Dodaj do ulubionych

Ile na wesele???

05.07.07, 12:03
Ile na wesele dla siostry meza??? blagam, pomozcie, nie mam bladego pojecia
ile teraz daje sie na wesela do koperty, ostatnio bylismy w 2000r i wtedy
dawalo sie ok 500 zl.Tym bardziej, ze to bliska rodzina bo jak wyzej pisalam
siostra.
Obserwuj wątek
    • anetina dla siostry dałam 1000 zł 05.07.07, 12:08

• fishka7 Re: Ile na wesele??? 05.07.07, 12:17
      ile?????? 500 - 1000 zł???????
      w szoku jestem
      mi 1000 dali jedynie chrzestni i dziadkowie
      siostra z mężem kupili prezent za 300 zł.
      a bracia ( zarówno mój jak i męża - nie żonaci choć dorośli i pracujący ) nie
      przynieśli nic!

Moim zdaniem jeśli ma się ochotę to można i 1000 zł. dać ale to nie oznacza, że
      trzeba!
      A co do tego ile na wesele to moim zdaniem mniej niż 300 już chyba nie
      wypada...Górnej granicy oczywiście nie ma wink
      • patssi Re: Ile na wesele??? 05.07.07, 12:20
        siostra mojego niemęża to 3 lata temu na Komunię 1000 zł dostała - ja byłam w
        szoku uncertain//
      • mama_kotula Re: Ile na wesele??? 06.07.07, 02:25
        fishka7 napisała:
        > A co do tego ile na wesele to moim zdaniem mniej niż 300 już chyba nie
        > wypada...

Czy możesz wyjaśnić, dlaczego nie wypada dać mniej niż 300 zł?

IMHO paranoja jakaś. Na ile kogo stać i ile CHCE dać (to przede wszystkim), tyle
        daje. Wychodzę z założenia, że ktoś zaprasza mnie na wesele z powodu mojej
        olśniewającej osobowości i pałania do mnie niebywałą sympatią tongue_outPPPP, a nie
        wyłącznie w nadziei otrzymania ode mnie 300 zł w kopercie. Jeśli głównym powodem
        zaproszenia mnie na wesele jest powód materialny - no cóż, najwyżej na następne
        wesele mnie nie zaprosi tongue_out

PS. I jak ktoś napisał niżej: Boże, strzeż mnie od zaproszeń weselnych! coraz
        bardziej się utwierdzam w tym przekonaniu po lekturze tego wątku.
        • bejoy Re: Ile na wesele??? 06.07.07, 02:48
          Dziewczyno, zejdź na ziemię!
          Daj ile możesz, a nie ile "wypada"
          A jak Cię nie stać to co? Masz nie iść czy wziąć kredyt na uzupełnienie koperty!
          Chryste!
          Przy takich stawkach to ja powinnam do połowy moich gości zeszłorocznych z
          reklamacją jechać, że dopłaty oczekuję!

No proszę Cię....
          • arienne07 Re: Ile na wesele??? 06.07.07, 12:53
            W 2003r, dostaliśmy od rodziny męża(ciotki i wujkowie- dużo ich było) po 200zł-
            chyba się umówili. Przyjęcie weselne odbywało się w restauracji i koszt "za
            jednę osobę" wyniósł ok. 150 zł. Więc, że tak powiem nie dostaliśmy prezentu, a
            wręcz musieliśmy stówę do pary dołożyć. Trzeba zwrócić uwagę czy wesele jest w
            remizie czy w lokalu i trochę pomyślećsmile
            • iberka Re: Ile na wesele??? 09.07.07, 07:34
              czyli goście mają sobie za tą impreze zapłacić? Niesmaczne to. W takim razie
              wolałabym za te 300 PLN zabrać rodzinę na obiad zamiast iść na wesele, po
              którym będą krzywo patrzeć ,że wejściówki nie zapłaciłam, brrr. Może jak kogoś
              nie stac to niech nie robi wesela

iza
            • monia145 Re: Ile na wesele??? 09.07.07, 07:59
              To moze trzeba było również pomyśleć i jednak zrobić w tej remizie, to moze bys
              na jednej parze tę stówkę zaoszczędziła a nie musiała dokładaćwinkPPPPPPP
              Stac mnie na wesele w dobrej reastauracji to robię i płacę ze SWOICH, a nie
              liczę na szczodrą rekę gości....ech....
    • salezja 1000 zł 05.07.07, 12:23
      to jest moim zdaniem stanowczo za dużo, nawet jak dla siostry. Myślę, że 500 w
      zupełności wystarczy dla rodziny, dla obcych myślę, że powinno wystarczyć 300
      zł. Sama idę w sierpniu na wesele i jestem ciekawa opinii.
      • nchyb Re: 1000 zł 05.07.07, 13:02
        > to jest moim zdaniem stanowczo za dużo, nawet jak dla siostry. Myślę, że 500 w
        > zupełności wystarczy dla rodziny, dla obcych myślę, że powinno wystarczyć 300
        czyli jak para młoda dostanie nie od rodziny tysiaka, to ma im resztę do 300
        oddać? krzyczeć głośno, że tyle dawać nie wypada?... wink

Na serio to raczej zależy od mozliwości finansowych i chęci obdarowywujących.
        Górnej granicy po prostu nie ma, wiadomo, że wśrd zamożniejszych daje się
        więcej, wśród mniej zamożnych - mniej. I tyle...

Ja za kilka dni ide na wesele, do znajomych. My dajemy tyle, ile Ty uważasz za
        przesade i z tego co wiem, nie będzie to najwyższa kwota... smile
        • kinia.27 Re: 1000 zł 05.07.07, 13:09
          dzieki dziewczyny, troche mi ulzylo, bo wlasnie myslalam, ze wszystkie
          napiszecie ze ok 1000 , ale przeciez to niektorych miesieczna wyplata uncertain
          dziekuje i pozdrawiam
        • salezja w takim razie jestem wśród mniej zamożnych:) 05.07.07, 13:11
          i nadal uważam to za dużą kwotę, niektórzy nawet tyle nie zarabiają. Ale masz
          rację każdy daje tyle ile uważa i tyle ile może.
          • bacia14 Re: w takim razie jestem wśród mniej zamożnych:) 05.07.07, 13:44
            ja byłam w czerwcu i dałam 400 dla znajomych
            dla rodziny 500
    • soemi Re: Ile na wesele??? 05.07.07, 13:43
      Sprawa indywidualna, jak jesteście dobrze sytuowani i nie masz oporu dać
      większej kwoty to spoko-młodzi zapewne sie ucieszą. Natomiast jak cienko z kasą
      to 300-500zł wystarczy bo mniej już nie wypada.
    • lola211 Re: Ile na wesele??? 05.07.07, 13:55
      To zalezy od mozliwosci.
      Niedawno w kopercie dawalam 500 zl., ale nie dla osoby z bliskiej rodziny.Dla
      takiej dalabym 1000 zł.
    • agniesia59 Re: Ile na wesele??? 05.07.07, 14:17
      moja siostra kupiła nam komplet sztućców w walizce na 12 osób. to był naprawde
      super prezent sami byśmy napewno tego nie kupili. szkoda byłoby kasysmile)) a kasa
      no fajna ale rozajdzie się nie wiadomo na co.
      • marzeka1 Re: Ile na wesele??? 05.07.07, 14:20
        Byłam u siotry na weselu w czerwcu, czyli niedawno- daliśmy 500 zł., nie uważam, by było to mało.
        • mysiam Re: Ile na wesele??? 05.07.07, 14:21
          idę za 2 dni do znajomych
          dajemy 500 zł
          • magnollka_1 Re: Ile na wesele??? 05.07.07, 14:34
            Daj tyle ile uważasz.Moi rodzice np. idąc pare tyg temu do sąsiadów dali 1000zł.
            Nie patrz ile kto daje tylko ile jesteś w stanie TY dać smilePozdr.
    • magda210682 O rzesz ku.... 05.07.07, 14:58
      To ja nie iwm gdzie mieszkam ale na wesela daje sie gora 200 w kopercie zwłaszcza do obcych. ja mam wesele u kumpeli za 2 tygodnie i chciałam dac 200zł ale widze ze chyba pewien okres przegapiułam. Druga sprawa ze mnie na wiecej nie stac...
    • mathiola Re: Ile na wesele??? 05.07.07, 14:59
      ja dałam 200 albo 300. Od pary.
    • blu-velvet [...] 05.07.07, 15:14
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • mikita10 Re: Ile na wesele??? 05.07.07, 21:36
        Jak taka bliska rodzina to daj ile uważasz, większą kwotą się ucieszą (ale nie
        przesadzaj, bo będzie im głupio), a mniejszą napewno się nie obrażąsmile))

My 4 lata temu dostaliśmy od brata męża 1500zł (chłopak bez rodziny,
        pracujący), uważaliśmy że za dużo, ale widocznie takie miał życzenie.
    • hexella Re: Ile na wesele??? 05.07.07, 21:39
      Droga Opatrzności! Spraw żeby nikt, nigdy nie zaprosił mnie na wesele <nerwowo
      przypomina sobie niesparowanych znajomych>
    • escribir Re: Ile na wesele??? 05.07.07, 22:30
      5 lat temu brałam slub, nie było wesela (tylko kawa i torcik dla najbliższych i
      swiadków w kawalerce), po uroczystości, przed kościołem, goscie składali nam
      życzenia, dawali kwiaty i koperty (wiedzieli że mamy generalny remont
      mieszkania po babci, do którego mamy się lada dzień wprowadzic- rozeszło się
      pocztą pantoflową). zarówno te 1000 złotowe jak i 20 złotowe kopertki były
      bardzo pomocne. i było mi bardzo miło, że ktokolwiek zechciał wspomóc nasz
      remont.
      • twix8 Re: Ile na wesele??? 05.07.07, 22:56
        łomatko ile masz tyle daj!!!! tysiąca bym nie dała
    • niusianiusia Re: Ile na wesele??? 06.07.07, 00:05
      kuzynowi ( spokrewnienie jesteśmy przez naszych dziadków, którzy byli
      rodzeństwem, czyli dalsza rodzina, ale dobrze mi znana) daję w najbliższy
      weekend 500
      • niusianiusia Re: Ile na wesele??? 06.07.07, 00:07
        znajomym dawaliśmy tyle, zeby pokryć koszt naszej obcności na weselu, czyli 200
        PLN od osoby ( ceny z Warszawy)
        • ammam Re: Ile na wesele??? 06.07.07, 22:01
          miałam wesele 7 lat temu i kopertach było od 200 zł do 2 000 zł ale to było
          związane z tym że mamy w rodzinie wielodzietną dobrze sytuowaną rodzinę, a
          mniejsze kwoty od znajomych. Średnia od rodziny ok 500 zł i mu też tak dajemy.
          W maju bylyśmy u jednego z tych dobrze sytuowanych i daliśmy dwa komplety
          jedwabnej pościeli (normalnie kosztuje 200 - 250 złza komplet, ja mam dobre
          dojście) i jeszcze dwie stówki i za miesiąc też idziemy do kuzynki i dostanie
          tak samo, jak mogłabym dać 1000 zł lub więcej to tak by było ale nie stać mnie
          na to i dlatego trzeba trochę pokombinować.
    • onika27 Re: Ile na wesele??? 06.07.07, 22:55
      nie rozumiem po co właściwie robic wesele?skoro ma sie pretensje ze sie "nie
      zwróciło"????na litośc nie rozumiem też powiedzenia "wypada" nie stac mnie nie
      daję.W maju dalismy chrzesnikowi ok 830 zł około bo było w funtach.Nie byliśmy
      na weselu a ja i tak uważam ze dużo daliśmy.Kurcze jak bym miała wyliczac ile
      od kogo dostalam??? no nic paranoja smile)
    • izula_23 Re: Ile na wesele??? 08.07.07, 22:20
      Brałam ślub we wrześniu 2006. Siostra męża dała nam w kopercie 500 zł.
    • jmama Re: Ile na wesele??? 09.07.07, 16:47
      Ja w tym roku dawałam i znajomym i kuzynce po 300zł i uważam że to wystarczy.
      2 lata temu ja miałam wesele i od znajomych i kuzynów dostliśmy po ok. 200zł a
      od wujków i ciotek po ok. 500zł.
      Spotkałam się tez z sytuacją, gdzie zamożne rodziny dawały w kopercie po 100zł.
    • marcelaga Re: Ile na wesele??? 09.07.07, 16:48
      Tyle na ile Cię stać
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka