oszszin 06.03.07, 13:21 dobrze, ze nikt nie podjął tej decyzji i nie spełniono od razu jego prośby... www.dziennik.pl/Default.aspx?TabId=14&ShowArticleId=34179 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
owianka Re: Janusz Świtaj zmienił zdanie-nie chce już umi 06.03.07, 13:24 Ktoś powiedział, że ta prośba o eutanazję była w gruncie rzeczy desperackim wołaniem o pomoc. I pomoc nadeszła, dzięki Bogu. Cieszę się, że chce mu się znowu żyć! Odpowiedz Link Zgłoś
hexella Re: Janusz Świtaj zmienił zdanie-nie chce już umi 06.03.07, 13:32 owianka napisała: > Ktoś powiedział, że ta prośba o eutanazję była w gruncie rzeczy desperackim > wołaniem o pomoc. I pomoc nadeszła, dzięki Bogu. Cieszę się, że chce mu się > znowu żyć! dokładnie tak! To było wołanie o pomoc, o uwagę, o jakąś odmianę w życiu. Nie chcę sobie nawet wyobrażać, jakie ciężkie jest jego życie, gdzie każdy dzień nie różni się niczym od poprzedniego. Praca byłaby dla niego zbawieniem... Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Janusz Świtaj zmienił zdanie-nie chce już umi 06.03.07, 14:14 Nie przeczytałaś uważnie artykułu: "(..) I doprowadzę sprawę referendum o eutanazji do końca. Może już nie dla siebie, ale innych" - mówi Świtaj i dodaje, że właśnie dostał kolejnego e-maila z błaganiem o kontakt od niepełnosprawnej dziewczyny. Odpowiedz Link Zgłoś
joasiiik25 Re: Janusz Świtaj zmienił zdanie-nie chce już umi 06.03.07, 14:28 Zastanawailam,sie nad sytuacja tego mlodego czlowieka... Bedac na jego miejscu nie chcialabym tak zyc i meczyc, obarczac rodzine moim kalectwem. Popelnilabym samobojstwo...(mowie co ja bym zrobila) Mam kolezanke w pracy, ktora co weekend opiekuje sie chora, sparalizowana siostra. Widze, jak owa kolezanka znika w oczach (fizycznie) i jak coraz smutniejsze sa jej oczy. Jest zmeczona do granic mozliwosci psychicznie i fizycznie. Gdy sprawa Janusza była glosna w tv uslyszalam od niej takie slowa: czasami jest lepiej pomoc smierci niz czekac na nia bezczynnie" - mowila to pod kontem swojej siostry, ktora wyczekuje smierci jak zbawienia a ta nie chce przyjsc. Smutne to wszystko... Dobrze,ze jednym mozna pomoc by zabrali checi do zycia szkoda,ze nie wszystkim Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Janusz Świtaj zmienił zdanie-nie chce już umi 06.03.07, 14:29 Popelnilabym samobojstwo...(mowie co ja bym zrobila) A niby w jaki sposob? Przeciez sednem sprawy jest to, ze on sam nie moze swojego zycia zakonczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
petto Re: Janusz Świtaj zmienił zdanie-nie chce już umi 06.03.07, 14:31 lola211 napisała: > Popelnilabym samobojstwo...(mowie co ja bym zrobila) > A niby w jaki sposob? Przeciez sednem sprawy jest to, ze on sam nie moze > swojego zycia zakonczyc. ale joasiiik nie wie o czym pisze, hihihi Odpowiedz Link Zgłoś
isma Re: Janusz Świtaj zmienił zdanie-nie chce już umi 06.03.07, 14:41 No, technicznie rzecz biorac, skoro obsluguje komputer, to mozliwe jest uruchomienie za jego pomoca np. strzykaweczki wtlaczajacej powietrze do zyly. Albo odlaczenie zasilania respiratora. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Janusz Świtaj zmienił zdanie-nie chce już umi 06.03.07, 14:43 Ktos by musial mu w tym pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
syriana Re: Janusz Świtaj zmienił zdanie-nie chce już umi 06.03.07, 14:30 a jak (technicznie) popełniłabyś samobójstwo, leżąc bez możliwości ruchu tak jak on, Joasiiik? Odpowiedz Link Zgłoś
petto Re: Janusz Świtaj zmienił zdanie-nie chce już umi 06.03.07, 14:32 syriana napisała: > a jak (technicznie) popełniłabyś samobójstwo, leżąc bez możliwości ruchu tak ja > k > on, Joasiiik? > > nie ma baba pojęciao niczym tylko o pisaniu błędnie. Odpowiedz Link Zgłoś
joasiiik25 Re: Janusz Świtaj zmienił zdanie-nie chce już umi 06.03.07, 14:33 nie wiem w jaki sposob pewnie by sie znalazl przeciez nie koniecznie trzeba byc sprawnym fizycznie by to zrobic zreszta mniejsza z tym.... Odpowiedz Link Zgłoś
syriana Re: Janusz Świtaj zmienił zdanie-nie chce już umi 06.03.07, 14:35 buuahaha siłą woli się uśmierci, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
joasiiik25 Re: Janusz Świtaj zmienił zdanie-nie chce już umi 06.03.07, 14:37 nie zycze mu smierci napisalam tylko ZE JA BYM TAK NIE CHCIALA ZYC sila woli moze i tak- koniec z jedzeniem (przyjmowaniem plynow) da sie? Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Janusz Świtaj zmienił zdanie-nie chce już umi 06.03.07, 14:39 O przyjmowaniu płynow, tak jak i o oddychaniu on sam nie decyduje- zatem nie moze w ten sposob popelnic samobójstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
syriana Re: Janusz Świtaj zmienił zdanie-nie chce już umi 06.03.07, 14:41 > sila woli moze i tak- koniec z jedzeniem (przyjmowaniem plynow) > da sie? nie da się Odpowiedz Link Zgłoś
wieczna-gosia Re: Janusz Świtaj zmienił zdanie-nie chce już umi 06.03.07, 14:41 > sila woli moze i tak- koniec z jedzeniem (przyjmowaniem plynow) > da sie? jaaaaasne jasne Odpowiedz Link Zgłoś
oxygen100 Re: Janusz Świtaj zmienił zdanie-nie chce już umi 06.03.07, 14:49 napisalam tylko ZE JA BYM TAK NIE CHCIALA ZYC joasiiiik tego nei wiesz. Tak Ci sie tylko moze wydawac. Zycie (i smierc) nei sa zero-jedynkowe.Moze wlasnie namietnie zapragnelabys nagle pozyc ile wlezie gdybys znalazla sie na jego miejscu. Bo dajmy na to mozliwe tez ze bedac w obozie koncentracyjnym zjadlabys najlpeszej przyjaciolce glowe. Tyle o sobie wiemy ile nas sprawdzonao czy cos Odpowiedz Link Zgłoś
joasiiik25 Re: Janusz Świtaj zmienił zdanie-nie chce już umi 06.03.07, 14:52 wyobraz sobie,ze kazdy z nas ma inne piorytety dotyczace wlasnego zycia nie chcialabym calego zycia spedzic w taki sposob(ten jeden kontretny) "Bo dajmy na to mozliwe tez ze bedac w > obozie koncentracyjnym zjadlabys najlpeszej przyjaciolce glowe" jak dla mnie dwie rozne sytuacje mowie o tym konkretnym przypadku Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Janusz Świtaj zmienił zdanie-nie chce już umi 06.03.07, 14:55 Nie znam nikogo, kto chcialby spedzic w ten sposob swoje zycie, ide o zaklad, ze nikt NIE CHCIALBY, bez wzgledu na priorytety. Odpowiedz Link Zgłoś
oxygen100 Re: Janusz Świtaj zmienił zdanie-nie chce już umi 06.03.07, 14:58 a dla mnie nie. Jedna i druga jest moze i odmienna ale extremalna, nie bedac nigdy w takich warunkach niewiele o sobie wiemy. A jesli myslimy ze wiemy to czem predzej powinnismy udac sie do psychiatry) manie wielkosci sie chyba leczy Odpowiedz Link Zgłoś
wieczna-gosia Re: Janusz Świtaj zmienił zdanie-nie chce już umi 06.03.07, 15:08 za to janusz switaj o nim marzyl? joasiik ja cie prosze komunalow nie wyglaszaj nie znajdziesz na calym swiecie czlowieka, ktorzy chcialby w taki sposob spedzic zycie..... Odpowiedz Link Zgłoś
joasiiik25 Re: Janusz Świtaj zmienił zdanie-nie chce już umi 06.03.07, 15:11 wieczna a czy matka marzy o chorym dziecku? pewnie,ze Janusz o takim zyciu nie marzyl- ja tego nie twierdze Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Janusz Świtaj zmienił zdanie-nie chce już umi 06.03.07, 14:36 Co Ty wypisujesz? gdyby mogł popelnic samobojstwo to by sie nie prosil o umozliwienie mu odejscia z tego swiata. Odpowiedz Link Zgłoś
petto Re: Janusz Świtaj zmienił zdanie-nie chce już umi 06.03.07, 14:31 joasiiik25 napisała: > Zastanawailam,sie nad sytuacja tego mlodego czlowieka... > Bedac na jego miejscu nie chcialabym tak zyc i meczyc, obarczac rodzine moim > kalectwem. Popelnilabym samobojstwo...(mowie co ja bym zrobila) > > Mam kolezanke w pracy, ktora co weekend opiekuje sie chora, sparalizowana > siostra. Widze, jak owa kolezanka znika w oczach (fizycznie) i jak coraz > smutniejsze sa jej oczy. > Jest zmeczona do granic mozliwosci psychicznie i fizycznie. Gdy sprawa Janusza > była glosna w tv uslyszalam od niej takie slowa: czasami jest lepiej pomoc > smierci niz czekac na nia bezczynnie" - mowila to pod kontem swojej siostry, > ktora wyczekuje smierci jak zbawienia a ta nie chce przyjsc. > Smutne to wszystko... > Dobrze,ze jednym mozna pomoc by zabrali checi do zycia > szkoda,ze nie wszystkim joasiiiik daj spokój nie kalecz slów!!!!! "kontem" naucz sie dziwczyno ortografii, nie ma postu bez błędów! ty po studiach! wstyd! Odpowiedz Link Zgłoś
joasiiik25 Re: Janusz Świtaj zmienił zdanie-nie chce już umi 06.03.07, 14:36 petto czy uwazasz,ze kazdy kto ma ukonczone studia wyzsze jest MISTRZEM ORTOGRAFII? zreszta nie analizuje pisanego tekstu i w ten sposob nie sprawdzam bledow przeciez ktos moze zrobic to za mnie prawda petto ja dbam o swoj wzrok Odpowiedz Link Zgłoś
syriana [...] 06.03.07, 14:37 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
petto Re: Janusz Świtaj zmienił zdanie-nie chce już umi 06.03.07, 15:00 joasiiik25 napisała: > petto czy uwazasz,ze kazdy kto ma ukonczone studia wyzsze jest MISTRZEM > ORTOGRAFII? > zreszta nie analizuje pisanego tekstu i w ten sposob nie sprawdzam bledow > przeciez ktos moze zrobic to za mnie > prawda petto > ja dbam o swoj wzrok uważam ze wykształocna osoba, na poziomie wyższym powinna znać ortografię i to nie po polonistyce tylko dlatego ze wstyd nie znać pisowni. Odpowiedz Link Zgłoś
oxygen100 Re: Janusz Świtaj zmienił zdanie-nie chce już umi 06.03.07, 14:43 tja.... w obliczu mozliwej rychlej smierci w najbardziej niesprawnego czlowieka moga nagle i nieoczekiwanie wstapic sily witalne. Gorzej gdy takowe zaczelyby wstepowac tuz po zaaplokowaniu srodka po ktorych delikwent zamknie powieki i zasnie na wieki. Dlatego kwestia eutanazji jest duzo bardziej skomplikowana niz sie to nam wydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
syriana Re: Janusz Świtaj zmienił zdanie-nie chce już umi 06.03.07, 14:47 może w dyskusji z Joasiik, należałoby zacząć od podstawowej kwestii: Joasiik, czy rozumiesz pojęcie eutanazji? czym się różni od samobójstwa? Odpowiedz Link Zgłoś
joasiiik25 Re: Janusz Świtaj zmienił zdanie-nie chce już umi 06.03.07, 14:47 oxygen100 dzieki Patrzac na ten konkretny przypadek - bylabym za eutonazja, tym bardziej ze sam zainreresowany wyrazil taka potrzebe/propozycje bo tak naprawde co jest warte jego zycie(oprocz prawa do zycia) cierpienie matki i ojca, cierpienie samego zainteresowanego krzyczcie ,ze nie ma prawa nikt nikogo zabijac.... ale ile z was chcialo by tak zyc? ja z pewnoscia NIE Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Janusz Świtaj zmienił zdanie-nie chce już umi 06.03.07, 14:51 Joasik, czy Ty naprawde rozumiesz co czytasz? Bo mam watpliwosci i to nie bezpodstawne.Nie jestes odosobniona w swojej ocenie jakosci takiego zycia, nikt tu z Toba o tym nie dyskutuje, wiec skad u Ciebie mniemanie, ze ktokolwiek ma tu inne zdanie na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś
syriana Re: Janusz Świtaj zmienił zdanie-nie chce już umi 06.03.07, 14:52 ależ Lolu, nie każdy kto ukończył studia wyższe, musi ROZUMIEĆ TO CO CZYTA.... Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Janusz Świtaj zmienił zdanie-nie chce już umi 06.03.07, 14:59 I dziwic sie, ze dyplom magistra jest traktowany jak kawalek papieru.. Odpowiedz Link Zgłoś
joasiiik25 Re: Janusz Świtaj zmienił zdanie-nie chce już umi 06.03.07, 14:54 przeczytaj sobie od poczatku co JA napisalam a co cala reszta.... uzylam okreslenia "samobojstwo" ktore wywolalo cala reszte epitetow pod moim adresem Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Janusz Świtaj zmienił zdanie-nie chce już umi 06.03.07, 14:57 Bo piszesz od rzeczy.Eutanazja dotyczy osob, ktore nie sa w stanie popelnic samobojstwa, wiec po kiego w ogole poruszac tu temat WLASNORECZNIE I OSOBISCIE zakonczonego zywota? Odpowiedz Link Zgłoś
joasiiik25 Re: Janusz Świtaj zmienił zdanie-nie chce już umi 06.03.07, 15:00 wiesz co lola poczytaj sobie dokladnie o Januszu a okreslenie samobojstwo nie oznacza " WLASNORECZNIE I OSOBISCIE > zakonczonego zywota? " widzisz roznice? Odpowiedz Link Zgłoś
syriana Re: Janusz Świtaj zmienił zdanie-nie chce już umi 06.03.07, 15:01 no właśnie Lola, poczytaj sobie bo tu chyba Joasiiik tylko wie o co chodzi w tej historii.. rech, rech, ale mam ubaw Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Janusz Świtaj zmienił zdanie-nie chce już umi 06.03.07, 15:04 Alez ja poczytalam, naprawde. Samo- bójstwo- według ciebie co oznacza? I czym sie rozni od eutanazji? Odpowiedz Link Zgłoś
syriana Re: Janusz Świtaj zmienił zdanie-nie chce już umi 06.03.07, 14:59 czytam, czytam Joasiiik i wiem co napisałaś ale, jak Lola słusznie zauważyła, masz problem ze zrozumieniem o co chodzi w naszej dyskusji więc Ci wyjaśnię: otóż założycielka wątku, niejaka Osziszin, znana na forum fanatyczna obrończyni życia poczętego, wyraziła radość, że pan Świtaj już nie chce się poddać eutanazji potem wkroczyłaś na scenę Ty, wyrażając swoje zdanie, że będąc w takiej sytuacji, chciałabyś mieć wybór i tu uwaga - zgadzam się z Twoim poglądem, co więcej, zgadzają się wszystkie uczestniczki dyskusji to co budzi natomiast mój rechot przy czytaniu tego wąteczku, to Twoje popisy intelektualne, dotyczące technicznych możliwości popełnienia samobójstwa przez Świtaja i (nie pierwszy raz zresztą) błyskotliwe riposty w temacie lekkiego podejścia do ortografii.. uff... Odpowiedz Link Zgłoś
petto Re: Janusz Świtaj zmienił zdanie-nie chce już umi 06.03.07, 15:02 joassiik nie wie o czym piszemy.Dno... Odpowiedz Link Zgłoś
oxygen100 Re: Janusz Świtaj zmienił zdanie-nie chce już umi 06.03.07, 15:02 to co budzi natomiast mój rechot przy czytaniu tego wąteczku, to Twoje popisy intelektualne, dotyczące technicznych możliwości popełnienia samobójstwa przez Świtaja no wiesz syriana zawsze mozna sprobowac wstrzymac oddech:p Odpowiedz Link Zgłoś
