Dodaj do ulubionych

duże dzieci ze smoczkiem są obrzydliwe

15.05.08, 08:03
ostatnio w jakims sklepie widzialam chyba 4 latke ze smoczkiem, sama sie
zdziwilam swojej reakcji ale normalnie wszystko mi sie cofnelo na ten widok
normalnie fuuuuuuuuuuuuuuuuuj
kolo mnie latal moj poltoraroczniak BEZ smoka - odsmokowany nie jest - uzywa
smoka do zasypiania, ale w dzien o smoku mowy nie ma, i nawet go nie szuka,
ale jak mozna dopuscic do tego zeby 4 letnie dziecko ciagnelo dyda..... ohyda
Obserwuj wątek
    • niya Re: duże dzieci ze smoczkiem są obrzydliwe 15.05.08, 08:07
      a jak dorosła osoba może mówić na smoczek "dyda"? smile)))).
      Deela daj spokój, masz pewnośc, że faktycznie miało dziecko już 4 lata?
      Moja córka ma 3,5 a dają jej 5 lat, pozory mylą
      • deela Re: duże dzieci ze smoczkiem są obrzydliwe 15.05.08, 08:20
        dyd to takie nasze robocze okreslenie na smoka, na potrzeby dziecia, wole to niz
        monio albo smokus :F
    • moofka Re: duże dzieci ze smoczkiem są obrzydliwe 15.05.08, 08:13
      wspułczułaś mu? smile
      sie nie dziwie
      dla mnie dziecko w kazdym wieku wyglada ze smoczkiem smutno i biednie :
      ale ja, powiedzmy, nieobiektywna jestem tongue_out
      • e_r_i_n Re: duże dzieci ze smoczkiem są obrzydliwe 15.05.08, 08:16
        Hehe, dokładnie to samo mysle. Nie pojmuje instytucji smoka w ogole.
        • kalendarzowa_wiosna Re: duże dzieci ze smoczkiem są obrzydliwe 15.05.08, 08:26
          > Hehe, dokładnie to samo mysle. Nie pojmuje instytucji smoka w
          ogole.

to proste: przy silnym odruchu ssania, dziecko musi coś ssać. Jeśli
          nie ma smoczka, zwykle ssie paluszki. Wolę dzieci ze smoczkiem niż
          ssące palce do 7-10 lat (czasem podobno jeszcze w dorosłości) i
          zniekształcające zgryz

odnośnie tematu wątku: to zaniedbanie rodziców. Półroczniakowi można
          powoli odbierać smoczek bo słabnie odruch ssania.

Reakcje autorki jak na mój gust grubo przesadzone.
          • e_r_i_n Re: duże dzieci ze smoczkiem są obrzydliwe 15.05.08, 08:34
            Wiem, po co sie stosuje smoka - w wielu przypadkach jednak nie jest
            to zapobieganie ssaniu palca, a typowy uspokojacz.
            • moofka Re: duże dzieci ze smoczkiem są obrzydliwe 15.05.08, 08:40
              e_r_i_n napisała:

> Wiem, po co sie stosuje smoka - w wielu przypadkach jednak nie jest
              > to zapobieganie ssaniu palca, a typowy uspokojacz.

tlumik
              bo kiedy dziecko probuje cos przekazac, zamiast sie domyslac o co chodzi jemu
              latwiej zastosowac korek, zeby bylo cicho
              podobnie z oslawionym "silnym odruchem ssania"
              normalna sprawa - kazde zdrowe dziecko ma silny odruch ssania, bo musi duzo jesc smile
              • e_r_i_n Re: duże dzieci ze smoczkiem są obrzydliwe 15.05.08, 09:12
                Dokładnie.
                Młody tez mial 'silny odruch ssania', wiec ssał, az sie nie
                unormowały godziny karmienia. Trwało to cały, dluuugasny wink miesiac.
              • clio_yaga Re: duże dzieci ze smoczkiem są obrzydliwe 15.05.08, 09:21
                moofka napisała:

> podobnie z oslawionym "silnym odruchem ssania"
                > normalna sprawa - kazde zdrowe dziecko ma silny odruch ssania, bo
                musi duzo jes
                > c smile

Trochę nie masz racji. Mój syn miał tak silny odruch ssania, że
                gdyby nie smoczek pewnie by 24 godziny na dobę wisiał na moim cycku.
                Zasypiał przy jedzeniu, a w momencie wyjecia piersi z buzi
                natychmiast wył. Ale w wieku 2 lat na szczęście udało nam się go
                odzwyczaić od smoczka.
                Córka natomiast najadała się po 10-15 minutach, wypychała brodawkę
                językiem i za nic nie dała sobie niczym zatkać buzi. Smoczka zresztą
                nie używalismy wcale.
                Dzieci sa bardzo różne, ale fakt smoczek u dziecka powyżej 2 - 2,5
                roku wygląda obrzydliwie, tak jak i pielucha dyndająca spomiędzy
                nóżek.
                • e_r_i_n Re: duże dzieci ze smoczkiem są obrzydliwe 15.05.08, 09:25
                  clio_yaga napisała:

> Trochę nie masz racji. Mój syn miał tak silny odruch ssania, że
                  > gdyby nie smoczek pewnie by 24 godziny na dobę wisiał na moim
                  > cycku.

Wisiałby, zanim nie ustawiłby sobie godzin jedzenia. Mój tez wisiał
                  prawie 24 h/doba. Przez miesiac.
                  • deela Re: duże dzieci ze smoczkiem są obrzydliwe 15.05.08, 09:33
                    > Wisiałby, zanim nie ustawiłby sobie godzin jedzenia. Mój tez wisiał
                    > prawie 24 h/doba. Przez miesiac.
                    nie do konca - moj wisialby 24/h na dobe tylko ze ja pokarmu prawie nie mialam -
                    chce jesc - leci malo zachwile wszystko zjadal i ryk.... :o w ruch poszla rzecz
                    jasna butla, a do wiszenia u pustego cyca - to ja nie chcialam tego uczyc ze cyc
                    to uspokajacz - podobnie jak nie chcialam uczyc ze smok to uspokajacz
                    uniwersalny - za niemowlectwa traktowalam go awaryjnie (choc do snu to mus byl),
                    wiec latwo bylo mi go zlikwidowac za dnia
                    • e_r_i_n Re: duże dzieci ze smoczkiem są obrzydliwe 15.05.08, 09:37
                      Jakby faktycznie powisiał 24h/doba, to by sie pokarm wyprodukował w
                      odpowiedniej ilosci.
                      • deela Re: duże dzieci ze smoczkiem są obrzydliwe 15.05.08, 09:41
                        mowy nie bylo - byłam słaba biedna zmaltretowana po cc a z mlodym na cycu nawet
                        bym sie wysikac nie mogla (bardzo duzo spal - wyjmij cyca = ryk)
                        za to spedzilam wiele roboczo godzin z laktatorem uczepionym cyca i gie to dalo
                        - bywa
                        nie przjemuje sie tym za mocno
                        • e_r_i_n Re: duże dzieci ze smoczkiem są obrzydliwe 15.05.08, 09:52
                          deela napisała:

> nie przjemuje sie tym za mocno

Alez ja nie kaze sie Ci przejmowac smile
                    • superslaw Re: kurcze... 15.05.08, 09:38
                      moj syn ma dwa latka i prawie 4 miesiace i wcale nie chce rzucić smoka jak
                      narazie....niestety jako niemowle miaol zalecenie sssac go bez przerwy (miał za
                      duzy jężyczek w stosunku do buzi jej nie domykał)neurolog stwierdzila że smok w
                      buzi, pomoże mu przyzwyczaić się do jej zamykania,...a wracając do tematu to
                      moze to nie jest własciwe ale obrzydliwe???przesadziłas chyba..
                • darma13 Re: duże dzieci ze smoczkiem są obrzydliwe 15.05.08, 13:45
                  Zgadzam sie z Toba. Dzieci sa bardzo rozne. Gdy urodzilam moje
                  pierwsze dziecko, przez krotki okres czasu, troche pod presja
                  otoczenia (przeciez po macierzynskim wracasz do pracy, jak opiekunka
                  go bedzie uspokajala itp.) probowalam synka przyzwyczajac do
                  smoczka. Na szczescie mlody sie nie dal big_grin Majac takie
                  doswiadczenie, wydawalo mi sie, ze kazde dziecko mozna wychowac bez
                  smoczka, wymaga to jedynie dobrej woli ze strony matki.
                  Moje poglady zostaly zweryfikowane po urodzeniu corki. Mala miala
                  baardzo silny odruch ssania, od samego poczatku wpychala kciuka do
                  buzi. Wybralam wiec moim zdaniem mniejsze zlo i zaczelam podawac jej
                  smoczek. Niestety w wieku ok 7 miesiecy, corka kategorycznie
                  odrzucila smoczek i powrocila do ssania kciuka. Walcze z tym jej
                  nalogiem do dzisiaj - ma prawie 3 lata i naprawde wolalabym, zeby
                  biegala ze smokiem.
    • kropkacom Re: duże dzieci ze smoczkiem są obrzydliwe 15.05.08, 08:14
      > normalnie fuuuuuuuuuuuuuuuuuj

Może to i bardzo nieprawidłowe żeby czterolatek używał jeszcze smoczka
      uspakajanego ale mówić o tym ohyda? A może zwymiotowałaś na tę okoliczność?

PS. Moje dzieci dydka nie używały.
      • deela Re: duże dzieci ze smoczkiem są obrzydliwe 15.05.08, 08:19
        > Może to i bardzo nieprawidłowe żeby czterolatek używał jeszcze smoczka
        > uspakajanego ale mówić o tym ohyda? A może zwymiotowałaś na tę okoliczność?
        no wlasnie pisze ze sama sie zdziwilam swoja reakcja ale malo mi brakowalo do
        pawia, a dziecko mialo minimum 4 lata
        • kropkacom Re: duże dzieci ze smoczkiem są obrzydliwe 15.05.08, 08:26
          > no wlasnie pisze ze sama sie zdziwilam swoja reakcja ale malo mi brakowalo do
          > pawia, a dziecko mialo minimum 4 lata

Może sama tak długo smoka ciągnęłaś że teraz cię na jego widok odrzuca? smile
          • deela Re: duże dzieci ze smoczkiem są obrzydliwe 15.05.08, 08:37
            hehe nieee. jak twierdzi moja mum porzucilam smoka w wieku 1,5 roku, to nie to :o
    • luxure Re: duże dzieci ze smoczkiem są obrzydliwe 15.05.08, 08:29
      Deela ja tesz wspułczuje takim dziecią głuwnie ze wzlendu na
      puźniejszą morzliwość wady zgryzu.Kfestja obleśności jest
      dródorzendnasmile))
      Pozdrawiam
      L.
      • deela luxure 15.05.08, 09:20
        pieknie to napisalas (wzruszona)
      • blanka_32 Luxure 15.05.08, 09:55
        Luxure - naucz się pisać po polsku!
        • e_r_i_n Re: Luxure 15.05.08, 09:58
          Pszypóżdżam, rze nie ma jósz na to szans.
          • gku25 Re: Luxure 15.05.08, 11:08
            Popjeram big_grin
        • luxure Re: Luxure 15.05.08, 14:59
          Pszeciesz pisze.
    • makurokurosek Re: duże dzieci ze smoczkiem są obrzydliwe 15.05.08, 08:31
      a mi żal takich dzieci. ich rodzice to zimni emocjonalnie ludzie , którzy nie
      potrafią przekazać dziecku, że są inne sposoby na rozładowanie złych emocji i
      smutku niż smoczek uspokajacz. łatwiejsze dla takich rodziców jest zatkać
      dziecku buzie smoczkiem niż przytulenie i pocieszenie go.
      • mary_boo Re: duże dzieci ze smoczkiem są obrzydliwe 16.05.08, 07:27
        uuuuuh, boska demagogia, uwielbiam to na tym forum!!!
        Naprawdę myslisz, że rodzice dają dziecku smoczka ZAMIAST przytulać,
        pocieszać, nosić, kołysać, śpiewać oraz stosować inne formy
        kontaktu?? Jeżeli tak myślisz - to całe szczęście, że nie stosowałaś
        (jak rozumiem) go u swoich dzieci. Ja ze swojej strony informuję
        cię, że w środowisku, w jakim ja się obracam, jedno (tj. używanie
        smoczka) nie wyklucza drugiego (przytulania itd).
        Poza tym nie rozumiem, jak można dziecku zatkać buzię smoczkiem.
        Zawsze wydawało mi się, że nawet bardzo małe dzieci potrafią
        WYPLUWAC.
        No, chyba że mówisz o takich, którzy przyklejają plasterkiem (masz
        takich znajomych?)- tu bym się zgodziła
    • mma_ramotswe Re: duże dzieci ze smoczkiem są obrzydliwe 15.05.08, 08:33
      Nie podoba mi się smoczek w buzi dużego dziecka.
      Ale jeszcze bardziej nie podoba mi się, gdy ktoś o dziecku (obojetne
      jakim) mówi "fuuuuuuj"
      • syriana Re: duże dzieci ze smoczkiem są obrzydliwe 15.05.08, 08:37
        no jacha

bo wszystkie dzieci nie dość, że nasze są, to jeszcze pachnące i słodkie
        zwłaszcza te z wymiętolonym gryzakiem
        • mma_ramotswe Re: duże dzieci ze smoczkiem są obrzydliwe 15.05.08, 12:40
          Przepraszam, ale nie umiem posługiwać się slangim, którego używasz
      • kropkacom Re: duże dzieci ze smoczkiem są obrzydliwe 15.05.08, 08:38
        > jakim) mówi "fuuuuuuj"

Wiesz, gdyby to dziecko bawiło się we własnych odchodach to pewnie bym
        powiedziała "fuj". Na smoczka reaguje zgoła inaczej. A właściwie to nie reaguje.
        • mma_ramotswe Re: duże dzieci ze smoczkiem są obrzydliwe 15.05.08, 12:41
          A ja nie. Fuj można powiedzieć na same odchody, ale nie na dziecko -
          nawet jeśli się w nich bawi
      • deela Re: duże dzieci ze smoczkiem są obrzydliwe 15.05.08, 08:40
        nie mowie fuj o dziecku - tylko o widoku duzego dziecka ze smokiem w buzi.... to
        to fuuuuj
        • kropkacom Re: duże dzieci ze smoczkiem są obrzydliwe 15.05.08, 08:45
          Ja rozumiem o co Ci chodzi. Widok odchodów też na mnie nie działa tak jak to że
          ktoś by mógł w tym ręce taplać. Nie mam odruchów piętnująco-zwracających jak
          widzę dzieci ze smoczkami. Inna wrażliwość.
    • bea.bea Re: duże dzieci ze smoczkiem są obrzydliwe 15.05.08, 08:43
      moze niekoniecznie obrzydliwie...smile..ale co najmniej dziwnie..smile

dla mnie widok dziecka roznorakiego kalibru ze smoczkiem, ale w wozku jest do
      strawienia...

dziwnie patrze , na biegające ze smoczkami w buzi maluchy...nawet małe..smile
      ale żeby to było obrzydliwe...?...raczej nie

miałam bezsmoczkowe dziecko...wiec sie nie znam na zasadach
      użytkowania..smile..tego sprzetu..smile
    • koza_w_rajtuzach Re: duże dzieci ze smoczkiem są obrzydliwe 15.05.08, 08:48
      Szczerze mówiąc dla mnie każde dziecko wygląda tak samo ze smoczkiem. Nie
      interesuje mnie to czy ktoś daje swoim pociechom smoczki czy nie. 4-letnie
      dziecko nie wygląda gorzej ze smoczkiem niż 1,5-roczniak.
      Moja córka nigdy nie ssała smoczka, bo wolałam się bardziej przemęczyć, ale nie
      "kneblować" jej. Nigdy też nie piła z butelki ze smoczkiem. No i co z tego? Czy
      w takim razie jest lepsza od Twojego syna? A Twój syn jest lepszy od tej
      czterolatki, bo on tylko smoka to przez sen? Nie, na pewno nie.
      Strasznie mnie denerwuje takie wytykanie innych dzieci palcami. Tak, tak, deela,
      tamta dziewczynka obrzydliwie wyglądała ze smoczkiem, tylko Twój synuś tak
      cudnie wygląda ze smoczkiem w buzi.
      • deela Re: duże dzieci ze smoczkiem są obrzydliwe 15.05.08, 09:03
        koza wyluzuj, to watek luzny a nie typu "jakzem swiecie oburzona i we wzburzeniu
        tym dziele sie emocjami z innymi"
        tez bym mlodemu zabrala smoka ale czekam az sam go porzuci, smoka ma juz
        pogryzionego i obrzydliwego a nowego mu nie kupie - licze na jego wrodzona
        bystrosc ze stwierdzi ze to to sie juz nie nadaje :o
        • mama_kotula Re: duże dzieci ze smoczkiem są obrzydliwe 15.05.08, 09:07
          deela napisała:

> tez bym mlodemu zabrala smoka ale czekam az sam go porzuci, smoka ma juz
          pogryzionego i obrzydliwego a nowego mu nie kupie - licze na jego wrodzona
          bystrosc ze stwierdzi ze to to sie juz nie nadaje :o

Hyhhhyh, a może mama tej czterolatki też czekała, aż niunia sama porzuci? tongue_outPPP
          Uważaj, Deela, bo zabijesz się własną bronią tongue_outP

PS. Tak, uprzedzając komentarze - moja córka używała smoczka do 3,5 roku - do
          spania. I też uważam, że wyglądała fuuuuuuj z tym memłem w buzi suspicious
          • deela Re: duże dzieci ze smoczkiem są obrzydliwe 15.05.08, 09:16
            > Hyhhhyh, a może mama tej czterolatki też czekała, aż niunia sama porzuci? tongue_outPPP
            > Uważaj, Deela, bo zabijesz się własną bronią tongue_outP

hyh dobrze ze nie ciaga tego obrzydlistwa publicznie :o
            • mama_kotula Re: duże dzieci ze smoczkiem są obrzydliwe 15.05.08, 09:22
              deela napisała:

> > Hyhhhyh, a może mama tej czterolatki też czekała, aż niunia sama porzuci?
              > tongue_outPPP
              > > Uważaj, Deela, bo zabijesz się własną bronią tongue_outP
              >
              > hyh dobrze ze nie ciaga tego obrzydlistwa publicznie :o

Yhyy. To tak jak z głośnym bekaniem i drapaniem się po jajkach. W miejscu
              publicznym fuuuj, ale w zaciszu domowym to już mniej obrzydliwe, tak? ;>
              • deela Re: duże dzieci ze smoczkiem są obrzydliwe 15.05.08, 09:25
                > Yhyy. To tak jak z głośnym bekaniem i drapaniem się po jajkach. W miejscu
                > publicznym fuuuj, ale w zaciszu domowym to już mniej obrzydliwe, tak? ;>

no ale przyznasz ze cos w tym jest
                czasami KAZDY musi sie podrapac po jajkach, ja w chwili wielkiego przymusu
                drapie skorupki jaj w lodowce - o! jakos sobie trzeba radzic jak natura nie dala
              • betty_julcia Re: duże dzieci ze smoczkiem są obrzydliwe 15.05.08, 09:39
                Deela, na mnie slowo dyd na smoka działa wręcz odrzucająco...

Ale z jednym sie z toba zgadzam. Jak widzę kilkuletnie dziecko ze
                smokiem to działa na mnie odpychająco. Nie wiem dlaczego.
                Też mam półtoraroczniaka który ciągnie smoka, zwykle przed spaniem
                ale w dzien też mu sie zdaża. JAk znajdzie sobie swojego smoka to
                pozwalam mu sobie z nim pochodzić i przy najblizszej okazji zabieram
                i chowam.
                Mam tez pięciolatkę która czasami dla zabawy wsadzi sobie
                braciszkowego smoka do buzi. Przyznaję, dla mnie widok straszny. Nie
                wiem czemu ale na mnie to działa jak płachta na byka. Po prostu jak
                maluch ma smoczka jest to normalny widok, jak starsze dziecko to
                wygląda jakby bylo opóźnione. Moze stąd u mnie takie skojarzenie bo
                rzeczywiście widuje uposledzone dzieci 7-8 letnie ze smoczkiem w
                buzi.
                • kropkacom Re: duże dzieci ze smoczkiem są obrzydliwe 15.05.08, 09:56
                  No, faktycznie upośledzone dziecko to paskudny widok a ze smoczkiem w buzi to
                  już odraza.

PS. To jest sarkazm.
                  • betty_julcia Re: duże dzieci ze smoczkiem są obrzydliwe 15.05.08, 10:34
                    Dobrze ze dodałaś ze to sarkazm bo już sie zmartwiałm ze tak
                    uważasz.
                    Tak na marginesie zupełnie niepotrzebny sarkazm. W skrócie napisałam
                    swoje odczucia ale widzę zebyś mogła zrozumieć to trzeba elaborat
                    napisaćsmile
                    Zatem rozwinę. Widywałam dzieci upośledzone ze smoczkiem w buzi i
                    nie jest to szokujący widok. Przykry na pewno ale ani paskudny ani
                    odrażający. Widywalam dzieci nieupośledzone ze smokiem w buzi i
                    nasuwało mi się porównanie. Bo o ile dziecko uposledzone z róznych
                    wzgledów potrzebuje tego smoczka to dziecko nieupośledzone, bez
                    zadnych wad powinno już dawno byc oduczone ssania smoka i wygląda z
                    nim po prostu głupio. Poza tym ssanie smoka przez kilkuletnie
                    dziecko świadczyć moze o nieudolności rodziców, bo dziedko samo ze
                    smoka nie zrezygnuje, jest to praca i wysiłek rodzica. Czasami
                    jednodniowy czasami kilkudniowy.
                    • mama_kotula Re: duże dzieci ze smoczkiem są obrzydliwe 15.05.08, 10:42
                      betty_julcia napisała:

> Poza tym ssanie smoka przez kilkuletnie dziecko świadczyć moze o nieudolności
                      rodziców

Iii tam, nie o nieudolności od razu.
                      O lenistwie li i jedynie tongue_out
                      • betty_julcia Re: duże dzieci ze smoczkiem są obrzydliwe 15.05.08, 10:48
                        lenistwie, niekonsekwencji i w ogole.
                        Ja bym się chyba pod ziemię zapadła jakby moja Julka wyszła na ulicę
                        ze smokiem w buzi, uwielbiam ja ponad wszystko ale serio ze smokiem
                        wygląda wyjątkowo idiotyczniesmile
              • sir.vimes Re: duże dzieci ze smoczkiem są obrzydliwe 15.05.08, 15:25
                > Yhyy. To tak jak z głośnym bekaniem i drapaniem się po jajkach. W miejscu
                > publicznym fuuuj, ale w zaciszu domowym to już mniej obrzydliwe, tak? ;>

Jak najbardziej. W domu każdy ma toaletę w której moze sobie bekać , drapać się
                po jajkach , robić kupe i inne takie. Tam to jest jak najbardzije na miejscu.
                Publicznie - jakoś nie.
                • ibulka Re: duże dzieci ze smoczkiem są obrzydliwe 15.05.08, 20:55
                  sir.vimes napisała:

> Jak najbardziej. W domu każdy ma toaletę w której moze sobie bekać , drapać się
                  > po jajkach , robić kupe i inne takie. Tam to jest jak najbardzije na miejscu.
                  > Publicznie - jakoś nie.

ale i tak jeśli w tej toalecie czy tam łazience brakuje bidetu, to człowiek jest
                  brudny, niehigieniczny i w ogóle cham. nie opłaca się chodzić do toalety, żeby
                  przez kilka sekund drapać się po jajkach ;PP
                  • mama_kotula Re: duże dzieci ze smoczkiem są obrzydliwe 15.05.08, 21:06
                    ibulka napisała:

> ale i tak jeśli w tej toalecie czy tam łazience brakuje bidetu, to człowiek
                    jest brudny, niehigieniczny i w ogóle cham

i patologia rzecz jasna
                    i jak zwierzę...
        • koza_w_rajtuzach Re: duże dzieci ze smoczkiem są obrzydliwe 15.05.08, 17:53
          > tez bym mlodemu zabrala smoka ale czekam az sam go porzuci, smoka ma juz
          > pogryzionego i obrzydliwego a nowego mu nie kupie - licze na jego wrodzona
          > bystrosc ze stwierdzi ze to to sie juz nie nadaje :o

Mi nie przeszkadza to, że Twój synek ssie smoczek.
          Ani to, że inne dzieci ssą smoczki.
          Nie podobają mi się tylko takie wątki, dlatego, że chodzi w nich tylko po to,
          aby skrytykować dziecko. To jest chyba na takiej zasadzie, aby dowartościować
          się kosztem jakiejś małej dziewczynki. Tak to odbieram.
    • michasia24 Re: duże dzieci ze smoczkiem są obrzydliwe 15.05.08, 09:46
      mam takie same odczucia
    • aluc kwestia gustu 15.05.08, 09:47
      dla mnie małe ze smoczkiem też są obrzydliwe
      • blanka_32 Re: kwestia gustu 15.05.08, 10:00
        Ja dawałm swojej córce smoczek na noc, ale kiedy miała rok, to
        stopniowo jej go zabierałam. Aż w końcu w ogóle się o niego nie
        domagała.
        4-latek ze smoczkiem to po prostu katastrofa wychowawcza rodziców.
        • bsl Re: kwestia gustu 15.05.08, 10:01
          blanka_32 napisała:
          > 4-latek ze smoczkiem to po prostu katastrofa wychowawcza rodziców.

znam gorsze katastrofy wychowawcze
          • wieczna-gosia Re: kwestia gustu 15.05.08, 10:52
            bsl napisała:

> blanka_32 napisała:
            > > 4-latek ze smoczkiem to po prostu katastrofa wychowawcza rodziców.
            >
            >
            > znam gorsze katastrofy wychowawcze

pewnie wyrosnie na morderce......

mam jak aluc- kazde dziecko ze smoczkiem jest dla mnie obrzydliwe.
            >
            • ibulka Re: kwestia gustu 15.05.08, 20:57
              wieczna-gosia napisała:

> mam jak aluc- kazde dziecko ze smoczkiem jest dla mnie obrzydliwe.

biedne dzieci, a co one winne?
    • malgra Re: duże dzieci ze smoczkiem są obrzydliwe 15.05.08, 10:09
      dla mnie to widok normalny w sensie,że już nie zwracam na to szczególnej uwagi
      ani tym bardziej nie cofa mi się na taki widok.
      Choć przyznam,że na początku kiedy zobaczyłam ile tu gdzie mieszkam obecnie,
      dzieci w wieku powyżej już 3 lat ssie smoka lub kciuka to fakt byłam mocno
      zaskoczona.

Moja córka dostała smoczka już w szpitalu, całkowicie zrezygnowała z niego w
      wieku chyba ok 15 miesięcy.
    • madzik744 Re: duże dzieci ze smoczkiem są obrzydliwe 15.05.08, 10:47
      Dla mnie straszniejszy jest widok 4 latka w wózku! Siedzi i kolana pod brodą
      trzyma. A później zwolnienia z WF, otyłość i brak chęci do wykonywania
      jakiegokolwiek ruchu.
      • betty_julcia Re: duże dzieci ze smoczkiem są obrzydliwe 15.05.08, 10:54
        O kuuurcze!!!
        A moja z takim zapałem pcha sie do brata do wózka i uwielbia być
        wożona...
        To chyba zależy kiedy i gdzie... Moi rodzice teraz polecieli z moją
        Julią na wycieczke i wzieli sobie wozek. Dla 5-latki!!! Stwierdzili
        że nie będą jej zaspanej dzwigać na nocnych wędrówkach po Egipskich
        bazarach tylko jak bedzie chciała to sobie będzie spać w wózku. Ona
        będzie miala wygodnie i oni nie będą tak bardzo uwiązani.
      • wieczna-gosia Re: duże dzieci ze smoczkiem są obrzydliwe 15.05.08, 10:56
        ja biegam 12 km to czterolatka w wozku woze bo skubany nie nadarza......
      • clas_sic Re: duże dzieci ze smoczkiem są obrzydliwe 15.05.08, 10:56
        a moja koleżanka (jak sama opowiada) smoczka miała jako pocieszacz
        jeszcze w I klasie podstawówki. Wracałe zestresowana ze skzoły i dla
        uspokojenia ssala sobie smoczek. To jest błeee smile))

a z tymi 4-latkami w wózku to jest różnie... Z moją córką do
        przedszkola chodzi dziewczynka 5 letnia z dziecięcym porażeniem. Nie
        chodzi sama, więc mama ją w wózku przywozi do przedszkola. I mówiła
        mi kiedyś, że już nie ma siły odpowiadać na ulicy na komenarze
        napotkanych ludzi, ze "taka duża pannica i jeszcze w wózku"
    • wieczna-gosia Re: duże dzieci ze smoczkiem są obrzydliwe 15.05.08, 10:53
      wychowalam dzieci bez smiczka- czyli mozna- uwazam ze w ogole daweanie smoczka
      to lenistwo matek, co to nie laska sie pozajmowac dzieckiem?
      • betty_julcia Re: duże dzieci ze smoczkiem są obrzydliwe 15.05.08, 11:00
        Gosia, przesadzasz. Nie popadajmy z jednej skrajności w drugą.
        Smoczki są dla dzieci, tylko wszystko w granicach rozsądku. Każdy
        wiek ma swoje prawa. Małe dzieci mają smoki, ślinią się, jak jedzą
        są upaprane i czasami im wylatuje z buzi, robią co chwilę śmierdzące
        kupy, nie potrafia wysmarkac nosa i im smarki wiszą. Mozna by
        powiedzieć że generalnie sa obrzydliwe!
        Ale tak nie jest. Dlatego bo wiemy co w jakim wieku jest normą.
        Smoczek u kilkuletniego dziecka to juz nie norma tak jak robienie
        kupy w pieluchę czy majtki, obsikiwanie się czy wypadanie z buzi
        jedzenia albo zwisające gluty z nosa. To dla mnie u kilkuletniego
        dziecka jest obrzydliwe!
        • kropkacom Re: duże dzieci ze smoczkiem są obrzydliwe 15.05.08, 11:08
          Dla jednych smoczek czy pielucha a dla innych wózek z dzieckiem które już dobrze
          chodzi jest obrzydlistwem i lenistwem rodziców. Jak widać z każdej strony można
          oberwać "fajnym" komentarzykiem.
          • ibulka Re: duże dzieci ze smoczkiem są obrzydliwe 15.05.08, 20:59
            ludzie potrafią przyczepić się do wszystkiego, niekoniecznie musi to być
            smoczek, pielucha, kilkulatek w wózku czy wiszące smarki.
      • eilian Re: duże dzieci ze smoczkiem są obrzydliwe 15.05.08, 15:39
        uwazam ze w ogole daweanie smoczka
        > to lenistwo matek, co to nie laska sie pozajmowac dzieckiem?

Wybacz, ale to bzdura jakaś. Czy aby na pewno tak chętnie zajmowałaś się
        dzieckiem, gdy ryczało o 2 w nocy (a nie było głodne, bo przed chwilą jadło)? Bo
        ja nie i możesz mnie nazwać leniwą, ale uważam, że moje dziecko ewidentnie
        potrzebowało smoczka.
        Zgadzam się, że smoczek w wieku późniejszym jest nie na miejscu, choćby przez
        wzgląd na zgryz, estetycznie to też nie wygląda dobrze, podobnie jak duże dzieci
        w wózkach.
    • alabama8 Re: duże dzieci ze smoczkiem są obrzydliwe 15.05.08, 11:05
      Kolejna święcie oburzona święta perfekcyjna matka. Jej
      półtoraroczniak używa smoczka tylko do usypiania - więc ona jest
      lepszą matką o tej innej, gorszej, której zterolatek ciumka.
      Moje bobo w wieku 1,5 roku nie ciumkało głównie dlatego że ciumkanie
      przeszkadzało w wymawianiu takich zwrotów jak "rowerowa
      eskapada", "ulubiona zjeżdżalnia" "słodki lizaczek" ... a jak twój
      sobie radzi?
      wink

• deela Re: duże dzieci ze smoczkiem są obrzydliwe 15.05.08, 11:11
        moj syn posluguje sie tak specjalistycznym slownictwiem z dziedziny
        biotechnologii molekularnej ze rozumiem tylko laczniki

a ja jestem swiecie oburzona? alez skad
        wiadomo ze perfekcyjnej matki dziecie ssie smoka do 20tki :F
      • betty_julcia Re: duże dzieci ze smoczkiem są obrzydliwe 15.05.08, 11:14
        he he, mój sobie nie radzi ze słowem zjeżdżalnia.... i jakoś
        kompletnie nie wiążę tego z faktem "ciumkania" smoka przez
        moje "bobo" smile Brrrrr
        Ani święcie oburzona ani uważająca sie za perfekcyjną. Ot taka sobie
        luźna dyskusja, wymiana poglądów... Nikogo nie pokazujemy palcem,
        nikogo nie obrażamy więc nie rozumiem czemu ty nas od perfekcyjnych
        wyzywaszsmilesmilesmile
        • deela Re: duże dzieci ze smoczkiem są obrzydliwe 15.05.08, 11:25
          kompleksy?
          o przepraszam kĄpleksy?
          • betty_julcia Re: duże dzieci ze smoczkiem są obrzydliwe 15.05.08, 11:48
            Kurcze, dziwisz się...
            Wyszło na to że inni ze swoimi dziećmi półtorarocznymi o
            biotechnologii molekularnej dyskutują, inne maluchy lepiej posługują
            się językiem polskim od ich rodziców a u nas kurcze kicha!
            Na mnie mówi tata, na konia, psa, kota i ptaszka koko.... Na
            szczęście rodzice w oświace pracują więc jakoś go za uczy ciągnąc
            będziemy....
    • karawana123 A moje otoczenie reaguje odwrotnie. 15.05.08, 11:30
      Moja córeczka intensywnie ssała smoczka i bardzo się zdziwiłam, gdy w wieku 10
      m-cy już go nie chciała. Wszyscy oburzeni, że takie małe dziecko nie ma
      "smoczusia". Ja oczywiście widziana byłam jako wredna matka. Teściowie
      przeżywali, moja babcia, ciocie, koleżanki. Radzili, abym od nowa nauczyła smile))

A jeśli chodzi o czterolatka, fakt, dla mnie to dziwne. Dziwię się nawet
      dwulatkom ze smoczkami. Jakby rodzice chcieli to by się przez kilka dni
      pomęczyli i dziecko by zapomniało.
      • skorzane_futerko Re: A moje otoczenie reaguje odwrotnie. 15.05.08, 12:35
        I wlasnie takich "deel" nie znosze w Polsce.
        Co to interesuja sie innymi dziecmi, a nie widza bledow u siebie.

Ja juz odporna, widzialam 13-latke, 10-latke i 8 latke ze
        smokiem.Dziwne to bylo, ale to sprawa rodzicow i dziecka, a
        nie "deel" z ulicy.

• krwawakornelia dziewczyno tolerancji 15.05.08, 12:38
          moze jeszcze potrzebowalo.

i nie porownuj, mozy zycie cie nauczy, ze kazde dziecko jest inne i ma
          swoje potrzeby emocjonalne.
        • kropkacom Re: A moje otoczenie reaguje odwrotnie. 15.05.08, 12:41
          > I wlasnie takich "deel" nie znosze w Polsce.

To chyba typowa polska przypadłość. Ani w Anglii ani w Irlandii nikogo nie dziwi
          że czterolatek jedzie wózkiem albo ma pieluchę.
          • e_r_i_n Re: A moje otoczenie reaguje odwrotnie. 15.05.08, 12:49
            Bo TAM jest to norma. Co nie znaczy, ze w ogole to norma.
            • kropkacom Re: A moje otoczenie reaguje odwrotnie. 15.05.08, 12:58
              Może nie norma ale na pewno częstszy widok. Co nie zmienia faktu że raczej
              niewiele mamuś interesuje się TAM cudzymi dziećmi w takim stopniu jak dzieje się
              to u nas.
              • kropkacom Re: A moje otoczenie reaguje odwrotnie. 15.05.08, 13:05
                Mam na myśli takie "bezinteresowne i życzliwe" zainteresowanie oczywiście.
              • betty_julcia Re: A moje otoczenie reaguje odwrotnie. 15.05.08, 13:06
                heh, bo widocznie nie mają forum na którym tak skutecznie marnują
                czas jak my.
                Szczerze mówiąc czy jesteśmy za czy przeciw nasza dyskusja sprowadza
                sie i tak do niczego.
                To, że deela napisala ze dla niej obrzydliwe to jedno, ale że my się
                tym emocjonujemy to juz inna sprawasmile
                Wracam do mojego doktoratu, bo tu mogłabym wszystkie bzdury swiata
                pisać a jak mam napisać kolejny rozdział swoich naukowych
                pseudowywodów to aż mnie ciarki przechodząsmilesmilesmile
    • lola211 Re: duże dzieci ze smoczkiem są obrzydliwe 15.05.08, 14:32
      Bardziej obrzydliwy jest widok takiego dziecka przy piersi, co tam
      smoczek..
    • kali_pso Re: duże dzieci ze smoczkiem są obrzydliwe 15.05.08, 14:43
      Dla mnie nie jest obrzydliwe.
      Infantylizuje dziecko i czesto jest oznaka lenistwa i wygodnictwa
      rodziców, ale obrzydliwe?
      Daleko bardziej obrzydliwe jest podcieranie skarpetą lecących glutów
      z nosa w wykonaniu znajomego 6!latkawinkP
      • deela kali_pso 15.05.08, 15:29
        zaintrygowałaś mnie
        on ta skarpete zdejmuje wyciera i zaklada, czy tez wyciera majac ja ciagle na
        stopie?
        • kali_pso Re: kali_pso 15.05.08, 17:51
          he, he..żeby jeszcze zdejmowałwink
          On dokonuje niezłych akrobacji, żeby nogę podnieść do nosa i
          podetrzeć uroczego, zielonego gluta..generalnie mnie mało co
          obrzydza, przyzwyczaiłam się do róznych widoków i zapachów z uwagi
          na charakter pracy, ale na to jego zachowanie( powtarzające się,
          niestety) patrzę z pomieszaniem niezdrowej ciekawości i obrzydzenia..
          • kali_pso Re: kali_pso 15.05.08, 17:58
            I nie muszę dodawać, że chusteczki stoją tuz obok delikwenta?winkP
          • kropkacom Re: kali_pso 15.05.08, 18:00
            Oj kali_pso, dzieci robią różne obrzydliwe rzeczy i pomysły mają takie że aż
            strach. Ja też mam swoje w tym temacie za uszami smile
            Czasami zachowujecie się na tym forum jakbyście wszystkie były bezdzietne bo
            dzieci w ogóle nie znacie.
    • zapomnialamnicka Re: duże dzieci ze smoczkiem są obrzydliwe 15.05.08, 14:53
      najwyzszy czas zorganizowac policje antysmokowa
    • iskierka40 droga deela 15.05.08, 15:16
      a zajmij sie swoimi sprawami i dzieckiem /dziećmi a nie interesujesz
      się czujmiś co?
      • deela droga iskierka40 15.05.08, 15:26
        serdecznie dziękuję za Twoją wypowiedz, bardzo wiele wniosła do dyskusji
        ROTFL
        • iskierka40 do dyskusji nie musi nic wnosic 15.05.08, 16:49
          może do ciebie dotrze żebyś się zajeła swoimi sprawami...
          • deela Re: do dyskusji nie musi nic wnosic 15.05.08, 19:54
            nie licz na to smile)))))))
            • iskierka40 Re: do dyskusji nie musi nic wnosic 15.05.08, 21:39
              nie licze,nie licze.....
    • sir.vimes Tak, obrzydiwie to wygląda, fakt 15.05.08, 15:23

• asiek1975 Re: duże dzieci ze smoczkiem są obrzydliwe 15.05.08, 16:16
      O Boze, jak ja sie ciesze, ze mieszkam w UK i tu nikt na tego typu
      rzeczy nie zwraca uwagi...
      P.S. MOje dziecko ssie smoczka do snu ale nie ma czterech lat.
      • kali_pso Re: duże dzieci ze smoczkiem są obrzydliwe 15.05.08, 17:56
        O Boze, jak ja sie ciesze, ze mieszkam w UK i tu nikt na tego typu
        rzeczy nie zwraca uwagi...

A skąd wiesz, że nie zwraca uwagi?
        Zwrócenie na coś uwagi, nie oznacza zaraz werbalizacji tych
        spostrzeżeń.
        I przestańcie ludziom zabraniać widzieć pewne rzeczy i je
        komentować, bo każdy ma prawo do subiektywnych odczuć.
        • kropkacom Re: duże dzieci ze smoczkiem są obrzydliwe 15.05.08, 18:04
          > I przestańcie ludziom zabraniać widzieć pewne rzeczy i je
          > komentować, bo każdy ma prawo do subiektywnych odczuć.

Mam rodzinę w Irlandii już kilka lat i wszyscy twierdzą że tam nie ma takiego
          ciśnienia. W Polsce ciągle się kogoś ocenia, ogląda. Na podstawie jednej rzeczy
          wysuwa wnioski dalekosiężne. Jak Wam to odpowiada?
          • sir.vimes Re: duże dzieci ze smoczkiem są obrzydliwe 15.05.08, 18:10
            A czemu oceniasz Polaków? I to na podstawie jakichś plotek z Irlandii, hm?
            • kropkacom Re: duże dzieci ze smoczkiem są obrzydliwe 15.05.08, 18:21
              Co nazywasz plotką? Kiedy doświadczenia życiowe przestają być plotką?
              • kali_pso Re: duże dzieci ze smoczkiem są obrzydliwe 15.05.08, 18:44
                I te doświadczenia są tak częste i nacechowane tak negatywnie, że na
                ich podstawie można ukuć teorię o tym, że Polacy są wścibscy a
                Irlandczycy, czy Brytyjczycy-cool?
          • kali_pso Re: duże dzieci ze smoczkiem są obrzydliwe 15.05.08, 18:37

Ludzie bez przerwy klasyfikują zachowania innych ludzi- "to mi się
            podoba a to nie". I MAJĄ prawo do tego. Czym innym jest
            stwierdzenie, że nie podoba mi się/podoba to, co robi tak konkretna
            osoba, a czym innym jest stwierdzenie, że ktoś kto tak robi jest
            głupi/mądry itp- to jest dopiero ocena.

Deela nie oceniła kompetencji rodziców tego dziecka, nie oceniła
            tego konkretnego dziecka(przynajmniej ja nie odniosłam takiego
            wrażenia)
            Opisała tylko swoje odczucia na widok smoczka w ustach dużego
            dziecka. Czy jej przewina jest, że to w ogóle zobaczyła, czy że dała
            upust własnym odczuciom na ten temat/winkP?

Toż krucjaty nikt nie zamierza prowadzic w intencji masowego
            pozbywania sie smoczków z jam ustnych wyrośniętych dzieci.

Ta poprawność, która tutaj króluje, jest czasami nie do strawienia.
            • kropkacom Re: duże dzieci ze smoczkiem są obrzydliwe 15.05.08, 18:43
              > Ludzie bez przerwy klasyfikują zachowania innych ludzi- "to mi się
              > podoba a to nie". I MAJĄ prawo do tego.

Ok. Ale zawsze przy takim wątku komuś oberwie się rykoszetem że leniwa lub nawet
              zła matka.
              • kropkacom Re: duże dzieci ze smoczkiem są obrzydliwe 15.05.08, 18:45
                A zresztą, to jaki cel był tego wątku? Wyliczamy co nas obrzydza?
            • iskierka40 Re: duże dzieci ze smoczkiem są obrzydliwe 15.05.08, 18:49
              oczywiście,że nie ma dzieci obrzydliwych.Moje dziecko nie ma smoka
              odkad skończyło 17miesiecy,poprostu sam nie chciał już,za to ma 2
              lata i lata w pieluszce to też dla ciebie obrzydliwe?
              Jak cię drażnią takie widoki to się patrz w inną stronę.
              Obrzydliwe wiesz co jest?zakładanie takich wątków jak ten!!
        • asiek1975 Re: duże dzieci ze smoczkiem są obrzydliwe 15.05.08, 22:53
          Bo mieszkam tu juz 13 lat i znam tutejszych ludzi. Tutaj ludzie maja
          wiecej szacunku do innych i zajmuja sie swoimi sprawami a nie
          probuja narzucac swoj sposob spojrzenia na pewne rzeczy.
          P.S A czy ja komus czegos zabraniam? Wyrazilam tylko swoja opinie o
          podejsciu Polakow do komentowania zachowan NIE SWOICH dzieci i tyle.
          • asiek1975 Re: duże dzieci ze smoczkiem są obrzydliwe 15.05.08, 22:55
            to bylo do kali_pso
    • sheer.chance Re: duże dzieci ze smoczkiem są obrzydliwe 15.05.08, 18:24
      hehe

gdyby moje drugie dziecko urodzilo sie jako pierwsze, mialabym
      pewnie podobne do twoich, kategoryczne i jedynie sluszne poglady.
      Moj syn przesypial noce prawie od poczatku, najadal sie w 10 minut,
      a potem grzecznie i cichutko sie bawil, nie mial kolek wiec nie
      plakal, nie lubil smoczka itp. Dziecko idealne. Pewnie uwazalabym
      tez, ze kazde odbiegiecie od tego idealnego wzorca to porazka czy
      tam nieudolnosc wychowawcza rodzicow. A na pewno koszmarne lenistwosmile

Ale, pierwsza urodzila sie corka, ktora byla od zawsze
      dzieckiem 'charakternym', nieksiazkowym i wymagajacym. Na szczescie,
      bo nauczyla mnie duzo pokory. I pewnej elastycznosci pogladowsmile I
      nie mierzenia wszystkich jedna (wlasna i nieomylna) miara.

Czego i tobie zyczewink
    • beata7305 Re: duże dzieci ze smoczkiem są obrzydliwe 15.05.08, 18:28
      Ja uważam, że nie ma dzieci obrzydliwych.
    • eyes69 Deela Ty prowokatorko :P n/t 15.05.08, 19:29
      • dyzurna Re: Deela Ty prowokatorko :P n/t 15.05.08, 19:41
        nie czytalam calego watku, ale ja mam zupelnie odmienne uczucia
        widzac 3-4 latki ze smoczkami. stasznieeee mi sie podobaja i lubie
        ten widok.
        moja corka odrzucila smoka przed roczkiem jak i piers zreszta w 8
        miesiacu zycia smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka