delie 18.12.03, 16:30 Popowiedzcie mi prosze jakie jest zdrobnienie od imienia Jeremi (bo jest jakies, mam nadzieje). Z gory dziekuje za wszystkie podpowiedzi. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
burza4 Re: zdrobnienie 18.12.03, 16:38 Nie wszystkie imiona dają się "normalnie" zdrobnić. Bo i co tu wymyśleć - Jerek? Jeremiaszek? Jeruś? Osobiście nie przepadam za takimi udziwnionymi imionami - właśnie z tego powodu. Jeremi brzmi może dobrze jeśli się mówi do dorosłego faceta, ale jak mówić do dziecka? Najlepiej Misiu... Odpowiedz Link Zgłoś
delie Re: zdrobnienie 18.12.03, 16:52 Pewnie masz rację, ale jest to jedyne imię męskie, które mi się podoba (no, obok Jakuba, ale Kubusiów namnożyło sie straaasznie dużo). Jedyne zdrobnienia, które udało mi się wymyślić, to te które podałaś. Dzięki Może ktoś ma jeszcze jakieś pomysły ? Odpowiedz Link Zgłoś
asiaap Re: zdrobnienie 18.12.03, 19:48 zdrobnienie to Jaremka (patrz "Trylogia" Sienkiewicza poizdrawiam Asia Odpowiedz Link Zgłoś
zuzia_i_werka Re: zdrobnienie 18.12.03, 20:24 HEj! Moja kolezanka na swojego synka mówi Jero albo Jerko Mnie ię to podoba:- ) Pozdr! Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: zdrobnienie 19.12.03, 09:32 "- Słuchaj, ten twój Dariusz... Czym on się właściwie zajmuje ? (...) - Bo co ? - Milczeć, mam nadzieję, potrafi...? - Różnie. Na niektóre tematy głównie milczeć. Zosia zgasiła gaz pod czajnikiem i oparła się o kuchenny bufet. Patrzyła z troską to na mnie, to w głąb przedpokoju za moimi plecami. Przyglądałam się jej wzajemnie i zastanawiałam się, co by było, gdybym jej powiedziała prawdę o imieniu rzekomego Dariusza. Wcale nie miał na imię Dariusz. Miał na imię Bożydar i sama usiłowałam o tym nie pamiętać. (...) Z rozpaczy przerobiłam Bożydara na Darka i wszyscy byli przekonani, że Darek pochodzi od Dariusza. Głębszą prawdę, dotyczącą jego różnych imion, ukrywałam wszelkimi siłami..." Cytat z "Tajemnicy" J.Chmielewskiej. Skojarzył mi się nachalnie i nie mogłam się powstrzymać Inwektywy głównej bohaterki wycięłam. A co do Twojego pytania: Jarek, po prostu Jarek, na wypadek, gdyby nie chciał wyróżniać się od reszty ludzkości. Inne - jak Ci serce dyktuje. Remi też fajnie, kto powiedział, że zdrobnienie musi być od pierwszych sylab ? Na mnie nikt nie woła Dosia, tylko Mika. Jeśli bredzę, wybaczcie, powinnam jeszcze spać. Odpowiedz Link Zgłoś