Gość: dresik IP: *.mlyniec.gda.pl 01.03.05, 21:33 Jasiu do dzieła ;-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Kaśka Re: Gdańska kamienica wieku XXI IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.05, 21:44 Proponuję zburzyć Głowne Miasto i postawić na tym miejscu drugą Krewetkę, czy Madisona, może Manhattan. Horroru ciąg dalszy.... Odpowiedz Link Zgłoś
miluszek1 Re: Gdańska kamienica wieku XXI 02.03.05, 13:17 i tak większość kamieniczek to bardziej lub mniej udane atrapy. przypominam, że po wojnie gdańsk był jednym wielkim gruzowiskiem...lepiej żeby powstawała dobra współczesna architektura, niż nieudolne atrapy typu ul. stągiewna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wodnik Re: Gdańska kamienica wieku XXI IP: *.chello.pl 02.03.05, 20:53 Ludzie opamiętajcie się. Choć ludzie by takiego czego nie zrobili. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: master Dobra wiadomośc IP: *.sm-rozstaje.pl 01.03.05, 21:49 Dobra architektura po konkursach a nie budowaniw pseudozabytkowych atrap ala Stągiewna czy artus park. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hasselback Re: Dobra wiadomośc IP: 217.153.221.* 01.03.05, 21:55 Dobra architektura nie musi być ślepym naśladownictwem historii. Czekamy na coś oryginalnego, coś co mozemy zostawić po sobie dla potomnych. Wiadomo, że nie dogodzi się wszystkim, ale podoba mi sie formuła konkursu. Do dzieła! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sławek Re: Dobra wiadomośc IP: *.osk.pl / *.osk.pl 01.03.05, 22:14 Wg Twojej zasady powinno się zburzyc całe Główne Miasto - to też pseudozabytkowa atrapa. Gdańsk jest znany ze swoich kamieniczek, to przyciąga bardzo wielu turystów i Stągiewna jest uważam bardziej właściwa od szkła i stali. W Gdańsku jest jeszcze sporo miejsca na szkło i stal, ale Reale, City Forum itp, proszę budować zdala od Głównego Miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: master Chyba nie rozumiesz tematu IP: *.sm-rozstaje.pl 01.03.05, 22:43 Albo wierna rekonstrukcja tego co istniało jak stare miasto, albo konkurs a nie wymyślanie historycznych kamieniczek ktorych nie było albo nie zupełnie nie wiadomo jak wyglądały. Jak jest zdaje się w tym przypadku. Odpowiedz Link Zgłoś
brosen Re: Chyba nie rozumiesz tematu 02.03.05, 12:07 > Albo wierna rekonstrukcja tego co istniało jak stare miasto Wybacz, ale mowa jest o Głównym Mieście. Przeczytaj jeszcze raz artykuł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bzdury gadacie Re: Chyba nie rozumiesz tematu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.05, 12:20 A dlaczego to niby nie można sobie wymyślić przedziwnej historyzującej kamieniczki której nie było,ale będzie.Co prikaz czy befel tylko szklane pudła i powykręcane kupy. Proszę mi udowodnic ,że aby budować muszę się naginać do aktualnych mód archtektonicznych,bzdurnych i aroganckich-dla mnie oczywiście.De gustibus non est disputandum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bakszysz Zła wiadomość IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.05, 22:22 Widzialem "dziela" mlodych architektow z Polibudy - panu Bielawskiemu najbardziej smakuje jak sadze cena (tak jak mojemu kumplowi po obnizce akcyzy na wódzię). Mamy już kilka "wspaniałości", których moderniści nie wstydzili się paredziesiat lat temu pozostawic potomnym - polecam plombę ASP, plombe w PANie (komu się któraś z nich podoba???). Patrzac na City Forum bedzie tylko gorzej. Z takimi wynalazkami lepiej wyniesc sie z Glownego Miasta - jast duzo innych dziór w w Gdańsku, które można zaplombować wątpliwymi ozdobnikami (tam absolutnie nie trzeba historyzować). Acha... jeszcze jedno - lepiej rzeby to było na poziomie historyzującej Długiej ze śmiesznymi sgrafittami niż niedorobionej Stągiewnej (gdzie rzeźby są niedorobione). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł dewastacja Głównego Miasta ! IP: *.acn.waw.pl 02.03.05, 00:15 Jestem głęboko przekonany, że te XXI-wieczne eksperymenty w najcenniejszej części miasta przyczynią się do bardzo poważnego zmniejszenia jego wartości- tylko takie są skutki gdy jedynym wyznacznikiem jest pieniądz i dążenie do maksymalizacji zysków za wszelką cenę, m. in. poprzez agresywną zabudowę każdej wolnej przestrzeni !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: og Re: dewastacja Głównego Miasta ! IP: 217.153.221.* 02.03.05, 00:22 No pewno lepiej, żeby każdy wolny plac w mieście porastały trawy i dzikie haszcze a w nich pełno pijaczków i złomiarzy pieczołowicie składujacych swoje łupy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tubi Re: dewastacja Głównego Miasta ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.05, 00:23 tja, pseudohistoryczne makiety z lat 60-tych XXw. są zaiste bardzo cenną pamiątką historyczną.. poza tym, przeciez nikt tego nie bedzie burzyl przeciez, o co ten caly raban? lepsze puste place w miejscach, gdzie przez wieki staly kamienice? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dante Re: dewastacja Głównego Miasta ! IP: *.emea.umusic.net / 212.162.212.* 02.03.05, 13:16 Nareszcie exces wjelkich synow i cor realnego socjalizmu, ktorzy w nieopisanych i heroicznym akcie odbudowali Starowke przypominajaca ukladnie klockow przez szympansa w labolatorium do badan zachowan, zostanie zrewidowany i powstanie to co oni wtedy chcieli: raj dla mentalnosci niewolnikow i emigrantow. To dlatego gdanski palac kultury czyli soldek z takim uparciem maniaka mnifestuje swoja tozsamosc i new live styl tych ktorzy pierwszy raz zobaczyli morze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rychu Re: dewastacja Głównego Miasta ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.05, 14:46 Dante to typowy przykład wypranego mózgu przez tych kilkanaście lat transformacji. Dawniej wmawiano - zapluty karzeł reakcji, w Polsce przedwojennej nie było przemysłu itp. Teraz nawet Sołdek mu przeszkadza który wpasowuje się w dawne widoki portu na Motławie bez względu na swój "komunistyczny" rodowód. Gdańsk odbudowywali konserwatorzy zabytków ze starych dobrych przedwojennych Uniwersytetów z Wilna i Lwowa i dzięki władzy komunistycznej ocalała między innymi Bazylika Mariacka z chwiejącymi się murami. Gdy delegacja generałów ZSSR zwiedzała Malbork który był w fazie odbudowy byli zdumieni że przy takich potrzebach ten krzyżacki symbol jeszcze istnieje. Oni zamek w Królewcu rozebrali całkowicie. I nie obrażać szympansów bo niejeden ze swoimi poglądami nie dorasta im do pięt. Dalsza eskalacja prawicowej propagandy doprowadzi do jeszcze gorszych ocen czasów w których koncepcje odbudowy starówki gdańskiej budziły podziw całej Europy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rku Re: Gdańska kamienica wieku XXI IP: 195.143.166.* 02.03.05, 14:11 Na Glownym Miescie powinny powstawac tylko kamienice podobne do tych ktore tam stoja . A najlepiej takie ktore byly prezentowane w konkursie na gdanska kamienice w 1902 roku. To dzieki takim perelkom przyciaga sie do miasta turystow a anie do miasta ktore pokrecone jest od stali, aluminium i szkla. Takie moga powstawac poza scislym centrum miasta i na trenach stoczniowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sławek Re: Gdańska kamienica wieku XXI IP: *.osk.pl / *.osk.pl 02.03.05, 23:47 Wątpię aby Twoje argumenty trafiły do przekonania zwolennikom postawienia czegokolwiek bo jest miejsce. Kiedyś zdziwiłem się gdy widziałem turystę z kamerą filmującym budynek ZUS-u, wydało mi się to dziwne przecież to "tylko" budynek urzędu. Urzedu, ale mur pruski jest widać lepszy od szkła i stali. Na tle zieleniaka chyba nikt się nie fotografuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol Bielawski do dymisji! IP: *.task.gda.pl 04.03.05, 20:34 "- Chcemy przywrócić tej części miasta architektoniczną tożsamość. Szukamy jednak współczesnych form, które będą nawiązywać do historii miasta - mówi wiceprezydent Bielawski, który jest jednocześnie przewodniczącym sądu konkursowego." Jak długo jeszcze pan Bielawski będzie szkodzić Gdańskowi? Tego gościa trzeba izolować od spraw związanych z Głównym Miastem. Niech się zajmie Żabianką, Przymorzem i Chełmem. Prosta blokowa zabudowa to coś dla niego. Jak można odmawiać architektonicznej tożsamości Głównemu Miastu! Co za cholerny palant (sory). Jaką tożsamość on chce przywracać szkłem i aluminium? I po co przywracać coś co jest trwałe i konkretne!Do szkoły niech się cofnie po podstawowe wiadomości z historii architektury, a potem jeszcze raz obejrzy i pozna Główne Miasto. Precz z oszołomstwem na szczytach władzy! Odpowiedz Link Zgłoś
pawelo04 Karol daj se na luz 04.03.05, 21:09 Myślę, że powielasz bardzo utarte standarty. Niestety nijak mają się one do rzeczywistości, to żadna sztuka zrobić replikę gdańskiej kamieniczki z początku XX wieku. Bardziej ambitne jest poszukiwanie nowych standartów, a temu ma służyć konkurs. Brawa za odwagę dla organizatorów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: %% Re: Karol daj se na luz IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 04.03.05, 22:46 pawelo04 napisał: > Myślę, że powielasz bardzo utarte standarty. Niestety nijak mają się one do > rzeczywistości, to żadna sztuka zrobić replikę gdańskiej kamieniczki z początku XX wieku. dla niektórych i to moze byc zbyt wielkim wyzwaniem.......... >Bardziej ambitne jest poszukiwanie nowych standartów, a temu ma służyć konkurs. A cóz to za poszukiwania "nowych standardów" skoro juz z góry wiadomo, że tym standardem ma być metal, szkło i beton......... > Brawa za odwagę dla organizatorów! Jak Ciebie czytam, to mam wrażenie, ze rzecznik zstąpił z wyzyn UM......... Bez braw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek-sopocianin Re: Gdańska kamienica wieku XXI IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 06.03.05, 14:52 Odbudowa Gdańskiej starówki powinna być dokończona wegłóg założeń z lat 50-tych i 60-tych. Dzięki tamtym dokonaniom mamy wspaniałe obudowane zabytki, które są ozdobą miasta i pięknie uzupełniają luki między zabytkami autentycznymi takimi jak bramy, kościoły i ratusze. To czego dokonali powojenni budowniczowie Gdańska jest wielkim sukcesem, który trzeba kontynuować wg sprawdzonych zasad. Stare przysłowie mówi: nie naprawiaj czegoś co nie jest zepsute. Gdańska starówka przynosi wielkie zyski z turystyki. Jeżeli władze Gdańska chcą to zepsuć nowoczesną atchitekturą niech se lepiej strzelą w łeb. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miłośnik Re: Gdańska kamienica wieku XXI IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 07.03.05, 10:56 ciekawe jekie pomysły wyjdą z tego konkursu. oby tylko nie zrobić drugiego elbląga. na starówce musi byś jak przed wiekami. atmosfera się liczy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: Gdańska kamienica wieku XXI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.05, 16:51 Oby jak najmniej szkła i stali. Czy nie można zrobić tak jak na ul. Mariackiej? Niech Gdańsk zostanie Gdańskiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zuut na Onecie Re: Gdańska kamienica wieku XXI IP: 217.153.241.* 09.03.05, 01:34 Wspaniały pomysł z tym konkursem, tym bardziej, że sam na tę ideę wpadłem już 2 lata temu i poddałem ją pod rozwagę redakcji pewnego znanego dwumiesięcznika oraz podsunęłem pewnej znanej mi z lat młodzieńczych radnej. A oto jaka w skrócie była moja motywacja: 1. Odbudowa zabytkowych budynków czy też wznoszenie, w bezpośrednim sąsiedztwie historycznych obiektów, nowych realizacji architektonicznych , zawsze budziło i nadal budzić będzie szereg kontrowersji. Z jednej strony uważam, że rekonstrukcja cenniejszych zabytków, co do których posiadamy dobrą dokumentację historyczną jest jak najbardziej wskazana, zwłaszcza w naszej polskiej rzeczywistości. Z drugiej strony trzeba przyznać, że nie wszystka zabudowa historyczna pozostająca do obudowy posiada taką dokumentację czy też po prostu niekoniecznie jej wartość artystyczna czy historyczna jest przypuszczalnie na tyle wysoka aby się na rekonstrukcję zdecydować. Pozostaje nam zatem „improwizacja na temat”, czego już przykłady mamy na starówce i w okolicach. Powstają obiekty w stylu mniej lub bardziej historycznym, tzw. „nawiązującym”, gdzie w mniejszym lub większym stopniu pojawiają się elementy architektury współczesnej, tzw. „nowoczesnej” czyli jak to się wydaje, przynajmniej ich autorom, modnej czy zgoła światowej. Nie mam, a priori, zastrzeżeń do współczesnej architektury, nawet gdy zowie się ona „post- awangardą”, jeśli oczywiście jest zaprojektowana w sposób przemyślany i z dużym smakiem. Sprawa staje się jednak bardziej drażliwa gdy ta „nowoczesna” architektura wznoszona jest w bezpośrednim sąsiedztwie zabytkowej. Trzeba tu niebywałego kunsztu, wyczucia, skromności i pokory aby nie powstał nieznośny dysonans. A skromności i pokory właśnie najczęściej brak współczesnym architektom kształconym, skądinąd słusznie, na twórczych kreatorów. Tylko że w kontekście zabytkowej, najczęściej pięknej zabudowy sprawa staje się niezwykle delikatna i projekty nawet największych i powszechnie uznanych mistrzów budzą kontrowersje a co dopiero mówić o pomysłach ich pośledniejszych naśladowców. 2. Rozpisanie konkursu na kamienicę, z wyraźnym wskazaniem na jej „gdański” czy „hanzeatycki” charakter skłoni wszystkich zainteresowanych do refleksji i przeanalizowania istniejących zabytkowych obiektów. Służyć zatem będzie poznaniu, co już samo w sobie jest szczytnym celem a co powinno zaowocować powstaniem szeregu projektów zaprezentowanych do oceny. 3. W ten sposób będzie można odpowiednio wybrać do realizacji kilka czy nawet kilkanaście najbardziej koherentnych projektów, różnych czy nawet różnorodnych, ale jednak zgodnych z przyjętymi kryteriami. 4. Rozpisanie konkursu sprawi, że wszelka dyskusja na temat kształtu i charakteru projektowanych, przyszłych realizacji odbędzie się jawnie i to przed rozpoczęciem robót a nie po ich zakończeniu. Pozwoli to wszystkim zainteresowanym stronom na rzeczową i mam nadzieję konstruktywną wymianę poglądów. Odpowiedz Link Zgłoś