joasiiik25 Re: Janusz Świtaj zmienił zdanie-nie chce już umi 06.03.07, 15:05 Niech wam bedzie skoro uwazacie,ze technicznie sie nie da(chociaz ktora z was to wie na 100 %) to nie bede sie upierac,ze sie da niech facet sobie zyje i 100lat... jego zycie,jego sprawa uparcie bede twierdzic,ze ja bym tak zyc nie chciala!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
syriana Re: Janusz Świtaj zmienił zdanie-nie chce już umi 06.03.07, 15:09 > uparcie bede twierdzic,ze ja bym tak zyc nie chciala!!!! aaaaaaaaaaaa ale my też Joasiiik! my naprawdę mamy takie samo zdanie w tej sprawie jak Ty! tylko śmiejemy się z Ciebie, bo masz poważne trudności z interpretacją tekstu pisanego hmm.. ale to może dlatego, że oszczędzasz oczy rada na dziś - spróbuj czasami nie oszczędzać, lepiej na tym wyjdziesz... (słowo daję, chciałabym Cię poznać w realu, ciekawa jestem strasznie, czy na żywo też taka błyskotliwa jesteś...) Odpowiedz Link Zgłoś
cocollino1 Re: Janusz Świtaj zmienił zdanie-nie chce już umi 06.03.07, 15:14 Niech wam bedzie > skoro uwazacie,ze technicznie sie nie da(chociaz ktora z was to wie na 100 %) Ale joasik chodzi wlasnie o to, ze on sam zakonczyc zywota nie moze, nie moze popelnic samobojstwa- nawet w tej czynnosci bylby skazany na czyjas pomoc-dlatego mowi sie w tym wypadku o eutanazji. Gdyby mogl to sam by to zrobil, ale nie moze, wiec prosil o zgode na to by mogl to zrobic ktos inny (jak wiadomo w naszym prawodawstwie zgody na to nie ma) Odpowiedz Link Zgłoś
oxygen100 Re: Janusz Świtaj zmienił zdanie-nie chce już umi 06.03.07, 15:04 oxygen100 dzieki oj, zle zrozumialas moje intencje Odpowiedz Link Zgłoś
joasiiik25 Re: Janusz Świtaj zmienił zdanie-nie chce już umi 06.03.07, 15:07 slowo "dzieki" w tym przypadku nie oznaczalo podziekowania.... Odpowiedz Link Zgłoś
syriana Re: Janusz Świtaj zmienił zdanie-nie chce już umi 06.03.07, 15:11 oxygen, proszę natychmiast sprawdzić w słowniku, ile znaczeń ma wyraz "dzięki" bo wiesz.. ktoś Ci znowu kiedyś za coś podziękuje i znowu nie zrozumiesz... a life is brutal... ;p Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: Janusz Świtaj zmienił zdanie-nie chce już umi 06.03.07, 14:46 ja bym tylko chciała prosić wszystkich motocyklistów aby głęboko zastanowili się jak jeżdżą, jak się zachowują na drodze (nie wiem w jaki sposób ten człowiek jeżdził, w jaki sposób doszło do wypadku) ,zeby nie było potem , ze brak opieki, pieniedzy, panstwo nie daje. niektórzy mają to na swoje życzenie , niestety Odpowiedz Link Zgłoś
wieczna-gosia Re: Janusz Świtaj zmienił zdanie-nie chce już umi 06.03.07, 15:15 nie wiem w jaki sposób ten > człowiek jeżdził, ktos ma taka sygnaturke: blogoslawieni ci, ktorzy nie majac nic do powiedzenia- nie ubieraja tego w slowa. nadaje sie jak nic po polsku: jak nie wiesz to po co gadasz. Odpowiedz Link Zgłoś
joasiiik25 Re: Janusz Świtaj zmienił zdanie-nie chce już umi 06.03.07, 15:17 gocha bo mam prawo glosu mam ochote to sie wypowiadam,plote,mowie,krzycze itp wiesz tamten ustroj juz minal- w tym nawet dzieci maja prawo mowic Odpowiedz Link Zgłoś
wieczna-gosia Re: Janusz Świtaj zmienił zdanie-nie chce już umi 06.03.07, 15:20 pomijajac juz sloneczko ze nie do ciebie te slowa...... to rybenko nawet z praw mozna korzystac umiejetnie. I nie jest to zwiazane z ustrojem tylko z aj kju. Odpowiedz Link Zgłoś
cocollino1 Re: Janusz Świtaj zmienił zdanie-nie chce już umi 06.03.07, 15:21 dobre) Odpowiedz Link Zgłoś
joasiiik25 Re: Janusz Świtaj zmienił zdanie-nie chce już umi 06.03.07, 15:21 wiem wiem zabenko Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: Janusz Świtaj zmienił zdanie-nie chce już umi 06.03.07, 16:02 wieczna-gosia napisała: > nie wiem w jaki sposób ten > > człowiek jeżdził, > > ktos ma taka sygnaturke: blogoslawieni ci, ktorzy nie majac nic do powiedzenia- > nie ubieraja tego w slowa. > > nadaje sie jak nic > > po polsku: jak nie wiesz to po co gadasz. widzę, ze Ci ulżyło))) > Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: Janusz Świtaj zmienił zdanie-nie chce już umi 06.03.07, 16:12 wieczna-gosia napisała: > nie wiem w jaki sposób ten > > człowiek jeżdził, > > ktos ma taka sygnaturke: blogoslawieni ci, ktorzy nie majac nic do powiedzenia- > nie ubieraja tego w slowa. > > nadaje sie jak nic > > po polsku: jak nie wiesz to po co gadasz. o czym gadam wiem-o motycyklistach- wariatach, którzy stwarzają zagrożenie na drodze, nie zwazają na innych. Dlatego o p. śWItaju napisałam w nawiasie.(poza tematem) > Odpowiedz Link Zgłoś
agastrusia Re: Janusz Świtaj zmienił zdanie-nie chce już umi 06.03.07, 15:49 bo "doświadczył tyle poparcia i zainteresowania, o których w ostatnich latach nawet nie marzył". W samotności i bezradności każdemu jednem by takie myśli przyszły do głowy, a przecież wystarczy tak nie wiele - uśmiech, życzliwe słowo i zaraz chce się żyć. Odpowiedz Link Zgłoś
agastrusia Re: Janusz Świtaj zmienił zdanie-nie chce już umi 06.03.07, 16:23 ale obarczyć kogoś innego tak. A czy wy byście "pomogły" komuś umrzeć? Bo ja w życiu. Odpowiedz Link Zgłoś
haga78 Re: Janusz Świtaj zmienił zdanie-nie chce już umi 06.03.07, 17:18 I czy ta decyzja nie dal mocnego argumentu przeciwnikom? Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Janusz Świtaj zmienił zdanie-nie chce już umi 07.03.07, 08:28 Zawsze moze jeszzcze zmienic zdanie. Nie ma co patrzec na to, komu jaki dal argument, najwazniejsze jest to, czego w danym momencie chce. Odpowiedz Link Zgłoś
wieczna-gosia o szukalam tego watku. I 10.03.07, 23:11 I chociaz salon to raczej umieralnia- dopisze sie. Polecam artykul o ludzial tak sparalizowanych jak pan Janusz w ostatniej polityce. Poniewaz miedzy innymi stawia ona pytanie, ktore mi po glowie sie tlucze- dlaczego prosba o eutanazja wywolala ogolnonarodowa dyskusje o niej- a nie dociera do sedna- jak moglo sie stac ze facet, ktory od 14 lat zyje tak sparalizowany- zostal pozostawiony sam sobie? dlaczego nie bylo dla niego wozka wczesniej? Joasik kilka razy napisala o tym ze nie chcialaby tak zyc- oczywiscie to truizm bo NIKT nie chcialby tak zyc. Ale gdy nie ma sie wyboru? jak niewiele w gruncie rzeczy wystarczylo by pan Janusz spowrotem zapragnal zyc- chcoaz przeciez nie odzyskal wladzy w rekach ai w nogach. JEDYNIE jego lod kogos obszedl. zaintrygowania wzmianka o rygbystach paraplegikach- wpisalam sobie haslo w wyszukiwarke- paraplegic... o jezuuuuuuu.... jakie niektorzy maja ciekawe zyciorysy!!! ile oni rzeczy robia!!! to nie do wiary ze wszystko to robia majac porazone rece i nogi!!!!! od hasla "nie chcialabym tak zyc" plynnie dochodzi sie do hasla- dlaczego majac sprawne rece i nogi nieprowadze zycia w polowie tak ciekawego jak autorzy roznych stron. Odpowiedz Link Zgłoś