nataliam2 Re: Ile płacicie za prad? 05.12.08, 17:27 My mamy 3 pokojowe mieszkanie. W kuchni żarówki są 2 W. to takie diodowe są drogie ale bardzo oszczędne. Do tego te same na klatce ale tam jest ich więcej więc biorą 10 W. Do tego duży telewizor, zmywarka (chodzi raz dziennie), pralka (3 razy w tyg), dwa komputery, czajnik bezprzewodowy (rzadko chodzi, nawet nie raz dziennie), kuchenkę mam na gaz. Aaaa mam jeszcze mikrofalówkę. Płacimy 200 zł na miesiąc. Wg mnie to dużo bo wcześniej miałam rachunki ok 100 zł miesięcznie. Zadzwoniłam do Energii z pytaniem ile kosztuje jednostka prądu (na rachunku masz wyliczone ile zużyłaś) i porównałam np. do rachunku mamy czy siostry. I co wyszło.... że ja płacę dużo więcej. Znów zadzwoniłam i dowiedziałam się, że im więcej zużyjesz tym masz taniej, do tego sam prąd jest tani ale drożeją jakieś inne opłaty i których istnieniu nawet nie wiemy. Odpowiedz Link Zgłoś
asiorzynka Re: 140 za 4 miechy 05.12.08, 19:49 własnie przyszedł mi rachunek.I byłam załamana, ze tak duzo.Ostatnio przyszlo mi rozliczenie za 8 miesięcy i było ok 370 zł. Pokoje są 3.Komp i tv często.Pralka,żelazko często.Zadnych świetlówek energooszczędnych. Nie mam mikofali ani czajnika elektrycznego.Ale za to cała klataka schodowa podłączona do mnie i ostatnio brat ciął na pile pod prąd drzewo przez 4 godz.To tak jakby mi odkurzacz albo czajnik chodził non stop przez te 4 godz. Rodzinka ech.... Odpowiedz Link Zgłoś
edunia73 Re: 140 za 4 miechy 05.12.08, 20:38 Dobra juz mnie nie dobijajcie Tak czy siak świąt nie ma,prezentów nie ma ,nic nie ma,bo trzeba zapłacic cholerny rachunek ,zeby chociaz jasno było....Nie rozumie tylko tych strasznych róznic,serio,ktos kto duzo wiecej zuzywa ma mniejsze rachunki,o co tu chodzi ? Odpowiedz Link Zgłoś
denea Re: 140 za 4 miechy 05.12.08, 21:15 Kurczę, ja też nie rozumiem. Dlaczego tak strasznie dużo płacisz ? Może ktoś się żywi Twoim prądem ? Może warto sprawdzić licznik ? Przeanalizować rachunki, czy zawsze zużycie było podobne, czy nagle wzrosło ? Mnie też by ręce opadły Odpowiedz Link Zgłoś
patrice7 edunia73 05.12.08, 21:19 Pierwszy krok dzwon do energetyki ,mow ze masz za duze pobory energii i zeby ktos przyjechal sprawdzic ,bo najprawdopodoniej licznik jest posuty. U mnie tak było wlasnei. Wprowadzilam sie do mieszkania i jakies te rachunki straszne byly,mowie jak pomieszkam, zmniejsza sie oplaty ,bo moze poprzednicy zuzywali duzo wiecej i jakies wyrownanie przyjdzie.Przyjechali sprawdzili licznik. Licznik chodził 8 x szybciej... Odpowiedz Link Zgłoś
denea Re: Ile płacicie za prad? 05.12.08, 21:12 OK. 130-150 zł za dwa m-ce, zależy kiedy inkasent przyjdzie i jaka pora roku. Tv, , radio, komputer, pralka, lodówka, żarówki energooszczędne i zwykłe. Ale nie mam np kuchni elektrycznej ani bojlera. Odpowiedz Link Zgłoś
patrice7 Re: Ile płacicie za prad? 05.12.08, 21:16 "W przypadku zastosowania licznika przedpłatowego klienci indywidualni ponoszą opłatę abonamentową w wysokości 50% stawki opłaty abonamentowej dla danej grupy taryfowej. Wszystkie pozostałe koszty są takie same jak w przypadku licznika tradycyjnego" Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Ile płacicie za prad? 05.12.08, 21:26 za pol roku, czyli od msc maj-listopad, zaplacilismy ok 450 zl. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotakatarzyna Re: Ile płacicie za prad? 06.12.08, 00:00 U nas mieszkanie w wieżowcu, 5 pokoi, 5 osób, czajnik elektryczny, mikrofala, na okrągło pralka, wyszło ostatnio 280 zł na dwa miesiące. Poprzednio było 260. Ale nawet mając dwa pokoje płaciłam około 200 złotych... Odpowiedz Link Zgłoś
mama_frania Re: Ile płacicie za prad? 06.12.08, 10:19 ok. 300 zł za 2 miesiące, ale mam wszystko na prąd- czajnik, kuchnia el., maszyna do chleba. no i komputer niemal non stop chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś