slonecko_w_balerinkach 31.01.08, 15:43 Co myślicie o ostatniej książce z tej serii? Przeczytałyście wszystkie części?;] Ja przedwczoraj kupiłam ;] Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ciociacesia Re: Harry Potter 31.01.08, 20:00 powiem ci kto zginie a kto bedzie ranny, chcesz? troche kicha pod koniec i naciagane, ale nie odbiega od pozostałych za bardzo Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia06_73 Re: Harry Potter 31.01.08, 21:43 Moze byc.Kupiłam,przeczytałam i ujdie.Książka poszła do znajomych.Niezła kolejka jest do niej... Odpowiedz Link Zgłoś
denea Re: Harry Potter 31.01.08, 22:52 Ja tam oderwałam się od rzeczywistości Wartka, wciągająca, straszna. Podobała mi się, ale żeby na zimno ocenić to ją muszę jeszcze z raz przeczytać, póki co najbardziej lubię "Czarę ognia". No ale ostatnia mnie nie rozczarowała. P.S. A czy Was nie uderza trochę, że Harry jest chrześcijaninem ?? Nie w sensie, że to coś złego, tylko ataków pewnych środowisk na te książki - dopiero niedawno dotarło do mnie, że przecież on ma ojca chrzestnego... Czyli rodzice musieli go ochrzcić... No chyba że to kolejna fantazja tłumacza. Odpowiedz Link Zgłoś
ciociacesia Re: Harry Potter 02.02.08, 11:20 taki z niego chrzescijanin jak z wiekszcosi polaków katolicy raczej intensywnego zycia religijnego to on nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
denea Re: Harry Potter 02.02.08, 14:13 No może, ale chodzi mi o to, że w ogóle został ochrzczony A w Wigilię kościół w wiosce czarodziejów jest pełny - z tym, że rzeczywiście nie wiemy czy przyjmują księdza po kolędzie, hehe No więc skąd zarzuty czarnej magii i gromy, że to książki o satanistach ? Odpowiedz Link Zgłoś
joasiek1 Re: Harry Potter 02.02.08, 21:38 tom, ktory przegral z moim dzieckiem, bo mimo tego, że w ubiegla sobote rano juz go mialam, to z czytaniem niestey czekalam przez kolejnych 6 dni az moj synek zasnie, poprzednie polykalam od razu zaraz po kupieniu, bo dziecka jeszcze wtedy nie mialam , nie zawiodlam sie, ryczalam pare razy, zaluje tylko, ze w moim najblizszym otoczeniu nikt nie podziela mojego entuzjazmu, i na co my teraz bedziemy czekac ? Odpowiedz Link Zgłoś
dirgone Re: Harry Potter 31.01.08, 23:10 Ja jestem po trzech razach - dwóch angielskich i jednej polskiej. Byłam pod naprawdę dużym wrażeniem - nie mogę powiedzieć, że podoba mi się najbardziej z serii, bo od serii tak odbiega, że nie ma dla mnie porównania. Luby jest właśnie tak zaczytany, że kiedy nago stanęłam przed nim i zaczęłam się balsamować, to nawet uwagi nie zwrócił, heh. Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Re: Harry Potter 31.01.08, 23:20 Kończę właśnie.. i zaczęłam już nawet sobie dozować, żeby na jak najdłużej starczyło Powiem tak: przeczytałam w swoim życiu wieeele książek, ale tylko ta historia dostarczyła mi aż tak wiele emocji i stała się integralną częścią mojego życia A miała być dla dzieci, hehe. Nie wiem co zrobię za te kilkadziesiąt stron, kiedy cała historia się skończy. Chyba zrobię sobie krzywdę Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Re: Harry Potter 31.01.08, 23:22 a ostatnia jest oczywiście najlepsza. Nawet się spłakałam ze wzruszenia Odpowiedz Link Zgłoś
madame_edith Re: Harry Potter 01.02.08, 08:24 Ja, choć nie pomyślałabym, że to możliwe, szczerze się spłakałam i miałam spaprany weekend przez żałobę po Dumbledorze w przedostatniej cz. Byłam szczerze zdruzgotana. Co lepsze moja własna matka też. Przy ostatniej części byłam twardsza i ogólnie mi się podobała. W ogóle nie pamiętam, żeby śmierć książkowych bohaterów robiła na mnie dotąd większe wrażenie. Nie umiem wytłumaczyć fenomenu tych książek, ale wżerają się w człowieka Odpowiedz Link Zgłoś
denea Re: Harry Potter 01.02.08, 08:40 madame_edith napisała: > Ja, choć nie pomyślałabym, że to możliwe, szczerze się spłakałam i > miałam spaprany weekend przez żałobę po Dumbledorze w przedostatniej > cz. Byłam szczerze zdruzgotana. Co lepsze moja własna matka też. > Przy ostatniej części byłam twardsza i ogólnie mi się podobała. > W ogóle nie pamiętam, żeby śmierć książkowych bohaterów robiła na > mnie dotąd większe wrażenie. Nie umiem wytłumaczyć fenomenu tych > książek, ale wżerają się w człowieka Tak ciężko było mi uwierzyć, że on nie żyje, że wmówiłam sobie, że to jakiś pic na wodę i wierzyłam głęboko, że w ostatniej części okaże się, że to był jakiś podstęp... Z jednej strony trochę dziwnie się czuję jako 30-letnia miłośniczka tych książek reklamowanych wszak jako pozycje dla dzieci. Z drugiej wydaje mi się, że bardziej wyrobiony literacko czytelnik jest dopiero w stanie w pełni je docenić ;P No nie wiem co w nich jest, ale zaraziłam kilka osób i wszystkie reakcje były podobne. A w ostatniej części najbardziej się spłakałam nad biednym Zgredkiem Odpowiedz Link Zgłoś
madame_edith Re: Harry Potter 01.02.08, 08:51 Też sobie wmówiłam, że to nie może być prawda. Nawet odrodzenie z horkruksa rozważałam I dokładnie tak samo mam swego rodzaju moralniaka związanego z przeżywaniem książek dziecięcym, ale się pocieszam moją matką. Ja mam 30, ale ona 50 A też wkręcona. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzik30 Re: Harry Potter 02.02.08, 10:36 Z innej beczki-w jakim wieku były wasze dzieci, kiedy zaczęły czytać Harrego? Czasem się zastanawiam, czy nie za straszne dla 10-latka. Odpowiedz Link Zgłoś
ciociacesia co zrobie jak skończe 02.02.08, 11:23 pprzeczytaj sobie pana lodowego ogrodu, rewelacja, a wyszły dopiero dwa tomy wiec czekaja cie emocje zwiazane z oczekiwaniem na kolejny - jesta zapowiadany za dwa lata chyba. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.m2 Re: Harry Potter 02.02.08, 13:50 Wszystkim wielbicielom HP polecam funficty ze strony: www.fanfiction.net/book/Harry_Potter/3/0/13/1/0/9/0/2/0/3/ zwłaszcza Enahmy w tłumaczeniu Mirriel oraz Totoj: www.fanfiction.net/u/584806/toroj szczególnie z cyklu "Slytherinada". Moim zdaniem niektóre są dużo lepsze od oryginału. Odpowiedz Link Zgłoś
iziula1 Re: Harry Potter 03.02.08, 14:54 Możecie tu zajrzeć forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=48632 Odpowiedz Link Zgłoś