Dodaj do ulubionych

"Proszę pokazać torbę". Co może sklepowy ochron...

IP: *.gdynia.mm.pl 08.02.12, 07:24
Takie zachowanie ze strony klienta to głupota. Jeśli ochroniarz poprosi o okazanie torby czy siatki, nie widzę w tym problemów. Jestem zwykłym klientem ale wielokrotnie byłem świadkiem jak klienci kantują sklepy. Od zwykłego wyżerania towarów i pozostawiania na pułkach pustych opakowań, poprzez zamiany etykiet, z cenami, po zwykłe kradzieże. A płacą za to inni klienci. To trochę jak z jeżdżeniem na gapę. Ludzie mają pretensję do kanarów, ale oni wykonują tylko swoją pracę. A za wszystkich gapowiczów płacą w podwyżkach biletów zwykli pasażerowie.
Obserwuj wątek
    • Gość: rutkowski boziem "Proszę pokazać torbę". Co może sklepowy ochron... IP: *.gdynia.mm.pl 08.02.12, 08:25
      Detektyw sklepowy? Hmmm... A taki detektyw sklepowy to ma licencję, czy zawracają dujpy klientom tylko dla zwrócenia uwagi mediów?
      • angielski_kochanek Re: "Proszę pokazać torbę". Co może sklepowy ochr 08.02.12, 16:04
        "Po ujęciu ma obowiązek oczekiwać na przyjazd policji, nie może podejmować żadnych innych czynności takich jak przeszukania, kontrola osobista itd. Przeszukanie jest czynnością procesową i takie uprawnienia posiadają tylko funkcjonariusze policji oraz innych służb, np. ABW."

Zapomnieli dodać "i detektyw Rutkowski."

• Gość: gość Re: "Proszę pokazać torbę". Co może sklepowy ochr IP: *.dip0.t-ipconnect.de 08.02.12, 16:35
          strach juz w ogole do sklepu wchodzic...
        • Gość: bebe Re: "Proszę pokazać torbę". Co może sklepowy ochr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.12, 17:13
          no i niech był wzywał zabuliłby jak za zboże za nieuzasadnione wezwanie. miałem taki przypadek nawet bramka piszczała bo coś się po ...ało. sklep zapłacił.
          • gupek70 Kamera w telefonie 08.02.12, 17:31
            to dobry wynalazek . Z reguly splawia kazdego , kto sie myli . Nie ma zakazu nagrywania , i trzeba twardo sie zaprzec . Potem nalezy isc do kierownictwa sklepu , najlepiej tez nagrywajac , a na koniec wrzucic wszystko na youtubea hehe
    • kotek.filemon Re: "Proszę pokazać torbę". Co może sklepowy ochr 08.02.12, 09:13
      > Jestem zwykłym klientem ale wielokrotnie byłem świadkiem jak klienci kantują sklepy.

To się zdziwisz, że największe straty sieci handlowe notują na kantach pracowników, przy czym w Polsce walna część tych wałków jest dziełem cieci z ochrony po pińć złotych brutto na godzinę.
      • Gość: rumcajs Re: "Proszę pokazać torbę". Co może sklepowy ochr IP: 212.160.172.* 08.02.12, 16:22
        prawda, panocku, prawda...
      • Gość: kicia Re: "Proszę pokazać torbę". Co może sklepowy ochr IP: *.dynamic.chello.pl 13.02.12, 17:15
        potwierdzam, parę lat temu pracowałam jako hostessa na promocjach, ochrona bez mała zaglądała nam (hostessom) w majtki i kazali przed wejściem na sklep stemplować wszystko włącznie z kosmetykami butami na zmianę bo mieli strasznie dużo kradzieży. i przy wyjściu sprawdzali skrzętnie, co wynosimy. tymczasem jak się później okazało kradli pracownicy sklepu, a zdecydowanie przodowała w tym ochrona. i nie ze względu na niskie zarobki, tylko dlatego że MOGLI.

jak to mawiali starożytni Rzymianie: QUIS CUSTODIET IPSOS CUSTODES?
    • Gość: asad "Proszę pokazać torbę". Co może sklepowy ochron... IP: *.rev.pro-internet.pl 08.02.12, 09:17
      mnie co innego interesuje czy ochroniarz zlamal prawo czy nie, a jesli zlamal to czy policja z urzedu podejmuje dzialania czy na wniosek poszkodowanego i czy zlamal prawo jesli klient sam sie zrewidowal ale na to redachtor juz nie odpowiedzial bo po co
      • Gość: julka Re: "Proszę pokazać torbę". Co może sklepowy ochr IP: *.tmark99.revers.nsm.pl 08.02.12, 09:55
        Wspaniałe mamy prawa obywatelskie-MOZEMY naskarzyc do kierownika i już za samo to powinnismy być wdzieczni,ze jeszcze coś możemy.
        • Gość: elo Re: "Proszę pokazać torbę". Co może sklepowy ochr IP: *.adsl.inetia.pl 08.02.12, 17:28
          no właśnie co nam po 'skardze' u kierownika sklepu? Przepraszam dostanę platynową kartę i 25% zniżki na cały asortyment? Uścisną im dłoń i pogłaszczą po główce?

Ja nie dziecko co skarży się mamusi. Jest prawo i albo się je przestrzega albo nie.

Ciekawe czy jak ja bym zadzwonił na policję, że mnie ochroniarz zatrzymuje to by przyjechali spisać protokół z zajścia?
          Niestety często gęsto ochroniarze i policjanci w 'jednej siłce' się stołują.
    • Gość: 11 "Proszę pokazać torbę". Co może sklepowy ochron... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.12, 10:50
      Nie wiem jak Wy, moze mam jakas fobie i sobie dopisuje, ale za kazdym razem jak gdzies wchodze do sklepu z ubraniami bez mojej dziewczyny to czuje na sobie wzrok "detektowow"-ochroniarzy. Czuje sie jak zlodziej. troche to niekomfortowe jak za Toba łażą.
      • Gość: Kal Re: "Proszę pokazać torbę". Co może sklepowy ochr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.12, 11:59
        Mam podobne odczucia. Tzn może nie jest to fobia, ale wkurza mnie, kiedy po wejściu do sklepu czuję na sobie non stop wzrok ciuli ochroniarskich. Mogliby być przynajmniej trochę dyskretniejsi.
      • Gość: Popiel Re: "Proszę pokazać torbę". Co może sklepowy ochr IP: *.dynamic.chello.pl 08.02.12, 16:07
        Chodzą za Tobą bo nie masz napisane na czole, że jesteś uczciwy.
        • Gość: fałszywykatolik Re: "Proszę pokazać torbę". Co może sklepowy ochr IP: 99.198.127.* 08.02.12, 16:59
          To może w Polsce, taka moda na pełzanie za klientem, jak smród za wojskiem.
          W normalnym świecie, nie.
      • Gość: fałszywykatolik Re: "Proszę pokazać torbę". Co może sklepowy ochr IP: 99.198.127.* 08.02.12, 16:56
        I jeszcze robisz zakupy gdy czujesz się niekomfortowo? Po co?
    • Gość: pete Re: "Proszę pokazać torbę". Co może sklepowy ochr IP: *.196.31.46.threembb.co.uk 08.02.12, 12:24
      Gdyby to mnie zaczepil jakis bezczelny typek, to najpierw kazalbym mu pocalowac sie w dupe, a potem sam wezwalbym Policje. Dziekuje Gazecie za naglosnienie sprawy. Przynajmniej wiadomo, ktory sklep nalezy omijac szerokim lukiem.

PS. w UK takie traktowanie klienta byloby nie do pomyslenia, no ale jak widac szefostwo niektorych sklepow w Polsce nie doroslo mentalnie do Europy.
      • wersal-55 Re: "Proszę pokazać torbę". Co może sklepowy ochr 08.02.12, 12:51
        Gość portalu: pete napisał(a):

> Gdyby to mnie zaczepil jakis bezczelny typek, to najpierw kazalbym mu pocalowac
        > sie w dupe, a potem sam wezwalbym Policje. Dziekuje Gazecie za naglosnienie sp
        > rawy. Przynajmniej wiadomo, ktory sklep nalezy omijac szerokim lukiem.
        >
        > PS. w UK takie traktowanie klienta byloby nie do pomyslenia, no ale jak widac s
        > zefostwo niektorych sklepow w Polsce nie doroslo mentalnie do Europy.
        >Mialem taka sytuacje,firma oraz hipermarket zaplacily wysokie odszkodowanie,brak dowodu to naruszenie prawa.
        • Gość: kolo Re: "Proszę pokazać torbę". Co może sklepowy ochr IP: *.dynamic.chello.pl 08.02.12, 16:11
          Popieracie kradzieże ? Europa? Polska zlodziejem stoi i basta.
          • Gość: elo Re: "Proszę pokazać torbę". Co może sklepowy ochr IP: *.adsl.inetia.pl 08.02.12, 17:30
            co ty pin....

jak jest kradzież to niech mi to udowodni? Proste - wzywa policję bo ma do tego PRAWO! Jak się okaże, że nic takiego nie miało miejsca to buli za bezpodstawne wezwanie.
            Ale w żadnym wypadku nie może żądać otwarcia torby czy pokazania kieszeni.
          • Gość: Camelopardalis Re: "Proszę pokazać torbę". Co może sklepowy ochr IP: *.warszawa.vectranet.pl 08.02.12, 17:31
            Popierasz łamanie prawa przez ochroniarzy? Polska bezprawiem stoi i basta.
          • zdrw Re: "Proszę pokazać torbę". Co może sklepowy ochr 08.02.12, 21:32
            Z rozporządzenia z 30 czerwca 1998 r.

=================================================
            Przed rozpoczęciem legitymowania osoby pracownik ochrony jest obowiązany:
            Podać swoje imię i nazwisko oraz, w razie potrzeby, okazać licencję lub inny dokument identyfikacyjny, potwierdzający uprawnienia do podjęcia czynności, w taki sposób, aby osoba legitymowana miała możliwość odczytania i zanotowania danych zawartych w tym dokumencie,
            Podać podstawę prawną i przyczynę legitymowania.

Przystępując do legitymowania, pracownik ochrony wzywa osobę legitymowaną do okazania dokumentu. Tożsamość osoby legitymowanej ustala się na podstawie:

dowodu osobistego,
            tymczasowego dowodu osobistego,
            tymczasowego zaświadczenia tożsamości,
            dokumentu stwierdzającego tożsamość cudzoziemca,
            paszportu,
            innych dokumentów potwierdzających tożsamość, zaopatrzonych w fotografię i adres zamieszkania osoby legitymowanej.

Pracownik ochrony, legitymując, dokonuje sprawdzenia okazanego dokumentu pod względem zgodności danych personalnych w nim zawartych z tożsamością osoby legitymowanej.

W razie legitymowania osób znajdujących się w pojeździe, gdy uzasadniają to względy bezpieczeństwa, pracownik ochrony ma prawo żądać opuszczenia pojazdu przez te osoby.

Z czynności legitymowania pracownik ochrony sporządza notatkę służbową, zawierającą dane personalne osoby legitymowanej, wskazanie rodzaju dokumentu oraz jego numeru i serii, a także czasu, miejsca i przyczyny legitymowania.
            ============================================

Sprawa niejasna.
            Ale jest na kradzieże sposób. Rozbierać klientów na wejściu do golasa, i po problemie.
    • Gość: hildebrant Re: "Proszę pokazać torbę". Co może sklepowy ochr IP: *.play-internet.pl 08.02.12, 14:51
      Czy w tramwaju pokazujesz bilet każdemu, kto cię o to poprosi, czy tylko kontrolerom, którzy mają prawo je sprawdzać? Czy wpuściłbyś do domu każdego obcego, który mówi, że chce przeprowadzić przeszukanie, czy tylko policjanta z sądowym nakazem? Chętnie do ciebie zajrzę i zarekwiruję to, co mi się będzie podobało.
      Prawo kontroli osobistej ma policja i ją wezwałbym w razie problemów z ochroną w sklepie. Nie widzę powodów, by "inteligentom" z firm ochroniarskich pozwalać na przekraczanie uprawnień.
      • Gość: kropka Re: "Proszę pokazać torbę". Co może sklepowy ochr IP: *.128.11.218.static.crowley.pl 08.02.12, 16:29
        Policjant może w uzasadnionym przypadku dokonać przeszukania "na legitymację". Nakaz musi zostać przedstawiony przed upływem 24h.
        • Gość: elo Re: "Proszę pokazać torbę". Co może sklepowy ochr IP: *.adsl.inetia.pl 08.02.12, 17:32
          lubię te "uzasadnione" przypadki. Szkoda, że w innych przypadkach "uzasadnienie" nie działa jak należy. Podobnie prędkość orzekania sądów.
          • Gość: hildebant Bardzo, bardzo rzadko zgadzam się w Prezesem. IP: *.play-internet.pl 08.02.12, 20:38
            Dziś jednak był uprzejmy powiedzieć, że prawo w Polsce działa wybiórczo. I to jest "śfinto prowda", ono służy przypieprzeniu komuś, kto się narazi oraz nierobom w mundurach do wyrabiania norm. Oczywiście - za jego czasów było tak samo. Samo stwierdzenie jdnak jest prawdziwe. Uzasadnione przypadki to te, na których "komuś" zależy.
        • Gość: hildebrant W tym kontekście - szczegół. IP: *.play-internet.pl 08.02.12, 20:33
          Policjant. A nie np. ochroniarz, który takich praw nie ma.
    • Gość: Gość "Proszę pokazać torbę". Co może sklepowy ochron... IP: *.dynamic.chello.pl 08.02.12, 15:24
      Przeszukanie, a prośba o okazanie czy to biletu, czy też zawartości torby to dwie różne rzeczy ludzie.... Poza tym w jednym i drugim przypadku, osoby które proszą o okazanie, muszą się wylegitymować. To, że facet nie chodzi umundurowany nie znaczy, że w razie potrzeby nie okazuje legitymacji. Jak dla mnie to rozdmuchana sprawa i artykuł jest stronniczy, gdyż uczepili się tego przeszukania, chociaż w treści nawet nie ma, że ten ochroniarz go przeszukał. Zastanówcie się czasem, zanim zaczniecie na kimś wieszać psy....
      • Gość: zet Re: "Proszę pokazać torbę". Co może sklepowy ochr IP: *.adsl.inetia.pl 08.02.12, 23:59
        z samej natury rzeczy przyczepiam sie do 'ochroniarzy".To jest po prostu banda nierobów, która trafiła na sprzyjajacy im czas, i klimat. Nie ma na świecie innego państwa z tak rozbuchana armia nierobów-ochroniarzy. Każdy nierób, były emerytowany wojskowy to wysmienity materiał na "ochroniarza". Tak samo esbek były, wspólczesny borowik, policmajster, więzienny "judasznik" itp,itp. Ta ARMIA w Polsce liczy ponad 300 tys gostków!! Nieroby i lenie. oprócz swojej emerytury, maja bez ograniczeń druga pensję! innym, się emerytury odbiera, gdy zarobią ponad limit! łażą, snuja sie znudzeni, za NASZE_ Klientów pieniądze!! Odpieram zarzut_ ta ARMIA tylko w Polsce ma niby rację bytu?! W innych krajach po prostu nie ma złodziei??
    • Gość: xxvxx "Proszę pokazać torbę". Co może sklepowy ochron... IP: *.adsl.inetia.pl 08.02.12, 15:43
      "brak dowodu to naruszenie prawa. " jeśli chodzi ci o dowód osobisty to jesteś w błędzie, w Polsce nie ma obowiązku posiadania przy sobie dowodu tożsamości, a co do zachowania ochroniarza, to pies go trącał, na miejscu zirytowanego kolesia natychmiast wezwałbym policję!
      • hlynurbjorn Re: "Proszę pokazać torbę". Co może sklepowy ochr 08.02.12, 17:35
        niestety jest obowiązek posiadania w strefie przygranicznej... A Trójmiasto jest taką strefą.
    • Gość: peace Re: "Proszę pokazać torbę". Co może sklepowy ochr IP: 80.51.45.* 08.02.12, 16:00
      Może ktoś ma taki fetysz, że lubi pokazywać to i owo.
      Mnie takie zachowanie ochroniarza by zwyczajnie obrażało - nie chcę abym był traktowany jak potencjalny złodziej.

---------------------------------------------------------------
      Miłosne smsy
    • Gość: kubi Re: "Proszę pokazać torbę". Co może sklepowy ochr IP: *.dynamic.chello.pl 08.02.12, 16:01
      Zgadzam się, uczciwy człowiek nie ma się czego obruszać. Skala kradzieży jest ogromna i nic dziwnego, że ceny towarów w sklepach nie są na naszą kieszeń.
      • Gość: elo Re: "Proszę pokazać torbę". Co może sklepowy ochr IP: *.adsl.inetia.pl 08.02.12, 17:37
        haha dobre sobie...

w UK/USA myślisz, że mniej kradną? A ceny mimo zarobków - NIŻSZE!

To nie jest wina kradzieży tylko zachłanności polskich przedstawicieli.
    • Gość: Jam Ci to.. "Proszę pokazać torbę". Co może sklepowy ochron... IP: *.dynamic.chello.pl 08.02.12, 16:04
      Czego się burak ciska, jak ma czyste sumienie to nie powinien się niczego obawiać. Brawo ochrona !
    • Gość: HMmann "Proszę pokazać torbę". Co może sklepowy ochron... IP: *.dynamic.chello.pl 08.02.12, 16:13
      HM to spoko sklepy - jedyne co coś robią by wyplenić złodziejskie nasienie. Brawo ochroniarz.
      • p8 Panie "Ochroniarz" 08.02.12, 16:24
        Za ten post dostajesz pan 17 groszy więcej na godzinę. Brutto oczywiście. AAAAAAAlleluja....
    • Gość: Maniek "Proszę pokazać torbę". Co może sklepowy ochron... IP: *.dynamic.chello.pl 08.02.12, 16:20
      To tyko "zeznanie" jednej strony a gdzie wersja ochroniarza? To skandal i brak dziennikarskiej uczciwości. Wyborcza powinna napisać w takim razie (by nadać smaczku ) że ochroniarz i najlepiej cała załoga sklepu byli pijani..... o to by się sprzedało
      • Gość: kropka Re: "Proszę pokazać torbę". Co może sklepowy ochr IP: *.128.11.218.static.crowley.pl 08.02.12, 16:32
        a czytać umiesz? dziwnym trafem kierownika nie ma, ochroniarz ma wolne, powinna się wypowiedzieć pindzia z marketingu, ale też się nie wypowiada. Jeśli byliby w porządku to nie mieliby oporów żeby rozmawiać z dziennikarzem, ale wiedzą, że nie są.
        • Gość: takatam Re: "Proszę pokazać torbę". Co może sklepowy ochr IP: 194.103.63.* 08.02.12, 16:53
          "Pindzia z marketingu" Obrońco Praw Człowieka, który obraża innych, już się wypowiedziała. Przeczytaj tekst jeszcze raz to może w końcu znajdziesz. A kierownik sklepu i ochroniarz mają prawo nie być w nim 24 godziny na dobę, kiedy pracują np. do 22:00....
    • aazz91060 "Proszę pokazać torbę". Co może sklepowy ochron... 08.02.12, 16:32
      Gdyby mi powiedzial, ze ma mu pokazac torbe, to bym mu odpowiedzial, zeby poszedl do kibla i poogladal swoja. Jakis nie kumaty ten gosciu.
    • Gość: GO SPORT CHAMSTWO "Proszę pokazać torbę". Co może sklepowy ochron... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.02.12, 16:38
      MNIE PRZYDAŻYŁO SIĘ TO SAMO W GOSPORCIE W WARSZAWIE. OCHRONIARZ BEZCZELNIE ZARZĄDAŁ BYM DAŁ MU SWÓJ PLECAK, WEZWAŁEM KIEROWNICZKĘ SKLEPU KTÓRA MIAŁA MAŁE PRZEŁOŻENIE NA CHASKIEGO OCHRONIARZA, NAPISAŁEM SKARGĘ DO CENTRALI GO SPORTU ALE NIE ODEZWALI SIE - TA FIRMA POSTĄPIŁA W SPOSÓB KARYGODNY, ODRADZAM WIZYTY W GO SPORCIE, CHYBA ŻE CHCECIE BYĆ POTRAKTOWANI JAK ZŁODZIEJE.
      • Gość: Oo Re: "Proszę pokazać torbę". Co może sklepowy ochr IP: *.dynamic.chello.pl 08.02.12, 18:30
        Widocznie masz mało inteligentną twarz i wydałeś się podejrzany. Minister ku... się znalazl = delikatny taki..
    • Gość: takA'BOR cji A wy do tego więzienia produkujecie dzieci hahaha. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.12, 16:43
      Wszędzie kamery, w sklepach ochroniarze patrzący wilkiem, policja zamiast pomagać obywatelom to ich gnoi, celebryci i politycy szczekają na siebie w programach publicystycznych. I wy macie odwagę wypuszczać na taki świat potomstwo ? Gratuluję głupiej odwagi - szkoda tylko dzieci że będą się topiły w tym bagnie ogłudy i iluzji. Tylko w pełni świadomy i dobrze wykształcony człowiek, który UMIE WYCHOWAĆ dziecko i zna swoje słabości które umie kontrolować - ma prawo do potomstwa. RESZTA TO NIEWOLNICY - rodziców, koncernów, kapłanów, polityków. Tak,tak RODZICIE IM NIEWOLNIKÓW JAKIMI SAMI BYLIŚCIE !!! Haahahahahahahahahahha.
    • hlynurbjorn "Proszę pokazać torbę". Co może sklepowy ochron... 08.02.12, 16:49
      To jest stały numer w H&M. Miałem identyczną sytuację w H&M w Manhattanie.

Rozumiem, że maja problem z kradzieżami ale musi być inne rozwiązanie niż nękanie klientów.
      • Gość: motyla noga Skup się... IP: *.xdsl.centertel.pl 08.02.12, 17:00
        Naprawdę nie znasz rozwiązania???

Omijać tę budę. Włala!... :)
        • hlynurbjorn Re: Skup się... 08.02.12, 17:05
          takoż robię :)
          zresztą ubrania na "dziale męskim" są żałosne
          • Gość: xxxxxxxxxxxxxxxxxx Bo to nie jest sklep dla mężczyzn. IP: *.jmdi.pl 09.02.12, 23:24
            Tylko dla papużek, które nie potrafią powiedzieć "spie...j bo ci jebnę", kiedy sytuacja tego wymaga.
            To chyba ten sam gatunek jak ci, co płaca za "taksówkę" 50 pln/km bo nie umieją oszustowi kota pogonić.
    • Gość: xxxxxxxxxxxxxxxxxx Ten gościu to jakaś pipa! IP: *.jmdi.pl 08.02.12, 16:56
      Zamiast kazać grubasowi spie...ć, jak zrobiłby na jego miejscu każdy normalny facet, to ten wypłakał się w gazecie. Żenada. Szkoda mi kobiety, która jest z takim leszczem.
      • Gość: Kasia A ty jesteś cham IP: *.dynamic.chello.pl 08.02.12, 17:11
        Lepiej być z facetą-pipą niż takim chamskim bucem, jak ty. "Spie...j" to sobie mów do żony albo matki, skoro cię nie wychowała na przyzwoitego gościa, który nie załatwia każdej sprawy przy pomocy bluzgów albo pięści. Masz steryd zamiast mózgu, czy jak?
        • Gość: xxxxxxxxxxxxxxxxxx Nie jestem cham. Jestem facet. IP: *.jmdi.pl 09.02.12, 23:20
          Mam kulturę i mózg, ale mam też jaja. Szkoda, że nie spotkałaś nigdy faceta. Ja już niestety jestem zajęty. :)
    • Gość: gosc "Proszę pokazać torbę". Co może sklepowy ochron... IP: 194.103.63.* 08.02.12, 16:59
      A Pani Dziennikarka nie czuła się w obowiązku porozmawiać z drugą stroną, czyli kimkolwiek innym niż zatroskany klient, kto był przy zdarzeniu - z ochroniarzem na przykład. Tak to jest wersja pana, który jest usprawiedliwiony "bo się spieszył". Złodzieje też pewnie najczęściej są zalatani...;))
      • hlynurbjorn Re: "Proszę pokazać torbę". Co może sklepowy ochr 08.02.12, 17:07
        Czytałeś tekst czy tylko tytuł?
      • Gość: gosc Re: "Proszę pokazać torbę". Co może sklepowy ochr IP: *.lsanca.fios.verizon.net 08.02.12, 17:08
        ten ochroniarz widzi dzikie zachowania wielu dzikich Polakow wiec ludzie uczciwi sa narazenie wPolsce na takie zajscia. Uczciwy czlowiek chcac tego uniknac musi wyjechac z Polski i do niej nie wracac
        • Gość: elo Re: "Proszę pokazać torbę". Co może sklepowy ochr IP: *.adsl.inetia.pl 08.02.12, 17:39
          albo robić zakupy w internecie - tam go nie będą szykanować z powodu wyjścia ze sklepu bez niczego.
    • Gość: Kama Jak się ma czyste sumienie, to się nie robi scen IP: *.dynamic.chello.pl 08.02.12, 17:08
      Zdarzyło mi się parokrotnie, że ochrona prosiła mnie o okazanie zawartości torby lub plecaka. Zawsze prosiłam wtedy o jakiś karton, bo w moich tobołkach noszę cały arsenał dupereli od spinaczy po szczoteczkę do zębów, misz-masz (jak to baba). Nie biorę do siebie tego typu próśb, tylko grzecznie współpracuję, żeby nie tkwić potem godzinami w sklepie, jak moja koleżanka, która uparła się, że nie pokaże, co ma w torebce i 2 godziny czekała na przyjazd policji. Ponadto, przeważnie mordy drą ci, co to lubią podwędzić choćby ołówek w takim hipermarkecie. A ochroniarze zbierają wiązanki od chamskich klientów, choć to nie ich wina, że muszą wykonywać czynności, które z pewnością i im sprawiają kłopot. Pomijam jakichś zboków, co to lubią akcje typu kontrola osobista w kanciapie.
      • hlynurbjorn Re: Jak się ma czyste sumienie, to się nie robi s 08.02.12, 17:12
        A dlaczego twoja znajoma czekała?
        Ochrona nie ma prawa jej zatrzymać bez dowodu przestępstwa. Ja w sumie bym chętnie sprowokował ochronę do rękoczynu. Parę tysięcy by wpadło.
      • nikodem_73 Re: Jak się ma czyste sumienie, to się nie robi s 08.02.12, 17:36
        Idź na całość i następnym razem sama poproś o przebadanie okrężnicy - w końcu nie masz nic do ukrycia!

Łatwość z jaką niektórzy rezygnują z resztek wolności, jaka im została, momentami przeraża.
    • Gość: panczo "Proszę pokazać torbę". Co może sklepowy ochron... IP: 82.132.249.* 08.02.12, 17:08
      to nie jest zadne nekanie ludzi.Od tego jest ochrona by zapewnic bezpieczenstwo na terenie obiektu.Jesli nie masz nic do ukrycia pokazujesz torebke i idziesz w swoja strone.Ja jak robie zakupy i wchodze do sklepu z jakims innym produktem zakupionym w innym sklepie to sam podchodze do ochrony i pokazuje co mam,by uniknac pozniej glupich sytuacj.Jak wchodze na dyskoteke to ochraniarze tez sprawdzaja dobrze i co mam nie isc bo mnie juz na poczatku macaja??? Jesli macie jakies problemy w takich galeriach to kupujcie w malych sklepikach.W polsce mamy ten problem ze ochraniarze(pseudo) czesto nie posiadaja nawet licencji i sa to ludzie bez szkolen .
      • nikodem_73 Re: "Proszę pokazać torbę". Co może sklepowy ochr 08.02.12, 17:45
        A możesz wyjaśnić jak odmawiając pokazania torebki naruszasz bezpieczeństwo obiektu?

Sądzą, że ukradłaś? No to "halt", do kanciapy i czekamy na policję. Jakie "proszę pokazać"? A jak nic nie było to należy skarżyć całą okolicę za bezprawne zatrzymanie.

Przecież właśnie tych kontroli jest coraz więcej przez to, że się ludzie na nie zgadzają. Takie "a zajrzę - może coś wynosi".

Złodzieje to problem SPRZEDAWCY, a nie mój. Dlaczego mam rezygnować ze swoich praw aby ułatwiać im życie? W imię czego?
      • Gość: elo Re: "Proszę pokazać torbę". Co może sklepowy ochr IP: *.adsl.inetia.pl 08.02.12, 17:46
        jak wchodzisz z innego sklepu z towarem to masz zawsze paragon [powinieneś mieć jeśliś myślący] więc nie widzę powodu pokazywać towaru - chyba, że z tego samego sklepu i przyszedłeś po więcej np. Castorama.
        Owszem jak ochroniarz jest miły i kulturalnie na uboczu poprosi o coś czy bramki zakwiczą to inna sprawa i współpracuję.
        Ale jak kolo na środku korytarza poza sklepem goni za gościem i jeszcze nie umie wezwać policji w międzyczasie tylko straszy nią to jest coś nie tak.

Nie wiem mnie już dawno nie obszukiwali na dyskotekach. Na imprezach masowych owszem.
      • Gość: miki Re: "Proszę pokazać torbę". Co może sklepowy ochr IP: *.dynamic.chello.pl 08.02.12, 18:41
        często to są ludzie z wyższym wykształceniem..
    • msypa "Proszę pokazać torbę". Co może sklepowy ochron... 08.02.12, 17:22
      Zajrzeli do torby, zajrzeli do wózka, nie zajrzeli mi do du..y a tam mam rząd Tuska!
      • Gość: marek Re: "Proszę pokazać torbę". Co może sklepowy ochr IP: *.icpnet.pl 08.02.12, 19:40
        ale jaja jak taka wielka grupa tam sie zmiecila i czy sie nie ppaprali guwnem?-nie bo to sa bardzo [podobni
    • smrodek71 "Proszę pokazać torbę". Co może sklepowy ochron... 08.02.12, 17:28
      mi się zdążyło się raz - panowie wezwali policję , ta sprawdziła mi torbę i poszedłem sobie,
      nie dam się dotknąć tym ścierwom- zarabiając 5 zł na godzinę to pewnie nie stać ich na mydło...
      brrrrr
      • Gość: Pipek Re: "Proszę pokazać torbę". Co może sklepowy ochr IP: *.dynamic.chello.pl 08.02.12, 18:39
        Jeśli jesteś "smrodek" to się nie dziwię, że nikt cię nie chce dotykać. A pogarda do uczciwie pracującego czlowieka (często z wyższym wykształceniem) to przejaw paranoi.
        • aazz91060 Pipek 09.02.12, 07:00
          nie czepiaj sie smrodka za jego ksywke, bo twoja nie lepsza. Ciebie pewnie chetnie dotykaja, jak to pipke.!
      • Gość: sk Re: "Proszę pokazać torbę". Co może sklepowy ochr IP: *.91.223.68.29.pool-001.opegieka.pl 09.02.12, 11:25
        Twierdzisz, że ochroniarz to brudas? Żadna praca nie hańbi, a kultura osobista to coś innego, socjopato, ignorancie, snobie?
      • Gość: gruby Re: "Proszę pokazać torbę". Co może sklepowy ochr IP: *.limes.com.pl 09.02.12, 19:52
        Sam jesteś śmierdzące ścierwo buraku śmierdzący............
      • Gość: yuik Re: "Proszę pokazać torbę". Co może sklepowy ochr IP: *.kalisz.mm.pl 27.04.12, 21:55
        smrodek to chyba ty nie masz na mydlo heheheheh
    • Gość: Hegemon "Proszę pokazać torbę". Co może sklepowy ochron... IP: *.15-1.cable.virginmedia.com 08.02.12, 17:29
      Co to znaczy, że jak nie mam nic na sumieniu to powinienem pokazać zawartość torby/plecaka? A jeśli mam tam rzeczy, których nie chcę nikomu obcemu pokazywać? Jeśli mam tam np. zdjęcie żony topless, ważne dokumenty, papiery o zarobkach, wyniki badań, a nawet jeśli tylko tylko ogryzek po jabłku i pokruszony baton i starą kanapkę, których się wstydzę i nie chcę żeby ktoś patrzył na mnie jak na lumpa, ale zawsze zapominam zrobić tam porządek... To co - ktoś tak po prostu ma wgląd do moich OSOBISTYCH rzeczy? Bo ma takie widzimisię?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka