Dodaj do ulubionych

Ludzie! Opamietajcie sie!!

28.06.03, 15:36
Po raz pierwszy wyrazam sie o rodakach "wy", a nie "my". Ale po prostu w
takich sytuacjach nie chce miec z Wami nic wspolnego. Wkurzylam sie i zdaje
sobie sprawe jaki jest ton tego postu. Ale do rzeczy:
Jestem wlasnie po rozmowie z bratem. Jego zona 2 tyg. temu urodzila ich
pierwsza coreczke. Wrazenia ze szpitala? Brat czul sie jak piate kolo u wozu.
Byl przepychany z miejsca na miejsce (Niech pan tu nie stoi! Niech sie pan
przesunie! Nie tu, tam!) Dodam, ze porod przebiegal normalnie, silami natury,
bez komplikacji.
2 dni po porodzie bratowa karmi malenstwo, a tu akurat obchod. Pani doktor do
bratowej, mlodej, niepewnej, uczacej sie wszystkiego mamusi: "A co pani?
Karmi mi tu pani jak ja obchod robie?!" Po prostu szczena i rece mi opadly.
Nie mowiac juz o tym, ze brat sie musial przebierac jak ufoludek, a za to
wszystko jeszcze trzeba bylo placic..
No ludzie! Tak myslalam (z Waszych postow), ze jednak cos w tym smiesznym
kraju sie zmienia. Na lepsze. A tu widze, ze jak bylismy 100 lat za Europa,
tak dalej jestesmy.
Co z tego, ze lepsze warunki (platne!), ze polozna do dyspozycji (platna!),
ze znieczulenie na zyczenie (platne!) skoro w glowach ciagle ciemno..
.
.
Dla wyjasnienia dodam, ze rozmawialam z bratem dluugo i poopowiadal mi wiecej
szczegolow. W koncu musialam mu przerwac, bo mi sie plakac chcialo.. Jakas
wrazliwa sie zrobilam odkad mam synka.
Boze, jak ja chce pomoc mlodym mamom w Polsce! Jak chce im pokazac, ze tak
nie musi byc. Ze moze byc przyjemniej, cieplej.. normalnie.

(Jak sie zapre, to po powrocie do Polski zostane polozna)

