Dodaj do ulubionych

problem z reklamacją w ikea

24.03.11, 13:05
rozczarowałam sie bardzo postawą ikea. 16 marca był u mnie serwisant do materaca sultan który kupiłam 4 lata temu (przetarł się materiał obiciowy i wystają metalowe elementy oraz marszczy się gąbka) serwisant uznał reklamację i powiedziałam że mamy sie zgłosić so sklepu aby sfinalizować reklamację. poczytałam sobie warunki gwarancji na str. ikea („jeśli ikea już nie prowadzi sprzedaży danego produktu, to w takim przypadku ikea zapewni odpowiedni zamiennik. decyzja o tym, co jest odpowiednim zamiennikiem należy wyłącznie do ikea i zależy od własnego osądu ikea.”) i pojechałam. 21 marca pojawiałam sie w sklepie i po rozmowie z pracownikiem sklepu dowiedziałam się że "odpowiednik zamiennik" jest w cenie 895 zł, a ja za swój materac zapłaciłam 4 lata temu 445 zł, i jak chce to mogę sobie dopłacić różnicę (ciśnienie skoczyło mi chyba do 200) a jak nie to mogę odstąpić od umowy i oddadzą mi kasę!!! powiedziałam mu że to nie z mojej winy ceny materacy tak wzrosły i że ja nie chcę od nich nic więcej niż to co mi się należy i żeby się wywiązali z umowy i warunków gwarancji więc on znów, że mogę "odstąpić od umowy" jak mantrę. gościu chciał chyba żebym reklamowała materac korzystając z ustawy "niezgodności towaru z umową" ale jako kupujący mam prawo wyboru i korzystam z ich warunków gwarancji w których nie mam mowy o zwrocie kasy!! dają na materace 25 lat gwarancji a jak coś się zepsuje to umywają ręce!! a więc nie odpuszczam dziś wysyłam oficjalne pismo do działu reklamacji w sklepie i do warszawy, i czekam na odpowiedź
czy ktoś z miał podobne problemy?
Obserwuj wątek
    • pavulon78 Re: problem z reklamacją w ikea 24.03.11, 13:20
      Tylko wyslij poleconym z potwierdzeniem odbioru. Powodzenia.
      • kaka73 Re: problem z reklamacją w ikea 26.03.11, 10:06
        Możesz przecież coś wybrać w podobnej cenie.
        • stefan4 Re: problem z reklamacją w ikea 26.03.11, 11:38
          kaka73:
          > Możesz przecież coś wybrać w podobnej cenie.

Ale ona nie potrzebuje czegokolwiek za 445 zł, tylko materaca. Dzisiaj go już za taką cenę nie kupi, ale 4 lata temu w tej cenie mieścił się nie tylko materac, ale jeszcze 25-letnia gwarancja. Ponieważ za gwarancję też zapłaciła, to teraz ma prawo z tej gwarancji wyciągnąć konsekwencje.

- Stefan
          • Gość: krs Re: problem z reklamacją w ikea IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.11, 13:26
            Z mojego punktu widzenia ikea działa jak najbardziej poprawnie. Możesz przyjąć pieniądze i rozejrzeć się za materacem gdzie indziej.
    • Gość: Rozczarowany ludźm Re: problem z reklamacją w ikea IP: *.200.159.178.ip4.galileusz.pl 28.03.11, 00:03
      żenada , może mają Ci zwrócić jeszcze za to że spałaś przez 4 lata na tym materacu ? Przez 4 lata użytkowałaś materac za darmo jeśli przyjmie kase . Nie rozumiesz tego ? to tak jakbyś wypożyczyła sobie meble a później dostajesz kase za nie. Także myślę że z tą sprawą należy zgłosić się do Papieża. ( do własnego sumienia ).
      • ukrywka74 Re: problem z reklamacją w ikea 28.03.11, 12:11
        4 lata temu zawarłam umowę z ikea, i ja się z tej umowy wywiązałam bo zapłaciłam za materac, ikea za to obiecała mi w gwarancji dołączonej do materaca, że przez 25 lat, jeśli cos sie stanie z materacem to mi go naprawi lub wymieni a jak już nie będzie go produkować to dostanę zamiennik, w warunkach gwarancji nie mam mowy o zwrocie pieniędzy!! a po za tym z kwotą 445 to ja nie kupię nawet 1/2 materaca tej klasy u konkurencji. czy naprawdę uważasz, że oczekuje za dużo bo chcę aby druga str. wywiązała się z umowy kupna, którą zawarłam z ikea??
        • Gość: koko Re: problem z reklamacją w ikea IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.14, 07:28
          myślę, że powinni Ci go naprawić i byś miał stary materac z roztoczami ;)
    • dalenne Re: problem z reklamacją w ikea 29.03.11, 10:45

Może zwróć się o pomoc tam?

www.gdynia.pl/urzedowy/przewodnik/MRK/43_.html
      • ukrywka74 Re: problem z reklamacją w ikea 29.03.11, 15:08
        dzięki na razie czekam na odp. z ikea, ale kto wie :-)
    • ukrywka74 Re: problem z reklamacją w ikea 30.03.11, 15:14
      miło mi poinformować, iż dziś otrzymałam tel. z ikea i zostały uznane moje racje, w najbliższym terminie zostanie wymieniony mój materac, wniosek z tego taki, choć pewnie niektórym sie to nie spodoba ;-), że jeśli masz rację to egzekwuj to co ci się należy :-)
      • stefan4 Re: problem z reklamacją w ikea 31.03.11, 09:05
        ukrywka74:
        > miło mi poinformować, iż dziś otrzymałam tel. z ikea i zostały uznane moje
        > racje, w najbliższym terminie zostanie wymieniony mój materac

Gratuluję.

- Stefan
      • dalenne Re: problem z reklamacją w ikea 31.03.11, 11:29
        Gratuluję, tak powinno być!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka