Dodaj do ulubionych

Miłość cierpliwa jest...

29.07.03, 09:46
Kochane mam wielką prośbę, mam nadzieję że Moderator nie wyrzuci mnie stąd z
hukiem. Jest taka pieśń kościelna napisana na podstawie Listu św. Pawła do
Koryntian, o miłości. Uwielbiam jej słuchać na ślubach, jest piękna chociaż
trudno kochać zgodnie z jej słowami. W czym problem?
NIE ZNAM JEJ CAŁEJ tylko kawałki typu "Miłość cierpliwa jest, miłość nie zna
końca... wszystko potrafi znieść" Gdyby któraś z Was miała jej tekst to
bardzo, bardzo proszę prześlijcie, tutaj albo na

nati4@wp.pl Pozdrowionka Natalia
Obserwuj wątek
    • kalioppe Re: Miłość cierpliwa jest... 29.07.03, 10:17
      Bardzo proszę...

Gdybym mówił językami ludzi i aniołów, a miłości bym nie miał, stałbym się jak
      miedź brzęcząca albo cymbał brzmiący. (2) Gdybym też miał dar prorokowania i
      znał wszystkie tajemnice, i posiadał wszelką wiedzę, i wszelką [możliwą] wiarę,
      tak iżbym góry przenosił, a miłości bym nie miał, byłbym niczym. (3) I gdybym
      rozdał na jałmużnę całą majętność moją, a ciało wystawił na spalenie, lecz
      miłości bym nie miał, nic bym nie zyskał. (4) Miłość cierpliwa jest, łaskawa
      jest. Miłość nie zazdrości, nie szuka poklasku, nie unosi się pychą; (5) nie
      dopuszcza się bezwstydu, nie szuka swego, nie unosi się gniewem, nie pamięta
      złego; (6) nie cieszy się z niesprawiedliwości, lecz współweseli się z prawdą.
      (7) Wszystko znosi, wszystkiemu wierzy, we wszystkim pokłada nadzieję, wszystko
      przetrzyma. (8) Miłość nigdy nie ustaje, [nie jest] jak proroctwa, które się
      skończą, albo jak dar języków, który zniknie, lub jak wiedza, której zabraknie.
      (9) Po części bowiem tylko poznajemy, po części prorokujemy. (10) Gdy zaś
      przyjdzie to, co jest doskonałe, zniknie to, co jest tylko częściowe. (11) Gdy
      byłem dzieckiem, mówiłem jak dziecko, czułem jak dziecko, myślałem jak dziecko.
      Kiedy zaś stałem się mężem, wyzbyłem się tego, co dziecięce. (12) Teraz widzimy
      jakby w zwierciadle, niejasno; wtedy zaś [zobaczymy] twarzą w twarz: Teraz
      poznaję po części, wtedy zaś poznam tak, jak i zostałem poznany. (13) Tak więc
      trwają wiara, nadzieja, miłość - te trzy: z nich zaś największa jest miłość.
      (1 list do Koryntian 13:1-13)

Pozdrawiam,
      Marta
      • natunia1 Re: Miłość cierpliwa jest... 29.07.03, 10:43
        Martusiu dziękuję Ci, bo bardzo się rozpisałas, ale w tej piosence tekst jest
        trochę zmodyfikowany bo melodia nie została dostosowana do słów oryginału, czy
        masz jej tekst ?
        Buziaki N,
    • kalioppe Re: Miłość cierpliwa jest... 29.07.03, 11:31
      Niestety nie mam,
      Marta
    • irminka2 Re: Miłość cierpliwa jest... 30.07.03, 08:18
      Proszę bardzo , ale tylko 1 zwrotke i refren bo więcej nie pamiętam

Warto dla jednej miłości żyć
      Choć szukac trzeba stale
      Może dla kogoś szczęściem być
      Dobro nieść w życie dalej

Ref. Miłość jedyna jest
      Miłość nie zna końca
      Miłość cierpliwa jest
      Zawsze ufająca
      Wszystko potrafi znieść
      Wszystko oddać umie
      Życiu nadaje treść( lub sens nie pamiętam)
      Każdego zrozumie

Nie mogę sobie przypomnieć drugiej zwrotki, zaczyna się warto całego siebie
      dać, a dalej mam pustkę w głowie , jak mi się odświeży pamięć to dopiszę. Też
      uwielbiam tę pieśń.
      Pozdrawiam
      Irmina
      • umargos Re: Miłość cierpliwa jest... 30.07.03, 08:54
        Jest pieśń religijna odtwarzająca w części bardzo wiernie modlitwę Św Pawła:
        www.charyzma.pl/mgm/_spiewnik/p35.html
        a ta druga, co w poście powyżej, jest pod tym linkiem - nie wiem czy jest cała,
        ale nie pamietam jak długa była:
        www.kuria.gliwice.pl/czytelnia/piesni/index.php?numer=14&art=225
        Pozdrawiam
        Ula
        • natunia1 Re: Do Umargos 30.07.03, 09:02
          Jesteś niesamowita, żeby wiedzieć gdzie szukać takich rzeczy. Swój post pisałam
          tak trochę bez przekonania, że ktoś się odezwie. Muszę trochę potrenować i
          nauczyć się na pamięć, (żal mi mojego męża, bo będzie zmuszony wysłuchać tego)
          Dzięki pozdrowionka
          • irminka2 Re: Do Umargos 30.07.03, 09:52
            Cieszę sie ,że sprawiłam Ci radość i cały czas myślę nad tą drugą zwrotką.
            Irmina
        • irminka2 Re: Miłość cierpliwa jest... 30.07.03, 12:36
          Już nie będę myślała nad tą drugą zwrotką, pieśń jest w całości tam gdzie
          podała umargos, sprawdziłam.
          Miłego śpiewania
          Irmina
      • natunia1 Re: do Irminki 30.07.03, 08:55
        Aż mi gęsia skórka stanęła z radości jak zobaczyłam post od Ciebie. Teraz
        siedzę i śpiewam ( w pracy, dobrze że siedzę sama) Zaraz sobie wydrukuję i na
        ślubie kolegi będę się ze wzruszeniem drzeć na cały kościół, tę 1 zwrotkę ; )))
        Dzięki
    • umargos Re: Miłość cierpliwa jest... 30.07.03, 12:42
      Ulubiona wyszukiwarka do znajdowania różnych rzeczy są google (www.google.com).
      Kiedy czegoś potrzebuję to wpisuję całą potrzebną frazę (kiedys było to aaa
      kotki dwa :o)))))) i jeżeli tylko jest coś w sieci to wyrzuca ileś tam adresów
      stron.
      Pozdrawiam (i również życzę miłego śpiewania)
      Pozdrawiam
      Ula

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka