Dodaj do ulubionych

Unia Europejska

IP: 212.244.184.* 12.03.02, 08:46
Czy Polska powinna wstąpić do UE. Co nam to da?
Obserwuj wątek
    • iwa.ja Re: Unia Europejska 12.03.02, 09:36
      Jeden blok wątkowy wcześniej nieco zdechł wątek o Unii i referendum. Czy Twoje pytanie jest prowokacyjne,
      czy chcesz podyskutować? Poczytaj tamten wątek - jeżeli masz jakieś nowe pytania, to wal. Pa!
      • zoppoter Re: Unia Europejska 12.03.02, 09:39

> Jeden blok wątkowy wcześniej nieco zdechł wątek o Unii i referendum. Czy Twoje
        > pytanie jest prowokacyjne,
        > czy chcesz podyskutować?

Spójrz jak Artur dyskutuje w wątku o Grassie, tudzież na jego wątek op nazwach obcojęzycznych. Sama sobie
        wtedy odpowiesz na swoje pytanie. Jak myślisz, dlaczego nikt mu nie odpowiada...?
        • Gość: flybylot Re: Unia Europejska IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 22.03.02, 07:36
          Polska miala szanse wejsc do Europy 1002 lata temu. Nie weszla, bo najpierw umarl madry cesarz, a 25 lat
          pozniej madry krol. Teraz mamy szanse po raz drugi. Obawy przed wejsciem niech rozproszy przyklad Irlandii,
          niegdys najbiedniejszego kraju Europy. Pare lat temu polecialem z Chicago do Brukseli, tam wynajalem auto i przez
          Belgie i Holandie pojechalem do Hamburga, gdzie mieszka moj przyjaciel, oddalem tam auto i juz jego samochodem
          ruszylismy do Gdanska. W calej tej podrozy przekroczylismy tylko jedna (1) granice - na Odrze - i to bylo
          wspaniale. Moc jechac z kraju do kraju i nic, zadnych przeszkod!
          Ja mieszkam w USA, gdzie granice sa bacznie strzezone i wszyscy, poza obywatelami, przechodza
          drobiazgowe - i upokarzajace - kontrole na granicy (mowie o lotniskach). Przyklad? Prosze bardzo - sprzed 2
          m-cy - wyszedlem z samolotu ostatni, a przez kontrole pierwszy. Machnalem amerykanskim paszportem i juz, a ci
          wszyscy biedni "turysci" (w 2/3 Ukraincy i Rosjanie) musieli staczac istne boje z "Immigration", bo kazda wiza jest
          podejrzana i kazdego trzeba skontrolowac jak przestepce. To zenujace i ponizajace, ale taka jest (i wcale nie po
          11 wrzesnia) Ameryka. Badzcie Europejczykami i nie wierzcie tym pacanom, ktorzy twierdza, ze Zachod (a
          glownie Niemcy) czycha na polska ziemie. Ogladalem na Polsacie "Graffiti" z udzialem posla Samoobrony, ktory na
          pytanie, skad pewnosc, ze obcokrajowcy zechca wykupywac nasza ziemie, odpowiedzial: no, skoro takie
          stawiaja warunki, to znaczy, ze tylko o tym mysla... Glupota nie orlem lecz oslem stoi...
          Pozdrawiam
          Piotr
          • Gość: wiesiek Re: Unia Europejska IP: *.cvx19-bradley.dialup.earthlink.net 27.03.02, 07:11
            Wszyscy mowia o tym unijnym "kolchozie", ale nikt nic nie wspomina o jezyku
            jakim maja sie poslugiwac "kolchoznicy"? Zeby bylo sprawiedliwie proponuje
            chinski. Gdyby chinczycy sie nie zgodzili to pozostaje "ESPERANTO NASZEGO
            PRZEWIDUJACEGO WYNALAZCY Z BIALEGOSTOKU".
            Pozdro!!!!!
            • Gość: wiesiek Re: Unia Europejska IP: *.cvx33-bradley.dialup.earthlink.net 09.04.02, 06:13
              Proponuje zmianic nazwe w najlepszym przypadku na "Unie Prawie Poleuropejska".
              Przeciez do calosci unii ciagle bedzie brakowalo 'wiekszej polowy' europy i to
              tej w ktorej kolchozy maja znacznie wieksze unijne tradycje.
              Pozdrowka!!

• flybylot1 Re: Unia Europejska 10.04.02, 07:27
                Nie rozumiem dlaczego UE kojarzy ci sie z kolchozem? Widziales, byles, zrozumiales? Gdzie masz tego dyrektora,
                ktory bedzie wymagal od oborowego wstawania o 4-tej i bral 10-krotna twoja stawke, gdzie niezadowoleni
                czlonkowie tego "kolchozu" jakim jest Unia? Jaki kraj stracil na wstapieniu do Unii? Gdzie, w jakim kraju, odbywaja
                sie masowe protesty niezadowolonych? Pokaz mi w "15" kraj, ktorego spoleczenstwo zaprotestowaloby przeciw
                Unii. Jesli sa protesty, to przeciw wspolnej walucie - a i te milkna. No wiec? Jakie argumenty przeciw?
                Pozdrawiam
                • Gość: Troy Re: Unia Europejska IP: *.dip.t-dialin.net 10.04.02, 08:35
                  Moim skromnym zdaniem istnieje duzo "pro" & "kontra".
                  Na pewno Polska jako juz pelnoprawny czlonek unii
                  bedzie profitowala z licznych subwencjii na rozbudowe
                  infrastruktury(telekom,autostrady,komunikacja ogolnie).
                  Z kolei co mi sie niepodoba to ..."Bruksela wszystko
                  widzi..." i jakiekolwiek uchybienia i wykroczenia
                  beda surowo karane,wg prawa obowiazujacego w Unii,a to mnie
                  najbardziej denerwuje.
                  To tylko moja niewielka opinia.
                  Serdeczne pozdrowienia,T.
                  • iwa.ja Re: Unia Europejska 10.04.02, 09:25
                    No, to dałam się sprowokować. Przede wszystkim pozwolę sobie zacytować zdanko telewizyjne
                    sprzed paru dni: "Unia Europejska nie jest ogranizacją, w ktorej dochodzi tylko do zero - jedynkowego
                    rozkładu korzyści i strat. Zyskują wszyscy, chociaż niekiedy korzyści bywają niekwantyfikowalne..."
                    Nieporozumieniem jest więc dla mnie np. święte oburzenie kogoś na wątku o sopockim molo, że
                    wyciągamy łape po pieniądze do Brukseli. Ano, wyciągamy! A "Bruksela" korzysta z tego na wiele
                    róznych sposobów, których teraz opisywać nie będę...
                    Jeżeli do jakiegoś kraju idą pieniądze z budżetu UE, to jest oczywiste, że trzeba zachować jakąś
                    transparencję, Troy, żeby nie powtórzyła się historia z Grecją. "Bruksela" wszystko widzi? Zapewniam
                    Cię jednak, że nie wszystko. A szkoda!
                    Czytałeś o wykryciu korupcji w Sopocie? A słyszaleś, że przed paru laty pewna pani komisarz
                    zatrudniła swojego prywatnego dentystę wcale nie na stanowisku dentysty?...
                    pozdrawiam
                    PS. Piotr, dzięki za wyważone słowa tutaj i pełne emocji na tamtym wątku...
                    • troy-der-1 Re: Unia Europejska 10.04.02, 09:29
                      Niestety nie wiem nic o wykryciu o korupcjii w Sopocie.
                      W samej Brukseli byly rowniez rozne afery!
                      A pozytym jeszcze jeden plus,moi drodzy.
                      Podrozujac jako obywatel Unii przechodze bramki
                      graniczne "For EU citizens only",na pewno
                      sie to spodoba :-))
                      Pozdrawiam,T.
                      • iwa.ja Re: Unia Europejska 10.04.02, 09:38
                        To przeczytaj:
                        wyborcza.gazeta.pl/info/artykul.jsp?xx=778491&dzial=gdg010100
                        • troy-der-1 Re: Unia Europejska 10.04.02, 09:42
                          dziekuje iwa za link.
                          Faktycznie,niezly "pasztet".
                          Obserwujac podobne zdarzenia w Niemczech
                          powiem krotko: Polityka to Qrwa.
                          • iwa.ja Re: Unia Europejska 10.04.02, 09:54
                            fakt, "q", ale jeżeli nie chcesz, żeby Cię znów ktoś tu źle zrozumiał, to nie nadużywaj. Poza protokolem,
                            dlaczego nie?
                            • troy-der-1 Re: Unia Europejska 10.04.02, 09:57
                              Ok. Ale bylo przez "Q",by nie zabrzmialo inaczej.
                              Pozatym,nie bede naduzywal,nie lezy w mojej
                              naturze. Tylko kiedy jestem w stanie glebokiego
                              wstrzasu emocjonalnego (jak prawie kazdy,hi,hi...)
                              • iwa.ja Re: Unia Europejska 10.04.02, 10:00
                                Troy, :))))))
                        • zoppoter Zaraz, zaraz 10.04.02, 10:10
                          Po pierwsze ten artykuł nie podaje informacji, że w ratuszu sopockim WYKRYTO korupcję.
                          Po drugie wiarygodność Stowarzyszenia Sopociaków jak dla mnie jest taka sobie. To rodzaj
                          towarzystwa wzajemnej adoracji, kryterium członkowstwa jest absolutny idiotyzm, mianowicie
                          urodzenie w Sopocie. W życiu nie słyszałem, żeby ktos miał wpływ na to gdzie się urodzi, to mozna
                          porównać z Arturowym nazizmem, gdzie Artur dzieli ludzi według pochodzenia (na które tez nikt
                          wpływu nie ma). Owo stowarzyszenie związało się na potrzeby wyborów z SKT, klubem sportowym
                          będącym w konflikcie (o nieruchomość) z miastem, a którego członkowie w wiekszości nie są nawet
                          mieszkańcami Sopotu. Nazwali to wspólne przedsięwzięcie "niezależnym" i chcą wygrać wybory
                          samorządowe.
                          • iwa.ja Re: Zaraz, zaraz 10.04.02, 10:14
                            Zoppoter, użyłam skrótu myślowego, przepraszam.
                            • flybylot1 Re: Zaraz, zaraz 13.04.02, 07:50
                              Iwa, dziekuje za mile slowa :-)
                              Jak jestesmy przy temacie to dorzuce, ze zyjemy w epoce globalizmu i agresywnego kapitalizmu na
                              amerykanska modle. A z tym jest jak z karaluchami - albo pokochac, albo sie wyprowadzic. Polska
                              dochodzi zwolna do tego, co ja (Troy tez) mam na codzien. I tylko takie wyjscie istnieje - albo wejsc i
                              byc w UE, albo nie wejsc i zostac z Lukaszenka i Lepperem (moze odwrotnie) w jakims
                              wschodnioeuropejskim zascianku cuchnacym gnojem i uryna, biednym i golym po kres naszych dni.
                              Ja widze w Unii jedyna szanse. Szanse na zrownanie z tymi "bogaczami" z Zachodu, a nawet (tu
                              pewnie bluznie strasznie w oczach Artura) sprzedanie z zyskiem tej calej ziemi w
                              Zachodniopomorskiem, ktora porasta perzem i zwolna dziczeje jako spadek po kolchozach. Nie
                              widze osobiscie nic zlego w imigracji z Zachodu. Czyz inaczej bylo w sredniowieczu? I coz nam zlego
                              tamta imigracja dala?
                              Ktos niedawno napisal (nie pamietam gdzie), ze KGB ma dlugie lapy i wielu agentow, ktorzy dzialaja
                              aktywnie dla zdyskredytowania UE w oczach Polakow. Dzialania "Samooobrony" i LPR wygladaja
                              wlasnie tak...
                              Wierze, ze w referendum Polacy okaza sie naprawde Europejczykami, a nie po raz ktorys, w chwili
                              zagrozenia ze Wschodu, jak u Mickiewicza: "szabel u nas dostatek, szlachla na kon siedzie, my z
                              bratankiem na czele i... jakos to bedzie"...
                              Kocham Was
                              Piotr
                              • Gość: wiesiek Re: Zaraz, zaraz IP: *.cvx33-bradley.dialup.earthlink.net 13.04.02, 09:21
                                Nie pietrz Pietrze pieprza wieprzem a dalej sobie dospiewaj.
                                Jezeli przecietny Polak za dwu tygodniowy zarobek nie bedzie w stanie kupic
                                biletu powrotnego za ocean a inni z unii tak, to odnosze wrazenie, ze jestes
                                negatywnie ustosunkowany do rodakow. Wiem, ze prawie wszystkie rodzaje pracy
                                w Polsce niewiele sie roznia jak gdzie indziej nie wylaczajac Twojej.
                                Unia moze byc OK ale nie tak jak ty to widzisz??????????
                                Pozd!!
                                • Gość: flybylot Re: Zaraz, zaraz IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 16.04.02, 07:52
                                  Przestalem pieprzyc wieprza... A tak - ze zapytam przy okazji - to Ty jestes za czy przeciw UE, bo nie
                                  zrozumialem?
                                  Zeby szynka byla lepsza trzeba jej przydac troche takich przypraw, ktore w naszym kraju nie rosna,
                                  rosna natomiast na Zachodzie, dokladniej w UE. Powrot do smutnych "aliansow" z sasiadem ze
                                  Wschodu uwazam za bezsensowny, a nawet szkodliwy, bo zawsze bedziemy tam wasalem. Rosja to
                                  nasz potencjalny partner, ale nigdy suweren (chyba tego nauczyla nas historia?). Nasze miejsce to
                                  Europa, bo nie mozemy istniec w zawieszeniu. Nie jestesmy Szwajcaria (ta zreszta tez rozwaza, czy
                                  nie lepiej jednak wstapic), ale takim dziwnym miejscem na ziemi, przez ktore (ze zacytuje Walese)
                                  zwykly wedrowac pragnace sie odwiedzac dwa nasze sasiedzkie narody, a gdy zdecydowaly sie na
                                  odwiedziny, zwykle zostawaly u nas na dluzej... Tylko dwie instytucje: NATO i UE moga nas od tego
                                  uchronic. A o zaborze "polskiej ziemi" radze zapomniec. Nikt, tak naprawde, jej nie chce.
                                  Pozdr.
                                  • Gość: flybylot Re: Zaraz, zaraz IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 16.04.02, 07:55
                                    I jeszcze jedno - zarzut zlego ustosunkowania do Polakow uwazam za afront i oczekuje przeprosin. To
                                    bylo nieladne. Mam nadzieje, ze rozumiesz?
                                    Piotr
                                    • Gość: wiesiek Re: Zaraz, zaraz IP: *.cvx19-bradley.dialup.earthlink.net 23.04.02, 18:17
                                      Odnosic wrazenie nie jest rownoznaczne z pomowieniem czy tez nazwaniem!! Tu nie
                                      widze absolutnie zadnych powodow do jakichlolwiek przeprosin. Roznica pogladow
                                      to jest inna para kaloszy.
                                      A tak nawiasem pokazales klase w nazwaniu Chrobrego (moze go przeprosisz)????
                                      Nie pozdrawiam!!!

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka