agataz77 23.05.03, 15:58 Dzis mija 6 tygodni od porodu.Byłam u lekarza i zaaplikowałam sobie zastrzyk antykoncepcyjny Depo-Provera.Czytam wiele pozytywnych opinii,ale trochę boję się skutków ubocznych-np. przyrost wagi.Czy ktoś stosował? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kzzk1 Re: DEPO-PROVERA 23.05.03, 16:11 Ja niestety wzięłam dwa razy, myślałam że to fajnie nie trzeba myśleć o braniu tabletek, ale po pierwsze utyłam, po drugie poziom estrogenów spadł mi do poziomu kobiet w okresie klimakterium (mam 28 lat) co graniczyło z bezpłodnością. Na szczęście trafiłam do dobrej specjalistki od spraw hormonalnych (która zresztą ma bardzo negatywny stosunek do Depa) i po dwumiesięcznej kuracji z tego wyszłam. Także ja osobiście bardzo odradzam. Pozdrawiam Ania Odpowiedz Link Zgłoś
mlula Re: DEPO-PROVERA 24.05.03, 13:54 Cześć! Ja również po porodzie zaaplikowałam sobie ten zastrzyk, no i skutek uboczny to brak miesiączki, chodź upłynęło już 5 miesięcy od zastrzyku. Wywoływanie miesiączki zastrzykiem nic nie pomogło. Z tym skutkiem ubocznym spotkałam się u wielu kobiet. Pozdrawiam. MAMAKUBY Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia-wesola1 Re: DEPO-PROVERA 25.05.03, 00:02 Hej! U mnie niestety też niepozytywana opinia. Skutek uboczny - nieustającą miesiączka. Co było powodem odstawienia 9-miesięcznej córeczki od piersi Bo inne leki na zatrzymanie krwawienia nie działały (dopuszczalne przy karmieniu). Ale na pocieszenie- znam osobiście dziewczynę, która bardzo sobie chwali ten zastrzyk i nie ma żadnych problemów od wielu miesięcy Powodzenia życzę Sylwia Odpowiedz Link Zgłoś
iza761 Re: DEPO-PROVERA 25.05.03, 13:13 Witam! Ja też brałam to świństwo, na wadze przybyło mi 17 kg przez 4 m-ce, moje hormony wskazywały taki sam poziom jak u kobiet w menopauzie, brak miesiączki przez okres 5 miesięcy. Przyro mi ale nie mogę powiedzieć dobrego słowa o tej metodzie antykoncepcji, no może to, że jest wygodny do brania, raz i nie trzeba pamiętać. Obecnie biorę następne hormony aby wszystko się uregulowało. Pozdrawiam Iza. Odpowiedz Link Zgłoś
sojanka Re: DEPO-PROVERA 25.05.03, 13:30 Cześć, ja brałam depo-proverę przez rok - w sumie 4 zastrzyki. Dwa miesiące temu przestał działac ostatni. Od tego czasu nie mam wciąż okresu. Bardzo źle się czuję. Przytyłam tylko 4 kilo ale czuję się jak... napuchnięta. Kręci mi się w głowie itp. Powiedźcie mi dziewczyny, czy po odstawieniu depo-provery trzeba zrobić badania hormonalne i jakie? I jaką metodę antykoncepcji wybrać po depo-proverze? Odpowiedz Link Zgłoś
kzzk1 Re: DEPO-PROVERA 27.05.03, 10:47 koniecznie - szczególnie poziom endorfin - jak jesteś z Wawki mogę Ci polecić świetną prywatną ginekolog - specjalistkę od zaburzeń hormonalnych - wyprowadziła mnie po Depie. Ania Odpowiedz Link Zgłoś
sarusia1 Re: DEPO-PROVERA 25.05.03, 14:49 Ja stosuję depo-provera od roku i polecam Ci tą metodę antykoncepcji. każdy ma inny organizm i inaczej reaguje na zastrzyk, ja osobiście jestem zadowolona.jedyny skutek uboczny to po zrobieniu pierwszego zastrzyku wystapiło krwawienie i trwało 2tygodnie, po tym czasie ustało i dalej bez komplikacji. Jak czytałam w poprzedniej odpowiedzi, faktycznie ma się miesiączki po zaaplikowaniu zastrzyku, ale dla mnie osobiście to największy plus! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
edziecko_gosiah Re: DEPO-PROVERA 26.05.03, 13:43 PIerwszy zastrzyk wzięłam 4 m-ce po porodzie. Po nim prztyłam jakieś 3kg, o czym lekarz wyraźnie mnie poinformował (na szczęście udało mi się je już zgubić, ale to wynik stresu...). Samopoczucie generalnie dobre, żadnych komplikacji typu 'krwawienie' itp. - wręcz przeciwnie - jetem już prawie 14 m- cy po porodzie i cały czas nie mam miesiączki (w sumie wzięłam 3 zastrzyki). Trochę mnie to martwi, ale na badania mam się zgłosić dopiero jak ją dostanę. Metoda antykoncepcji bardzo wygodna, zwłaszcza, że w moim (a raczej naszym, małżeńskim) trybie życia nie ma sensu szprycować się codziennie prochami, jeśli męża nie ma w domu ciurkiem przynajmniej 4 m-ce... wygodne, ale chyba jednak niezbyt zdrowe, bo czyni spustoszenie w hormonach... jeśli się karmi piersią, to są jeszcze jednosładnikowe tabletki, ale trzeba pamiętać, aby brać je niemalże zawsze o tej samej porze - dla mnie bardzo niewygodne, bo z dwójką dzieci czasem zapominam o tym, że sobie rano zrobiłam kawę... pozrawiam bardzo serdeczie, gosiah Odpowiedz Link Zgłoś