ewulka303 08.08.03, 16:30 Jak przetłumaczyć słowo asertwność i asertywny? Może macie pomysł? Mam z tym straszny kłopot. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magenta_k Re: Mamy germanistki - pomocy!!! 08.08.03, 21:51 asertywny - selbstsicher, assertiv Sprawdzone na www.de.yahoo.com - daję 100% gwarancji poprawności. Mam nadzieję, że jeszcze zdążyłam pomóc! Magenta Odpowiedz Link Zgłoś
magenta_k Re: Mamy germanistki - pomocy!!! 08.08.03, 21:55 Zapomniałam o asertywności: Assertivität, Selbstsicherheit Magenta Odpowiedz Link Zgłoś
ewulka303 Re: Mamy germanistki - pomocy!!! 12.08.03, 16:43 Dzięki! Problem w tym, że kiedy używam słowa assertiv i Assertiviteat, Niemcy nie rozumieją o co mi chodzi! A selbstbewust to nie to samo. Ale dziękuję. Spróbuję jeszcze raz. Odpowiedz Link Zgłoś
magenta_k Re: Mamy germanistki - pomocy!!! 12.08.03, 19:34 ewulka303 napisała: > Dzięki! Problem w tym, że kiedy używam słowa assertiv i Assertiviteat, Niemcy > nie rozumieją o co mi chodzi! Z tym ma problem też wielu Polaków To słowo istnieje od niedawna, jest modna, często używane, jednak nie każdy zna jego znaczenie. >A selbstbewust to nie to samo. Ja znalazłam na niemieckim yahoo artykuł na temat asertywności i podawano synonim selbstsicher. Magenta Odpowiedz Link Zgłoś