ola3391 04.03.07, 12:40 Mam pytanie ,gram w zespole.Mam teraz wesele na kyórym proszą mnie żebym zagrał Błogoslawieństwo nigdy tego nie robiłem ,poradzcie mi co trzeba śpiewać na takim błogosławieństwie i jak to wyglada .?Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agusiaczek8 Re: wesele 04.03.07, 13:44 podczas mojego blogoslawienstwa orkiestra grala nam Serdeczna Matko to bylo wzruszajace moze tez byc Ave Maryja Odpowiedz Link Zgłoś
walczakowa3 Re: wesele 04.03.07, 14:52 tylko nie Serdeczna Matko! Byłam na pogrzebie gdzie zespół grał własnie ta pieśn. A co do wesel to Serdeczna Matko jest b. smutna i wcale nie wzruszająca! A zespoły zazwyczaj nie potrafia jej porządnie zagrac. No i na kasecie niezbyt fajnie wychodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
jklk Re: wesele 04.03.07, 21:59 "Serdeczna Matko" kojarzy mi się wyłącznie z mszą pogrzebową, więc bez jaj. "Serdeczna Matko Opiekunko ludzi Niech Cię płacz sierot do litości wzbudzi Wygnańcy Ewy do Ciebie wołamy Zlituj się zlituj, niech się nie tułamy" i dalej: Raczej byłby skandal gdybyś to zagrał na ślubie No chyba żeby to potraktować jako prośbę o pomoc przy kupnie mieszkania dla nowożeńców. Odpowiedz Link Zgłoś
jklk Re: wesele 04.03.07, 22:01 i dalej, autokrytycznie: Zasłużyliśmy, to prawda, przez złości, By nas Bóg karał rózgą surowości; Lecz kiedy Ojciec rozgniewany siecze, Szczęśliwy, kto się do Matki uciecze. Odpowiedz Link Zgłoś
ola3391 Re: wesele 05.03.07, 09:08 Witam Cię fajnie to opisałas chyba nikt jeszcze nie zwrócił uwagę na słowa Serdecznej Matki ,dobrze to napisałas dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
bammbi Re: wesele 04.03.07, 22:48 Hej na wszystkich ślubach i weselach, w których brałam udział w ostatnich 5 latach a było tefgo około 15-20 także i moim - grano w czasie Błogosławieństwa Rodziców, Chrzestnych i Dziadków własnie tą pieśń SERDECZNA MATKO, wydaje mi się że to jest bardzo utrwalone, jednak zgadzam się że ciężko to ładnie zagrać i zaśpiewać bo często śpiewają bardzo wolno i tak ''usypiająco'', ale na pewno mozna tą pieśń zastąpić inną, tylko powinni zdecydować Młodzi, bo to przecież bardzo wazna chwila przed ślubem Odpowiedz Link Zgłoś
bammbi Re: wesele 04.03.07, 22:57 A propos tego jak to wygląda - to zespół gra i śpiewa SERDECZNĄ MATKĘ jest to pieśń długa ma wiele zwrotek i nie ma obaw że podczas tej pieśni nie zdąży się BŁOGOSŁAWIEŃSTWO odbyć, bo czasem trwa dłużej czasem krócej. Odbywa się w pokoju Panny Młodej gdzie są zgromadzeni goście i Rodzina z obu stron, państwo młodzi klękają i proszą Rodziców o Błogosławieństwo. Po koleji podchodzą Rodzice, Chrzestni, Babcie i Dziadkowie i stawiają znak KRZYŻA ŚW na czołach Młodym oraz też ich kropią wodą święconą gałązką mirty a na końcu dają do pocałowania Krzyż. Każdy tak samo błogosławi oboje młodych. CZasem jeszcze dają mały prezencik, np Różaniec albo jakieś pieniądze, z tym się chyba wiążą jakieś tradycje, ale już nie znam takowych. Więc 12 osob maksymalnie moze Błogosławić - jeśli wszyscy są obecni i to moze troszke potrwać więc pieśń musi mieć odpowiednią długość. Zawsze na wszystkich Błogosławieństwach gdzie byłam śpiewano właśnie SERDECZNĄ MATKĘ i było to w różnych regionach Polski więc chyba to jest dostatacznie znana i utrwalona tradycja, powodzenia ! Odpowiedz Link Zgłoś
ola3391 Re: wesele 05.03.07, 09:12 Dzieki za wypowiedż ,ale co jeszcze innego śpiewają czy tylko Serdeczna Matko? spotkałaś sie jeszcze z czymś innym?Moze ktoś ma namiary jak to zagrac żeby było dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
bammbi Re: wesele 09.03.07, 13:39 Czesc, niestety nie mam danych na temat innych pieśni, zawsze tam gdzie byłam w różnych regionach Polski grali i śpiewali lub tylko grali, zawsze to. Jednak jest to piosenka stosunkowo prosta do zaśpiewania, rytmiczna, tylko ja mam zakodowane śpiewanie jej przez jakis dziadków którzy jeszcze śpiewali tak wolno przeciągając, przygrywając na akordeonie (koniecznie nie mam propozycji na inną piosenkę, ponieważ nie znam wszystkich pieśni religijnych, może jakaś Maryjna jeśli koniecznie chcecie cos innego, albo jakaś który traktuje o błogosławieństwe niestety nie mam pojecia, moze popytaj wsród wodzirejów, ale ta piosenka jest OK bardzo ładna i łatwa do zaspiewania tylko lepiej śpiewać ją szybciej a nie tak przedłużać Odpowiedz Link Zgłoś