karinex1 05.12.07, 09:02 Poszukuje inspiracji,robie suszone pomarancze itp.mandarynki z gozdzikami ,pomalowane orzeczhy ale moze macie jakies swoje pomusly ktorymi chcecie sie podzielic?dzieki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mama_kotula Re: znacie jeszcze jakies naturalne ozdoby na cho 05.12.07, 09:19 Pokrojone w kilkucentymetrowe kawałki laski cynamonu/wanilii, powiązane w małe pakieciki. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Przypomniało mi się 05.12.07, 09:36 Można jeszcze zrobić np. gwiazdki z cukru - cukier miesza się z ciepłą wodą, nakłada tę masę do foremek i czeka do zastygnięcia Odpowiedz Link Zgłoś
superslaw Re: A jak zrobić takie suszone pomarańcze i mandar 05.12.07, 09:44 mandarynki??Bo mnie się marzy takie coś??? Odpowiedz Link Zgłoś
mama007 Re: znacie jeszcze jakies naturalne ozdoby na cho 05.12.07, 09:29 moze srednionaturalne, ale jest zabawa przy robieniu - robimy ozdoby z masy solnej, malujemy, itp.. Odpowiedz Link Zgłoś
madziaaaa Re: znacie jeszcze jakies naturalne ozdoby na cho 05.12.07, 09:30 pierniczki oczywiście Odpowiedz Link Zgłoś
bedada Re: znacie jeszcze jakies naturalne ozdoby na cho 05.12.07, 09:47 Włoskie orzechy pomalowane na złoto lub srebno. Odpowiedz Link Zgłoś
pasikonikwro Re: znacie jeszcze jakies naturalne ozdoby na cho 05.12.07, 09:49 gwiazdki anyzowei kiedys zrobilismy z makaronu zawieszki Odpowiedz Link Zgłoś
ibulka Re: znacie jeszcze jakies naturalne ozdoby na cho 05.12.07, 10:44 w tym roku planuję zrobić te orzechy pomalowane na złoto i srebrno - czym to pomalować? i te plasterki pomarańczy, ale to na mniejszą choineczkę. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: znacie jeszcze jakies naturalne ozdoby na cho 05.12.07, 10:48 ibulka napisała: > w tym roku planuję zrobić te orzechy pomalowane na złoto i srebrno czym to pomalować? Farbą w sprayu. Można kupić w papierniczym albo hipermarkecie. W najgorszym przypadku możesz lakierem do paznokci Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: znacie jeszcze jakies naturalne ozdoby na cho 05.12.07, 15:49 Orzechy, pierniki, szyszki, laski cynamonu, jabłuszka, plastry cytrusów, ozdoby z makaronu.Ja niczym nie maluje, bo traca naturalny wyglad. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanka79 Re: znacie jeszcze jakies naturalne ozdoby na cho 06.12.07, 08:11 Ja robię tak: do plastra pomarańczy , u góry ( tzn., tam gdzie będzie zawieszka przyklejam klejem na ciepło kokardkę z sizalu lub rafii, albo jedno i drugie ( ale małą i delikatną, tak żeby troszkę sznureczki zwisały na ten plaster) i do tego jeszcze małą ( lub dwie albo trzy) szyszkę modrzewiową. Wygląda super. W tym roku tylko takie ozdoby będą na mojej choince. Ususzyłam już chyba z pięć kilo pomarańczy i jeszcze mi mało. Jak mi się uda wygospodarować czas, to może do soboty wkleję zdjęcie. Nic trudnego i fajna zabawa. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanka79 Re: znacie jeszcze jakies naturalne ozdoby na cho 06.12.07, 08:16 Albo sklejam ze sobą ze trzy sosnowe szyszki (niemalowane – wolę naturalne) albo orzechy albo i jedno i drugie. Tak przygotowaną „bombkę” ozdabiam tudzież sizalem albo rafią ( tutaj już może być kolorowa np. czerwona) .Zamiast rafii i sizalu można doklejać zwykłą wstążeczkę pasmanteryjną, a na końcach np. muszelki czy koraliki, albo takie kamyczki ozdobne, jeszcze można piórka. Tu mamy pole do popisu. Wygląda też fanie. Odpowiedz Link Zgłoś