dyzurna 27.07.07, 22:21 witam mam pytanko takie jak wyzej, wiem ze to troche nie fair. pewnie sie nie odwaze nagrac naszej nowej niani ale czy ktos to robil? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mathiola Re: czy ktos nagdywal swoja nianie? 27.07.07, 22:27 znaczy się jak to nagrać? Podglądać kamerką? Ja bym się nie wahała, jakbym oddała dziecko pod opiekę obcej mi osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurna Re: czy ktos nagdywal swoja nianie? 27.07.07, 22:29 nie mam specjalnej kamery. mam kamere video taka mala JVC i moge ja sobie ustawic i bedzie nagrywala. przynajmniej godzine dopuki bateria sie nie wyczerpie. ale to troche sie kloci z moim sumieniem...chyba sie nie odwaze Odpowiedz Link Zgłoś
marysienka110 Re: czy ktos nagdywal swoja nianie? 27.07.07, 22:30 nigdy nie nagdywamy Nagdy! dyzurna napisała: > witam > > mam pytanko takie jak wyzej, wiem ze to troche nie fair. pewnie sie nie > odwaze nagrac naszej nowej niani ale czy ktos to robil? Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurna Re: czy ktos nagdywal swoja nianie? 27.07.07, 22:31 oczywiscie bez kropli jadu marycha sie nie obejdzie prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
marysienka110 Re: czy ktos nagdrywal (...) Pelna inwigilacja! 27.07.07, 22:38 Marycha to moze u Ciebie juz byla, bo pomysly masz gorsze od kolegow Rywina. Kochana, te czasy juz minely.. i bez kropli sie obejdzie, bo jak widac ktos nie spi zeby spac mogl ktos. dyzurna napisała: > oczywiscie bez kropli jadu marycha sie nie obejdzie prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurna czy ktos nagrywal nie koniecznie jak Rywin 27.07.07, 22:54 marycha dyskusja z toba nie ma sensu. zegnam Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurna Re: no to .... 27.07.07, 23:00 dzieki, jakbys przeczytala uwazniej to moze bys doczytala ze sumienie mi nie pozwala na takie nagrywanie ale co tam lepiej kogos opuc czemu nie? Odpowiedz Link Zgłoś
karolinka123 Re: no to .... 27.07.07, 23:01 marysienka110 napisała: > nara! > Radosci z filmiku zycze! yyyy. no jestem w szoku. niby minely te czasy, co nianie krzycza czy bija dzieci? poogladaj wiadomosci kochana. Na swiecie nie tylko "Doroty Zawadzkie". Odpowiedz Link Zgłoś
marysienka110 moze 27.07.07, 23:05 zamiast niani zatrudnij detektywa? Albo sie komus ufa i powierza swoje dziecko albo nie. Dlaczego "Zawadzka"? Bo trzymala go za wacka. Odpowiedz Link Zgłoś
karolinka123 Re: moze 27.07.07, 23:07 buahahah. bo tak sie zwie "super niania" ,no chyba ze poprzekrecalam sluchaj,nie mozna ufac komus na pierwszy rzut oka chyba co? moze sprawiac dobre wrazenie, miec dobre referencje ale co z tego? na zaufanie trzeba zapracowac. Odpowiedz Link Zgłoś
marysienka110 Nie... 27.07.07, 23:16 karmic trolla! ani ubezpieczonych przezornie. mezow swoich tez tak inwigilujecie? Niczego nie mozna byc w koncu pewnym. jest na zarobienie zaufania jakis taryfikator? zanim wieczorem do taksowki wsiadziesz,robisz wczesniej wywiad srodowiskowy, zbierasz tasmy lub inne nagrania? Big Brother do glow pouderzal. A moze Truman Show? Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Marysieńka 27.07.07, 23:20 > nie karmic trolla! Ty albo jestes psychicznie chora (z tym trollem) albo nie rozumiesz sensu tego wyrażenia. W naiwności własnej i w nieustającej wierze w drugiego człowieka stawiam,że jednak nie rozumiesz Odpowiedz Link Zgłoś
marysienka110 Re: Marysieńka 27.07.07, 23:57 Ile razy mam sie jeszcze pytac co to ten troll, nie karmic kreta brzmi lepiej, a wparku-nie karmic labedzi. wymienilas juz te funty? mathiola napisała: > > nie karmic trolla! > > Ty albo jestes psychicznie chora (z tym trollem) albo nie rozumiesz sensu tego > wyrażenia. > W naiwności własnej i w nieustającej wierze w drugiego człowieka stawiam,że > jednak nie rozumiesz Odpowiedz Link Zgłoś
czajkax2 Re: Marysieńka 28.07.07, 08:58 marysienka110 napisała: > Ile razy mam sie jeszcze pytac co to ten troll, Dziecko drogie poszukac sobie w google czy gdzie tam chcesz co oznacza termin "troll". Bo jak na arzie uzywasz wyrażen, których znaczenia nie rozumiesz i stąd bezsens twoich wypowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
jusienka Re: czy ktos nagdywal swoja nianie? 27.07.07, 23:17 nigdy nie mialam niani, wiec pewnie nie powinnam sie odzywac, ale... gdybym miala jakikolwiek sygnal, ze cos zlego moze sie dziac dziecku - pewnie krotko bym sie wahala. moja szwagierka zostawila w domu wlaczony dyktafon i tego samego dnia zaczela szukac nowej niani. ona dlugo o tym myslala, a ja bym sie naprawde krotko zastanawiala. Odpowiedz Link Zgłoś
marysienka110 Re: czy ktos nagdywal swoja nianie? 27.07.07, 23:19 jusienka napisała: > nigdy nie mialam niani, wiec pewnie nie powinnam sie odzywac, ale... > gdybym miala jakikolwiek sygnal, ze cos zlego moze sie dziac dziecku - pewnie > krotko bym sie wahala. > moja szwagierka zostawila w domu wlaczony dyktafon i tego samego dnia zaczela > szukac nowej niani. ona dlugo o tym myslala, a ja bym sie naprawde krotko > zastanawiala. A ja myslalam ze panstwo policyjne juz nie istnieje. Na jakim swiecie my zyjemy! Odpowiedz Link Zgłoś
karolinka123 Re: czy ktos nagdywal swoja nianie? 28.07.07, 08:43 marysienka110 napisała: >ty z pewnoscia nie mialabys nic przeciwko jakby ci ktos twoje wlasne dziecko karcil, krzyczal na nie,zle sie wyrazal przy dziecku itd- powodzonka > A ja myslalam ze panstwo policyjne juz nie istnieje. > Na jakim swiecie my zyjemy! Odpowiedz Link Zgłoś
anuszkak26 Re: czy ktos nagdywal swoja nianie? 30.07.07, 09:57 Może ty jesteś nianią i tak bronisz tej grupy zawodowej przed inwigilacją? Nie dziwie się matkom które troszczą się o dobro swojego dziecka.Skąd wiesz kim taka niania tak naprawde jest?!A przypadki maltretowania albo chociaż zwykłego zaniedbywania dzieci przez nianki są nagminne. A co do tego ma państwo policyjne?Dziewczyno idź no się doucz albo poczytaj jakieś książki zamiast bezsensownie kogoś wyśmiewać. Odpowiedz Link Zgłoś
karolinka123 Re: czy ktos nagdywal swoja nianie? 30.07.07, 12:34 anuszkak26 napisała: > Może ty jesteś nianią i tak bronisz tej grupy zawodowej przed inwigilacją? > Nie dziwie się matkom które troszczą się o dobro swojego dziecka.Skąd wiesz kim > > taka niania tak naprawde jest?!A przypadki maltretowania albo chociaż zwykłego > zaniedbywania dzieci przez nianki są nagminne. > A co do tego ma państwo policyjne?Dziewczyno idź no się doucz albo poczytaj > jakieś książki zamiast bezsensownie kogoś wyśmiewać. to do mnie? o masz, ja jestem za nagrywaniem. sama bym to zrobila,jakbym miala najmniejsze watpliwosci. Odpowiedz Link Zgłoś
beata2802 Re: czy ktos nagdywal swoja nianie? 01.08.07, 08:42 > moja szwagierka zostawila w domu wlaczony dyktafon i tego samego dnia zaczela > szukac nowej niani. a co takiego usłyszała na nagraniu, jesli wolno spytać? Odpowiedz Link Zgłoś
renia1807 Re: Propozycja 27.07.07, 23:48 nie mam niani, ale gdybym miała, to poważnie bym się nad tym zastanowiła niania to w końcu obcy człowiek, któremu nie można ufać tak do końca niedawno oglądałam program, nie pamiętam nazwy, ale był temat: -niania ukradła mi dziecko- to dziecko jest najważniejsze i rozumiem rodziców, którzy chcą byc pewni, czy dziecku nie dzieje się krzywda Odpowiedz Link Zgłoś
marysienka110 Re: Propozycja 27.07.07, 23:54 W takim razie lepiej poogladaj Ulice Sezamkowa. renia1807 napisała: > nie mam niani, ale gdybym miała, to poważnie bym się nad tym zastanowiła > niania to w końcu obcy człowiek, któremu nie można ufać tak do końca > niedawno oglądałam program, nie pamiętam nazwy, ale był temat: > -niania ukradła mi dziecko- > to dziecko jest najważniejsze i rozumiem rodziców, którzy chcą byc pewni, czy > dziecku nie dzieje się krzywda Odpowiedz Link Zgłoś
demarta Re: Propozycja 28.07.07, 00:02 marysienka110 napisała: > W takim razie lepiej poogladaj Ulice Sezamkowa. > łantutriforfajf, sykssevenejtnajnten, ileventwelf to dla niej za trudne, raczej ) Odpowiedz Link Zgłoś
renia1807 Re: Propozycja 28.07.07, 00:25 demarta napisała: > marysienka110 napisała: > > > W takim razie lepiej poogladaj Ulice Sezamkowa. > > > łantutriforfajf, sykssevenejtnajnten, ileventwelf > > to dla niej za trudne, raczej ) tylko tyle się nauczyłaś??????????? znów bełkot, najlepszy w twoim wykonaniu))))) brawo!!!1 Odpowiedz Link Zgłoś
demarta Re: Propozycja 28.07.07, 00:38 renia1807 napisała: > znów bełkot, najlepszy w twoim wykonaniu))))) > brawo!!!1 a powiedz to po angielsku ) Odpowiedz Link Zgłoś
renia1807 Re: Propozycja 28.07.07, 00:28 marysienka110 napisała: > W takim razie lepiej poogladaj Ulice Sezamkowa. > radzisz mi z własnego doświadczenia? czyżby na tym etapie zatrzymał się twój rozwój/ Odpowiedz Link Zgłoś
marysienka110 Ulica sezamkowa 28.07.07, 15:27 W tej chwili przerabiamy Alfabet. Ale my nie mamy ani paranoi, ani manii przesladowczej. P.S. Szkoda ze poszlismy spac. Tyle sie dzialo Odpowiedz Link Zgłoś
renia1807 Re: Ulica sezamkowa 28.07.07, 15:43 przypuszczałam, ze masz rozdwojenie jaźni, ale ze aż tak? Odpowiedz Link Zgłoś
lila1974 Re: czy ktos nagdywal swoja nianie? 28.07.07, 00:03 Nie bardzo rozumiem oburzenie marychny. Co złego jest w tym, że mama zatrudniająca nianię chciałaby zyskać pewność, że jej dziecko jest w dobrych rękach? Wydaje mi się, ze absolutnie nic - rozumieją to nawet przedszkola i dość powszechnym się staje montowanie w nich kamer, tak, by rodzic mógł w każdej chwili zerknąć, jak się ma jego pociecha. Nie widzę tu żadnej różnicy. Odnotowano przypadki, gdy nagranie z kamery pozwoliło wyzwolić dziecko z rak pseudo niani. Odpowiedz Link Zgłoś
demarta Re: czy ktos nagdywal swoja nianie? 28.07.07, 00:09 lila1974 napisała: > Nie bardzo rozumiem oburzenie marychny. a ja z pewnościa bym tego nie zrobiła. podążanie za newsami z TV nie jest moim hobby i jak dla mnie mało obiektywne to to. a jeśli chodzi o nianię, to chciałabym ją w jej pracy traktować tak, jak sama w mojej pracy chciałabym być traktowana. a sama nie wyobrazam sobie być rozliczaną pod koniec miesiąca na podstawie kamerki. pani przepracowała miesiąc, hmmmm, kamerka mówi, że 10 razy była pani po 5 minut na gadu, raz miała pani 20 - minutowe rozwolnienie, no i z 3 razy spóźniła się panbi dwie minuty do pracy. premii nie ma, a z podstawy ucinamy 100 zł. nawet polskie prawo pracy na to nie zezwala. ja osobiście również jestem przeciw. a na przeprowadzenie kontroli są miliony sposobów. nie trezba się uciekać do kamerownia. naprawdę ))) Odpowiedz Link Zgłoś
lila1974 Re: czy ktos nagdywal swoja nianie? 28.07.07, 00:16 Demarto, nie sądzę, by kodeks pracy miał coś przeciwko i nie przypominam sobie zapisów, które zabraniają pracodawcy montowania kamer, które pozwalają obserwować pracowników. Gdyby tak było, to nie byłoby kamer,a są w wielu miejscach pracy. Dla mnie pytanie brzmi - powiedzieć o kamerze niani, czy nie. Gdybym zamontowała kamerę na starcie to podejrzewam, że niania zostałaby o tym uprzedzona. Gdybym zaś nabrała podejrzeń, że niania nie spełnia moich oczekiwań, a zachowanie dziecka na widok niani byłoby niepokojące, to nie wahałabym się ani chwili. Odpowiedz Link Zgłoś
demarta Re: czy ktos nagdywal swoja nianie? 28.07.07, 00:21 samo montowanie kamer pewnie zabronione nie jest. ale egzekwowanie czegokolwiek na ich podstawie to już niemożliwość. naprawdę hardcore musiałby się nagrać. zgadzam się natomiast z tobą, że znajac moje dziecko zauważyłabym ewidentne odchyły w jego zachowaniu i na tej podstawie rozstałabym się z nianią. ale TYLKO na tej podstawie. kamerki bym jednak nie użyła. Odpowiedz Link Zgłoś
lila1974 Re: czy ktos nagdywal swoja nianie? 28.07.07, 00:27 Myślę demarto, że i w tym przypadku nie jest tak, jak piszesz. Nie sądzę, by sąd miał problem z dopuszczeniem dowodu w formie nagrania z kamery, na którym byłoby widać, że kasjerka oszukuje lub okrada pracodawcę. Nie spotkałam się co prawda z sytuacją, gdzie pracodawca zwolnił pracownika dlatego, że za często wychodził na papieroska, ale myślę, że i w tej sytuacji sad nie miałby większych oporów. Odpowiedz Link Zgłoś
demarta Re: czy ktos nagdywal swoja nianie? 28.07.07, 00:35 hmmmm, nie kontynuuję więc rozmowy na ten temat. chyba za dużo widziałam. i nie w jednym sklepie, a w sieci ponad dwustu oddziałów. uwierz mi, że przełozenie kosztów zamontowania kamery a zysków z tego w postaci bezproblemowych zwolnień z pracy był ujemny. i w dalszym ciagu inwestuje się jednak w dużo tańsze atrapy kamer. odstraszać jest łatwiej niż udowadniać na ich podstawie. takie chore polskie prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
emilly4 Czy ktos nagrywal swoja nianie? 28.07.07, 00:43 Ja nie mialam jeszcze takiej przyjemnosci-nie posiadam niani dla corki,ale gdybym posiadala na pewno zaopatrzylabym sie w kamere!! Moja szwagierka nagrywala opiekunke swojej corki przez kilka dni i okazalo sie,ze pani X miala duzo fajniejsze zajecia niz zajmowanie sie mala,a uwierzcie mi DZIEWCZYNA BYLA SYMPATYCZNA,mila,usmiechala sie,pogadala-rowniez byla mama Juz tyle najrozniejszych filmkow krazylo po internecie-nianie rzucaly dzieci o podloge,wrzeszczaly,bily..STRACH SIE BAC!! p.s mowilam,ze marycha na czyms jedzie;P Odpowiedz Link Zgłoś
karolinka123 Re: Czy ktos nagrywal swoja nianie? 28.07.07, 08:47 emilly4 napisała: > > p.s > mowilam,ze marycha na czyms jedzie;P Na maryśce pewnie Odpowiedz Link Zgłoś
renia1807 Re: Czy ktos nagrywal swoja nianie? 28.07.07, 08:52 karolinka123 napisała: > emilly4 napisała: > > > > > p.s > > mowilam,ze marycha na czyms jedzie;P > > Na maryśce pewnie przecież to dzieciak)) red bula wypiła i ją nosi... he, he Odpowiedz Link Zgłoś
lila1974 Re: czy ktos nagdywal swoja nianie? 28.07.07, 00:46 Demarto, ja nie twierdzę, ze jest to zjawisko powszechne. Odniosłam się tylko do tego, że zakwestionowałaś legalność tego typu rozwiązania. Byc moze to nie jest oplacalne i przypomina polowanie na kaczki z armata, ale nie uwazam, bz pracodawca zachowal sie niemoralnie, gdyby wzciagnal konsekwencje w stosunku do nieuczciwego pracownika zdradzonego przez kamery. Odpowiedz Link Zgłoś
demarta Re: czy ktos nagdywal swoja nianie? 28.07.07, 00:52 lila1974 napisała: > Demarto, ja nie twierdzę, ze jest to zjawisko powszechne. Odniosłam się tylko > do tego, że zakwestionowałaś legalność tego typu rozwiązania. tak, tak. tylko ja mówiłam o sytuacji w której na podstawie kamerki można nie przyznać premii i uszczknąć z podstawy wypłaty. tego, niestety nie można. jedyne co pozostaje, to pokręcone umowy o pracę, niezrozumiałe oświadczenia, które ktoś bez namysłu podpisuje i tym podobne ceregiele. naprawdę z tymi kamerkami to iluzja. wo co się widzi w domu nigdy nie jest tożsame z tym, co widzi w tym pani sędzina prawa pracy. i w takich przypadkach jest się bardziej chronionym przez polskei prawo pracy, niż sprawiedliwie potraktowanym, bo podejście czysto ludzkie tylko na to wskazuje. Odpowiedz Link Zgłoś
lila1974 Re: czy ktos nagdywal swoja nianie? 28.07.07, 01:02 Bede polemizowala nadal Premii uznaniowej mozna nie przyznac, jesli pracodawca uzna, ze pracownik nie zasluzyl. Pracownik co najwyzej moze sie odwolac, ale majac nagranie, na ktorym widac, ze sie pracownik opierniczal, to raczej udowodniloby sie mu swoja racje. Latwiej by bylo z pracownikiem produkcji niz umyslowym to jasne. Znam procedury, ktore musza by zachowane, aby legalnie zwolnic pracownika, z sadem pracy rowniez mialam do czynienia, wiec wiem, ze sprawa nie jest wcale latwa, ale odrzucanie tasmy jako dowodu jest juz przeszloscia. Odpowiedz Link Zgłoś
syriana Re: czy ktos nagdywal swoja nianie? 28.07.07, 08:32 aporpos kwestii prawnej, to zdaje się, że kamery instalować wolno tylko przy informowaniu o ich jawności Odpowiedz Link Zgłoś
syriana Re: czy ktos nagdywal swoja nianie? 28.07.07, 10:49 ale przecież nie można nikogo nagrywać bez jego zgody nikt niańki nie zatrudnia podpisując z nią umowę o pracę, w której (w przypadku pracy na etat) zawarte są paragrafy dotyczące monitoringu wprost czy mniej wprost ujęte Odpowiedz Link Zgłoś
lila1974 Re: czy ktos nagdywal swoja nianie? 28.07.07, 10:55 syriano - prosze Cię A te wszystkie nagrania, dzieki ktorym światło dziennie pada na male i większe szwindle? Myślisz, ze pytano bohaterów tych nagrań, czy się łaskawie zgodzą pozować? Jakoś nikt za to do pierdla nie trafił. Odpowiedz Link Zgłoś
syriana Re: czy ktos nagdywal swoja nianie? 28.07.07, 11:03 no ale mówisz o nagraniach stosowanych np. przez policję czy inne służby zobowiązane do kontroli - one zapewne mają prawne instrumenty w ręku do takich działań dziennikarze też mogą zgodnie z prawem posługiwać się (w jakimś tam zakresie) tzw. prowokacją w celu udowodnienia przestępstwa przecież afera zeszłoroczna po taśmach Renaty Beger właśnie wzięła się z podstępności całej akcji, o której nagrywający nie wiedzieli i prokuratura uznała, że właśnie zakres tej dozwolonej prawnie prowokacji nie został przekroczony podejrzewam, że w ewentualnym procesie przeciw niańce, argument że rodzice mieli realne i udowodnione na taśmie podejrzenia wobec opiekunki, zwyciężyłby nad prawem niani do nieinwigilowania, na które zgodny nie wyraziła Odpowiedz Link Zgłoś
lila1974 Re: czy ktos nagdywal swoja nianie? 28.07.07, 11:07 Syriano, co prawda prawo to moje niespełnione marzenie, ale na bieżąco nie jestem, więc mogę się mylić Zastanawiam się tylko, czy niania-wredota leciałaby do sądu. Chyba niespecjalnie by jej zależało, zeby świat dowiedział się o jej grzeszkach A swoją drogą, to ciekawe to bardzo, ze na wiele spraw jestem wyczulona, a ta akurat nie budzi we mnie obrzydzenia Odpowiedz Link Zgłoś
syriana Re: czy ktos nagdywal swoja nianie? 28.07.07, 11:11 no a czy w sądzie rodzicom z kolei nie groziłyby jakieś konsekwencje za zatrudnianie niani na czarno? mnie obrzydza nie samo nagrywanie, ale robienie tego podstępem - przecież zainstalowanie kamery i poinformowanie o tym dziewczynę, mogłoby ją zdopingować do lepszej pracy Odpowiedz Link Zgłoś
lila1974 Re: czy ktos nagdywal swoja nianie? 28.07.07, 11:34 Dlatego wlasnie pisałam wyzej, że gdybym miala taką potrzebę i techniczne możliwości, to z chwilą zatrudnienia dziewczyna zostalaby powiadomiona o kamerach. Ponieważ nie mam ani niani, ani kamery, więc chwilowo tylko sobie teoretyzuję. Dopuszczam jednak podstęp z chwilą, gdy zchowanie dziecka wskazuje, że coś dzieje sie niedobrego na lini niania-dziecko. Jak mialabym się inaczej przekonać, gdyby dziewczyna grała słodką? Odpowiedz Link Zgłoś
fergie1975 Re: czy ktos nagdywal swoja nianie? 28.07.07, 13:10 u mnie w pracy pelno kamer, a jakos pytania o nagrywanie nie mam w umowie Odpowiedz Link Zgłoś
anuszkak26 Re: czy ktos nagdywal swoja nianie? 30.07.07, 10:02 W swoim domu możesz sobie nagrywać kogo chcesz i nikogo nie musisz pytać o zdanie.Dziewczyny w jakim świecie wy żyjecie?!Dziewczynie chodzi i dobro dziecka a nie żeby dokopać niani i wsadzić ją za kraty... Odpowiedz Link Zgłoś
demarta Re: czy ktos nagdywal swoja nianie? 28.07.07, 09:20 z premią uznaniową to prawda, co nie jest jednoznaczne z tym, że dotyczy to każdego rodzaju premii. a jeśli chodzi o udowodnienie obijania się pracownika, to kazdemu komu się to udało funduję ciacho z kremem. to naprawdę wyczyn. Odpowiedz Link Zgłoś
lila1974 Re: czy ktos nagdywal swoja nianie? 28.07.07, 09:26 W firmie mojego męża zwolniono kierownika jednego z działów - dodam, że firma z reguły jest bardzo cierpliwa, bo w kadrę kierowniczą sporo inwestuje - na trzy lata pracy męża w tej firmie ten był pierwszym przypadkiem. Odwołał się do sądu pracy i przegrał - dowody były róźne, ale między innymi dopuszczono taśmy ochrony, na których widać, że zęściej go w pracy nie było niż był, nic więc dziwnego, ze dział niepilnowany zaczął się sypać. Odpowiedz Link Zgłoś
demarta Re: czy ktos nagdywal swoja nianie? 28.07.07, 11:59 wyjątek potwierdza regułę? ))))))) to żart, naturalnie. ja z kolei uczestniczyłam w sprawie, w której pan wyjeżdżał ze sklepu ogromniastym kartonem obładowanym towarem, przejechał przez kasę oczywiście nie kasując towaru. kasjerka myslała, ze on sobie wziął pusty karton, bo do czegoś potrezbuje. a on wyniósł towaru, że ho, ho! kamerka to nagrała. pani została zwolniona dyscyplinarnie. poszła do sądu się odwołać i wiesz, ze wygrała?! dostała odszkodowanie i zmianę wypowiedzenia na porozumienie stron. od tej pory nie wierzę w sprawiedliwość i nadal dziwi mnie jak to dla jednych niezbity argument staje się argumentem żadnym. Odpowiedz Link Zgłoś
weronikarb Re: czy ktos nagdywal swoja nianie? 30.07.07, 12:01 Prawo pracy pozwala na montowanie kamer, programów ktore monitoruja twoja prace, ktore sprawdzaja jakie strony internetowe przegladasz, twoja poczte e- mail - i na jej podstawie moga ustalac premie. Jednak MUSI cie pracodawca uprzedzic o tym Odpowiedz Link Zgłoś
croyance Re: czy ktos nagdywal swoja nianie? 28.07.07, 13:54 A co to ma wspolnego z niania? Mozesz sobie przeciez zamontowac kamerke, zeby - ota, tak ogolnie wiedziec, co sie dzieje w Twoim domu. Niech niania udowodni, ze to ja obserwujesz, a nie srebra rodowe w gablocie ... Odpowiedz Link Zgłoś
fergie1975 Re: czy ktos nagdywal swoja nianie? 28.07.07, 09:42 demarta napisała: > również jestem przeciw. a na przeprowadzenie kontroli są miliony sposobów. nie trezba się uciekać do kamerownia. naprawdę ))) jakie na przykład? Odpowiedz Link Zgłoś
marysienka110 No nic zlego oczywiscie. 28.07.07, 15:29 Najlepiej chodzmy wszyscy z kamerami na plecach. Ostatecznie wszystko sie moze zdarzyc. Odpowiedz Link Zgłoś
emma_euro_emma Re: czy ktos nagdywal swoja nianie? 28.07.07, 01:26 Sądzę, że jak nie nagrasz, o będziesz się zadręczać, bo nie będziesz do końca pewna... A jak to zrobisz, to też będziesz miała wyrzuty sumienia, ale tylko w przypadku, jak wszystko będzie ok. W przeciwnym razie będziesz zadowolona, że nagrałaś. Wniosek: nagrywaj. A wyrzutów sumienia się pozbędziesz, jak powiesz o tym niani (po fakcie). Znam dużo przypadków, kiedy pozory myliły i naprawdę warto było sprawdzić opiekunkę. Odpowiedz Link Zgłoś
agulek-adulek Re: czy ktos nagdywal swoja nianie? 28.07.07, 08:50 Bezpieczeństwo mojego dziecka na pierwszym miejscu, osobiście nie mam niani ale uważam, że na początku w celu sprawdzenia osoby, zamontowała bym kamerę lub dyktafon. Nie uważam że zrobiła bym coś złego, moje dziecko jest najważniejsze a niani po obserwacji była bym w stanie zaufać. Nie rozumiem oburzenia jeżeli niania nie ma sobie nic do zarzucenia to nie ma co sie martwić założoną kamerą czy dyktafonem i nie chodzi tu o 20 minutowe rozwolnienie, czy jej odpoczynek, ale o stosunek do mojego dziecka. Oprócz tego w niektórych przedszkolach zamontowane są kamery tak aby rodzice na bieżąco mogli sprawdzić swoje pociechy i nikt nie robi z tego tytułu problemów. Odpowiedz Link Zgłoś
anna_geras Re: czy ktos nagdywal swoja nianie? 28.07.07, 09:09 Nie wiem na jakiej podstawie mozna ufac obcej osobie? Ja bym zalozyla kamere informujac nianie jednoczesnie. Odpowiedz Link Zgłoś
sebaga Re: czy ktos nagdywal swoja nianie? 28.07.07, 09:37 gdyby moim dzieckiem miałą się zajmować zupelnie obca osoba zastanaawiałabym się nad kamerą. Rózne świry chodzą po swiecie. Daleko szukać nie trzeba, wystarczy w tym wątku poszukać. Odpowiedz Link Zgłoś
fergie1975 Re: czy ktos nagdywal swoja nianie? 28.07.07, 09:39 a ja jak bym miała byc nianią, to bym sie wcale nie zdziwiła że mnie nakręcili, kręcą , podsłuchują .... , po tym co się ogląda w telewizji. poza tym nianie powinny sie tak zachowywać jakby były cały czas filmowane, nie byłoby wtedy problemów ... Odpowiedz Link Zgłoś
sassello Re: czy ktos nagdywal swoja nianie? 28.07.07, 09:49 jestem ciekawa ile niań zdecydowałoby się pracować wiedząc , że są filmowane? większość ludzi zachowuje się nienaturalnie pod wpływem kamery i nie sądzę czy jest to faktyczny obraz danej osoby, nie jestem do końca przekonana co do słuszności filmowania... Odpowiedz Link Zgłoś
fergie1975 Re: czy ktos nagdywal swoja nianie? 28.07.07, 09:56 a pracownicy sklepu?, tam sa wszedzie kamery, panie na kasie? co inaczej pieniadzę wydają? (no tak inaczej ) wszelkie sklepy w centrach handlowych, nawet jak idziesz do kina, albo klubu, nawet skrzyżowania. to własnego dziecka nie? czy jest bezpieczne? kiedys tego nie było/ takich mozliwości, bo nie było sprzętu. Odpowiedz Link Zgłoś
lila1974 Re: czy ktos nagdywal swoja nianie? 28.07.07, 10:15 Jak dla mnie niania mogłaby się zachowywać nienaturalnie, byle była miła i troskliwa dla mojego dziecka. Jeśli świadomość kamery mialąby jej w tym pomóc - tymbardziej Zostawiano mnie czasami z dziećmi, kiedy byłam nastolatką. Przeważnie o pomoc prosiły mnie koleżanki mojej mamy. Nie zawsze chciało mi się z dzieciaczkiem bawić i mu słodzić. Czasami podrzucalam mu jakieś ciekawe zajęcie, a sama czytalam książki. Stad moja podejrzliwość, ze inne nianie również mogłyby olewać moje dziecko. Mały problem, gdyby była to po prostu odskocznia, co innego gdyby niania miała taki styl na 8 godzin. Jesli świadomość, że jest obserwowana wpłynęłaby na wydajność jej pracy, to ja nie mam nic przeciwko. Odpowiedz Link Zgłoś
tat1234 Re: czy ktos nagdywal swoja nianie? 29.07.07, 03:23 Czyli "Sadzę ciebie według siebie". Dobre ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
g0sik Re: czy ktos nagdywal swoja nianie? 28.07.07, 10:05 Nie nagrywaliśmy opiekunek ale mieliśmy podgląd on-line na całe mieszkanie. Nie obchodzi mnie czy komuś się to podoba czy nie. Zostawiając pół roczne dziecko pod opieką obcej osoby chcieliśmy mieć pewność a nie nadzieję, że opiekunka dobrze spełnia swoje obowiązki. I nie raz przekonaliśmy się, że osoba robiąca doskonałe wrażenie i budząca zaufanie kompletnie olewa dziecko jak wychodzimy z domu lub odzywa się do niego tak, że włos się jeży na głowie. Pomijam grzebanie w rzeczach osobistych i dokumentach... Odpowiedz Link Zgłoś
twojasasiadka Re: czy ktos nagdywal swoja nianie? 28.07.07, 11:23 a co będzie jak nagra się niania w bieliźnie (rozebrala się bo było goraco-bądx przebierała się przy dzieciaczku), albo niania dłubiąca w nosie czy tyłku. Niania zdrowo i głośno bekająca po wypiciu kawy itp? Odpowiedz Link Zgłoś
fergie1975 Re: czy ktos nagdywal swoja nianie? 28.07.07, 13:12 twojasasiadka napisała: > a co będzie jak nagra się niania w bieliźnie (rozebrala się bo było goraco- bądx > > przebierała się przy dzieciaczku), albo niania dłubiąca w nosie czy tyłku. > Niania zdrowo i głośno bekająca po wypiciu kawy itp? to niani problem będzie ) Odpowiedz Link Zgłoś
marysienka110 Propozycja 2 28.07.07, 15:34 Moze zamiast popadac w paranoje, lepiej wybierajcie nianie. Albo zdecydujcie sie na przedszkole. O mam!!!! Jeszcze lepiej! Zrezygnujcie z pracy i... Zamknijcie sie z dzieckiem w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
agulek-adulek Re: czy ktos nagdywal swoja nianie? 28.07.07, 15:42 Nie chodzi tu o żadne paranoje, tylko o zwykłą troskę o dobro swojego dziecka !!! Jak pisałam wcześniej dobra niania nie ma sobie nic do zarzucenia a więc nie ma co sie bać takich kamer, natomiast cała reszta pseudo niań = bab dorabiających sobie do emerytury powinna być kontrolowana. Może jak raz by ktoś taką nagrał i zrobił awanturę to następnym razem zmieniła by swoje tragiczne zachowanie Odpowiedz Link Zgłoś
marysienka110 Re: czy ktos nagdywal swoja nianie? 28.07.07, 16:01 Zalozmy ze wszyscy sa zli!!! Wszyscy powinni nosic nadajniki i powinni byc ciagle kontrolowani. Chyba jetes pracownikiem Biedronki, skoro takich metod sie nie brzydzisz. A zwlaszcza szczera niania, ktora nie ma nic do ukrycia bedzie miala cos przeciwko. Skoro nie bierzecie odowiedzialnosci za dobor personelu do wazsgo dziecka, lepiej sie zastanowcie co rbicie. Jezeli masz watpliwosci, to ja zwolnij humanitarnie a nie szpieguj zwierzaka doswiadczalnego. UBectwo kwitnie! Tego rodzaju zachowanie narusza podstawowe swobody obywatelskie! Uwazaj zeby za takie wybryki niania cie nie zaskarzyla! Odpowiedz Link Zgłoś
agulek-adulek Re: czy ktos nagdywal swoja nianie? 28.07.07, 17:30 Z tego co się orientuję we własnym domu mam prawo nagrywać co chcę bez niczyjej zgody i pozwolenia i takie materiały mogę wykorzystać w sądzie. A zwlaszcza szczera niania, ktora nie ma nic do ukrycia bedzie miala cos przeci > wko. tzw szczera niania, której nie można nic zarzucić może spać spokojnie, nie wszyscy są źli, ale ja jako matka skąd mam wiedzieć, że trafiłam na taką? Podam Ci przykład z mojego osiedla niani z wieloletnim doświadczeniem, nienaganną opinią, miłą, uśmiechniętą, "kochającą dzieci", którą rodzice postanowili sprawdzić (nagrać). I ku ich przerażeniu zobaczyli drugie oblicze super niani, powiem Ci tylko, że sprawa miała swój finał na policji i w roli oskarżonej wystąpiła NIANIA a dowodem w sprawie zatrzymania było owe nagranie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
marysienka110 Re: czy ktos nagdywal swoja nianie? 28.07.07, 17:53 nie trzymaj w napieciu, powiedz jak sie sprawa skonczyla! teraz juz nawet troska o dziecko zaslania sie milosc do Big Brothera! i uwazaj zeby Ciebie kiedys nie nagral, Twoje drugie oblicze moze byc wtedy niezle zagrozone... Odpowiedz Link Zgłoś
agulek-adulek Re: czy ktos nagdywal swoja nianie? 28.07.07, 18:25 Czepiasz się byle się czepnąć i rozkręcić jadkę. Tu nie chodzi o jakąś dziwną miłość do BIG BROTHER - (może to twoja bo moja nie !!!) ale o dobro dziecka, i jeżeli sama jesteś matką to dziwię się tobie. Oddała byś obcej babie ( chociażby miała złote referencje) bez zająknięcia własne dziecko? Ja nie należę do przewrażliwionych mam,a jedynie mam naturalny odruch obronny w stosunku do mojego dziecka !!! I nie mam się co obawiać o to że ktoś mnie kiedyś nagra, nie mam sobie nic do zarzucenia a moje drugie oblicze jest takie jak pierwsze. MOŻE TO Z TWOIM DRUGIM OBLICZEM COŚ NIE TAK !!! bronisz tak zaciekle stanowiska biednej pokrzywdzonej przez los niani- czyżbyś była jedna z nich !!! i na koniec powtórzę po raz n-ty osoba uczciwa nie musi się bać kamer !!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
twojasasiadka Re: czy ktos nagdywal swoja nianie? 28.07.07, 18:33 gdybym miała jakieś wątpliwości co do niani to wolałabym jej od razu podziękować niż instalować sprzęd do sledzenia.W sumie rozumiem rodziców, ktorzy tak postępują-oglądałam kiedyś reportaż o opiekunkach..Rodzice poinstalowali kamery i się okazało że np,małe dziecko było terroryzowane, musiało leżeć cały czas pobytu niani w łóżeczku.Już było tak wytresowane,że leżało jak psiak.Niania tylko mu jedzenie donosiła i wulgarnie się odzywałą do niego.Inna niania innej rodzinki biła dzieci, wyzywała itp Dzieci były na tyle małe,że nie mogły się rodzicom poskarżyć.Najbardziej żal mi było tego malucha co cały dzień przestraszony leżał w bezruchu bo inaczej niania by się z nim policzyła.Był nawet jeden wypadek śmiertelny-niania biła tak,żeby nie było widać. Oczywiście przy rodzicach były cudowne i przemiłe. ...no ale z drugiej strony, tez nie trafia do mnie argument,że jak ktoś nie ma nic na sumieniu, to nie powinien bać się kamer...tu nie chodzi o banie się,ale o prywatność. Ja bym nie chciala,żeby jacyś ludzie gapili się na mnie-kto wie?może oczy pana domu zbyt często padałyby na mój tyłek bądź dekolt? Odpowiedz Link Zgłoś
gku25 Re: czy ktos nagdywal swoja nianie? 29.07.07, 13:07 Też mi się wydaje, że marysienka jest nianią. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna.gr Re: czy ktos nagdywal swoja nianie? 30.07.07, 12:15 Chroń nas Panie przed takimi nianiami... Odpowiedz Link Zgłoś
net79 Re: czy ktos nagdywal swoja nianie? 28.07.07, 17:52 Wiesz, czasem kamerka mogłaby niani pomóc, nie zaszkodzić. Ja akurat z tych kur domowych co to z dziećmi w domu siedzą, zamiast zaufać reszcie, że wychowa je lepiej odemnie Powiem Ci , że dużą zaletą jest świadomość z kąd się biorą lęki dzieci, moja Mała kiedyś nagle zaczęła bać się otwartych drzwi w pokoju i pukania do drzwi... Całe szczęście wiedziałam z kąd wziął się ów dziwny lęk i doceniłam do moje "siedzenie w domu", bo jak by moje dziecko w analogicznej sytuacji było z Nianią, a ja po powrocie do domu zastałabym tak odmienioną córunię mocno zastanowiłabym się nad zwolnieniem opiekunki, choć żadnej winy w tym jej nie było. Ale jak miałaby mi to udowodnić?? Odpowiedz Link Zgłoś
luxure Re: czy ktos nagdywal swoja nianie? 28.07.07, 17:31 Nie nagrywałam i byłam mocno przeciwna tego typu praktykom dopóki sie nie okazało że niania "pożyczyła" sobie trochę moich ciuchów, kasy i biżuterii. Miałam szczęście że sie w porę połapałam i panienkę zwolniłam. Teraz chyba nie miałabym większych oporów po takich doświadczeniach. A niani powiedziałabym wprost co by sytuacja była jasna i uczciwa. Odpowiedz Link Zgłoś
tat1234 Re: czy ktos nagdywal swoja nianie? 29.07.07, 03:39 Pytanie w drugą stronę, czy nie obawiacie się że niania podsłucha was, np. w sypialni?. Dzisiaj młodzi mają pomysły i dostęp do różnych urządzeń. Stara niania, która nie ma pojęcia o komputerze i kamerach to się nie domyśli, że jest nagrywana. Natomiast młode oblatane szybko się domyślają w czym rzecz. Kiedyś zapytałam młodego zdolnego czy można taki numer wywinąć pracodawcy. Odpowiedział z szelmowskim uśmiechem ,że tak . Ciarki po plecach przeszły. Miłego podglądania ))) Odpowiedz Link Zgłoś
monia145 Re: czy ktos nagdywal swoja nianie? 29.07.07, 13:36 Skoro wiesz, a raczej czujesz, że to nie fair, to po co pytasz? Czy gdyby większośc tutaj obecnych stale bawiła się w Wielką Siostrę, to byłaby to przesłanka, żeby zmienić swoje nastawienie do tej sprawy? Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurna do moni 29.07.07, 14:04 monia145 napisała: > Skoro wiesz, a raczej czujesz, że to nie fair, to po co pytasz? > Czy gdyby większośc tutaj obecnych stale bawiła się w Wielką Siostrę, to byłaby > > to przesłanka, żeby zmienić swoje nastawienie do tej sprawy no nie, a co to prywatne forum czy co? to juz zapytac nie wolno bo wielka obraza majestatu. jak nie mialas takiej sytuacji i nic z nianaimi wspolnego to po co zabierasz glos? TYLKO ZAPYTALAM o wasze opinie nic wiecej, tak apropo to niani nie mam. chcialam znac wasze zdanie ot co. > Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurna sprostowanie 29.07.07, 14:05 nianie mam ale raz na miesiac na 2 godziny aj waj. Odpowiedz Link Zgłoś
monia145 Re: do moni 29.07.07, 14:13 dyzurna napisała: TYLKO ZAPYTALAM o wasze opinie nic wiecej, tak apropo to > > niani nie mam. chcialam znac wasze zdanie ot co. > > > > Doprawdy? A dla mnie z Twojego postu wynika jakoś chęc do nagrania tej niani i na forum szukasz po prostu towarzyszek w procederze. A głos zabrałam, bo nie napisałas, że życzysz sobie komentarzy tylko i wylącznie od pań, które nianie maja i nagrywają jej działania. Każdy ma jakis tam kodeks moralny, którego stara sie przestrzegać.....jeżeli czuje, że cos jest nie w porządku wobec drugiej osoby, to tego nie robię, proste. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurna Re: do moni 29.07.07, 14:19 monia opanuj sie w ktorym momencie szukam towarzyszek w nagrywaniu niani. ) nie wyolbrzymiaj sprawy. w calym watku w ogole nie zabieralam glosu. jedynie cos tam do mnie marycha niezrozumiale nabakiwala o rywinie i tych sprawach. powiedz nie majac niani albo majac ja tak zadko to w jaki sposob mam ja nagrac? tak wiec nie burz sie wiecej. pogodz z mezem i idzcie na spacer ) Odpowiedz Link Zgłoś
monia145 P.S 29.07.07, 14:20 I żeby była jasność- nie mam zamiaru zabraniać nikomu zadawania pytań na forum. Zapytałam tylko, co dadzą Ci odpowiedzi na pytanie" Nagrywać, czy nie", jesli wewnetrznie czujesz, że to nie w porządku. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurna Re: P.S 29.07.07, 14:25 dziekuje za to stwierdzenie bo juz sie balam. Zapytałam tylko, co dadzą Ci odpowiedzi na pytanie" Nagrywać, czy nie", jesli > wewnetrznie czujesz, że to nie w porządku ano nic mi nie dadza jedynie ogolne spojrzenie na sprawe z punktu widzenia foremek. Kobiety tujaj o rozne rzeczy wypytuja i co mam kazdy post filtrowac i wypytywac a dlaczego ty o to pytasz? o to a nie o tamto? kurcze az sie mocno zdziwilam zawsze mi sie twoje odpowiedzi podobaly byly objektywne i rzeczowe a teraz tak jakos.... zreszta nie wazne. widze ze ty na spacer nie idziesz to moze ja sie przejde Odpowiedz Link Zgłoś
monia145 Re: P.S 29.07.07, 14:44 Zapytałam, bo gdybyś napisała, że masz w planach założenie kamery i nagrywanie niani, i że nie widzisz w tym nic zdrożnego- temat byłby dla mnie zamknięty. Mogłabym co najwyżej napisać, czy sama bym tego dokonała czy tez nie... Zawsze jednak nurtują mnie tego typu pytania na forum: " Wiem, że to nie w porządku, ale co Wy na ten temat myślicie?"- czego tak naprawde chce autorka wątku? Nie moja wina, że lubie drążyć takie tematy, ot może moja przywara, sądząc po Twojej reakcji...pytania o menu na niedzielny obiad pewnie bym nie analizowała P Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: czy ktos nagdywal swoja nianie? 29.07.07, 13:48 jak bym miala robic takie rzeczy, to przede wszystkim nie zatrudnialabym niani czy opiekunki do dziecka. bo i niby po co, jesli nie mam do niej zaufania? przez jakis czas zostaje z dzieckiem w domu i sama sie nim zajmuje. proste. a potem do przedszkola. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurna do neodymy 29.07.07, 14:08 deodyma napisała: > jak bym miala robic takie rzeczy, to przede wszystkim nie zatrudnialabym niani > czy opiekunki do dziecka. bo i niby po co, jesli nie mam do niej zaufania? prze jakis czas zostaje z dzieckiem w domu i sama sie nim zajmuje. proste. a potem do przedszkola. deodymo i tak wlasnie robie, corka jest na liscie i do zlobka idzie juz niebawem. ale sa sytuacje wyjatkowe ze ja musze ja z kims zostawic,zdarza sie to bardzo sporadycznie. niestety za kazdym razem jest to inna osoba . bo zadna niania nie bedzie sleczec przy telefonie i czekac czy szanowna dyzurna zadzwoni czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
marysienka110 Re: do neodymy 29.07.07, 14:27 No i znowu dyzurna nie bierze odpowiedzialosci za to kogo zatrudnia, skoro jest jeszcze do tego tak nieodpowiedzialna zeby ciagle prosic inne nianie, to mozna smialo powiedziec ze sama jest sobie winna. Pomijajac fakt, ze jesli dziecko dyzurnej juz zaraz idzie do przedszkola to po co ten ubecki temat???? Tak zeby troche potrollo-krzyczec na forum??? A moze o potrzeba zwrocenia na sibie uwagi? Ironiczne: milosnicy big brothera laczcie sie!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurna do marychy 29.07.07, 14:35 marysienka110 napisała: > No i znowu dyzurna nie bierze odpowiedzialosci za to kogo zatrudnia, skoro jest > jeszcze do tego tak > nieodpowiedzialna zeby ciagle prosic inne nianie, to mozna smialo powiedziec ze > sama jest sobie winna. > Pomijajac fakt, ze jesli dziecko dyzurnej juz zaraz idzie do przedszkola to po > co ten ubecki temat???? Tak > zeby troche potrollo-krzyczec na forum??? A moze o potrzeba zwrocenia na sibie > uwagi? Ironiczne: > milosnicy big brothera laczcie sie!!!!!!!!!!!!!!!!!!! czekalam na twoj post, widzialam ze chora bys byla gdybys swoich 3 groszy nie dozucila jezeli to ja zajmuje sie corka i raz na jaki czas potrzebuje niani to wytlumacz mi ktora stala niania zrezygnuje ze swojej normalnej pracy i w te pedy poleci do mnie bo ja jej potrzebuje. zadna! dla twojej informacji korzystam ze sprawdzonych nian z organizacji rodzinnej. sa to wolontariuszki czesto niepelnoletnie. zatawiajac raz na miesiac corke z taka niania pomimo ze jest z agencji mam pewne obiekcje. co nie znaczy ze od razu je filmuje. ale ty i tak tego nie zrozumiesz bo to wszytko dla ciebie jest za trudne. a trolujesz to jak najbardziej ty- bez odbioru Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurna sprostowanie nr 2 29.07.07, 14:36 corke zostawiam raz na jakis czas w ciagu miesiaca , a nie na caly miesiac z niania D Odpowiedz Link Zgłoś
marysienka110 Re: sprostowanie-nagraj nianie! 29.07.07, 14:47 To twoja odpowiedialnosc, nie musisz sie przed nami tlumaczyc. Nie ocaniamy cie przeciez. Nie wiem kto to marycha, ale ja nie popalam, czego o twoim "dozucila" nie mozna powiedziec ("czekalam na twoj post, widzialam ze chora bys byla gdybys swoich 3 groszy nie dozucila "). To mile wiedziec ze ktos na ciebie czeka, rozpieszczasz mnie!!! Mamay tylko nadzieje ze nie korzystasz ze sprawdzonych nian organizacji rodzinnych o.Rydzyka. dyzurna napisała: > corke zostawiam raz na jakis czas w ciagu miesiaca , a nie na caly miesiac z > niania D Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurna do marychy chyba mocno zaciagnietej 29.07.07, 15:07 a sa takie? koniecznie daj namiary bo widze ze jestes zorjentowana chyba malo o mnie wiesz bo w Polsce nie mieszkam... a z tym czekaniem na ciebie to prosze cie nie schlebiaj sobie... Odpowiedz Link Zgłoś
marysienka110 jak jest w brytyjskiej dyzurce? 29.07.07, 15:50 To juz jasne skad to zdanie o Polakach za granica. Skad w Tobie tyle goryczy i frustracji? Na koleji sie nie uklada (tory?) czy sluzba zdrowia tak Ci popalic daje??? Odpowiedz Link Zgłoś
karolinka123 Re: do neodymy 30.07.07, 12:38 marysienka110 napisała: > uwagi? Ironiczne: > milosnicy big brothera laczcie sie!!!!!!!!!!!!!!!!!!! > !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! > !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! te, maryśka, masz chyba problem natury psychcznej? czy klawiatura ci szwankuje? zakladanie kamery to nie jest zabawa w big brother`a, tylko troska o wlasne dziecko. ale takie cos nie zrobumie tego. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurna Re: do neodymy 29.07.07, 16:13 buhahaha marycha to mnie teraz rozsmieszylas D deodyma - ja tez bym chciala wiedziec milego wieczoru. Odpowiedz Link Zgłoś
marysienka110 Re: do neodymy 29.07.07, 18:40 Dyzurna, to tz jednak masz poczucie humoru!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kurka.domowa Re: do neodymy 29.07.07, 21:10 Nie czytałam wszystkich postów, bo połowa to jakaś pyskówka bez sensu. Dla mnie sprawa jest jasna. Jestem odpowiedzialna za bezpieczeństwo swojego dziecka i w dupie mam wszystkie kodeksy, wyrzuty sumienia, prawo niani do intymności i inne sprawy. JEśli jakaś psycholka robi mojemu dziecku krzywdę, to JA jestem za to odpowiedzialna, bo nie dołożyłam starań, by wyeliminować czynnik ryzyka. Przy dzieciach bardzo malutkich często trudno się zorientować, że niania robi coś złego dziecku, bo dzieci płaczą z różnych powodów. Więc mojemu dziecku NALEŻY się to, bym ochoniła je choćby w taki, może nieco kontrowersyjny sposób . Dziwię się, że istnieją matki, które wyżej nad dobro dziecka stawiają dobro niani, której notabene żadna krzywda się przecież nie dzieje. PS. W wielu przedszkolach jest już monitoring i rodzice w każdej chwili mogą zobaczyć, jak są traktowane ich pociechy. A są to pociech starsze, które umieją już naskarżyć. Dlaczego mam zatem odbierać niemowlęciu prawo do bycia chronionym? Odpowiedz Link Zgłoś
monia145 Re: do neodymy 29.07.07, 21:22 Może dlatego, że panie w przedszkolu są świadome monitoringu? Jeśli chcesz podglądać nianię, to zrób to jawnie- powiedz, że nagrywasz i jestem przekonana, że nic sie złego dziecku nie staniePP Ja bym jednak chciała współpracowac z kimś, kto właściwego zachowania w stosunku do mojego dziecka nie prezentuje tylko dlatego, że ma wiedzę o obecności kamery w mieszkaniu. Macie świadomość, że niania "trzymająca" na wodzy swoje nerwy w domu, może "eksplodować" w piaskownicy, na spacerze w parku itp? Zostają jeszcze kamery w wózku do zamontowania..... Odpowiedz Link Zgłoś
berecik7 Re: do neodymy 29.07.07, 23:20 No właśnie, i dlatego ja osobiście zamontowałabym kamerkę w domu, bez wiedzy niani. Mnie nie interesuje np. to, czy ona się drapie po tyłku, czy trzyma nogi na stole...Zakładam, że gdyby wiedziała o kamerce, to czułaby się okropnie skrępowana i mogłaby pracować gorzej. Mnie interesowałoby wyłącznie to, jak odnosi się do dziecka, czy duzo do niego mówi (u mnie to był jeden z warunków), czy go nie olewa. Jakiś czas temu były już wątki o nagrywanych nianiach i o tym, co wychodziło z tych "taśm prawdy". Czasem rzeczy szokujące. Dlatego jestem za kamerkami. Odpowiedz Link Zgłoś
emma_euro_emma Re: do neodymy 29.07.07, 23:28 Ja też bym nie powiedziała, bo to by zupełnie mijało się z celem. Dopiero po fakcie mogłabym ją o tym poinformować. I to nieprawda, że niania ma prawo do prywatności i to, co robi jest jej osobistą sprawą. Chcąc, nie chcąc - w końcu jest w pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
marysienka110 U.B.E.C.T.W.O 29.07.07, 23:36 Urocze Bredzenie Edzyurnej (i tp.), Cwaniactwo Tajne Wobec Opiekunek. PS,Nie karmic trola Odpowiedz Link Zgłoś
karolinka123 Re: U.B.E.C.T.W.O 30.07.07, 12:44 marysienka110 napisała: > > PS,Nie karmic trola po 1) pisze sie "troll" po 2) nadal twierdze, ze nie powinnas sie poslugiwac slowami, ktorych znaczenia nie znasz Dyzurna jest tu od dawien dawna i nie zauwazylam, zeby trollem byla. Co innego ty... Odpowiedz Link Zgłoś
marysienka110 no skoro jest od tak dawna to... 30.07.07, 12:59 Ave Dyzurna!!! Jest oddawien dawna! Nawet najabsurdalniejszy post jej wybaczmy. Proponije wiec zamiast Big Brother (widac wielu zwolennikow, ktorych nie chcemy ironicznie wysmiewac,), byc jak J.Malkovich! Jezeli o mnie chodzi to mozecie miec trola nawet przez 3xl! Jeszcze jedno Ave dla prawj reki D(yz)urnej, Bron jej dalej jak lwica. Matko pamietaj, dziecko twoj skarb. A jedyne nad czym mozemy zaplakac, to nad toba. Odpowiedz Link Zgłoś
agulek-adulek Re: no skoro jest od tak dawna to... 30.07.07, 13:54 Uważam, że na 100 % nie masz dzieci i jesteś zwykłą nastoletnią małolatą. Mówisz i piszesz o rzeczach których chyba do końca nie rozumiesz!!! Oprócz tego moim zdaniem jest to czysta PROWOKACJA z twojej strony. Ps. a z tym Big Brother to masz jakiś problem!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
karolinka123 Re: no skoro jest od tak dawna to... 30.07.07, 15:37 marysienka110 napisała: Matko pa > mietaj, dziecko twoj skarb. tak, dlatego w razie czego zlozylabym kamere (gdybym miala jakiekolwiek watpliwosci co do niani). > > A jedyne nad czym mozemy zaplakac, to nad toba. > yyyy..to placz chodzi o to ze dyzurna z tego co wiem trollem nie jest. a ty masz problem z glowa Odpowiedz Link Zgłoś
monia145 Re: do neodymy 30.07.07, 09:45 I co z tego, że jest w pracy? Ja tez pracuję i jakos nikt mnie nie monitoruje, a czasami sama z dzieckiem w izolatce jestem i kto wie, co mi do głowy może przyjść, jak jakiś mało kumaty uczeń mi się trafi?PPPPPPPPP Poza tym czegoś nie chwytam- piszesz, że powiadomienie niani o kamerze mija sie z celem- a jaki jest cel tego monitorowania? Za wszelka cene złapanie niani na czyms niedozwolonym?P Na ogół ten cel to- bezpieczne dziecko i bezpieczne dobra materialne- to wszystko można osiągnąć mówiąc niani o kamerze i jestem przekonana, że efekt będzie zadowalający. Odpowiedz Link Zgłoś
emma_euro_emma Re: do neodymy 30.07.07, 11:11 Ja wolałabym mieć opiekunknę, która "sama z siebie" jest dobra dla dziecka - dlatego, bo ma taki charakter. A nie taką, która jest miła nienaturalnie, bo musi. Poza tym, może tylko przed kamerą odstawiać przedstawienie, a poza nią zachowywać się inaczej. Jak nie wie o kamerze i jest ok, to jest większa pewność, że niezależnie od sytuacji i miejsca będzie ok. Odpowiedz Link Zgłoś
agulek-adulek Re: czy ktos nagdywal swoja nianie? 30.07.07, 07:08 marysieńka 10 albo jesteś kiepską matką ( ogólnie obojętny jest ci los twojego dziecvka) ALBO NIANIĄ ( tą która sie boi kamer - masz coś na sumieniu dziewczyno !!!!!!!!!!!!) Nie dziw się matką chroniącym swoje dzieci, (to jest odwieczne prawo) nie uważam żeby ten sposób był jakoś strasznie moralnie zły. AHA I PO CO TE WSZYSTKIE ZŁOŚLIWOŚCI ŚWIADCZĄ ONE TYLKO O TOBIE : )))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
topcia27 Mam trzecią Nianię i... 30.07.07, 07:26 pewnie nie ostatnią!!!! w związku z powyższym kamerom mówię ZDECYDOWANE TAK!!!! i możecie się ze mną nie zgadzać! Najważniejsze i tak jest moje dziecko! a wyrzuty sumienia powinny mieć niesumienne opiekunki. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
marysienka110 a czy... 30.07.07, 13:02 nagrywacie tez swoje tesciowe??? Przeciez to tez czasem moze dostarczac sensacji, a w koncu rozchodzi sie tu o dobro wszych dzieci! Gdzie lezy wiec granica??? Odpowiedz Link Zgłoś
topcia27 Re: a czy... 30.07.07, 13:04 znam swoją teściową aż za dobrze i NIGDY nie zostawiam z nią dziecka! tym smay problem sam mi sie rozwiązuje A tak na marginesie Marysienka110 - masz dziecko??? Odpowiedz Link Zgłoś
karolinka123 Re: a czy... 30.07.07, 15:41 topcia27 napisała: > A tak na marginesie Marysienka110 - masz dziecko??? ona sama jest jak dziecko. i to chyba z ADHD Odpowiedz Link Zgłoś
marysienka110 Re: a tak na marginesie 30.07.07, 15:45 a jak myslisz kochana? Swoja droga zastanawia mnie ile podlosci mozna zmiescic pod przykrywka tak pojmowanej "troski o dobro dziecka" Bo moim zdaniem szpiegowanie i podgladanie innych bez ich wiedzy jest po prostu podloscia i swinstwem. I co to za troska skoro swoja postawa daje sie dziecku przyklad, ze mozna innych tak traktowac? Podwazac ich intencjee, podgladac, szpiegowac, podejrzewac o najgorsze. Ze cel uswieca srodki, i tak naprawde wystarczy tylko miec dobra przykrywke. Bo zawsze mozna sobie wymyslic jakies wyzsze "dobro". A wystarczyloby po prostu odrobine wysilku i wziecie na siebie odpowiedzialnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
emma_euro_emma Re: a tak na marginesie 30.07.07, 15:55 No wiesz, lepiej być ostrożnym i podejrzewać o najgorsze, niż być łatwowiernym i dostać po dupie... Odpowiedz Link Zgłoś
agulek-adulek Re: a tak na marginesie 30.07.07, 16:57 - ...Ze cel uswieca srodki, i tak naprawde wystarczy tylko miec dobra przykrywke. Bo zawsze mozna sobie wymyslic jakies wyzsze "dobro". masz kłopoty z logicznym myśleniem? Jak możesz pisać że dziecko (jego dobro) jest przykrywką dla rodziców - "zboczeńców, wykolejeńców, pederastów" którzy tylko czekają na biedne, pokrzywdzone przez los nianie. - ...A wystarczyloby po prostu odrobine wysilku i wziecie na siebie odpowiedzialnosci. To znaczy jaki wysiłek miałaś na myśli, bo nie bardzo wiem o co ci chodzi. Mam wziąć odpowiedzialność za postępowanie niani !!!! Ja biorę odpowiedzialność tylko za moje dziecko a nie za obcą babę !!! Odpowiedz Link Zgłoś
marysienka110 niestety 01.08.07, 09:27 bardzo czesto tak jest ze rodzice nie chca wziac odpowiedzialnosci za swoje zachowania i tak zwana troska o dobro naszych pociech, jest bardzo czesto wykorzystywana do zaspokajania jakis tam potrzeb doroslych. A jest to chwytne, bo przeciez kazdemu zalezy na tym zeby naszym dzieciom bylo jak najlepiej tylko mamy rozne wyobrazenia o tym co jest dla nich najlepsze. A poniewaz dla mnie wazne jest zeby moj syn wyrosl na szczesliwego i moralnego czlowieka szpiegowanie kogokolwiek nie wchodzi dla mnie w rachube, jest to po prostu zachowanie podle. punkt Nie chce zeby moj syn uczyl sie ze mozna swoje leki rozladowywac na innych, nie chce zeby wpadal w paranoje i podejrzliwosc, chce zeby widzial innych ldzi a nie odzwierciedlenie swoich obaw. I nie chce go uczyc ze mozna innych ponizac i traktowac jak ludzi drugiej kategorii tylko dlatego ze sa od nas jakos tam zalezni pracujac dla nas. A co do odpowiedzialnosci to naprawde nie rozumiesz czy tylko udajesz ze nie rozumiesz co napisalam? Przejecie odpowiedzialnosci polega na tym miedzy innymi ze nie zatrudnia sie osob do torych nie ma sie zaufania. Odpowiedz Link Zgłoś
karolinka123 Re: a czy... 30.07.07, 15:40 marysienka110 napisała: > nagrywacie tez swoje tesciowe??? > Przeciez to tez czasem moze dostarczac sensacji, a w koncu rozchodzi sie tu o d > obro wszych dzieci! > Gdzie lezy wiec granica??? ty naprawde jestes nadpobudliwa jest roznica- niania to osoba obca, tesciowa, to matka meza lub zony, czyli babcia dla tego dziecka.. masz jeszcze jakies pytania lub watpliwosci? Odpowiedz Link Zgłoś
aluc czytam i czytam i ciągle widzę... 30.07.07, 17:28 "czy ktoś nagabywał swoją nianię?" no więc nie nagabywałam, nie śmiałabym zresztą nagrać takiego nagabywania, ani ze starą nianią ani z nową Odpowiedz Link Zgłoś
marysienka110 no i gdzie jest... 01.08.07, 09:34 autorka postu?? Moze na urlopik pojechala? Wszyscy sie niezrdowo tematem podniecaja, a ona na Kajmanach siezi i sie smieje. Chociaz kto wie czy Krakusy maja poczucie humoru? A moze juz nagrala i teraz w pierdlu oglada?! Odpowiedz Link Zgłoś