P.S. Przepraszam wszystkich, ktorych urazilam tym listem. Odmierzylam
wszystkich jedna miarka. Wiem, ze jestescie dziewczyny (i faceci) wspaniali.
Obchodzi Was los innych ludzi, nie przechodzicie obojetnie wobec krzywdy czy
niesprawiedliwosci. Sa lekarze (pielegniarki, polozne) z powolania, z sercem.
Jest wielu wspanialych ludzi.
W tym liscie chodzilo mi o to, zebyscie sie nie dali! Czy ta pani doktor
lepsza od Ciebie, wazniejsza? No zupelnie nie rozumiem.
Noi juz musze konczyc, bo maly szkrab ciagnie mnie za kiecke.
Obserwuj wątek
    • kacha222 Re: Ludzie! Opamietajcie sie!! 30.06.03, 08:32
      ... a co ja mam powiedzieć, jak mi lekarka nie rozbiła cesarki (pomimo wskazań)
      i naraziła dziecko i mnie na trudny poród nóżkami! efekt: obtarta pupa dziecka
      do krwi i tydzień w inkubatorze, bo za mało dałam jej do kieszeni!!!!!
      a salowa wzięła odemnie (3 lata temu) 10zł i nalała mi zimnej wody do brdunej
      filiżanki! A jakby był ze mną mąż - nawet przebrany za ufoludka to może byłoby
      inaczej. Ale nie był, bo nie ... (to już zostawmy). Także i w momencie cudu
      narodzin, niech i tata uczestniczy, a nie tylko MATKA!!!
      • grzalka Re: Ludzie! Opamietajcie sie!!- tak na marginesie 30.06.03, 10:50
        Ja częściowo na temat. Pracuję w szpitalu na oddziale rehabilitacji. Oddział
        jest stary, nie ma sprzętu i ma za mało personelu w związku z czym
        rehabilitacja jest, mimo naszych najlepszych chęci, mierna wg mnie. A ponieważ
        leżą u nas naprawdę "ciężcy" pacjenci, więc bardzo często mam do czynienia z
        pretensjami o tą właśnie "mało intensywną" rehabilitację. Ponieważ szef nie
        interesuje się specjalnie oddziałem i o nic nie walczy jedyną szansą na to, by
        coś się zmieniło są skargi pacjentów i ich rodzin. Więc ja za każdym razem, gdy
        ktoś nam stawia zarzuty, mówię "Tak, ma pani/pan rację, ja na to nie mam
        żadnego wpływu, proszę napisać skargę do Dyrekcji lub do Kasy Chorych/NFZ i
        opisać sytuację". No i co? Jeszcze nikt nie napisał. Albo na przykład ktoś ma
        jakieś pretensje do mnie, ja mówię "proszę iśc z tym do ordynatora, bo ja tu
        nie jestem kompetentna" i oczywiście idzie jakiś mierny ułamek procenta. Nie
        rozumiem. Jak się coś nie podoba, to trzeba o tym mówić zainteresowanym, albo
        przełożonym, a nie pisać listy na forum, albo opowiadać sąsiadom, bo to NIC nie
        daje.
        • adzia_a Re: Ludzie! Opamietajcie sie!!- tak na marginesie 30.06.03, 11:05
          Zgadzam się, często siedzimy mentalnie w socjalizmie i nie dociera do nas, że
          możemy cokolwiek zdziałać.
          Ja nie wiem, może u mnie w szpitalu było jakoś inaczej, ale mam sposób na
          wszelkie bastiony nieuprzejmości urzędowo - medycznej: uprzedzająca
          uprzejmość. "Czy mogłaby pani", "Przepraszam, że zapytam...", "Czy mogłabym
          mieć prośbę..." , a w gorszych sytuacjach "Czy mogłaby mi pani
          wyjaśnić...", "Proszę mi powiedzieć...", "Czy w takim razie mogłabym
          porozmawiać z..."
          Wiecie, ile to spraw załątwia? Nawet jeśli się w nas gotuje...
        • ewunia_uk Re: Ludzie! Opamietajcie sie!!- tak na marginesie 30.06.03, 11:06
          grzalka napisała:

> Nie
          > rozumiem. Jak się coś nie podoba, to trzeba o tym mówić zainteresowanym,
          albo
          > przełożonym, a nie pisać listy na forum, albo opowiadać sąsiadom, bo to NIC
          nie
          >
          > daje.

Grzalka, masz 100% racje. W innych krajach jak pacjent ma uwagi albo
          zazalenia, to pisze do miejscowego zarzadu sluzby zdrowia. W Polsce wszyscy
          sobie ponarzekaja, poskarza sie na forum, pochlipia po kontach i zycie toczy
          sie dalej. A przy nastepnej okazji wcisna lekarzowi/pielegniarce/salowej
          jeszcze wiecej kasy, bo niby to panstwowa sluzba zdrowia, ale jak nie
          posmarujesz to nie jedziesz.

Powiem tylko jedno: sami jestescie sobie winni.
          • beatach1 Re: Ludzie! Opamietajcie sie!!- tak na marginesie 30.06.03, 14:47
            ewunia_uk napisała:

> grzalka napisała:
            >
            > > Nie
            > > rozumiem. Jak się coś nie podoba, to trzeba o tym mówić zainteresowanym,
            > albo
            > > przełożonym, a nie pisać listy na forum, albo opowiadać sąsiadom, bo to NI
            > C
            > nie
            > >
            > > daje.
            >
            > Grzalka, masz 100% racje. W innych krajach jak pacjent ma uwagi albo
            > zazalenia, to pisze do miejscowego zarzadu sluzby zdrowia. W Polsce wszyscy
            > sobie ponarzekaja, poskarza sie na forum, pochlipia po kontach i zycie toczy
            > sie dalej. A przy nastepnej okazji wcisna lekarzowi/pielegniarce/salowej
            > jeszcze wiecej kasy, bo niby to panstwowa sluzba zdrowia, ale jak nie
            > posmarujesz to nie jedziesz.
            >
            > Powiem tylko jedno: sami jestescie sobie winni.

Ewa dobrze to napisalas.
            Ja uwazam, ze Polacy sami nauczyli lekarzy brac lapowki !!!

Beatach1
        • aluc Re: Ludzie! Opamietajcie sie!!- tak na marginesie 30.06.03, 14:18
          brawo grzalka smile

jestem niechętna wszelkim manifestacjom i akcjom zbiorowym, ale nie wyobrażam
          sobie, żeby w swoim własnym interesie ręce złożyć

przykład z innej beczki, ale w sumie podobna wymowa, choć kaliber sprawy
          znacznie mniejszy

w nocy z soboty na niedzielę właścicielka domku rzut beretem od nas urządziła
          całkiem kulturalną imprezę typu karaoke tyle tylko, że ze sto razy za głośną,
          nagłośnienie było takie, że przy zamknietych oknach słyszeliśmy każde słowo,
          trudno było nawet tewe oglądać

dodam, żę w tzw sezonie takie imprezy są co dwa, trzy tygodnie, a pani
          właścicielka tylko mówi "no tak, państwo tacy młodzi, pewnie źli, że nie
          zaprosiliśmy, to proszę bardzo, zapraszamy"

wezwaliśmy policję, przyjechała, pogadała, pojechała, wezwaliśmy drugi raz, a
          pani z centrali się pyta, czy wnioskujemy o skierowanie sprawy o ukaranie do
          sądu grodzkiego (znaczy czy się zgadzamy na wystąpienie w charakterze
          świadków), my na to, że oczywiśćie, bo to nie pierwsza tego typu impreza, a
          wcześniejsze prośby o ściszenie aparatury nic nigdy nie dawały... i
          usłyszeliśmy, że to dobrze, bo oni w zasadzie nic nie mogą zrobić, bo nikt tam
          pijany nie jest, a co prawda zgłoszeń już mieli kilkanaście, ale nikt inny się
          nie zgodził, po prostu jak usłyszeli, że cokolowek trzeba będzie własnym
          nazwiskiem i tak dalej, to już im przestało przeszkadzać
          • joannab-o Re: Ludzie! Opamietajcie sie!!- tak na marginesie 30.06.03, 15:23
            My też tak kiedyś mieliśmy, że policjanci nam dziękowali, ze zgłaszamy
            oficjalnie sprawę. Facet był chamski, miał pobicia na koncie i nikt przeciwko
            niemu nie wystąpił. A nam poszczuł swojego psa na kotkę, oczywiście wiadomo
            jaki skutek. Dostał 600 zł. kolegium (5 lat temu) i wiem, że wyegzekwowano.

