Dodaj do ulubionych

Putto i rzygacz

• petelka Re: a ten środek Gdańska 20.03.02, 11:19
      A z tym środkiem Gdańska to Zoppoter jak zwykle trafił (Św. Duacha, niedaleko
      wlotu ul. Przędzalniczej). On nawet jak mówi, że czegoś nie wie to i tak wie.
      A ciekawa jestem gdzie należałoby zlokalizować obecny środek Gdańska?
      • lucy_z Re: a ten środek Gdańska 20.03.02, 11:23
        petelka napisał(a):

> A z tym środkiem Gdańska to Zoppoter jak zwykle trafił (Św. Duacha, niedaleko
        > wlotu ul. Przędzalniczej). On nawet jak mówi, że czegoś nie wie to i tak wie.
        > A ciekawa jestem gdzie należałoby zlokalizować obecny środek Gdańska?

Wiesz:)) Już był kiedyś taki wątek, gdzie jest teraz środek Gdańska. Nie
        pamiętam do jakiego wniosku w nim się doszło. Kasiu!!!!! Może pamiętasz?????
        • lucy_z Re: a ten środek Gdańska 20.03.02, 11:47
          lucy_z napisał(a):

> petelka napisał(a):
          >
          > > A z tym środkiem Gdańska to Zoppoter jak zwykle trafił (Św. Duacha, niedal
          > eko
          > > wlotu ul. Przędzalniczej). On nawet jak mówi, że czegoś nie wie to i tak w
          > ie.
          > > A ciekawa jestem gdzie należałoby zlokalizować obecny środek Gdańska?
          >
          Popatrzyłam na mapę, choroba nie wiem. No bo jak to zlokalizować????? Jeszcze
          wypadnie gdzieś w zatoce;))) No wiem. Przesadziłam!!! Gdzie się teraz kończy to
          miasto... tak się wszystko rozbudowało:)))
      • zoppoter Re: a ten środek Gdańska 20.03.02, 11:55
        petelka napisał(a):

> wlotu ul. Przędzalniczej). On nawet jak mówi, że czegoś nie wie to i tak wie.

Nie czaruj, nie czaruj. Większości odpowiedzi w tym konkursie nie znałem.

• kasia_57 Re: a ten środek Gdańska 20.03.02, 11:59
          Napisz juz o tej Gweździe w SOpocie, bo nam Pętelka z Lucy nastukają w końcu!
          • zoppoter Re: a ten środek Gdańska 20.03.02, 12:02
            kasia_57 napisał(a):

> Napisz juz o tej Gweździe w SOpocie, bo nam Pętelka z Lucy nastukają w końcu!

Mmmmm, to byłoby nawet fajne...
            • lucy_z Re: a ten środek Gdańska 20.03.02, 12:07
              zoppoter napisał(a):

> kasia_57 napisał(a):
              >
              > > Napisz juz o tej Gweździe w SOpocie, bo nam Pętelka z Lucy nastukają w koń
              > cu!
              >
              > Mmmmm, to byłoby nawet fajne...

Hmmmmmm!!!!! Ja Cię oskubię, to dopiero będzie fajnie!!!wrrrrrr
              Pisz, choroba bo ja mam utrudnione pisanie, piszę jedną ręką bo mi się kot
              położył na drugą i wisi uczepiony;))))))
              • kasia_57 Zoppoter - pisz o Wielkiej Gwiezdzie! 20.03.02, 12:11
                • lucy_z Re: Kasia, a Ty napisz o Katowni!!!!!! 20.03.02, 12:14
                  kasia_57 napisał(a):

No i co zobaczyłaś???
                  • kasia_57 Re: Kasia, a Ty napisz o Katowni!!!!!! 20.03.02, 12:24
                    lucy_z napisał(a):

> kasia_57 napisał(a):
                    >
                    >
                    > No i co zobaczyłaś???

Tłum zasapanych ludzi żądnych oglądnięcia jednego z najbardzoej tajemniczych
                    budynków w mieście.
                    Zobaczyłam mury pociągnięte pobiałą, i wnętrrza az proszące o wykorzystanie.
                    Wlazłam do celi, ,w której nas było ok. 20 osób, a trtzymano tam do 30... nam
                    było ciasno i zaraz wychodzilismy, an slolneczko, na piwko i na kwake i
                    papieroska... A tamci nie mieli tyle szczescia, i tak te cele - to te w
                    cylindrycznych basztach, pozostałych po kolejnej rozbudowie przedbramia. A i tak
                    ciemmne byly owe cele, i z pewnoscia wilgotne, nie mowiac o tym, ze zimne...
                    Kiedys uslyszalam ze jak Napoleon wjechal do Gdanska, to oburzal sie na warunki
                    panujace w tym najciezszym wiezieniu RP, i ponoc jakis biedak siedial tam juz
                    kilkadziesiat lat po wygasnieciu wyroku. Zapomniano o nim...
                    Pieniek katowski byl, a jakze... i atmosfera. Mimo tych tlumow i tego rejwachu,
                    cos jest w tych murach, za duzo tam bylo ludzkiego cierpienia. No i swiadectwo
                    braku szacunku dla zabytkow! sposob wykorzystania Katowni, zaniedbania i
                    niefrasobliwosc wladz. Za to powinna byc personalana odpowiedzialnosc. I
                    kryminal.
                  • zoppoter Wielka Gwiazda 20.03.02, 12:25
                    • petelka Re: Wielka Gwiazda 20.03.02, 12:33
                      Zoppoter, jak nie napiszesz o tej Wielkiej Gwieździe to Cię poprostu nie
                      zabierzemy na pierogi. A my z Kasią wiemy gdzie są wspaniaaałeee,
                      przeeeepyyyszneee pierogi...:)))
                    • zoppoter Re: Wielka Gwiazda 20.03.02, 12:36
                      Własciwie Grosser Stern, bo rzecz dotyczy tamtych czasów.

To była modna i elegancka restauracja istniejąca od przełomu XIX i XX wieku do 1945 roku, kiedy to wiele rzeczy
                      w Gdańsku i w Sopocie przestało istnieć.
                      Znajdowała się ona w lesie przy skrzyżowaniu kilku lesnych duktów. Dojeżdżał tam tramwaj z Oliwy. Owo
                      gwieździste (stąd ta Wielka Gwiazda) skrzyżowanie dróg leśnych mozna znaleźć w następujący sposób:
                      Ulica 23.Marca do końca za końcowym przystankiem autobusu idziemy dalej, mijamy sanatorium Leśnik, idziemy
                      dalej i dochodzimy do tego skrzyżowania. Fundamentów restauracji pozostałych po 1945 roku juz nie widać spod
                      roślinnosci, więc można tylko sobie wspominać...
      • lucy_z Re: a ten środek Gdańska 20.03.02, 12:55
        petelka napisał(a):

> wlotu ul. Przędzalniczej).

Był tam położony okrągły czarny kamień. Był pamiątką miejsca, w którym
        znajdowała się niegdyś studzienka. Oznaczała ona punkt styczny dawnych czterech
        kwater Prawego Miasta. Na otaczającym studnię cokole stały kobiece gracje,
        spoglądające w kierunku czterech stron świata.
        • kasia_57 Re: a ten środek Gdańska 20.03.02, 13:13
          lucy_z napisał(a):

> petelka napisał(a):
          >
          > > A z tym środkiem Gdańska to Zoppoter jak zwykle trafił (Św. Duacha, niedal
          > eko
          > > wlotu ul. Przędzalniczej).
          >
          > Był tam położony okrągły czarny kamień. Był pamiątką miejsca, w którym
          > znajdowała się niegdyś studzienka. Oznaczała ona punkt styczny dawnych czterech
          >
          > kwater Prawego Miasta. Na otaczającym studnię cokole stały kobiece gracje,
          > spoglądające w kierunku czterech stron świata.

Przepraszam Pętelko, czy nie mówisz o Fontannie Czterech Kwartałów? U zbiegu
          ulic: Grobla i Sw. Ducha, gdzie stykały się 4 kwarrtały Gdanska, na jakie go po
          1416 podzielili Krzyżacy? Słyszałam, że właśnie tak wyglądała. Usiłuję sobie
          tylko wyobrazić w którym miejscu dokładnie, zważywszy, że ulica Grobla nieco
          inaczej biegla - teraz jest odchylona, by odslonic Kapllice Krolewska...
          A ten srodek ponoc niedawno odkryto i nie ma juz napisow na kamieniu. Nie
          widzialam nigdy tego kamienia, a tyle razy tamtedy przechodze! KTO widzial?????

• petelka Re: a ten środek Gdańska 20.03.02, 13:23
            Też go nie widziałam a kurczę przechodziłam ostatnio tamtędy!. Zajrzyj na stronę
            roots.gdansk.gda.pl/miejsca/miejsca_02.asp , może to pomoże uściślić to
            miejsce.
            Pozdrowienia
    • petelka Re: dworek Forstera 20.03.02, 13:50
      A właśnie Kasia podsunęła mi następne pytanie: gdzie stoi dworek w którym w
      czasie wojny mieszkał Albert Forster?
    • zoppoter Medium 20.03.02, 13:57
      Już tam wyżej pytałem, w którym domu sopockim kręcono film "Medium"...
      • petelka Re: Medium 20.03.02, 13:59
        zoppoter napisał(a):

> Już tam wyżej pytałem, w którym domu sopockim kręcono film "Medium"...

A ja nadal nie wiem, ba! nawet tytuł filmu niezbyt wiele mi mówi.:)))

• kasia_57 Re: Medium 20.03.02, 14:39
          hurtem:
          dowiedzialam sie ze tzw. Forsterówke AF dostał od Hitlera w prezencie, w dowód
          wdzięczności i uznania za pracę...
          A Medium, zaraz, zaraz, czy nie w tej pięknej willi przy ul. Westerplatte w
          Sopocie. Chhodzi mi o tę zdewastowaną z posatcią kamienna w ogórdku.
          • zoppoter Re: Medium 20.03.02, 14:44
            kasia_57 napisał(a):

> A Medium, zaraz, zaraz, czy nie w tej pięknej willi przy ul. Westerplatte w
            > Sopocie. Chhodzi mi o tę zdewastowaną z posatcią kamienna w ogórdku.

Obr.Westerplatte 24, Willa Bergera. Dokładnie ta.

A co w niej było tuz po wojnie?
            • kasia_57 Re: Medium 20.03.02, 14:50
              zoppoter napisał(a):

> kasia_57 napisał(a):
              >
              >
              > > A Medium, zaraz, zaraz, czy nie w tej pięknej willi przy ul. Westerplatte
              > w
              > > Sopocie. Chhodzi mi o tę zdewastowaną z posatcią kamienna w ogórdku.
              >
              > Obr.Westerplatte 24, Willa Bergera. Dokładnie ta.
              >
              > A co w niej było tuz po wojnie?

Szkoła Sztuk Pieknych, czy palnęłam? Bo szkoła była przy ul. Westerplatte chyba
              do jakichś lat 50-tych... ??????? Przy ul. Westerplatte mieszkała prof. Wnukowa...
              • zoppoter Re: Medium 20.03.02, 14:56

> Szkoła Sztuk Pieknych, czy palnęłam? Bo szkoła była przy ul. Westerplatte chyba
                >
                > do jakichś lat 50-tych... ??????? Przy ul. Westerplatte mieszkała prof. Wnukowa
                > ...

Nic nie palnęłaś, odpowiedź spełnia wszelkie oczekiwania...
            • petelka Re: Medium 20.03.02, 14:54
              Dzięki Wam obojgu za informacje:))) Zaraz będę musiała uciekać, ale na
              pożegnanie podrzucę Wam poniżej jeszcze jeden temat. Chociaż boję się, że to
              dla Was będzie zbyt łatwe...
        • kasia_57 Re: Medium 20.03.02, 14:44
          petelka napisał(a):

> zoppoter napisał(a):
          >
          > > Już tam wyżej pytałem, w którym domu sopockim kręcono film "Medium"...
          >
          > A ja nadal nie wiem, ba! nawet tytuł filmu niezbyt wiele mi mówi.:)))
          >
          bardzo mroczny film w przepięknych wnętrrzach. Nawet Ci nie potrafię powtórzyć
          fabuły, bo cała byłam zapatrzona w ten Sopot - tyle, ze pamiętam, iż rzecz dzieje
          się w latach 30-tych.
          • zoppoter Re: Medium 20.03.02, 14:55

> bardzo mroczny film w przepięknych wnętrrzach. Nawet Ci nie potrafię powtórzyć
            > fabuły, bo cała byłam zapatrzona w ten Sopot - tyle, ze pamiętam, iż rzecz dzie
            > je
            > się w latach 30-tych.

Tak, gośc przyjeżdża skądś z Polski do Gdańska, w willi jakieś strachy się działy, a role dworca sopockiego grał
            dworzec w Oliwie.
    • petelka Re: gdańskie bramy 20.03.02, 14:56
      Gdańskie bramy... No Złotą i Zieloną to zna każdy. Ale jakie inne znaleźć można
      w starym Gdańsku i ile ich jest?
      Pozdrowienia:)))
      • kasia_57 Re: gdańskie bramy 20.03.02, 15:00
        petelka napisał(a):

> Gdańskie bramy... No Złotą i Zieloną to zna każdy. Ale jakie inne znaleźć można
        >
        > w starym Gdańsku i ile ich jest?
        > Pozdrowienia:)))

No to do dzieła! Wszystkie!

• kasia_57 znikam na parę godzin, na razie!!!!! 20.03.02, 15:01
      • zoppoter Re: gdańskie bramy 20.03.02, 15:02
        Chodzi tylko o istniejące?

Wyzynna, Nizinna, Żuławska, Krowia, Chlebnicka, Mariacka, Żuraw, Więzienna.
        • Gość: lucy_z Re: A ja przyszłam i.............. IP: 192.168.0.* 20.03.02, 15:56
          zoppoter napisał(a):

> Chodzi tylko o istniejące?
          >
          > Wyzynna, Nizinna, Żuławska, Krowia, Chlebnicka, Mariacka, Żuraw, Więzienna.

nie na temat...... Choroba, tyle odnóg tu się porobiło,że trudno mi się
          zorientować i czytać;))))) Zoppoter:) Może zrobić drugi wątek bo ciężko się
          otwiera??? A może poczekamy na Iwę!!! Założyła niech decyduje :)))
          • iwa.ja Re: A ja przyszłam i.............. 20.03.02, 16:03
            Fakt, wchodzi się tu i wchodzi...Ale jak przez pół dnia rozprawia się na temat
            pierogów z rokoka! Cholera, odnowić wątek? A proszę bardzo, wpisujcie się tera
            na samym rzygaczu (bo to i brzmi fizjologicznie, i może kogoś nowego
            zainteresuje)...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka