18.09.07, 17:15
Wiem, że to nie jest typowy temat na emamie, ale mam strasznego doła i licze,że ktoras z was mi pomoże. Właśnie wrócilam z dwutygodniowego pobytu w szpitalu z moim małym. Myślałam ,ze limit nieszczesć na wrzesień wyczerpany, ale nie, w skrzynce czekalo wezwanie do wojska dla mojego męża. Jest po studiach, wiec czeka go 3 miesieczna szkółka gdzieś w Polsce. Jestem załamana. Nie mogę nic znaleźć w internecie na ten temat, może wiecie, kiedy i jak można sie odwolać, może polecicie jakąś strone, na której coś znajde. Mąż jest jedynym żywicielem rodziny. To najgorszy moment na powolanie, Mały nie jest jeszcze zdrowy i czeka nas dlugie chodzenie po lekarzach, na to trzeba czasu, no i pieniędzy, bo po tym na co się napatrzyłam w szpitalu dziecka państwowo leczyć nie będe
Obserwuj wątek
    • dlania Re: wojsko 18.09.07, 21:04
      Kurcze, żałuje, że nie wiem, jak Ci pomóc. Wasza sytuacja w zasadzie powinna byc
      podstawą do odroczenia tego wojska, odroczenia oby do "nie wiadomo kiedy".
      Przyznam, że mój małzonek ma kat. D, ale jest to D kombinowane. Zbierzcie
      wszystkie mozliwe zaświadczenia (pomoc społeczna, lekarze), że dziecko
      potrezbuje rehabilitacji, stałej opieki przez 24 godziny przez osobe dorosłą (co
      zresztą oczywiste, ale na papierze "madrze" wygląda), wskazania do operacji, o
      sytuacji zawodowo-finansowej rodziny itd.
      Podbijam wątek, może ktoś będzie miał jakąs konkretniejszą radę.
      • roksanaa22 Re: wojsko 18.09.07, 21:19
        o moim mężu zapomnieli po przedstawianiu aktów urodzenia dzieci i
        małżeństwa.Jeśli jest jedynym żywicielem rodziny należy wam się dość
        wysokie "rozłąkowe" a z tego co wiem wojsko na to nie stać...
    • adellante1 Re: wojsko 18.09.07, 21:47
      Nie rób mu tego. pozwól mu iść do woja... Ile ja bym dał zeby znów
      pójśc do wojska... Chociaż na dwa tygodnie do rezerwy...

A na poważnie.
      Akt ślubu, akt urodzenia dziecka, zaświadczenie o dochodach i
      zatrudnieniu, podanie do WKU o odroczenie słuzby wojskowej ze
      wzgledu na :
      1. jedyny żywiciel
      2. Zły stan zdrowia dziecka.
      Odroczenie murowane lub przeniesienie do rezerwy.
      • bunny.tsukino Re: wojsko 19.09.07, 08:25
        Niestety nie. Kiedyś już pisałam jak kolegom z pracy Biologicznego, przyszło
        wezwanie od WKU. Chłopy po studiach były, jedyni żywiciele rodziny, dzieci na
        karku i co? Ano guzik. Wojsko płaci żołd i rozłąkowe. Jest straszny niedobór
        poborowych, ci co chcieli iść do wojska służą w Iraku i Afganistanie, a wojsko
        radzi sobie jak może.

Do autorki wątku: trzymaj się. Może jeśli nie odroczenie, to chociaż jednostka w
        miarę blisko domu.
    • ollik83 Re: wojsko 19.09.07, 07:44
      Dzięki dziewczyny, naturalnie te wszystkie papiery przedstawimy, ale niestety znalazłam przepis,ze bycie jedynym żywicielem rodziny nie zwalnia z wojska. No i podobno możn odzyskać utracone dochody, ale trzeba założyć sprawe w sądziesad
      • fredka01 Re: wojsko 19.09.07, 08:28
        podobno jest przepis , ze raz mozna odroczyc wojsko z przyczyn
        subiektywnych na pol roku. Moze poszukaj czegos na ten temat.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka