petelka Re: a ten środek Gdańska 20.03.02, 11:19 A z tym środkiem Gdańska to Zoppoter jak zwykle trafił (Św. Duacha, niedaleko wlotu ul. Przędzalniczej). On nawet jak mówi, że czegoś nie wie to i tak wie. A ciekawa jestem gdzie należałoby zlokalizować obecny środek Gdańska? Odpowiedz Link Zgłoś
lucy_z Re: a ten środek Gdańska 20.03.02, 11:23 petelka napisał(a): > A z tym środkiem Gdańska to Zoppoter jak zwykle trafił (Św. Duacha, niedaleko > wlotu ul. Przędzalniczej). On nawet jak mówi, że czegoś nie wie to i tak wie. > A ciekawa jestem gdzie należałoby zlokalizować obecny środek Gdańska? Wiesz:)) Już był kiedyś taki wątek, gdzie jest teraz środek Gdańska. Nie pamiętam do jakiego wniosku w nim się doszło. Kasiu!!!!! Może pamiętasz????? Odpowiedz Link Zgłoś
lucy_z Re: a ten środek Gdańska 20.03.02, 11:47 lucy_z napisał(a): > petelka napisał(a): > > > A z tym środkiem Gdańska to Zoppoter jak zwykle trafił (Św. Duacha, niedal > eko > > wlotu ul. Przędzalniczej). On nawet jak mówi, że czegoś nie wie to i tak w > ie. > > A ciekawa jestem gdzie należałoby zlokalizować obecny środek Gdańska? > Popatrzyłam na mapę, choroba nie wiem. No bo jak to zlokalizować????? Jeszcze wypadnie gdzieś w zatoce;))) No wiem. Przesadziłam!!! Gdzie się teraz kończy to miasto... tak się wszystko rozbudowało:))) Odpowiedz Link Zgłoś
zoppoter Re: a ten środek Gdańska 20.03.02, 11:55 petelka napisał(a): > A z tym środkiem Gdańska to Zoppoter jak zwykle trafił (Św. Duacha, niedaleko > wlotu ul. Przędzalniczej). On nawet jak mówi, że czegoś nie wie to i tak wie. Nie czaruj, nie czaruj. Większości odpowiedzi w tym konkursie nie znałem. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_57 Re: a ten środek Gdańska 20.03.02, 11:59 Napisz juz o tej Gweździe w SOpocie, bo nam Pętelka z Lucy nastukają w końcu! Odpowiedz Link Zgłoś
zoppoter Re: a ten środek Gdańska 20.03.02, 12:02 kasia_57 napisał(a): > Napisz juz o tej Gweździe w SOpocie, bo nam Pętelka z Lucy nastukają w końcu! Mmmmm, to byłoby nawet fajne... Odpowiedz Link Zgłoś
lucy_z Re: a ten środek Gdańska 20.03.02, 12:07 zoppoter napisał(a): > kasia_57 napisał(a): > > > Napisz juz o tej Gweździe w SOpocie, bo nam Pętelka z Lucy nastukają w koń > cu! > > Mmmmm, to byłoby nawet fajne... Hmmmmmm!!!!! Ja Cię oskubię, to dopiero będzie fajnie!!!wrrrrrr Pisz, choroba bo ja mam utrudnione pisanie, piszę jedną ręką bo mi się kot położył na drugą i wisi uczepiony;)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
lucy_z Re: Kasia, a Ty napisz o Katowni!!!!!! 20.03.02, 12:14 kasia_57 napisał(a): No i co zobaczyłaś??? Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_57 Re: Kasia, a Ty napisz o Katowni!!!!!! 20.03.02, 12:24 lucy_z napisał(a): > kasia_57 napisał(a): > > > No i co zobaczyłaś??? Tłum zasapanych ludzi żądnych oglądnięcia jednego z najbardzoej tajemniczych budynków w mieście. Zobaczyłam mury pociągnięte pobiałą, i wnętrrza az proszące o wykorzystanie. Wlazłam do celi, ,w której nas było ok. 20 osób, a trtzymano tam do 30... nam było ciasno i zaraz wychodzilismy, an slolneczko, na piwko i na kwake i papieroska... A tamci nie mieli tyle szczescia, i tak te cele - to te w cylindrycznych basztach, pozostałych po kolejnej rozbudowie przedbramia. A i tak ciemmne byly owe cele, i z pewnoscia wilgotne, nie mowiac o tym, ze zimne... Kiedys uslyszalam ze jak Napoleon wjechal do Gdanska, to oburzal sie na warunki panujace w tym najciezszym wiezieniu RP, i ponoc jakis biedak siedial tam juz kilkadziesiat lat po wygasnieciu wyroku. Zapomniano o nim... Pieniek katowski byl, a jakze... i atmosfera. Mimo tych tlumow i tego rejwachu, cos jest w tych murach, za duzo tam bylo ludzkiego cierpienia. No i swiadectwo braku szacunku dla zabytkow! sposob wykorzystania Katowni, zaniedbania i niefrasobliwosc wladz. Za to powinna byc personalana odpowiedzialnosc. I kryminal. Odpowiedz Link Zgłoś
petelka Re: Wielka Gwiazda 20.03.02, 12:33 Zoppoter, jak nie napiszesz o tej Wielkiej Gwieździe to Cię poprostu nie zabierzemy na pierogi. A my z Kasią wiemy gdzie są wspaniaaałeee, przeeeepyyyszneee pierogi...:))) Odpowiedz Link Zgłoś
zoppoter Re: Wielka Gwiazda 20.03.02, 12:36 Własciwie Grosser Stern, bo rzecz dotyczy tamtych czasów. To była modna i elegancka restauracja istniejąca od przełomu XIX i XX wieku do 1945 roku, kiedy to wiele rzeczy w Gdańsku i w Sopocie przestało istnieć. Znajdowała się ona w lesie przy skrzyżowaniu kilku lesnych duktów. Dojeżdżał tam tramwaj z Oliwy. Owo gwieździste (stąd ta Wielka Gwiazda) skrzyżowanie dróg leśnych mozna znaleźć w następujący sposób: Ulica 23.Marca do końca za końcowym przystankiem autobusu idziemy dalej, mijamy sanatorium Leśnik, idziemy dalej i dochodzimy do tego skrzyżowania. Fundamentów restauracji pozostałych po 1945 roku juz nie widać spod roślinnosci, więc można tylko sobie wspominać... Odpowiedz Link Zgłoś
lucy_z Re: a ten środek Gdańska 20.03.02, 12:55 petelka napisał(a): > A z tym środkiem Gdańska to Zoppoter jak zwykle trafił (Św. Duacha, niedaleko > wlotu ul. Przędzalniczej). Był tam położony okrągły czarny kamień. Był pamiątką miejsca, w którym znajdowała się niegdyś studzienka. Oznaczała ona punkt styczny dawnych czterech kwater Prawego Miasta. Na otaczającym studnię cokole stały kobiece gracje, spoglądające w kierunku czterech stron świata. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_57 Re: a ten środek Gdańska 20.03.02, 13:13 lucy_z napisał(a): > petelka napisał(a): > > > A z tym środkiem Gdańska to Zoppoter jak zwykle trafił (Św. Duacha, niedal > eko > > wlotu ul. Przędzalniczej). > > Był tam położony okrągły czarny kamień. Był pamiątką miejsca, w którym > znajdowała się niegdyś studzienka. Oznaczała ona punkt styczny dawnych czterech > > kwater Prawego Miasta. Na otaczającym studnię cokole stały kobiece gracje, > spoglądające w kierunku czterech stron świata. Przepraszam Pętelko, czy nie mówisz o Fontannie Czterech Kwartałów? U zbiegu ulic: Grobla i Sw. Ducha, gdzie stykały się 4 kwarrtały Gdanska, na jakie go po 1416 podzielili Krzyżacy? Słyszałam, że właśnie tak wyglądała. Usiłuję sobie tylko wyobrazić w którym miejscu dokładnie, zważywszy, że ulica Grobla nieco inaczej biegla - teraz jest odchylona, by odslonic Kapllice Krolewska... A ten srodek ponoc niedawno odkryto i nie ma juz napisow na kamieniu. Nie widzialam nigdy tego kamienia, a tyle razy tamtedy przechodze! KTO widzial????? Odpowiedz Link Zgłoś
petelka Re: a ten środek Gdańska 20.03.02, 13:23 Też go nie widziałam a kurczę przechodziłam ostatnio tamtędy!. Zajrzyj na stronę roots.gdansk.gda.pl/miejsca/miejsca_02.asp , może to pomoże uściślić to miejsce. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
petelka Re: dworek Forstera 20.03.02, 13:50 A właśnie Kasia podsunęła mi następne pytanie: gdzie stoi dworek w którym w czasie wojny mieszkał Albert Forster? Odpowiedz Link Zgłoś
zoppoter Medium 20.03.02, 13:57 Już tam wyżej pytałem, w którym domu sopockim kręcono film "Medium"... Odpowiedz Link Zgłoś
petelka Re: Medium 20.03.02, 13:59 zoppoter napisał(a): > Już tam wyżej pytałem, w którym domu sopockim kręcono film "Medium"... A ja nadal nie wiem, ba! nawet tytuł filmu niezbyt wiele mi mówi.:))) Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_57 Re: Medium 20.03.02, 14:39 hurtem: dowiedzialam sie ze tzw. Forsterówke AF dostał od Hitlera w prezencie, w dowód wdzięczności i uznania za pracę... A Medium, zaraz, zaraz, czy nie w tej pięknej willi przy ul. Westerplatte w Sopocie. Chhodzi mi o tę zdewastowaną z posatcią kamienna w ogórdku. Odpowiedz Link Zgłoś
zoppoter Re: Medium 20.03.02, 14:44 kasia_57 napisał(a): > A Medium, zaraz, zaraz, czy nie w tej pięknej willi przy ul. Westerplatte w > Sopocie. Chhodzi mi o tę zdewastowaną z posatcią kamienna w ogórdku. Obr.Westerplatte 24, Willa Bergera. Dokładnie ta. A co w niej było tuz po wojnie? Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_57 Re: Medium 20.03.02, 14:50 zoppoter napisał(a): > kasia_57 napisał(a): > > > > A Medium, zaraz, zaraz, czy nie w tej pięknej willi przy ul. Westerplatte > w > > Sopocie. Chhodzi mi o tę zdewastowaną z posatcią kamienna w ogórdku. > > Obr.Westerplatte 24, Willa Bergera. Dokładnie ta. > > A co w niej było tuz po wojnie? Szkoła Sztuk Pieknych, czy palnęłam? Bo szkoła była przy ul. Westerplatte chyba do jakichś lat 50-tych... ??????? Przy ul. Westerplatte mieszkała prof. Wnukowa... Odpowiedz Link Zgłoś
zoppoter Re: Medium 20.03.02, 14:56 > Szkoła Sztuk Pieknych, czy palnęłam? Bo szkoła była przy ul. Westerplatte chyba > > do jakichś lat 50-tych... ??????? Przy ul. Westerplatte mieszkała prof. Wnukowa > ... Nic nie palnęłaś, odpowiedź spełnia wszelkie oczekiwania... Odpowiedz Link Zgłoś
petelka Re: Medium 20.03.02, 14:54 Dzięki Wam obojgu za informacje:))) Zaraz będę musiała uciekać, ale na pożegnanie podrzucę Wam poniżej jeszcze jeden temat. Chociaż boję się, że to dla Was będzie zbyt łatwe... Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_57 Re: Medium 20.03.02, 14:44 petelka napisał(a): > zoppoter napisał(a): > > > Już tam wyżej pytałem, w którym domu sopockim kręcono film "Medium"... > > A ja nadal nie wiem, ba! nawet tytuł filmu niezbyt wiele mi mówi.:))) > bardzo mroczny film w przepięknych wnętrrzach. Nawet Ci nie potrafię powtórzyć fabuły, bo cała byłam zapatrzona w ten Sopot - tyle, ze pamiętam, iż rzecz dzieje się w latach 30-tych. Odpowiedz Link Zgłoś
zoppoter Re: Medium 20.03.02, 14:55 > bardzo mroczny film w przepięknych wnętrrzach. Nawet Ci nie potrafię powtórzyć > fabuły, bo cała byłam zapatrzona w ten Sopot - tyle, ze pamiętam, iż rzecz dzie > je > się w latach 30-tych. Tak, gośc przyjeżdża skądś z Polski do Gdańska, w willi jakieś strachy się działy, a role dworca sopockiego grał dworzec w Oliwie. Odpowiedz Link Zgłoś
petelka Re: gdańskie bramy 20.03.02, 14:56 Gdańskie bramy... No Złotą i Zieloną to zna każdy. Ale jakie inne znaleźć można w starym Gdańsku i ile ich jest? Pozdrowienia:))) Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_57 Re: gdańskie bramy 20.03.02, 15:00 petelka napisał(a): > Gdańskie bramy... No Złotą i Zieloną to zna każdy. Ale jakie inne znaleźć można > > w starym Gdańsku i ile ich jest? > Pozdrowienia:))) No to do dzieła! Wszystkie! Odpowiedz Link Zgłoś
zoppoter Re: gdańskie bramy 20.03.02, 15:02 Chodzi tylko o istniejące? Wyzynna, Nizinna, Żuławska, Krowia, Chlebnicka, Mariacka, Żuraw, Więzienna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lucy_z Re: A ja przyszłam i.............. IP: 192.168.0.* 20.03.02, 15:56 zoppoter napisał(a): > Chodzi tylko o istniejące? > > Wyzynna, Nizinna, Żuławska, Krowia, Chlebnicka, Mariacka, Żuraw, Więzienna. nie na temat...... Choroba, tyle odnóg tu się porobiło,że trudno mi się zorientować i czytać;))))) Zoppoter:) Może zrobić drugi wątek bo ciężko się otwiera??? A może poczekamy na Iwę!!! Założyła niech decyduje :))) Odpowiedz Link Zgłoś
iwa.ja Re: A ja przyszłam i.............. 20.03.02, 16:03 Fakt, wchodzi się tu i wchodzi...Ale jak przez pół dnia rozprawia się na temat pierogów z rokoka! Cholera, odnowić wątek? A proszę bardzo, wpisujcie się tera na samym rzygaczu (bo to i brzmi fizjologicznie, i może kogoś nowego zainteresuje)... Odpowiedz Link Zgłoś