Gość: ARTUR IP: 212.244.184.* 12.03.02, 08:46 Czy Polska powinna wstąpić do UE. Co nam to da? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iwa.ja Re: Unia Europejska 12.03.02, 09:36 Jeden blok wątkowy wcześniej nieco zdechł wątek o Unii i referendum. Czy Twoje pytanie jest prowokacyjne, czy chcesz podyskutować? Poczytaj tamten wątek - jeżeli masz jakieś nowe pytania, to wal. Pa! Odpowiedz Link Zgłoś
zoppoter Re: Unia Europejska 12.03.02, 09:39 > Jeden blok wątkowy wcześniej nieco zdechł wątek o Unii i referendum. Czy Twoje > pytanie jest prowokacyjne, > czy chcesz podyskutować? Spójrz jak Artur dyskutuje w wątku o Grassie, tudzież na jego wątek op nazwach obcojęzycznych. Sama sobie wtedy odpowiesz na swoje pytanie. Jak myślisz, dlaczego nikt mu nie odpowiada...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flybylot Re: Unia Europejska IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 22.03.02, 07:36 Polska miala szanse wejsc do Europy 1002 lata temu. Nie weszla, bo najpierw umarl madry cesarz, a 25 lat pozniej madry krol. Teraz mamy szanse po raz drugi. Obawy przed wejsciem niech rozproszy przyklad Irlandii, niegdys najbiedniejszego kraju Europy. Pare lat temu polecialem z Chicago do Brukseli, tam wynajalem auto i przez Belgie i Holandie pojechalem do Hamburga, gdzie mieszka moj przyjaciel, oddalem tam auto i juz jego samochodem ruszylismy do Gdanska. W calej tej podrozy przekroczylismy tylko jedna (1) granice - na Odrze - i to bylo wspaniale. Moc jechac z kraju do kraju i nic, zadnych przeszkod! Ja mieszkam w USA, gdzie granice sa bacznie strzezone i wszyscy, poza obywatelami, przechodza drobiazgowe - i upokarzajace - kontrole na granicy (mowie o lotniskach). Przyklad? Prosze bardzo - sprzed 2 m-cy - wyszedlem z samolotu ostatni, a przez kontrole pierwszy. Machnalem amerykanskim paszportem i juz, a ci wszyscy biedni "turysci" (w 2/3 Ukraincy i Rosjanie) musieli staczac istne boje z "Immigration", bo kazda wiza jest podejrzana i kazdego trzeba skontrolowac jak przestepce. To zenujace i ponizajace, ale taka jest (i wcale nie po 11 wrzesnia) Ameryka. Badzcie Europejczykami i nie wierzcie tym pacanom, ktorzy twierdza, ze Zachod (a glownie Niemcy) czycha na polska ziemie. Ogladalem na Polsacie "Graffiti" z udzialem posla Samoobrony, ktory na pytanie, skad pewnosc, ze obcokrajowcy zechca wykupywac nasza ziemie, odpowiedzial: no, skoro takie stawiaja warunki, to znaczy, ze tylko o tym mysla... Glupota nie orlem lecz oslem stoi... Pozdrawiam Piotr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiesiek Re: Unia Europejska IP: *.cvx19-bradley.dialup.earthlink.net 27.03.02, 07:11 Wszyscy mowia o tym unijnym "kolchozie", ale nikt nic nie wspomina o jezyku jakim maja sie poslugiwac "kolchoznicy"? Zeby bylo sprawiedliwie proponuje chinski. Gdyby chinczycy sie nie zgodzili to pozostaje "ESPERANTO NASZEGO PRZEWIDUJACEGO WYNALAZCY Z BIALEGOSTOKU". Pozdro!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiesiek Re: Unia Europejska IP: *.cvx33-bradley.dialup.earthlink.net 09.04.02, 06:13 Proponuje zmianic nazwe w najlepszym przypadku na "Unie Prawie Poleuropejska". Przeciez do calosci unii ciagle bedzie brakowalo 'wiekszej polowy' europy i to tej w ktorej kolchozy maja znacznie wieksze unijne tradycje. Pozdrowka!! Odpowiedz Link Zgłoś
flybylot1 Re: Unia Europejska 10.04.02, 07:27 Nie rozumiem dlaczego UE kojarzy ci sie z kolchozem? Widziales, byles, zrozumiales? Gdzie masz tego dyrektora, ktory bedzie wymagal od oborowego wstawania o 4-tej i bral 10-krotna twoja stawke, gdzie niezadowoleni czlonkowie tego "kolchozu" jakim jest Unia? Jaki kraj stracil na wstapieniu do Unii? Gdzie, w jakim kraju, odbywaja sie masowe protesty niezadowolonych? Pokaz mi w "15" kraj, ktorego spoleczenstwo zaprotestowaloby przeciw Unii. Jesli sa protesty, to przeciw wspolnej walucie - a i te milkna. No wiec? Jakie argumenty przeciw? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Troy Re: Unia Europejska IP: *.dip.t-dialin.net 10.04.02, 08:35 Moim skromnym zdaniem istnieje duzo "pro" & "kontra". Na pewno Polska jako juz pelnoprawny czlonek unii bedzie profitowala z licznych subwencjii na rozbudowe infrastruktury(telekom,autostrady,komunikacja ogolnie). Z kolei co mi sie niepodoba to ..."Bruksela wszystko widzi..." i jakiekolwiek uchybienia i wykroczenia beda surowo karane,wg prawa obowiazujacego w Unii,a to mnie najbardziej denerwuje. To tylko moja niewielka opinia. Serdeczne pozdrowienia,T. Odpowiedz Link Zgłoś
iwa.ja Re: Unia Europejska 10.04.02, 09:25 No, to dałam się sprowokować. Przede wszystkim pozwolę sobie zacytować zdanko telewizyjne sprzed paru dni: "Unia Europejska nie jest ogranizacją, w ktorej dochodzi tylko do zero - jedynkowego rozkładu korzyści i strat. Zyskują wszyscy, chociaż niekiedy korzyści bywają niekwantyfikowalne..." Nieporozumieniem jest więc dla mnie np. święte oburzenie kogoś na wątku o sopockim molo, że wyciągamy łape po pieniądze do Brukseli. Ano, wyciągamy! A "Bruksela" korzysta z tego na wiele róznych sposobów, których teraz opisywać nie będę... Jeżeli do jakiegoś kraju idą pieniądze z budżetu UE, to jest oczywiste, że trzeba zachować jakąś transparencję, Troy, żeby nie powtórzyła się historia z Grecją. "Bruksela" wszystko widzi? Zapewniam Cię jednak, że nie wszystko. A szkoda! Czytałeś o wykryciu korupcji w Sopocie? A słyszaleś, że przed paru laty pewna pani komisarz zatrudniła swojego prywatnego dentystę wcale nie na stanowisku dentysty?... pozdrawiam PS. Piotr, dzięki za wyważone słowa tutaj i pełne emocji na tamtym wątku... Odpowiedz Link Zgłoś
troy-der-1 Re: Unia Europejska 10.04.02, 09:29 Niestety nie wiem nic o wykryciu o korupcjii w Sopocie. W samej Brukseli byly rowniez rozne afery! A pozytym jeszcze jeden plus,moi drodzy. Podrozujac jako obywatel Unii przechodze bramki graniczne "For EU citizens only",na pewno sie to spodoba :-)) Pozdrawiam,T. Odpowiedz Link Zgłoś
iwa.ja Re: Unia Europejska 10.04.02, 09:38 To przeczytaj: wyborcza.gazeta.pl/info/artykul.jsp?xx=778491&dzial=gdg010100 Odpowiedz Link Zgłoś
troy-der-1 Re: Unia Europejska 10.04.02, 09:42 dziekuje iwa za link. Faktycznie,niezly "pasztet". Obserwujac podobne zdarzenia w Niemczech powiem krotko: Polityka to Qrwa. Odpowiedz Link Zgłoś
iwa.ja Re: Unia Europejska 10.04.02, 09:54 fakt, "q", ale jeżeli nie chcesz, żeby Cię znów ktoś tu źle zrozumiał, to nie nadużywaj. Poza protokolem, dlaczego nie? Odpowiedz Link Zgłoś
troy-der-1 Re: Unia Europejska 10.04.02, 09:57 Ok. Ale bylo przez "Q",by nie zabrzmialo inaczej. Pozatym,nie bede naduzywal,nie lezy w mojej naturze. Tylko kiedy jestem w stanie glebokiego wstrzasu emocjonalnego (jak prawie kazdy,hi,hi...) Odpowiedz Link Zgłoś
zoppoter Zaraz, zaraz 10.04.02, 10:10 Po pierwsze ten artykuł nie podaje informacji, że w ratuszu sopockim WYKRYTO korupcję. Po drugie wiarygodność Stowarzyszenia Sopociaków jak dla mnie jest taka sobie. To rodzaj towarzystwa wzajemnej adoracji, kryterium członkowstwa jest absolutny idiotyzm, mianowicie urodzenie w Sopocie. W życiu nie słyszałem, żeby ktos miał wpływ na to gdzie się urodzi, to mozna porównać z Arturowym nazizmem, gdzie Artur dzieli ludzi według pochodzenia (na które tez nikt wpływu nie ma). Owo stowarzyszenie związało się na potrzeby wyborów z SKT, klubem sportowym będącym w konflikcie (o nieruchomość) z miastem, a którego członkowie w wiekszości nie są nawet mieszkańcami Sopotu. Nazwali to wspólne przedsięwzięcie "niezależnym" i chcą wygrać wybory samorządowe. Odpowiedz Link Zgłoś
iwa.ja Re: Zaraz, zaraz 10.04.02, 10:14 Zoppoter, użyłam skrótu myślowego, przepraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
flybylot1 Re: Zaraz, zaraz 13.04.02, 07:50 Iwa, dziekuje za mile slowa :-) Jak jestesmy przy temacie to dorzuce, ze zyjemy w epoce globalizmu i agresywnego kapitalizmu na amerykanska modle. A z tym jest jak z karaluchami - albo pokochac, albo sie wyprowadzic. Polska dochodzi zwolna do tego, co ja (Troy tez) mam na codzien. I tylko takie wyjscie istnieje - albo wejsc i byc w UE, albo nie wejsc i zostac z Lukaszenka i Lepperem (moze odwrotnie) w jakims wschodnioeuropejskim zascianku cuchnacym gnojem i uryna, biednym i golym po kres naszych dni. Ja widze w Unii jedyna szanse. Szanse na zrownanie z tymi "bogaczami" z Zachodu, a nawet (tu pewnie bluznie strasznie w oczach Artura) sprzedanie z zyskiem tej calej ziemi w Zachodniopomorskiem, ktora porasta perzem i zwolna dziczeje jako spadek po kolchozach. Nie widze osobiscie nic zlego w imigracji z Zachodu. Czyz inaczej bylo w sredniowieczu? I coz nam zlego tamta imigracja dala? Ktos niedawno napisal (nie pamietam gdzie), ze KGB ma dlugie lapy i wielu agentow, ktorzy dzialaja aktywnie dla zdyskredytowania UE w oczach Polakow. Dzialania "Samooobrony" i LPR wygladaja wlasnie tak... Wierze, ze w referendum Polacy okaza sie naprawde Europejczykami, a nie po raz ktorys, w chwili zagrozenia ze Wschodu, jak u Mickiewicza: "szabel u nas dostatek, szlachla na kon siedzie, my z bratankiem na czele i... jakos to bedzie"... Kocham Was Piotr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiesiek Re: Zaraz, zaraz IP: *.cvx33-bradley.dialup.earthlink.net 13.04.02, 09:21 Nie pietrz Pietrze pieprza wieprzem a dalej sobie dospiewaj. Jezeli przecietny Polak za dwu tygodniowy zarobek nie bedzie w stanie kupic biletu powrotnego za ocean a inni z unii tak, to odnosze wrazenie, ze jestes negatywnie ustosunkowany do rodakow. Wiem, ze prawie wszystkie rodzaje pracy w Polsce niewiele sie roznia jak gdzie indziej nie wylaczajac Twojej. Unia moze byc OK ale nie tak jak ty to widzisz?????????? Pozd!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flybylot Re: Zaraz, zaraz IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 16.04.02, 07:52 Przestalem pieprzyc wieprza... A tak - ze zapytam przy okazji - to Ty jestes za czy przeciw UE, bo nie zrozumialem? Zeby szynka byla lepsza trzeba jej przydac troche takich przypraw, ktore w naszym kraju nie rosna, rosna natomiast na Zachodzie, dokladniej w UE. Powrot do smutnych "aliansow" z sasiadem ze Wschodu uwazam za bezsensowny, a nawet szkodliwy, bo zawsze bedziemy tam wasalem. Rosja to nasz potencjalny partner, ale nigdy suweren (chyba tego nauczyla nas historia?). Nasze miejsce to Europa, bo nie mozemy istniec w zawieszeniu. Nie jestesmy Szwajcaria (ta zreszta tez rozwaza, czy nie lepiej jednak wstapic), ale takim dziwnym miejscem na ziemi, przez ktore (ze zacytuje Walese) zwykly wedrowac pragnace sie odwiedzac dwa nasze sasiedzkie narody, a gdy zdecydowaly sie na odwiedziny, zwykle zostawaly u nas na dluzej... Tylko dwie instytucje: NATO i UE moga nas od tego uchronic. A o zaborze "polskiej ziemi" radze zapomniec. Nikt, tak naprawde, jej nie chce. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flybylot Re: Zaraz, zaraz IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 16.04.02, 07:55 I jeszcze jedno - zarzut zlego ustosunkowania do Polakow uwazam za afront i oczekuje przeprosin. To bylo nieladne. Mam nadzieje, ze rozumiesz? Piotr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiesiek Re: Zaraz, zaraz IP: *.cvx19-bradley.dialup.earthlink.net 23.04.02, 18:17 Odnosic wrazenie nie jest rownoznaczne z pomowieniem czy tez nazwaniem!! Tu nie widze absolutnie zadnych powodow do jakichlolwiek przeprosin. Roznica pogladow to jest inna para kaloszy. A tak nawiasem pokazales klase w nazwaniu Chrobrego (moze go przeprosisz)???? Nie pozdrawiam!!! Odpowiedz Link Zgłoś