Mój mąż leżał w szpitalu z człowiekiem, który doznał złamania kości udowej i
            nie zoperowano go, bo był słynny strajk anestezjologów. Po trzech miesiacach
            uznano, ze się samo nie zrosło i wysłano go na operację do innego szpitala.
            Tyle tylko, że noga była już w takim stanie, ze orzeczono stałą rentę.
            Akurat wtedy Fundacja Helsińska szukała takich przypadków, zeby wystepować w
            imieniu poszkodowanych do sądu. Ja bym temu człowiekowi załatwiła
            korespondencję z Fundacją, a Fundacja całą obsługę prawną. On musiałby tylko
            sie podpisać na jakichś papierkach, nawet mółby się w sądzie nie stawić, bo
            noga na wyciągu. Nie zgodził się.
            joanna
    • weronikarb Re: Ludzie! Opamietajcie sie!! 30.06.03, 12:45
      Niestety sami jestesmy sobie winni ze jest taka służba zdrowia. Więcej wymagań,
      a nie "dawania w łapę", mimo że płacićcie dodatkowo to i tak nie jesteście
      kompetentnie obslużeni. Ja nie narzekam, jak już wczesniej pisałam jak mnie się
      coś nie podoba to mówię to głośno jak nie pomaga to zmieniam
      lekarza/przychodnię i nie chodzę prywatnie do lekarzy bo i po co płacę za to
      pracując. Jestem w 22 tyg. ciąży i co badanie mam robione USG i poświęcone tyle
      uwagi i czasu ile potrzebuje i mój lekarz bardziej sie martwi o ciążę niż ja.
      Ale to wymagało trochę mojego czasu abym takiego znalazła, przed nim chodziłam
      do dwóch innych az znalazlam własciwego. Także zamiast dawac w rączkę to
      pomyślcie ile wam juz biorą z wypłaty smile
    • gwiazdka19 Re: Ludzie! Opamietajcie sie!! 30.06.03, 14:41
      Rowniez mam nieprzyjemne doswiadczenia ze szpitalem, ale zaczne od
      poczatku.Otórz pare lat temu moja mama była w ciazy i w 6 mcu rozpoczął sie
      poród , niestety mojej siostry nie dało sie uratowac bo....lekarze mieli
      akurat impreze w szpitalu i byli za bardzo pijani zeby logicznie myslec.Teraz
      sama od 2 mcy jestem matka i równiez nie zbyt miło wspomninam pobyt w
      szpitalu.Bóle trzymały mnie 2,5 doby i nie doatłam kroplówki na wywołanie bo
      nie chodziła do tutejszego lekarza natomiast dziewczyna kóra rodziła razem ze
      mna chodziła do ordynatora tutejszego szpitala i....miała opieke o jakiej
      mogłaby pomarzyc nie jedna pacjentka.Dodam jeszcze ze wizyty były
      prywatne.Oraz ten sam doktor proponował innej dziewczynie cesarke na zyczenie
      za jedyne smile 300 zł.czy to nie jest szczyt bezczelnosci?Lekarze teraz
      strasznie sie szarogęszą i niestety z roku na rok jest coraz gorzej.
      • wieczna-gosia Re: Ludzie! Opamietajcie sie!! 30.06.03, 15:08
        ja co prawda mialam platny porod ale to dlatego ze domowy wink a nie po to zeby
        sie mna zajeli wink A z tych nieplatnych nie mam zlych doswiadczen. Ale
        generalnie uwazam ze lekarze a ginekolodzy w szczgolnosci rozbeztwieni
        szczegolnie.
        Tak jak aluc staram sie walczyc s swojej sprawie. Ostatnio z sasiadka ktora
        cyrk mi robi i na dzieci krzyczy. Wezwalam straz miejska pare razy. Bo pani
        konfliktowa jest dla wszystkich nie tylko dla mnie. I spokoj na razie,
        postraszyli ja wink
        Mam tez prywatna sukces. Pamietam jak kiedys rozzalona napisalam o kolendzie-
        ze 5 minut ze byle jak. Okazalo sie ze wszyscy maja takie doswiadczenia. I
        napisalam do kurii ze czuje sie potraktowana zle a poza tym ksiadz nie
        dopelnia obowiazkow. Po paru tygodniach przyszedl do mnie ksiadz i calkiem
        dlugo posiedzial a najwazniejsze ze nie nakrzyczal tylko sie tlumaczyc
        zaczal wink))
    • mamaania Re: Ludzie! Opamietajcie sie!! 30.06.03, 17:03
      Chciala bym sie dowiedziec gdzie rodzilas ?
      Ja osobiscie zamierzam urodzic w szwecji i chciala bym uzyskac wszelkie
      intormacje z tym zwiazane
      pozdrawiam
      a pzry okazji to potwierdzam twa opinie
      polacy sa wiele wiele lat nie tylko za europoa ale i za bardziej prymitywnymi
      stronami swiata i to nie tylko jeski chodzi o porody
      moj adred covala@interia.pl
      • sugar_mama_danielcia Re: Ludzie! Opamietajcie sie!! 30.06.03, 18:02
        To nie jest zupelnie tak. Vase - ja mieszkam w Londynie i rodzilam niecaly
        miesiace temu w jednym z lepszych londynskich szpitali i co??? Ano nic, nic
        lepszego. Tuz po porodzie moja polozna poszla sobie GDZIES, a ja zostalam sama
        z rodzina. Przyszla jakas inna pani, pyta sie czy wszytsko OK. No to ja prosze
        by mi pokazala jak nakarmic dziecko. A ona na to wielkie oczy -'no co to
        znaczy jak??' No i w sumie przytknela do piersi i sobie poszla GDZIES.
        Rezultat - dwa dni potem piersi w oplakanym stanie, zapalenie, krwawienie itp.
        Godzinke po porodzie polozna wypchnela mnie pod prysznic, a sama sobie poszla
        GDZIES. Zostal z nami moj maz, ktory nie mogl sie odkleic od dziecka (i chwala
        Bogu, ze moj synus i jego tatus sa nierozlacznymi kumplami od pierwszych
        chwil), a ja pamietam jak stalam pod prysznicem z trzesacymi sie nogami z
        wysilku i ciemnymi plamkami przed oczyma.
        Dnia nastepnego zostalam chyba 3 razy opiorkana za to, ze za wolno przewijam
        dziecko, bo ono placze, a zwlaszcza w nocy. ??????? Potem inny komentarz 'te
        mlode mamy to ciagle by tylko zmienialy pieluchy'. Bo i pewnie ma moje
        malenstwo lezec w brudnej pieluszce, no nie? Bo przeciez jak sie je przewija
        to placze. Oj bylo tego wiecej - barrrdzooo duzo.
        No wiec z ta europeiskoscia to jest naprawde roznie.

Pozdrawiam
        Sugar
        • sugar_mama_danielcia Re: Ludzie! Opamietajcie sie!! 30.06.03, 18:04
          tz. rodzilam niecale 6 m-cy temu - cos mi sie zle napisalo wink
    • misiowa5 Re: Ludzie! Opamietajcie sie!! 01.07.03, 21:45
      Wybacz, ale czy Twój beaciszek nie jest troche przewrażliwiony?
      Mój n.p.chciał zaskarżyć szpital dlatego, że jego nowo narodzony syn "łapnął"
      żółtaczkę. Była to oczywiście fizjologiczna żółtaczka noworodków. A szpital
      krytykowany przez moja bratową dla mnie był ekstra- rodziłam tam kilka tygodni
      póżniej.
      I nie myśł,że dałam coś w "łapę". Ale cóż, jest pewne, że są fatalne oddziały
      i fatalni ludzie, może mieliście pecha.
    • vase Re: Ludzie! Opamietajcie sie!! 02.07.03, 09:50
      Nie mam za duzo czasu wiec pisze krotko. Oczywiscie, ze trzeba wszystko
      zglaszac odp. osobom. Uwierzcie mi, ze robie co moge. Wcale tez nie napisalam,
      ze moj brat wyplakal mi sie przez telefon - i na tym poprzestal. Opisalam tylko
      sytuacje, ktora myslalam, ze nalezy do przeszlosci. Widac nie.
      Racja, ze to my sami nauczylismy lekarzy (i nie tylko) brac lapowki. Ale nawet
      wtedy nie zawsze opieka jest taka, jaka bysmy chcieli.
      Jeszcze tylko do grzalki, ktora pisze: "...a nie pisac o tym na forum...".
      Przeczytaj sobie podtekst pod EMAMA. (Tu mozesz sie wyzalic, posmiac...itd)
      Na razie tyle. Musze leciec.
      • grzalka Re: Ludzie! Opamietajcie sie!! 02.07.03, 13:05
        vase napisała:

> Jeszcze tylko do grzalki, ktora pisze: "...a nie pisac o tym na forum...".
        > Przeczytaj sobie podtekst pod EMAMA. (Tu mozesz sie wyzalic, posmiac...itd)
        > Na razie tyle. Musze leciec.
        >
        >
        Droga Vase,
        Tekst wyrwany z kontekstu znaczy niewiele. Dobrze wiesz (a może nie?), że
        chodzi mi o to, że samo opisanie czegoś na forum nie popycha sprawy do przodu
        ani trochę. Jeżeli masz jakieś merytoryczne zastrzeżenia do mojego postu,
        napisz proszę konkretnie, a nie odnoś się do częsci zdania. Poczułam się bardzo
        dotknięta, zwlaszcza, że ani słowem nie odnioslam się do opisanej przez Ciebie
        sytuacji. Nie bardzo rozumiem tego Twojego komentarza.
        Pozdrawiam
        • magia22 Re: Ludzie! Opamietajcie sie!! 03.07.03, 10:41
          a ja wam powiem, że ja tego wcale nie rozmumiem i nie znam z doświadczenia
          mieszkam w Olsztynie, czyli ogólnie w tym regionie nie za ciekawie i
          podejrzewam, że gorzej niz w dużych mistach - ale jak do tej pory, lekarzy,
          przychodnie i szpitale wspominam wcale nie najgorzej

poród 13 godzinny, straszne bóle, pierwsza ciąża, do lekarza nie chodziłam
          prywatnie, a:
          1.przy porodzie były 2 położne i lekarka - a i sam ordynator wpadł na chwilę
          zapytać, czy poród przebiega prawidłowo
          2.przy porodzie był tez moj mąż i moja mama - za nic nie płacilismy, ani za 1-
          osobowy pokój, ani za pomoc położnych, ani żadnemu lekarzowi
          3.po porodzie przyniesiono mi Olę i pokazano jak karmić, jak już czułam się
          lepiej, pozwolono mi ja też przewijać i ubierać - a jak chciałam trochę pospać
          położna wzięła ją do siebie do dyżurki
          4.znieczulenie ZO dostałam za darmo - 3 dawki
          5.przed wyjściem ze szpitala udzielono mi wszelkich możliwych porad, co do
          pielęgnacji i karmienia, dostałam też kilka przydatnych telefonó i
          powiedziano, że w każdej chwili mogę dzwonić do szpitala na oddział i pytać w
          razie wątpliwości - z czego oczywiście skorzystałam
          6.w trakcie porodu byłam na bierząco informowana, co się dzieje i jakie postępy
          7.gdy po 6 tyg. byłam na kontroli i okazało się , że jednak trzeba łyżeczkować-
          przy porodzie był problem z łożyskiem - zresztą rodzinne, wszystkie kobiety u
          nas tak mają - od razu położono mnie do jedynki, wezwano anestozjologa,
          zadzwoniono do mojego męża i poproszono żeby przyjechał z małą - po karmieniu,
          narkoza, zabieg, a w czasie tego wszyskiego położna zajmowała się Oleńką, dano
          jej herbatki, przewinięto i w ogóle gwiazda na cały oddział z niej była

a poza tym, wszyscy byli mili, kompetentni , udzielali pomocy i informacji jak
          tylko mogli

jedyne zastrzeżenia jakie moge mieć to do stanu budynku w jakim sie mieści
          oddział - no ale do tego trzeba pieniędzy na gruntowny remont - ale wiedziałam
          od początku gdzie idę - mogłam wybrać odnowiony szpital i mało przyjazny
          personel lub stary ale z personelem który troszczy się o ciebie

tak więc czasem wydaje mi się, że albo w innej Polsce zyjemy albo po prostu
          niektórzy pozwalaja sobie na takie a nie inne zachowanie lekarzy - nie
          urażając nikogo, ja po prostu należę do osób, które sobie w kaszę dmuchać nie
          dają i jak trzeba potrafią cos z niepdpowiednim zachowaniem innych osób zrobić

pozdrawiam
          Magdalena
          • vase Re: Ludzie! Opamietajcie sie!! 04.07.03, 10:53
            Widzisz magia22, mialas super. Tak powinno byc wszedzie. Masz racje, ze
            powinnismy sie upominac o swoje i nie dawac sobie dmuchac w kasze. Sek w tym,
            ze nie wszyscy tak potrafia. A lekarze i pielegniarki powinni byc mili nie
            tylko dla tych co sa wygadani, no nie? Wydaje mi sie, ze co szpital to obyczaj.
            (Sama piszesz, ze w tym nowym szpitalu personel niezbyt mily) Ale dlaczego tak
            jest? Zupelnie tego nie rozumiem. Przeciez pod jednym dachem pracuje tyle
            roznych osobowosci.
            Na forach regionalnych czy ciazowych porownujemy szpitale, wymieniamy sie
            spostrzezeniami i uwagami. Gotowe jestesmy wybrac szpital na drugim koncu
            miasta jezeli tylko opieka tam przystepna. (normalna) A czy nie powinno byc
            tak, ze w KAZDYM szpitalu mozemy liczyc na pomocny, przyjazny personel, fachowa
            opieke i mile (normalne) traktowanie?
            Co mnie najbardziej wkurzylo to ta pani doktor, ktora uwaza, ze dwudniowe
            niemowle powinno respektowac jej godziny obchodu i nie obrazac Jej zajmowaniem
            sie wtedy jedzeniem. PA - RA - NO - JA
            Grzalka, sorry. Napisalas, ze trzeba cos robic, a nie pisac na forum.
            Potraktowalam to jako osobisty atak na mnie. Juz wiem co mialas na mysli.
            Jeszcze raz sorry.
            Pa! Pa!

• grzalka Re: Ludzie! Opamietajcie sie!! 04.07.03, 13:56
              Vase, nie ma sprawy, a już się balam że się z kimś pokłócęwink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka