amoreska 10.03.09, 18:19 Często, czasami, nigdy? Jeśli słuchacie - macie swoje ulubione "kawałki"? Ja - owszem, słucham. I lubię. Aha, nie mam na myśli nowoczesnych aranżacji w stylu Vanessy Mae, ale "klasyczną klasykę" . Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
joanna266 Re: Słuchacie tzw. "muzyki poważnej" ? 10.03.09, 18:26 słucham i lubie .zwłaszcza odkad naprawde mam na czym posłuchac ostatnio namietnie carmen bizeta.ale mecze tez na cały regulator mozarta,chopina,bacha.co sie da i miłe dla ucha Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: Słuchacie tzw. "muzyki poważnej" ? 10.03.09, 18:23 Wszystko beethovena procz dla ELizy ktorej nie trawie (trauma - karki grajace wrrrrrrrrrr i muyczki w poczekajkach na centralkach wrrrrrrrrrrrr) a poza tym lubie sobie wlazyc walc z jeziora labedziego i Nessun Dorma - Turandot - Puccini Odpowiedz Link Zgłoś
amoreska Re: Słuchacie tzw. "muzyki poważnej" ? 10.03.09, 19:01 A który kawałek konkretnie, bsl, bo ja najbardziej lubię "Trepaka" i "Walc kwiatów". Odpowiedz Link Zgłoś
bsl Re: Słuchacie tzw. "muzyki poważnej" ? 10.03.09, 19:13 śliczne są te kawałki , a ja lubie całość chcialbym to kiedys w teatrze obejrzec dzieciaki moje bardzo lubiły bajkę do muzyki Dziadka... Odpowiedz Link Zgłoś
amoreska Re: Słuchacie tzw. "muzyki poważnej" ? 10.03.09, 19:48 Teraz nawet jest film z Barbie (o ile jej nie bojkotujesz) w "Dziadku do orzechów"; a masz na myśli tę starą, radziecką bajkę, czy w/w? Odpowiedz Link Zgłoś
bsl Re: Słuchacie tzw. "muzyki poważnej" ? 10.03.09, 19:51 do radzieckich bajek mam sentyment bardzo lubię te wersje a tą z Barbi mam a jakze z czasów kiedy dziewczynki były małe i jeszcze jakąś inną Odpowiedz Link Zgłoś
joanna266 Re: Słuchacie tzw. "muzyki poważnej" ? 10.03.09, 18:28 oo nessun dorma tez uwielbiam,ciary Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Słuchacie tzw. "muzyki poważnej" ? 10.03.09, 18:28 > a poza tym lubie sobie wlazyc walc z jeziora labedziego i Nessun Dorma - > Turandot - Puccini Jak to przeczytałam, to sprawdziłam aż, czy to nie stary wątek, w którym się wypowiedziałam i zapomniałam. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Słuchacie tzw. "muzyki poważnej" ? 10.03.09, 18:26 Tak, lubię i słucham. Uwielbiam różne wersje canonu Pachelbela, lubię Mozarta i muzykę barokową- mam na swojej mp3 powgrywane ulubione kawałki. Odpowiedz Link Zgłoś
madameblanka Re: Słuchacie tzw. "muzyki poważnej" ? 10.03.09, 18:27 Czajkowski, Bizet, Vivaldi, Strauss, Verdi no i Bach z jego "air" - cudo. ~~~~~~ Gdyby słowa były mostem bałabym się po nim chodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
titta4 Re: Słuchacie tzw. "muzyki poważnej" ? 10.03.09, 18:29 Lubię- Satie, Bach,Piazzola, Czajkowski- misz-masz ogólnie ale słucham czesto Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: Słuchacie tzw. "muzyki poważnej" ? 10.03.09, 18:32 bardzo lubie bo tego sie po prostu slucha przyjemnie bardzo Odpowiedz Link Zgłoś
aetas Re: Słuchacie tzw. "muzyki poważnej" ? 10.03.09, 18:35 lubię i słucham, dzieciakom na szczęście nie przeszkadza, traktują to na równi z rockiem i innymi rzeczami, których słucham Odpowiedz Link Zgłoś
diegosia Re: Słuchacie tzw. "muzyki poważnej" ? 10.03.09, 18:46 Slucham, pewnie polowa naszego dorobku plytowego to plyty z muzyka powazna Ostatnio to nawet czesciej w operze bywalam niz na koncertach rock/pop/jazzowych a dwie kolejne wizyty juz zaplanowane. Odpowiedz Link Zgłoś
corneliss Re: Słuchacie tzw. "muzyki poważnej" ? 10.03.09, 18:47 lubie , wielowarstwowe rozbudowane utwory moge bez konca sluchac Bolera - M.Ravela czy tez takiego kawalka 'w grocie krola gor' E.Griega - to chodzi za mna cale zycie, uwielbiam 4 pory roku Vivaldiego w wykonaniu Nigela Kennedy'ego ech szalone z bardziej wspolczesnej klasyki Blekitna Rapsodia Gershwina i wiele utworow do ktorych jeszcze sie nie przywiazalam; moim zdaniem na mp3 wiele sie traci z muzyki, nie tylko klasycznej Odpowiedz Link Zgłoś
joanna266 Re: Słuchacie tzw. "muzyki poważnej" ? 10.03.09, 18:49 > >" i wiele utworow do ktorych jeszcze sie nie przywiazalam; > moim zdaniem na mp3 wiele sie traci z muzyki, nie tylko klasycznej" > jestem tegoz samego zdania. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Słuchacie tzw. "muzyki poważnej" ? 10.03.09, 19:08 Od dziecka, zawdzięczam to ojcu. Mozart zawsze, ale i wszystko inne też. W autku RMF Classic, poza tym kiedy sie da - w filharmonii. Wole slabsze wykonanie na zywo niz najdoskonalsze odtwarzane - wszystko jedno z czego. Ostatnio najbardziej zachwycaja mnie momenty ciszy - kiedy jeszcze nie brzmi muzyka, kiedy juz nie brzmi, a jeszcze nie słychac oklaskow. Chcialabym, zeby tej ciszy do słuchania było wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: Słuchacie tzw. "muzyki poważnej" ? 10.03.09, 20:00 z wielką przyjemnością Saint-Saens ('Samson i Dalila'), Satie, Delibes, i tak dalej z ulubionych 'Mon coeur s'ouvre a ta voix' koniecznie i absolutnie w wykonaniu Marii Callas Odpowiedz Link Zgłoś
franczii Re: Słuchacie tzw. "muzyki poważnej" ? 10.03.09, 20:00 Ja uwielbiam muzyke powazna. Zaczelam sluchac w liceum pod wplywem nauczycielki muzyki. Najbardziej lubie muzyke barokowa Haendla, koncerty Bacha, oczywiscie Cztery pory roku, serenady i koncerty Mozarta, sonaty, kwartety smyczkowe i koncerty Beethovena, calego Chopina. Nie lubie powazniejszych utworow typu symfonia, opera tez do mnie nie przemawia poza jakimis wybranymi ariami i chorami. Odpowiedz Link Zgłoś
franczii Re: Słuchacie tzw. "muzyki poważnej" ? 10.03.09, 20:02 A, lubie tez balet ale ogladac a nie tylko sluchac Odpowiedz Link Zgłoś
ywwy Re: Słuchacie tzw. "muzyki poważnej" ? 10.03.09, 20:06 Tak! Ostatnio nawet zachwycają mnie arie operowe Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Re: Słuchacie tzw. "muzyki poważnej" ? 10.03.09, 20:17 Pewnie że tak. Głównie Bacha, ale też np. Verdi. Vivaldi robi mi miło koło ucha, Chopin też, ale muszę mieć radosny nastrój. Uwielbiam Pavarottiego. Filmową też lubię, z Podwójnego życia Weroniki, z Kieślowskiego, w ogóle Preisnera lubię. A ostatnio Labirynt Fauna katuję na śmierć ... Odpowiedz Link Zgłoś
corneliss Re: Słuchacie tzw. "muzyki poważnej" ? 10.03.09, 20:24 a jesli chodzi o balet i do sluchania i do ogladania absolutnie 'Swieto Wiosny' I. Strawinskiego w wyk. baletu Ewy Wycichowskiej (ich przedstawienia to czasy mojego liceum; wrazenia estetyczne gwarantowane, nie tylko na tym jednym przedstawieniu) Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 A lubicie walce symfoniczne? 10.03.09, 20:42 www.youtube.com/watch?v=UDtBLRZgk68&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
franczii Re: A lubicie walce symfoniczne? 11.03.09, 13:28 ja poniewaz lubie muzyke kameralna to podobaja mi sie walce chopina Ten Dvoraka tez jest przepiekny ale sama bym na niego nie trafila, symfonia jest dla mnie trudna do przebrniecia jako forma i jesli cos mi sie spodoba z symfonii to ktos mi to wczesniej podal na tacy tak jak Ty tego Dvoraka Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 :) 11.03.09, 17:20 To bardzo proszę, jeszcze jeden www.youtube.com/watch?v=uYCbWxAatvQ&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
aniazm Re: Słuchacie tzw. "muzyki poważnej" ? 10.03.09, 20:52 czy słuchanie muzyki poważnej (i nie tylko) w tv - MEZZO - podchodzi pod tytuł wątku? jak tak, to słucham i dzieci wraz ze mną. Odpowiedz Link Zgłoś
penelopa40 Re: Słuchacie tzw. "muzyki poważnej" ? 11.03.09, 09:41 tak, jeśli słucham to tylko i wyłącznie muzyki poważnej, tzw rozrywkową tylko u kogoś i raczej niechętnie... Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 mezzo 11.03.09, 17:23 mi niestety usuneli z kablówki i juz rozważałam zmianę - ale konkurencja od mezzo nie ma "Ale kino!" i mloda sie buntuje, a i mnie troche szkoda. W kazdym razie żaluje okropnie, bo na mezzo są naprawdę fantastyczne rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
mniemanologia Re: Słuchacie tzw. "muzyki poważnej" ? 11.03.09, 11:04 Miałam kiedyś fazę na Nymana, jesli można to nazwać muzyką poważną. I na Rachmaninowa. Poza tym - raczej nie. Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: Słuchacie tzw. "muzyki poważnej" ? 11.03.09, 13:14 Poważnej czy klasycznej? Ja lubię klasyczną, od romantyzmu to większość muzyki mnie gryzie w uszy Odpowiedz Link Zgłoś
amoreska Re: Słuchacie tzw. "muzyki poważnej" ? 11.03.09, 17:36 Cytat > Poważnej czy klasycznej? Kiedyś na studiach jeden z wykładowców zauważył, że żadne z powyższych słów nie określa właściwie muzyki, którą zapewne wszystkie tu mamy na myśli. Nie każda jest klasyczna, a już na pewno nie każda jest "poważna". Tenże wykładowca optował za określeniem "muzyka artystyczna" - jak się na nie zapatrujecie? Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Słuchacie tzw. "muzyki poważnej" ? 11.03.09, 13:23 Słuchamy, szczególnie dawnej. Odpowiedz Link Zgłoś
gardenia_nowak Ja to lubię operową bardzo 11.03.09, 13:28 ale ostatnio słuchamy tylko bluesa - nasze dziecko (6 miesięcy) zamienia się przy Muddy'm Watersie w anioła Jeszcze jak mu tatuś zagra przy tym na harmonijce, to jest w ogóle ekstaza. Odpowiedz Link Zgłoś
kingapp yes, yes, yes ;) 11.03.09, 13:49 Słucham, teraz najczęściej kawałki w stylu "Wiosenna piosenka" Mendelssohna czy Debussy'ego "Kołysankę Jimbo", "Serenadę dla lalki", itp., bo dzieciom puszczam. A poza "dziecięcymi" lubię arie operowe (np. z Carmen, Rigoletta, La Favority), Vivaldiego, Beethovena (Sonatę Księżycową ), Chopina... Ech, dużo by sie znalazło Odpowiedz Link Zgłoś
skoobus Re: Słuchacie tzw. "muzyki poważnej" ? 11.03.09, 14:16 Lubię Czajkowskiego Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: Słuchacie tzw. "muzyki poważnej" ? 11.03.09, 14:48 słuchamy - barokowej, rosyjskiej (o ile to są jakieś konkretne kategorie) w samochodzie sobie słuchamy chorałów gregoriańskich i wyjemy ku przerażeniu współkorkowiczów Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Słuchacie tzw. "muzyki poważnej" ? 11.03.09, 15:40 Ja lubię- ale kompletnie się na tym nie znam Lubię Wagnera, Mozarta i wszystko, co ma smyczki Ale w sklepie głupieję, sprzedawcy znają się tylko na techno lub innych umcach-umcach, a póki co nie stać mnie na nietrafione zakupy. Może podpowiecie kto komponował miłe dla ucha utwory na instrumenty smyczkowe? Bardzo lubiłam też składankę z filmu Pan i Władca- tam właśnie było sporo "klasycznej klasyki"- niestety, ukradli mi razem z autkiem Odpowiedz Link Zgłoś
to.ja.kas Re: Słuchacie tzw. "muzyki poważnej" ? 11.03.09, 15:46 Słuchamy: Chopina przede wszystkim, ale tez Mozarta, Vivaldiego, Straussów itd itp Odpowiedz Link Zgłoś
franczii Re: Słuchacie tzw. "muzyki poważnej" ? 11.03.09, 16:34 piekne sa koncerty skrzypcowe Mozarta wlasnie takie lekkie i mile dla ucha, koncerty skrzypcowe beethovena i najbardziej znane ze wszystkich Cztery pory roku Vivaldiego, ktore tez sa koncertami skrzypcowymi Odpowiedz Link Zgłoś
franczii Re: Słuchacie tzw. "muzyki poważnej" ? 11.03.09, 16:50 jeszcze moge dodac przepiekne koncerty brandeburskie Bacha ale tam obok smyczkow slychac bardzo instrumenty dete i w niektorych tez charakterystyczny klawesyn jesli mnie pamiec nie myli Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 tez smyczki 11.03.09, 17:32 www.youtube.com/watch?v=KGtrkHG5ZN8&feature=related I jeszcze bym wspomniala skrzypcowy Sibeliusa - totalny odlot. Odpowiedz Link Zgłoś
corneliss Re: Słuchacie tzw. "muzyki poważnej" ? 11.03.09, 16:50 www.ambinet.pl/film/muzyka/500/ tu podpowiedz kto tam 'gra' Odpowiedz Link Zgłoś
emigrantka34 tak 11.03.09, 16:53 Tak, ale ekspertem jest moj monsz. Zwlaszcza od muzyki barokowej (za ktora ja z kolei nie przepadam). Poza tym uwielbiam muze klezmerska. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Franczii 11.03.09, 17:33 To powyzej mialo byc a propos walcow, dla Ciebie, tu sie wkleilo przez pomylkę Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: tak 11.03.09, 17:46 I to. Zawsze mi sie kojarzyło z takim opowiadaniem Bruno Schulza, w ktorym wieczorami w kawiarni czy restauracji gra orkiestra - ale to słychac dopiero od 1/5 gdzieś. www.youtube.com/watch?v=c2rKsfm-FYk&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
franczii Re: tak 12.03.09, 21:26 Dziekuje za ten koktajl Oniemialam Zwlaszcza przy koncercie Chaczaturiana. Do tej pory znalam tylko balet Spartakus ale skupiona bylam bardziej na ogladaniu niz sluchaniu. Kiedy wysluchalam tej zalinkowanej czesci koncertu pomyslalam ze majstersztyk i wirtuozeria z grubej rury dla mojego nieprzyzwyczajonego ucha bo do tej pory rozplywalam sie przy nastrojowych i bardziej kameralnych koncertach Bacha. Moge powiedziec ze Andante z koncertu skrzypcowego a moll to dla mnie niebianska muzyka i najlepiej oddaje, to czego szukam. Ale odsluchalam sobie calego koncertu Chaczaturiana po kolei i pierwsze lagodniejsze czesci dawkuja napiecie przygotowujac na te finalna eksplozje doznan. Jestem naprawde pod wrazeniem zarowno utworu jak i charyzmy wykonawcy. Jutro na spokojnie bede sluchac Mahlera bo na jeden dzien mialam i tak duzo wrazen Odpowiedz Link Zgłoś
mamamonika Re: Słuchacie tzw. "muzyki poważnej" ? 11.03.09, 20:25 Tak. Lubię bardzo różne rzeczy, ale nie przepadam za twórczością "późną dwudziestowieczną" w stylu Pendereckiego. Odpowiedz Link Zgłoś
jestem.mama Re: Słuchacie tzw. "muzyki poważnej" ? 12.03.09, 08:55 słucham b. dużo, uwielbiam Griega, Czajkowskiego, Chopina, Bacha, Rachmaninowa, Beethovena Nie przepadam natomiast za klasycznym klasykiem czyli Haydnem i średnio lubię Haendla. Moimi ulubionymi kawałkami są: koncert fortepianowy a -moll Griega, koncert d-moll na 2 skrzypiec Bacha, impromptus Schuberta, sonaty Beethovena, praktycznie wszystko Chopina, a najczęście wracam do ballady g- moll, taniec wieszczki cukrowej z suity dziadek do orzechów Czajkowskiego, tego ostatniego chanson triste na skrzypce i fortepian, uwielbiam też karnawał zwierząt K. Saint - Saensa i można tak wymieniać w nieskończoność, bo słucham sporo i wiele zależy od mojego aktualnego nastroju. Odpowiedz Link Zgłoś