mama_inka 17.03.09, 10:42 Dziewczyny w czym pierzecie białe ciuchy ? W jakich proszkach ? Ręcznie czy w pralce ? Nie moge sobie z tym poradzić , po kilku pranach moje ciuche sa sine. nie wiem czy to wina proszku , pralki a może wody. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
stillgrey Re: Pranie białych ubrań ? 17.03.09, 10:45 tutaj sobie poczytaj www.muratordom.pl/sprzet-rtv-i-agd/do-lazienki/biale_-bielsze_-jak-snieg,7252_16327.htm Odpowiedz Link Zgłoś
marva Re: Pranie białych ubrań ? 17.03.09, 10:55 A propo artykułu...moja teściowa do dzisiaj używa tych niebieskich fabek do firanek np. i czasem do białych prześcieradeł. Odpowiedz Link Zgłoś
marva Re: Pranie białych ubrań ? 17.03.09, 10:49 Białe piorę tylko w Vizirze. Wg mnie najlepszy. Pamiętam jak kiedyś połaszczyłam się na promocję i kupiłam Bonux 9 kg! Wyjęłam pranie z pralki i biegiem leciałam po drugi proszek i nastawiałam pranie jeszcze raz. Ja tez segreguje białe na te mniej i bardziej brudne. I piorę je oddzielnie. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_inka Re: Pranie białych ubrań ? 17.03.09, 10:59 Ja też segreguje , nawet rajstop czy skarpetek córki które są z wzorami nie piore razem z bluzkami czy sweterkami całymi białymi. Moja mama mieszka dosłownie 15 minut drogi od nas ,pierze w tym samym proszku i u niej sie tak nie robi. Myśle ze jest to wina wody albo pralki.Proszki juz różne stosowałam i nie ma poprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: Pranie białych ubrań ? 17.03.09, 11:13 Ja ostatnio kupiłam cholernie drogi Persil Sensitive megaperls niemiecki i moje pranie super po nim wyglada Odpowiedz Link Zgłoś
mama_inka Re: Pranie białych ubrań ? 17.03.09, 11:17 A gdzie takowy nabyć ? Szukać na Allegro ? Odpowiedz Link Zgłoś
zielony_beret Re: Pranie białych ubrań ? 17.03.09, 11:28 a ja mam już dosyć eksperymentów z Dosiami, Bryzami, Bonuxami - przy których: "nie przepłacasz,a różnicy nie ma w porównaniu z drogimi srodkami" Różnica jest. I to olbrzymia. Nie dam się więcej oszukać. Białe piorę TYLKO i WYŁĄCZNIE w Vizirze. Szukałam tańszych odpowiedników - jednak Vizir jest najlepszy. Pozbyłam się sinych, niedopranych rzeczy a mojego męża koszule - po jedzeniu na mieście - tylko on dopiera. Nawet marchewkę i jagody z ciuszków dziecka dopiera. Jeżeli trafi się szczególnie upierdliwa plama - dosypuję Vanisha i włączam 90 stopni. Nie ma śladu. Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: Pranie białych ubrań ? 17.03.09, 11:30 Ja mam w poblizu sklepik z chemią sprowadzana z Niemiec i tam kupuję. pewnie na Allegro taniej, nawet nie sprawdzałam, ale proszki to ciężkie rzeczy i z przesyłka pewnie na to samo by wyszlo. Takie stoiska bywaja tez na bazarkach, targach. Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: Pranie białych ubrań ? 17.03.09, 11:28 pioręw proszku do białego w pralce. dodaj do prania łyżeczkę lub dwie proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej Odpowiedz Link Zgłoś
bweiher Re: Pranie białych ubrań ? 17.03.09, 12:32 Dodaję Vanisha.Mąż ma dużo białych rzeczy a to koszule,podkoszulki,tiszerty...ja mam skarpetki białe.Najlepszy dla mnie to Persil ale Vizir też jest dobry.I dolewam Vanisha.Do wszystkiego Co nie piorę to Vanish.Ubrania są super.I wcale nie w wysokiej temp.Od 40-60 stopni. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Pranie białych ubrań ? 17.03.09, 12:51 Piore wylacznie w proszkach produkowanych na rynek niemiecki,nie mam problemu z szarzeniem bieli. Odpowiedz Link Zgłoś
1985ewelina Re: Pranie białych ubrań ? 28.05.15, 11:52 Ja polecam Perły piorące Perlux. Używam do białego prania i jestem bardzo zadowolona. Plamy schodzą ekspresowo, tkaniny są mięciutkie a do tego pranie pięknie pachnie! I póki co biel ubrań zachowana! Odpowiedz Link Zgłoś
lafiorka2 Re: Pranie białych ubrań ? 28.05.15, 14:12 1985ewelina napisał(a): > Ja polecam Perły piorące Perlux. to jest takie goonwo,że za darmo bym tego nie wzięła. Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: Pranie białych ubrań ? 28.05.15, 15:00 ze spamerem chcesz dyskutować ? Odpowiedz Link Zgłoś
nefinka Re: Pranie białych ubrań ? 07.10.15, 11:00 Zgadzam, się z moim przedmówcą, perły piorące Perlux są najlepsze. Radzą sobie ze wszystkimi plamami.. a zapach.. można się rozpłynąć. Polecam! Polecam! Polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
shell.erka Re: Pranie białych ubrań ? 28.05.15, 14:08 W białym płynie perwoll. Uwielbiam zapach. Odpowiedz Link Zgłoś
lafiorka2 Re: Pranie białych ubrań ? 28.05.15, 14:10 to co się da w ACE ręczniki pościel na 1h na 90st w pralce...Piorę w płynach i kapsułkach...dodaję octu. Odpowiedz Link Zgłoś
bruja87 Re: Pranie białych ubrań ? 28.05.15, 20:02 Ja ostatnio spróbowałam nowych kapsułek Perlux. Białe ubrania były cały czas białe w dodatku pranie długo ładnie pachniało. Ich "aplikacja" jest prostsza niż proszku do prania, a ich zakup lżejszy. Używałam kiedyś innych kapsułek ale zostawiały sylikonowe ślady na ubraniach - te nie zostawiły. Trzeba pamiętać, że kapsułki dodatkowo zmiękczają wodę i nie mają wypełniaczy, które powodują kamień w pralce. U mnie się sprawdziły dlatego je polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
wegatka Re: Pranie białych ubrań ? 29.05.15, 01:26 bruja87 napisał(a): > Ja ostatnio spróbowałam nowych kapsułek Perlux. I co, smakowały ci, spamerko? Odpowiedz Link Zgłoś
raczek-nieboraczek Re: Pranie białych ubrań ? 29.05.15, 09:09 które wypełniacze robią kamień w pralce ?? Odpowiedz Link Zgłoś
aragorna71 a ja mam inny problem. 29.05.15, 07:45 Mamy malo bialych rzeczy, dzieci kilka koszulek, ja 2-3 bluzki, maz moze ze 2 koszule, ktore rzadko nosi. Moja bielizna w wiekszosci kolorowa, czarna lub cielista, reszty rodziny tez. Co robic? Prac recznie czy wkladac razem z jasnymi rzeczami? Nie mam opcji w pralce prania jednej koszulki a szkoda Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: a ja mam inny problem. 07.10.15, 13:22 ja wówczas piorę naprzemiennie raz wrzucam te białe do prania kolorowego/jasnego na 30 stopni ale następne pranie tych paru białych rzeczy - obowiązkowo w 60 stopniach/albo na gotowanie na 90. dodatkowo pilnuję, by wszystkie te rzeczy zebrały sie razem - czyli ja dziś biała bluzka, syn koszula i podkoszulek zawsze w vizirze, czasem kapsułki persilu do białego i też dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: a ja mam inny problem. 07.10.15, 13:36 piorę razem i dokładam do prania chusteczki przeciw farbowaniu czy jak to się tam zwie. Jak trafiam w Biedronce to robię zapas na rok, jak się skończy to niestety kupuję 3 razy drożej w rossmanie. Ale i tak taniej niż kilka prań po 1/3 wsadu Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bene0 Re: a ja mam inny problem. 07.10.15, 13:54 Persil Super ecko Power-Gel Odpowiedz Link Zgłoś
kamunyak Re: a ja mam inny problem. 07.10.15, 13:51 > Mamy malo bialych rzeczy u mnie to samo, wszyscy noszą się raczej na czarno . Ja zbieram bo mam białą bieliznę, potem piorę razem ale i tak wsadu jest mało. Jeśli mi się chce/coś konkretnego jest akurat potrzebne to piorę ręcznie. Nigdy, nie próbuję nawet, wkładać z rzeczami kolorowymi. Natomiast do białych zaliczam też rzeczy jasne kolorowe (np. błękitne), szczególnie te prane wielokrotnie, o których wiem, że koloru nie puszczą. Zawsze też wkładam chusteczki wyłapujące kolor. Odpowiedz Link Zgłoś
czere-pach Re: Pranie białych ubrań ? 07.10.15, 19:06 dodaję do zwykłego, taniego proszku ( ale przeznaczonego do bialych rzeczy) sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia polecała to kiedyś perfekcyjna pani domu i faktycznie działa, wszystkie koleżanki się mnie pytają, co robię, że moje ciuchy są śnieżnobiałe. Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Pranie białych ubrań ? 07.10.15, 20:32 A nie pytają się: "Nowe?" Odpowiedz Link Zgłoś