e_r_i_n Re: godnie zarabiac-uczciwie pracować 27.08.08, 15:59 Poszłabym do pracy za 1200 zł na reke wylacznie w sytuacji mocno podbramkowej. Szukajac pierwszej pracy, po 4 roku studiow, okreslilam swoje minimum na 2500 zł netto. Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: godnie zarabiac-uczciwie pracować 27.08.08, 16:00 Od 1200 zaczynałam pięć lat temu pracę w szkole, ale bylismy w lepszej sytuacji. Dzisiaj, przy tym co zarobi mój mąż, nie mogłabym na nią sobie pozwolićP Koszmar.... Odpowiedz Link Zgłoś
purpurowa_komnata Re: godnie zarabiac-uczciwie pracować 27.08.08, 16:12 Tu gdzie mieszkam to średnie zarobki niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: godnie zarabiac-uczciwie pracować 27.08.08, 16:17 jak tzw. spokojna praca to bym poszła..chłop zarabia, dzieci na swoim..a mi trzeba na waciki, ciuszek i paliwo..chyba by starczyło? Odpowiedz Link Zgłoś
kas2 Re: godnie zarabiac-uczciwie pracować 27.08.08, 16:20 a zabezpieczenie na przyszłość-chłop odejdzie i co Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: godnie zarabiac-uczciwie pracować 27.08.08, 18:04 Kas tyś sie wściekła dzisiaj czy co? Chyba podwyżke dostałas, że sie tak juz w 3 watku rajcujesz swoimi dochodami. Gratuluje, ale to nudne jak cholera. Mnie bardziej imponuja ludzie, którzy pieniędzy prawie niepotrzebują, niz ci, którzy się chwala, że sa tak bardzo od nich w codziennym życiu uzaleznieni. I popraw se suwaczek. Odpowiedz Link Zgłoś
black.rojek Re: godnie zarabiac-uczciwie pracować 27.08.08, 18:07 amen, dlania trafiłaś w sedno ( jak zwykle) Odpowiedz Link Zgłoś
gagunia Re: godnie zarabiac-uczciwie pracować 27.08.08, 18:07 Wszystko zalezy od sytuacji. Gdyby mnie dzisiaj wywalili z roboty, a jutro moglabym pojsc do pracy za 1200, to bym poszla i szukala jednoczesnie innej roboty. Gdybym miała zmienić pracę dzisiaj z własnej inicjatywy, to za 1200 oczywiscie nie wchodzi w grę, bo zarabiam więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
roksanaa22 Re: godnie zarabiac-uczciwie pracować 27.08.08, 18:17 Mieszkam w takim miasteczku gdzie 1000zł na rękę to dużo (zerknijcie na mój wczorajszy wątek) Za tyle mogę zaczynać się zastanawiaćAczkolwiek jeśli byłabym "w potrzebie" to bym się cieszyła,że mam ten 1000 Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanna56 Re: godnie zarabiac-uczciwie pracować 27.08.08, 18:31 Nie wiem, co by było gdyby... Zarabiam trochę powyżej 3 tys, ale jest to półtora etatu. W szkole, więc mam na szczęście bardzo długie wakacje. Gdybym musiała pracować za 1 tys, pewnie tez bym pracowała. Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: mam kolezanke, ktora pracuje za 1300 brutto... 27.08.08, 18:26 znam tez takie kobiety, ktore zarabiaja jeszcze mniej, niestety. dzis, gdy szlam sobie z dzieckiem uslyszalam przez przypadek, jak mloda kobieta mowiloa znajomym, ze ona pracowac za tysiac zlotych w zyciu nie pojdzie bo woli siedziec w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
roksanaa22 Re: mam kolezanke, ktora pracuje za 1300 brutto.. 27.08.08, 18:34 No w tym momencie za 1000zł ja też bym nie poszła.500zł przedszkole i ciąganie tych dzieci o 6 czy 8-mej rano Poza tym wszystko by było na mojej głowie,nikt nie pomógł zaprowadzić czy odebrać.W razie ew choroby dzieci od razu zwolnienie bo też nikt nie pomoże. Paskudnie to brzmi ale mi sie praca nie opłaca Odpowiedz Link Zgłoś
maadzias1 Re: mam kolezanke, ktora pracuje za 1300 brutto.. 27.08.08, 20:08 A ja pracuje za mniej niż 1000 zł i tak sie cieszę bo w poprzedniej pracy zarabiałam 600 zł z groszami.A wyrabiałam nadgodziny za które nikt mi nie zapłacił. Pracowałam od 7.30 do 15.30 normalnie nadgodziny do 19 a zdarzało się do 21. W obecnej pracy miałam 13 godzin tygodniowo(nauczyciel) ale w domu siedziałam po nocach żeby przygotować sie do lekcji. W tym roku szkolnym będę miała może powyżej 1000 zł ale i tak najbardziej sie cieszę, że będę pracować. A w przyszłości mam nadzieję, że zarobki trochę wzrosną. A do tego muszę jeszcze sporo wydać na paliwo bo do pracy dojeżdżam 35 km w jedną stronę. Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: mam kolezanke, ktora pracuje za 1300 brutto.. 27.08.08, 21:17 > dzis, gdy szlam sobie z dzieckiem uslyszalam przez przypadek, jak > mloda kobieta mowiloa znajomym, ze ona pracowac za tysiac zlotych w > zyciu nie pojdzie bo woli siedziec w domu. no i dobrze trzeba sie godzic na byle ochlap? praca nie jest wartoscia sama w sobie no chyba ze na rzecz innych, ale na to moga sobie gwiazdy holiludu pozwolic sie pracuje dla pieniedzy albo z nudow ;p ja bym tez nie poszla wlasciwie w chwili obecnej i za wiecej nie ide zaraz po macierzynskim wybieram sie na wychowawczy, bo wole w domu posiedziec zgroza Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia1980 Re: godnie zarabiac-uczciwie pracować 27.08.08, 20:00 No ja pracuje własnie za 1200zł na reke, ale tylko dlatego, ze moge sobie na to pozwolic. W sumie praca mi odpowiada a to mąż zarabia na utrzymanie naszej rodziny. Odpowiedz Link Zgłoś
kacha222 Re: godnie zarabiac-uczciwie pracować 27.08.08, 20:21 a ja mam ok. 3.5 tysiaka z ZUS, do tego około 4 tysiaki za opracowania naukowe - dr .. a mąż zarabia ok. 40 tysięcy I JEST MIODZIO ........................ A BYŁY CZASY, ZE DZIECKO ŻŁOBEK, JA PRACA ZA 2,5 TYS. .... mąż cienko, a teraz jest OK! NASZA INWESTYCJA WYSZŁA GOOD ... Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: godnie zarabiac-uczciwie pracować 27.08.08, 20:31 Ja pracuję legalnie za dokładnie taką kwotę na rękę- jestem nauczycielką angielskiego w gimnazjum. Lubię tę prace ale wykonuję ją tylko dlatego że zarobki męża na to pozwalają. Obecnie jestem na urlopie macierzyńskim, potem wezmę wychowawczy- możliwe że wykorzystam cały- i może przeczekam jakoś do podwyżek)) Odpowiedz Link Zgłoś
boziaj Re: godnie zarabiac-uczciwie pracować 27.08.08, 22:31 ze wzgledu na specyfike zawodu pracuje i jeszcze rok-dwa bede zmuszona pracowac za podobna stawke miesiecznie za etat przyznaje, ze mam tez mozliwosc podjecia pracy dodatkowej za lepsze pieniadze, ale ze wzgledu na male dzieci jest to mozliwosc tylko teoretyczna - ostatecznie kiedys musze sie z nimi widywac i nie ukrywam ze ta kwota jest dla mnie frustrujaca Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: godnie zarabiac-uczciwie pracować 27.08.08, 22:42 a czasami lepiej mniej zarobic,a robic to co sie lubic,niż kilkanascie tysięcy które przepłacimy stresem i zdrowiem.. Niektórzy,nie chodzą do pracy,aby PRZEZYC i mieć za co ŻYC,ale po to by byc z ludzmi,wyjsc z domu i robic to co sie lubi...Wszystko zalezy od sytuacji. Jakby moja pensja była potrzebna to za mniej niz 3 tysiaki nie pracowałabym,a tak to moge sobie pozwolic na robienie tego co chce za grosze nawet Odpowiedz Link Zgłoś
mcdza Re: godnie zarabiac-uczciwie pracować 28.08.08, 07:59 tak pracuje za kwotę niższą niż podana przez autorkę, bo innej możliwości narazie nie widzę, nie mam wsparcia finansowego od męza (bo takowego nie posiadam), cieszę sie że praca jest a nie jaka jest.No cóz może kiedyś sie to zmieni.. Odpowiedz Link Zgłoś
boziaj do mamaemmy 28.08.08, 09:53 własnie ja kocham swój zawód i gdy mam w perspektywie lepsze zarobki za jakis czas to jestem w stanie pracowac za te pieniadze bez zalewania sie żółcią niemniej jednak gdybym nie miała perspektyw na podwyzke, to nie wiem, czy praca dawałaby mi wiecej zadowolenia czy frustracji dla mnie aspekt finansowy jest waznym elementem satysfakcji zawodowej bez wzgledu na to, ile zarabia mąż (no, jest to o tyle wazne, ze gdyby zarabiał tyle co ja, to cienko bysmy przędli ) Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: godnie zarabiac-uczciwie pracować 28.08.08, 12:15 Praca dla hobby za grosze to IMO nieporozumienie.I nie ma znaczenia, ze maz zarabia tyle, ze na zycie wystarczy.Czlowiek poswieca swoj czas, zaangazowanie, doswiadczenie, przeciez pracodawca ma z tego korzysci.A skoro tak, to pracownikowi nalezy sie adekwatna płaca jak psu miska. Skoro jestem dobrym pracownikiem to zycze sobie, by mi za to godziwie płacono.Swoja prace lubie,co nie oznacza ze godzilabym sie z niskimi zarobkami. Za 1200 zl pracowalam lata temu, po 4 godz dziennie, majac male dziecko.Fajnie bylo.Teraz mam zupelnie inna sytuacje- pracuje na "powaznie". Odpowiedz Link Zgłoś
a.nancy zalezy 28.08.08, 03:59 jaka to praca jakie mozliwosci rozwoju/nauczenia sie czegos nowego jakie szanse na podwyzke za 1200 moze bym sie zdecydowala, gdybym miala robic cos wyjatkowo pasjonujacego i dajacego inne korzysci, np. dla zdobycia doswiadczenia, ktore umozliwi mi znalezienie za jakis czas lepiej platnej pracy no i bywaja sytuacje podbramkowe, kiedy lepiej miec 1200 pln niz nic... Odpowiedz Link Zgłoś
liwilla1 Re: pojde 28.08.08, 08:28 ale tylko na 3miesieczny okres probny. potem wzrost stawki o min. 100%. jesli nie to adios. wiecej zarabia sie nawet w McDonaldsie. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanna56 Praca za grosze 28.08.08, 18:57 Ja tez zupełnie nie rozumiem kobiet, które pracują za grosze, bo jak twierdzą, lubią swoją pracę, a mogą sobie na to pozwolić bo mąz dużo zarabia. A co to ma do rzeczy? To ty kobieto jestes tu pracownikiem, ciebie mają szanowac, a ty masz prawo zarabiać przyzwoite pieniądze. Co ma do tego mąż? Ciekawi mnie co to znaczy że mąz dużo zarabia? Cztery tysiące to dużo? Odpowiedz Link Zgłoś