Dodaj do ulubionych

Jedno okienko, dwa miesiące czekania

20.11.09, 22:59
Przerabiałem ostatnio w Gdyni rejestrację firmy. Jedno okienko to nie fikcja,
naprawdę istnieje - jedno okienko w UM, jedno okienko w US i jedno okienko w
ZUS. ;) Nie trzeba jedynie odwiedzać GUS, jednak na REGON trzeba poczekać
kilka dni - gdy UM przetworzy wniosek EDG-1 i wyśle odpowiednie papiery do
GUS. REGON wysyłany jest pocztą, więc jeśli nie chcemy czekać kolejnego
tygodnia to musimy odwiedzić GUS.

Podsumowując - kiedyś można było się sprężyć i założyć firmę w jeden dzień,
teraz zajmuje to kilka dni, a wszystkie urzędy i tak trzeba odwiedzić.
Obserwuj wątek
    • fraglesi42 A nie mówiłem? 21.11.09, 07:07
      Napisane 19 marca 2007 roku (fraglesi.eu/2007/03/19/jedno-okienko/)

W sali obsługi pod­miotów gospo­dar­czych kłębił się tłum. Jakaś kobi­eta szukała dziecka. Ktoś sprzedawał kanapki. Cześć osób spała pod ścianami. Pach­ni­ało niemy­tymi ciałami. Wstrzy­małem odd­ech i zacząłem się wciskać. Rozległy się protesty.

- Pan ostatni ? — spy­tałem goś­cia w pomię­tym płaszczu
      – Panie, nikt tu nie wie, kto jest ostatni, weź pan numer i czekaj

Z tru­dem prze­cis­nąłem się do wskazanego dys­try­b­u­tora. Miał tylko jeden guzik – zielony. Kolor nadziei – pomyślałem. Zam­ruczał i wypluł kuponik. Stało jak byk: twój numer 673923. Przy­bliżony czas oczeki­wa­nia – 782 dni.

- A coś pan myślał – rzu­cił mój rozmówca, widząc mą zdur­ni­ałą twarz – ja już czekam 320 dni a szwagier, o tam pod ścianą, to już prawie pół­tora roku
      – Ale prze­cież miało być.… jedno okienko.…
      – Z księżyca się pan urwał? Jak się panu śpieszy to idź pan do konika ale ostrzegam, tanio nie będzie…
      – Ile? — spy­tałem z trwogą w sercu
      – Zależy, ale za dobry to i 70 kawałków pan zapłacisz
      – 70 tysięcy zło­tych??– zakrz­tusiłem się

Wzruszył ramion­ami. Wyjął kanapkę. Roz­pakował i zaczął jeść.

- To może ja wrócę za jakiś czas?
      – Zapom­nij pan, komitet kole­jkowy trzy razy dzi­en­nie sprawdza. Nie będzie pana, skreślą – był bezl­i­tośnie szcz­ery
      – A inter­net?
      – He he, nie rozmieszaj pan, toż ten ich ser­wer non stop leży. Kumple koników o to dbają – uśmiech­nął się prezen­tu­jąc złote uzę­bi­e­nie — Nie pękaj pan, ludzi pan poz­nasz, będzie co wnukom opowiadać.
    • Gość: Wiki Przypomina sie debata Tusk-Kwasniewski IP: *.ip.jarsat.pl 21.11.09, 07:16
      przed wyborami-
    • Gość: BAK71 Re: Jedno okienko, dwa miesiące czekania IP: *.chello.pl 21.11.09, 09:29
      Kiedyś w Sądzie rejestrowym była Pani Ula. Przed złożeniem dokumentów dokładnie
      wszystko sprwdzała. Udzielała wszelkich potrzebnych informacji, doradzała jak
      uniknąć dodatkowych zbędnych kosztów.Było sprawnie i szybko. Teraz w Sądzie na
      ul Piekarniczej siedzi Pani która ma karę że przychodzi do pracy. Za założenie
      spółki płacę 1500zł. Pani Uli nie ma więc pomyłka kosztuje mnie następne 600zł.
      Wróć kochana Pan Ulo
    • Gość: sgv Jedno okienko, dwa miesiące czekania IP: 193.0.117.* 23.11.09, 10:59
      Próbowaliśmy się dodzwonić do gdańskiego sądu, by to wyjaśnić. Pod numerami wskazanymi na stronie internetowej nikt nie podnosił słuchawki.

Panie Sowula - żenujące! Mógł Pan zaznaczyć, że są błędne telefony na stronie, ale mimo wszystko w artykule powinna się znaleźć wypowiedź kogoś z sądu! Nie mógł Pan namierzyć kontaktu do sądu???
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka