fzet 12.02.09, 09:58 Bardzo prosze o rade jak sie ich pozbyc, mieszkam w bloku, i dzisiaj rano wylazł na mnie taki olbrzym dorodny, fuj, siedze w pracy i mysle ze panoszą sie po mojej kuchni. Bardzo dziekuje za rady!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dragica Re: Jak pozbyć sie karaluchów!!! 12.02.09, 10:09 U mnie tez znajduje co jakis czas ti swinstwo...I tez bym prpsila o rade.Jak na razie pozbywam sie ich kapciem. Odpowiedz Link Zgłoś
angel-marta Re: Jak pozbyć sie karaluchów!!! 12.02.09, 10:13 Tak naprawde wszystko zależy jeszcze od tego, czy sąsiedzi dbaja by nie mieć karaluchów czy nie. Ja walczyłam z nimi baaaardzo długo, rozkładałam takie kratki, goniłam je z psikającymi preparatami, robiłam na własny koszt mnóstwo oprysków mieszkania i nic. kiedy zrobiono oprysk całego bloku, a ja w tym czasie zrobiłam kolejny w mieszkaniu to dzieki bogu od pół roku nie mam tego świństwa. Nie zazdroszcze bo ja walczyłam prawie rok! Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: Kwas borny 12.02.09, 10:19 piętnaście lat temu też miałam to świństwo, i wtedy koleżanka poradziła mi wysypać mieszkanie kwasem bornym,wysypałam sumiennie za szafkami w kuchni, łazienkę i tam gdzie one chodzą, wsypałam do wywietrzników i na progu. I nastało eldorado, najpierw masowo padały potem były jakieś niedobitki, posprzątałam, przeprowadziłam całą operację jeszcze raz i nie mam Jeszcze jakieś dziesięć lat temu spotkałam robala jak lazł po parapecie, natychmiast zakupiłam kwas borny i po bólu. Dziewczyny naprawdę zapomniałam jak wygląda karaluch Odpowiedz Link Zgłoś
agaduch Re: Jak pozbyć sie karaluchów!!! 12.02.09, 10:35 Ja zatrudniłam firmę DDD. Najpierw czymś wypsikali i wybili większość a później w kilku miejscach nałożyli taki żel, który dobił resztki. Kosztowało ok 150zł ale to było 2-3 lata temu. Odpowiedz Link Zgłoś
rybalon1 Re: Jak pozbyć sie karaluchów!!! 12.02.09, 11:19 kup w aptece kwas borny , ugotuj jajka na twardo i z kwasu oraz żółtek zrób taka papkę (jak trzeba dodaj ciut wody) porozkładaj to na papierkach w wielu miejscach (tam gdzie sie pojawiają) tylko UWAŻAJ NA DZIECI NAJLEPEIJ JE NA TEN CZAS SPRZEDAĆ BABCI. karaluchy sie tego najedza i potem pękają .Sposób bardzo stary i skuteczny , nalezy powtarzać we wszystkich mieszkaniach w bloku az zanikną. Moja mama kiedyś dawno temu tym sposobem zwalczyła karaluchy bez problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
ekii Re: Jak pozbyć sie karaluchów!!! 12.02.09, 11:39 Tak - kwas borny . Ja znam taki przepis kupić kwas borny , rozpuścic w małej ilości wody i polac ciepłe ugotowane w całosci ziemniaki bez skórki. Ziemniaki wyłożyć w miejsca przebywania nie proszonych gości. Za jakiś czas, czynnośc powtórzyć . Odpowiedz Link Zgłoś
muminioszek Re: Jak pozbyć sie karaluchów!!! 12.02.09, 12:16 Karaluchy nie biorą się znikąd, ale najczęściej od sąsiadów. Możesz wytępić u siebie, ale za jakiś czas i tak przejdą od sąsiada z powrotem. Dlatego najpierw powinnaś zadbać o zabezpieczenie wszelkich dziur przy rurach, przy kratkach wentylacyjnych (włożyć jak najdrobniejszą siateczkę, żeby nie przełaziły). U mnie włazily właśnie przez kratkę wentylacyjną w kuchni, bo była źle zabezpieczona, zabijałam 3-4 dziennie, miarka się przebrała gdy poczułam łaskotanie na udzie i po zajrzeniu do nogawki dresów znalazłam jednego osobnika w środku...przez 2 miesiące miałam wrażenie że coś po mnie łazi... Więc po zabezpieczeniu otworów, kup ten kwas borny, albo taką płytkę specjalną firmy Bros. Najlepiej byloby jednak aby wszyscy sąsiedzi w pionie poddali mieszkania odkaraluszaniu, co jest niestety mało prawdopodobne, bo ludzie nie umieją się często dogadać. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
aurita Re: Jak pozbyć sie karaluchów!!! 13.02.09, 12:10 Potwierdzam. Przychodza od sasiadow. Zalecam siatki w oknach, bo wlaza tez oknami. Zabezpieczenie wszystkich potencjalnych otworow np silikonem: najpierw odetnij sie od ssiadow bo inaczej zawsze przyjda. w starym mieszkaniu jezdzily ze mna winda brrrrrrrrrr (uwaga mona przeniesc na ubraniu ) Odpowiedz Link Zgłoś
asiak78 Re: Jak pozbyć sie karaluchów!!! 12.02.09, 14:09 Hej znam ten ból... U nas w bloku tez sa i tak jak pisały dziewczyny dużo zależy od sąsiadów. Pozalepiaj wszystkie dzury, uszczelnij kratki wentylacyjne i drzwi wejściowe i zakup sobie preparat www.allegro.pl/item509014516_higiena_94_likwiduje_prusaki_i_karaluchy_w_100.html u nas to działa od dawna nie miałam żadnego nieproszonego gościa. Acha i my wykładamy te kostki również na korytarzu Powodzenia w walce Odpowiedz Link Zgłoś
pszczolaasia Re: Jak pozbyć sie karaluchów!!! 12.02.09, 14:28 mysmy sie wyprowadzili. nie dalam rady wytzrymac z tym gownem. mieszkalismy w atkim molochu wielkim i pelnbo babc starych tam mieszkalo i zsy byl i stolowka. nie moglam tam spac, nie moglam jesc, musialam sie wyprowadzic...brrr! wszystko pakowalismy na balkonie a byl to grudzien zeby nie weszlo do kartonow po prostu przegralam walke z tym talatajstwem. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-maxa Re: Jak pozbyć sie karaluchów!!! 12.02.09, 14:30 chyba że mieszkasz w bloku z płyty to niestety jest możliwe, że siedzą gdzieś między płytami i niestety wytępić je na stałe będzie ciężko, możesz je na chwilę przegonić. Odpowiedz Link Zgłoś
dagbe Re: Jak pozbyć sie karaluchów!!! 12.02.09, 14:40 Mnie się udało właściwie przez przypadek. Przez ponad pół roku tępiłam tałatajstwo różnymi chemicznymi preparatami a pomogło złapanie jednego osobnika pod słoik. Po jakimś czasie zdechł a przedtem chyba wysłał innym sygnał, że tutaj jest niebezpiecznie i lepiej nie wchodzić. Od tej pory przez kilka lat do wyprowadzki nie widziałam ani jednego karalucha. Pozdrowienia, Dagmara Odpowiedz Link Zgłoś
koleandra Re: Jak pozbyć sie karaluchów!!! 12.02.09, 19:09 Jest taki preparat, nazywa się Getox bodajże. Jest skuteczny ale trzeba zrobić generalne porządki i wszędzie popryskać, nawet w szafach. Miałam to nieszczęście jakiś czas mieszkać w takim "nawiedzonym" bloku. Na szczęście już mnie to nie dotyczy. Odpowiedz Link Zgłoś
fzet Re: Jak pozbyć sie karaluchów!!! 13.02.09, 11:29 Za wszystkie porady serdecznie dziekuje. Zastosuje chyba wszystko po kolei...na razie jestem bardzo czujna i nie lubie swojego domu... Wczoraj wysprzatałam i zsypałam kwasem bornym bo to było najbradziej pod reką. Zobaczymy dalej...dziekuje i pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś