Dodaj do ulubionych

Isc czy nie?

21.08.03, 21:47
Dziewczyny mam probem, otórz trafiła mi sie praca a ja mam dylemat czy
jąpodjac czy nie? Szkoda mi zostawic mojej 4 mcznej córeczki w domu i nie
widziec jej tyle godzin dzinnie.Bede strasznie tęsknic.Najgorsze jest to ze
małą musiałby zając sie opikunka, bo babacie pracują.I co ja mam zrobic? Czy
ona nie jest za mała na rozłąkę? Co byscie zrobiły na moim miejscu? Moj mąz
mowi ze jak złape dryg to potem juz pojdzie tylko ze on nie spędzał dotąd
całych dni z małą ,nie widzi jak sie pieknie rozwija ,jak usmiecha ,
gaworzy....Szkoda mi to przeoczyc sad Poradzcie, prosze.
Obserwuj wątek
    • danka24 Re: Isc czy nie? 21.08.03, 22:54
      Rozumiem Cię doskonale, ja ten problem mam już od dłuższego czasu i wciąż nie
      mogę się zdecydować, a mój synek ma 23 mce! To jedna z najtrudniejszych decyzji
      w moim życiu. Jak spojrzę mojemu Kubusiowi w oczy myśląc o powrocie do pracy -
      czuję się prawie tak, jakbym miała go zdradzić! W każdym razie to już niedługo
      nastąpi. Pamiętam, że jak miałam dylemat po półrocznym urlopie macierzyńskim,
      to ktoś mi powiedział: "Twoją pracę może wykonywać ktoś inny, ale Twoje dziecko
      ma tylko jedną matkę - Ciebie". Bałam się, że coś mi ucieknie - każdy dzień to
      tyle kochanych chwilek... No i zostałam z Kubą - nie żałuję!
      Nie wiem, co Ci doradzić, to tylko Twoja decyzja; może ta praca to dobra okazja
      i bardzo Ci na niej zależy... moja siostra w Stanach miała identyczną sytuację -
      dzidzia miała 4 mce. Odstawianie od piersi itd...i jakoś poszło. A niania może
      być wcale nie gorsza od dziadków, tylko poświęć dużo czasu na wybranie naprawdę
      najlepszej - będziesz mogła spokojnie pracować. A po pracy i tak przybiegniesz
      do swojej dzidzi na skrzydełkach i już do wieczora będziesz tylko dla niej.
      Mam nianię od niedawna, na razie się przyzwyczajają 3 godz. dziennie. I wiesz
      co, po tych 3 godzinach rozłąki jestem chyba lepszą mamą dla Kubusia.
      Cierpliwa, stęskniona, taka jaka nie byłam mając go 24 godz na dobę... Może
      więc po 9 godzinach będę jeszcze lepsza smile)))))) ???
      Pozdrawiam Cię ciepło, będę śledzić ten wątek, napisz, co postanowiłaś.
      Danka
      • jola_mama Re: Isc czy nie? 22.08.03, 09:18
        Musisz rozwazyc wiele aspektow,na przyklad gdzie mieszkasz,czy w Twojej
        miejscowosci jest latwo o prace,czy w przyszlosci mozeszmiec problem z jej
        zdobyciem,czy karmisz piersia,jaka macie sytuacje aterialna w rodzinie i wiele
        innych.Dla mnie najwazniejsze jest dziecko i zdecydowalam sie na urlop
        wychowawczy.Nie zaluje ani troche,jestem z dzieckiem,widze jak sie przy mnie
        rozwija,ile daje mu milosci,ze moge karmic piersia na zadanie itd.
        Ale jesli zdecydujesz sie na powrot do pracy to nie miej soie tego za zle,sa
        takie czasy,ze trzeba walczyc o prace,pieniadze sa bardzo wazne,a dziecko
        potrzebuje nie tylko mamy,ale i zabawek,ubranek,kosmetykow,jedzenia-mozna by
        wymieniac bez konca.
        Pozdrawiam!!!
    • mast1 Re: Isc czy nie? 22.08.03, 08:12
      Gwiazdko, i ja również uważam, że jeśli jest okazja, to trzeba ją łapać.
      Niestety bez pieniędzy żyć się nie da, z biegiem czasu Twoje kochane maleństwo
      będzie potrzebowało coraz więcej rozmaitych rzeczy, a siedząc w domu Twoje
      szanse na ponowne zatrudnienie będą maleć. Zawsze możesz z pracy zrezygnować,
      spróbuj więc, a może nie będzi tak źle? Z doświadczenia mojego i moich
      koleżanek, powiem Ci, że tak mniej więcej po pół roku zaczyna się tesknić za
      innym życiem, za pracą. Bycie "mamą na etacie" jest wspaniałe, ale też ma swoje
      szare strony. Ja np. w pewnym momencie, zanim wróciłam do pracy, zauważyłam, że
      mnóstwo czasu spędzam na gotowaniu, sprzątaniu, a niewiele na zabawie z
      dzieckiem. Teraz małym opiekują się babcie, czasem niania, a ja i mąż po pracy
      zajmujemy się tylko synkiem. I tak jest wg mnie dobrze, bo naprawdę mały jest
      radosnym dzieckiem. Spróbuj i się przekonaj, a jak będzie niedobrze, to po
      prostu zrezygnujesz! Życzę powodzenia!
    • gwiazdka19 Re: Isc czy nie? 22.08.03, 10:10
      W mojej miejscowosci jest strasznie trudno o prace 50 % bezrobocia.Pewnie dzis
      bede musiała podjąc decyzję ale przed tym dowiem sie na jakich zasadach ta
      pracamiałaby polegac tzn wymiar czau i zarobki.Jak dotąd tylko mąż pracuje i
      to tez za grosze wiec moj dylemat jest tym wiekszy.Ufffff ale mi sie
      pokomplikowało sad Pocieszam sie jedynie tym ze moja szwagierka tez musiała
      wrócic do pracy jak mały miał 4 mce i tez zajmuje sie nim opiekunka.Pozniej
      jeszcze napisze co postanowiłam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka