale to już inne anomalie.
        • vibe-b Re: ciekawostka a propos planowania płci 10.02.07, 22:39
          niesiah napisała:

Występują również sytuacje gdy z genetyczny samiec jest
          > samiczką... ale to już inne anomalie.
          >

A to ciekawostka. Mozesz odeslac do jakiegos linku? I rozumiem ze takie
          anomalie (genetyczny samiec jest samica) to tylko w swiecie zwierzat?
          • niesiah Re: ciekawostka a propos planowania płci 10.02.07, 23:51
            Chodzi o cechy zewnętrzne u ludzi również taka anomalia jest spotykana
            (obojnactwo rzekome) dziewczynka (genetycznie) posiada narządy płciowe
            zewnętrzne męskie i na odwrót. Pewna niemiecka sportsmenka po wielu latach
            okazała się być mężczyzną - w jakichś igrzyskach jako kobieta zdobyła medal
            (narciarstwo bodajże). Z powodu tzw. obojnactwa wiele osób cierpiało błędnie
            będąc po cechach zewnętrznych przypisanych do płci do której genetycznie nie
            należało. Myślę że dysponujesz wyszukiwarką i dogrzebiesz się do tekstów na ten
            temat.
            A u zwierzą występuje cała gama różnorodności (naturalne)od obojnactwa
            rzeczywistego - dany osobnik jest i samiczką i samcem bądź też osobnik w danym
            sezonie zachowuje się - jest - samcem w innym samiczką. Co do anomalii występują
            takowe np u ryb żyjących w silnie zanieczyszczonych wodach różnymi chemikaliami
            działającymi na te zwierzaki jak hormony płciowe co często prowadzi do sytuacji
            gdy cała populacja to samiczki... Oj temat rzeka...
    • lotos2004 Re: ciekawostka a propos planowania płci 10.02.07, 22:38
      Dziewczyny,a skad wiecie w ktorym jajniku zachodzi wam owulacja?Jezeli juz
      odczuwam bol to jest on obustronny,a jak narazie mam dziewczynke.Napiszcie,bo
      pomimo,ze ktores z was pisaly,ze to bujda,to chociaz chcialabym wiedziec skad to
      wiecie,ktory to jajnik???
      • iwonka50 Re: ciekawostka a propos planowania płci 11.02.07, 10:07
        >skad to wiecie,ktory to jajnik???
        Jeżeli czujesz ból obustonny to nie jest to owulacja, no chyba, że 2 jajeczka
        na raz Ci się uwolnią - bardzo rzadko! Musi być to odczucie z jednej strony
        pochodzące, nisko, koło kolców biodrowych i najlepiej upewnić się, że to
        owulacja poprzez siądnięcie na twardym taborecie, jeżeli ból sie nasili to jest
        to. Płeć oczywiście determinowana jest przez plemnik ale wykazano, że stan
        jajeczka też ma duży wpływ - może przyciągnąć iksa albo igreka. Są badania na
        temat diety matki przed poczęciem - dieta bogata w wapń i magnez uboga za to w
        kwasy tłuszczowe zwiększa możliwość poczęcia dziewczynki i to nawet do 80%.
        • vibe-b Re: ciekawostka a propos planowania płci 11.02.07, 10:22
          iwonka50 napisała:

> >skad to wiecie,ktory to jajnik???
          > Jeżeli czujesz ból obustonny to nie jest to owulacja, no chyba, że 2 jajeczka
          > na raz Ci się uwolnią - bardzo rzadko! Musi być to odczucie z jednej strony

Dwa razy nieprawda.
          Po pierwsze bol niekoniecznie wystepuje po tej stronie gdzie jest owulacja.
          Po drugie bol obustronny jak najbardziej moze byc symptomem owulacji.
          A jedno i drugie wynika z tego ze, przygotowujac sie do owulacji, wzrasataja
          pecherzyki w obu jajnikach.
          • iwonka50 Re: ciekawostka a propos planowania płci 11.02.07, 10:36
            > Po drugie bol obustronny jak najbardziej moze byc symptomem owulacji.
            > A jedno i drugie wynika z tego ze, przygotowujac sie do owulacji, wzrasataja
            > pecherzyki w obu jajnikach.
            To co ty piszesz to nieprawda. Pęcherzyki może i wzrastają w obu ale to jest
            inne odczucie niż owulacja. Rozróżniamy 3 rodzaje bólu (czy dyskomfortu)
            pochodzącego z jajników i tylko 1 występuje kiedy pęcherzyki wzrastają, właśnie
            przed owulacją. Później to już tylko czuje sie ból owulacyjny z jajnika który
            owuluje i po owulacji również z tego samego jajnika.
            > Po pierwsze ból niekoniecznie wystepuje po tej stronie gdzie jest owulacja.
            Weź nie komplikuj sprawy. I co owulacja będzie w prawym a bolał będzie lewy?
            • vibe-b Re: ciekawostka a propos planowania płci 11.02.07, 11:25
              iwonka50 napisała:

> > Po pierwsze ból niekoniecznie wystepuje po tej stronie gdzie jest owulacj
              > a.
              > Weź nie komplikuj sprawy. I co owulacja będzie w prawym a bolał będzie lewy?

Wez sie zastanow tongue_out ze cie tak sparafrazuje tongue_out
              Tak wlasnie, tak moze byc. Ja mam cale zycie bol tylko z lewej strony przy
              owulacji. Chyba nie bedziesz mi udowadniac ze cale zycie owuluje po lewej
              stronie jedynie?
              tongue_outP
              • iwonka50 Re: ciekawostka a propos planowania płci 11.02.07, 13:54
                >Ja mam cale zycie bol tylko z lewej strony przy
                > owulacji. Chyba nie bedziesz mi udowadniac ze cale zycie owuluje po lewej
                > stronie jedynie?
                Udowadniać nie będę bo to trochę trudne technicznie. Ja z kolei owuluje całe
                życie z prawej a jedynie może 2-3 razy z lewej i co, tak nie może być?
                Jeżeli opierasz swoją argumentację tylko na swoim przykładzie to co to za
                argumentacja. Masz potwierdzone w USG, że w czasie jak Cię boli z lewej to
                owulujesz z prawej? A może gdzieś to wyczytałaś. Podaj link to chętnie się
                zapoznam.
                • vibe-b Re: ciekawostka a propos planowania płci 11.02.07, 14:00
                  iwonka50 napisała:

> >Ja mam cale zycie bol tylko z lewej strony przy
                  > > owulacji. Chyba nie bedziesz mi udowadniac ze cale zycie owuluje po lewej
                  >
                  > > stronie jedynie?
                  > Udowadniać nie będę bo to trochę trudne technicznie. Ja z kolei owuluje całe
                  > życie z prawej a jedynie może 2-3 razy z lewej i co, tak nie może być?
                  > Jeżeli opierasz swoją argumentację tylko na swoim przykładzie to co to za
                  > argumentacja. Masz potwierdzone w USG, że w czasie jak Cię boli z lewej to
                  > owulujesz z prawej? A może gdzieś to wyczytałaś. Podaj link to chętnie się
                  > zapoznam.

Wyczyatalam, wyczytalam, ale nie w "linku" tylko w tradycyjnej ksiazce.
                  BTW. jesli naprawde chcecie dziewczyny wiedziec, z ktorej strony jest owulacja
                  to obmacujcie tongue_out sobie wezly chlonne w pachwinach. Wezel chlonny po tej stronie
                  gdzie jest owulacja jest nieco powiekszony.
                  • iwonka50 Re: ciekawostka a propos planowania płci 12.02.07, 08:18
                    > Wyczyatalam, wyczytalam, ale nie w "linku" tylko w tradycyjnej ksiazce.
                    A ja wyczytałam, że jest tak jak piszę - www.billings-ovulation-
                    method.org/bom/science/ovarian_pl.pdf . A poza tym to co piszą w książkach nie
                    zawsze odzwierciedla rzeczywistość np. w podręczniku do ginekologii i
                    położnictwa jest napisane, że plemniki żyją do 48 godzin a przecież wiadomo, że
                    żyją dłużej inaczej nie miałaby sensu metoda ze współżyciem 3 dni przed
                    owulacją, żeby począć dziewczynkę.
                    • vibe-b Re: ciekawostka a propos planowania płci 12.02.07, 10:51
                      iwonka50 napisała:

> > Wyczyatalam, wyczytalam, ale nie w "linku" tylko w tradycyjnej ksiazce.
                      > A ja wyczytałam, że jest tak jak piszę - www.billings-ovulation-
                      > method.org/bom/science/ovarian_pl.pdf . A poza tym to co piszą w książkach
                      nie
                      > zawsze odzwierciedla rzeczywistość np. w podręczniku do ginekologii i
                      > położnictwa jest napisane, że plemniki żyją do 48 godzin a przecież wiadomo,
                      że
                      >
                      > żyją dłużej inaczej nie miałaby sensu metoda ze współżyciem 3 dni przed
                      > owulacją, żeby począć dziewczynkę.

Jesli miernikiem rzetelnosci publikacji jest fakt, jak sie ksiazka wypowiada na
                      temat dlugosci zycia plemnikow, to informuje cie ze w ksiazce na ktora sie
                      powoluje, autorka podaje zywotnosc nawet do 5 dni, informuje tez (autorka), ze
                      zdarzaja sie, rzadko ale jednak, przypadki gdy zywotnosc plemnikow przekracza 5
                      dni.
                      tongue_out

Uff, zastanawialam sie czy pisac dalej bo mi troche szkoda czasu na te
                      dyskusje, ale niech bedzie, lubie fakty.
                      Rzeczywiscie bol owulacyjny moze miec kilka postaci:
                      a/ tepy, dwustronny: spowodownay narastaniem wielu pecherzykach po obu stronach
                      brzucha
                      b/ ostry, ZWYKLE jednostronny, spowodowany momentem, kiedy jajo pecherzyk peka
                      i jajo zostaje uwolnione
                      c/ "skurcze" - poowulacyjney, spowodowany najprawdopodobniej niewielkim
                      wyciekiem krwi lub skurczami jajowodu (ktory musi wylapac jajo)

I jeszcze przypomnienie:
                      wystepowanie bolu nalezy do wtornych symptomow owulacji. Jesli jestes w
                      temacie, to powinnas wiedziec, ze o ile sypmtomy pierwotne (sluz, temperatura
                      po) sa wskaznikami jednoznacznymi, o tyle symptomy wtorne (takie jak bol czy
                      plamienie owulacyjna i wiele innych) sa sygnalami niejednoznacznymi. Oznacza to
                      ni mniej ni wiecej, ze jesli czujesz bol po jednej stronie, to akurat
                      niekoniecznie jest to bol pochodzacy z owulacji. Lub tez jesli czujesz bol po
                      lewej stronie, to sie moze okazac, ze wcale nie tam owulujesz (no jak inaczej
                      wytlumaczyc fakt, iz ja cale zycie mam bol po jednej stronie? - a mam dwa
                      jajnikitongue_out). I wreszcie, bol dwustronny jak najbardziej moze byc oznaka owulacji
                      i nawet statystycznie chyba czesciej jest to bol dwustronny raczej.

I jeszcze taka uwaga na boku, dla dziewczyn za bardzo polegajacych na "swoim
                      bolu owulacyjnym". To bardzo mylny sygnal i wiele ciaz juz sie zdarzylo z tego
                      wlasnie powodu "ale ja DOKLADNIE wiem kiedy mam owulacje bo czuje wyrazny bol
                      owulacyjny". Wiec jakby co, to uwazac z tym.

pozdrawiam
                      • iwonka50 Re: ciekawostka a propos planowania płci 13.02.07, 09:16
                        >I jeszcze taka uwaga na boku, dla dziewczyn za bardzo polegajacych na "swoim
                        >bolu owulacyjnym". To bardzo mylny sygnal i wiele ciaz juz sie zdarzylo z tego
                        >wlasnie powodu "ale ja DOKLADNIE wiem kiedy mam owulacje bo czuje wyrazny bol
                        >owulacyjny". Wiec jakby co, to uwazac z tym.
                        To wcale nie jest mylny sygnał. Polegam na tym sygnale już jakieś 15 lat i
                        nigdy mnie nie zawiódł. A te kobiety o których piszesz chyba myslą, ze zajść w
                        ciążę można tylko w dniu owulacji.
                        • agastrusia Re: ciekawostka a propos planowania płci 13.02.07, 09:57
                          iwonka50 napisała:

> A te kobiety o których piszesz chyba myslą, ze zajść w
                          > ciążę można tylko w dniu owulacji.

Bo ciąż może zaistnieć tylko w momencie owulacji (12 h), wcześniej i później nie
                          ma szans.
                          Podejżewam że chodziło ci o współżycie wink
                        • vibe-b Re: ciekawostka a propos planowania płci 13.02.07, 10:22
                          iwonka50 napisała:

> To wcale nie jest mylny sygnał. Polegam na tym sygnale już jakieś 15 lat i
                          > nigdy mnie nie zawiódł

Chcesz powiedziec ze przez 15 lat stosujesz wskazania bolu owulacujengo jaka
                          metode antykoncepcji?? No to daj Ci Panie Boze zdrowie!

Bol owulacyjny JEST mylnym sygnalem i w zadnej powaznej publikacji nie
                          znajdziesz zachety do polegania na bolu owulacyjnym jako JEDYNYM objawie (no
                          moze w BRAVO GIRL tongue_outPP) Bol owulacyjny ma wartosc diagnostyczna tylko w
                          polaczeniu z pozostalymi, pierwszorzedowymi objawami owulacji.
                          Wiec nie wprowadzaj w blad, bo sie jeszcze ktoras dziewczyna przejedzie
                          bolesnie na tych poradach.
                          • iwonka50 Re: ciekawostka a propos planowania płci 13.02.07, 15:11
                            Czy ja gdzieś napisałam, że wyczuwanie bólu owulacyjnego to jedyna cecha, którą
                            bierzemy pod uwagę przy rozpoznawaniu owulacji i w celach antykoncepcyjnych?
                            > Chcesz powiedziec ze przez 15 lat stosujesz wskazania bolu owulacujengo jaka
                            > metode antykoncepcji?? No to daj Ci Panie Boze zdrowie!
                            Wyciągasz zbyt daleko idące wnioski. Po prostu z dużą dokładnością wiem kiedy
                            mam owulację co się czasami przydaje. Ja tylko pisałam, że ból owulacyjny,
                            przynajmniej u mnie jest bardzo pewnym (jak na razie) wskaźnikiem kiedy odbyła
                            się owulacja i gdy 2 razy zachodziłam w ciąże ze 100% pewnością określałam datę
                            porodu a rozwój dziecka był idealnie zsynchronizowany z datą oznaczonego przeze
                            mnie poczęcia. Sluz płodny może się pojawiać i znikać po to, żeby za kilka dni
                            znów się pojawić (zaburzenia spowodowane np. stresem) więc też nie może być
                            pewnym wskaźnikiem, że owulacja się odbyła tylko, że prawdopodobnie! niedługo
                            się odbędzie. W zasadzie tylko wzrost podstawowej temperatury ciała świadczy o
                            dokonanej już owulacji (jeżeli chodzi o metody pośrednie). To, że się udzielasz
                            na forum NPR nie oznacza jeszcze, że się super znasz na tej dziedzinie.
                            Proponowane przez Ciebie obmacywanie węzłów chłonny jako lepsza metoda niż
                            wyczuwanie bólu owulacyjnego to tylko jedem z wielu objawów.:

" DODATKOWE OBJAWY PŁODNOŚCI

Objawy te nie występują u wszystkich kobiet oraz nie we wszystkich cyklach u
                            tej samej kobiety. Mogą być pomocne w interpretacji objawów głównych.

Do dodatkowych objawów płodności zaliczamy:
                            1/ ból owulacyjny (kłucie lub napięcie w podbrzuszu),
                            2/ plamienie okołoowulacyjne (wywołane spadkiem estrogenów),
                            3/ obrzęki - wywołane zatrzymaniem wody w ustroju,
                            4/ wrażliwość piersi,
                            5/ zmiany nastroju (wzmożona pobudliwość),
                            6/ zmiany skórne (wypryski, kłucie w obrębie żylaków),
                            7/ powiększenie węzłów chłonnych pachwinowych."

www.npr.prolife.pl/objawy_plodnosci.htm
                            Pozdrawiam

• vibe-b Re: ciekawostka a propos planowania płci 13.02.07, 16:06
                              iwonka50 napisała:

> Czy ja gdzieś napisałam, że wyczuwanie bólu owulacyjnego to jedyna cecha,
                              którą
                              >
                              > bierzemy pod uwagę przy rozpoznawaniu owulacji i w celach antykoncepcyjnych?
                              > > Chcesz powiedziec ze przez 15 lat stosujesz wskazania bolu owulacujengo j
                              > aka
                              > > metode antykoncepcji?? No to daj Ci Panie Boze zdrowie!
                              > Wyciągasz zbyt daleko idące wnioski.

No sorry, ale taki wniosek jest pierwszym jaki sie nasuwa po tejze informacji:

>>Polegam na tym sygnale już jakieś 15 lat i
                              >>nigdy mnie nie zawiódł.

I zreszta nadal tego nie dementujesz. Nie wspominasz o innej metodzie
                              antykoncepcji.

a rozwój dziecka był idealnie zsynchronizowany z datą oznaczonego przeze
                              >
                              > mnie poczęcia.

No dajze spokoj z takimi fantazjami, to mozesz wciskac kompletnym laikom.
                              Rozwoj kazdego poczetego dziecka nie odbywa sie bynajmniej wedle jakichs
                              sztywnych "idealnie zsynchronizowanych" szablonow. Raczej w pewnych ramach
                              mozliwe sa i zachodza odchylenia. Stad na przyklad raz okreslona oczekiwana
                              data porody wcale nie jest sztywna, przy kolejnych badaniach lekarz moze
                              zmieniac, bo dziecko rozwija sie nieco szybciej lub wolniej.

> Proponowane przez Ciebie obmacywanie węzłów chłonny jako lepsza metoda niż
                              > wyczuwanie bólu owulacyjnego

Ty sobie doczytaj raz jeszcze co? Nie pisalam ze jest ogolnie metoda lepsza,
                              tylko ze jesli chodzi o ustalenie strony owulowania, jest trafniejsza niz
                              strona, po ktorej jest bol.

Zreszta, wszystkie drugorzedowe symptomy owulacji tak wezly, jak i bol i inne
                              to raczej w kategoriach ciekawostki nalezy traktowac, ewentualnie
                              symptomow "dopelniajacych". Przypisywanie wielkiego znaczenia owulacyjnym bolom
                              ("bol jeszcze nigdy mnie nie zawiodl"tongue_outP) moze sie skonczyc niechciana ciaza.
                              I tak zreszta niekiedy sie konczy.

ps. w kwestii sluzu tez nie wszystko doczytalas, tak zupelnie na marginesie.
                              • iwonka50 Re: ciekawostka a propos planowania płci 13.02.07, 18:50
                                >crying"bol jeszcze nigdy mnie nie zawiodl"tongue_outP) moze sie skonczyc niechciana ciaza.
                                >I tak zreszta niekiedy sie konczy.
                                Dziękuję za troskę. Stosuję metody naturalne już dobrych kilkanaście lat (nie
                                opieram się tylko na bólu) i nigdy mnie nie zawiodły. Zaplanowałam z
                                powodzeniem 2 ciąże. I tyle. Pozdrawiam.
    • agastrusia Re: ciekawostka a propos planowania płci 11.02.07, 09:23
      A mi zawsze wydawało się, że to panowie odpowiadają za płeć dziecka.
    • nieistotne74 Re: ciekawostka a propos planowania płci 11.02.07, 13:42
      Naukowo potwierdzone jest, że plemniki x żyja dłuzej a plemniki Y są szybsze...
      więc kochając się np. 2 dni przed owulacją macie większe szanse na spłodzenie
      dziewczynki... w trakcie... chłopca.
    • olamka1 Bzdura, bo ja nie mam lewego jajnika... 13.02.07, 11:34
      ... a mam dziewczynkę smile
      • mongolia4 Re: Bzdura, bo ja nie mam lewego jajnika... 13.02.07, 15:42
        Pewnie ze bzdura,o plci decyduja plemniki mezczyzny czyz nie tak??!!
        • niesiah Re: Bzdura, bo ja nie mam lewego jajnika... 13.02.07, 19:01
          Zasadniczo i owszem.
    • oxygen100 Re: ciekawostka a propos planowania płci 13.02.07, 16:13
      hehe tez myslalam ze czuje owulacje, dopoty, dopoki nie okazalo sie na USG ze
      to co bralam za bol owulacyjny nim nie jest a owulacje przeszlam bezobjawowo
      kilka dni pozniej
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka