Dodaj do ulubionych

Dalmor do kontroli

19.04.05, 12:45
Prawda jest taka,ze Dalmor chciala kupic mala grupka swojakow,za
grosze.Wstrzymanie prywatyzacji to jedno.Drugie,to sanacja obecnej
sytuacji,bo Dalmor chce nadal krecic lody,korzystajac ze swojej korzystnej
lokalizacji i ukladow reka reke myje.Budowa centrum kongresowego?Budowa
apartamentowcow?To tylko sposob na przetrwanie i przygotowanie miekkiego
ladowania dla nierobow z dyrekcji i kilku,solidarnych z wlasnym
portfelem,pseudodzialaczy zwiazkowych.Trzeba rozpedzic to towarzystwo
wzajemnej adoracji...
Obserwuj wątek
    • Gość: obserwer Re: Dalmor do kontroli IP: *.gdynia.mm.pl 21.04.05, 15:33
      Wiaze to sie z wątkiem:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=57&w=15044631
      • Gość: obserwer Re: Dalmor do kontroli IP: *.gdynia.mm.pl 21.04.05, 17:58
        Treść artykułu (bo potem będzie niedostępna):
        Najwyższa Izba Kontroli skontroluje gdyński Dalmor. To wynik publikacji "Gazety".

Z wnioskiem o przeprowadzenie kontroli w przedsiębiorstwie połowów
        dalekomorskich Dalmor wystąpiło do NIK-u dwoje pomorskich posłów Kazimierz
        Plocke z Platformy Obywatelskiej i Dorota Arciszewska-Mielewczyk z PiS.

- "Gazeta" dużo pisała o tym, co się dzieje w Dalmorze, dlatego stwierdziliśmy,
        że należy to dogłębnie wyjaśnić - mówi poseł Plocke. - Właśnie dostałem
        potwierdzenie na piśmie, że kontrola zostanie przeprowadzona w drugiej połowie roku.

Przypomnijmy, że w piątek Ministerstwo Skarbu Państwa wstrzymało prywatyzację
        gdyńskiego Dalmoru, która rozpoczęła się kilkanaście miesięcy temu. Dalmor miał
        być sprywatyzowany przez konsorcjum złożone z pracowniczo-menedżerskiej spółki
        Inwest-Dal, firmy developerskiej Invest-Komfort oraz spółki giełdowej Wilbo. W
        "Gazecie" ujawniliśmy, że na tej prywatyzacji skorzystałoby głównie obecne
        kierownictwo firmy i działacze związkowi. W ubiegłym roku MSP zakwestionowało
        też pierwszą wycenę przedsiębiorstwa sporządzoną przez gdyńską firmę Nexus i
        zarządziło kolejną. Nieoficjalnie mówi się, że wartość Dalmoru wyceniona przez
        Nexusa została zaniżona. W "Gazecie" pisaliśmy też o powiązaniach finansowych
        między Nexusem a Dalmorem, wskazując, że mogły one mieć wpływ na wysokość wyceny.
        • pracownik_dalmoru Re: Dalmor do kontroli 21.04.05, 18:16
          A oto jak broni się nasz spocony prezes:
          Wyciąg z b. długiej (ok. 1godz.) wypowiedzi Prezesa PPPiH Dalmor S.A., Pana
          Krzysztofa Rychlickiego na posiedzeniu Prezydium Wojewódzkiej Komisji Dialogu
          Społecznego w Gdańsku w obecności m.in. Wojewody Pomorskiego Pana Cezarego
          Dąbrowskiego, w dniu 30.03.2005 r.
          …Wiem, że sprawa prywatyzacji Dalmoru bulwersuje i myślę, że stała się ona
          powodem powstania klubu przyjaciół Dalmoru, a mojej osoby jakby w szczególności,
          z jednego powodu; dlatego, że załoga tej firmy zapragnęła upodmiotowić się w
          prywatyzacji.
          Ja naprawdę nie widzę nic w tym złego i chciałem na to zwrócić uwagę. Bardzo
          łatwo jest sprzedać spółkę, obojętnie jak to się robi, czy tak jak to się robi
          obecnie, czaza pośrednictwem giełdy. Dalmor nie może być sprywatyzowany za
          pomocą giełdy gdyż żadne wskaźniki na to nie pozwalały. Podjęto zatem ścieżkę
          rokowań.
          Kiedy powstawała ta koncepcja, ta koncepcja powstała 4 lata temu i wtedy zaczęły
          się pierwsze próby sprywatyzowania Dalmoru, powstała inicjatywa spośród
          pracowników aby powołać spółkę pracowniczą. Założeniem ówczesnym było
          skierowanie się na ścieżkę tzw. „Management …?(nieczytelne)”, czyli próba
          wejścia na ścieżkę w której to management i pracownicy wykupują od właściciela
          akcje. Już wkrótce okazało się, że nie ma takiej możliwości żeby spółka
          utworzona z inicjatywy pracowników i przez pracowników z udziałem managementu,
          mogła pozyskać takie fundusze, to są wewnętrzne fundusze zwrotne na zakup tych
          akcji.
          W związku z powyższym nie pozostawało nic innego jak próbować szukać znaleźć
          partnerów którzy sami się pojawią w określonych miejscach.
          Chcę powiedzieć, że to co w tym piśmie jest napisane przez Pana Rostkowskiego
          jest absolutną nieprawdą, albowiem informacja mówi o tym, że 60% udziałów w tej
          spółce posiadam ja i po 20% dwóch przewodniczących związków.
          Proszę Państwa, tu napisano, że spółka akcyjna a więc informacja jest
          powszechnie dostępna, zapraszam, można to sprawdzić osobiście. Akcjonariuszami
          tej spółki jest 120 pracowników tej spółki, przy czym ja posiadam 7,56 % akcji
          tej spółki i już chociażby ze względu na to, że jako Prezesowi przedsiębiorstwa
          państwowego- jednoosobowej spółki skarbu państwa nie wolno mi posiadać więcej
          niż 10% w żadnym podmiocie, nigdy takich procentów nie posiadałem.
          To jest wszystko do sprawdzenia, to jest publiczna spółka spółka w której do
          ksiąg można zajrzeć. Kto ile tych akcji ma i ile tych pieniędzy włożył bardzo
          proszę jest to do sprawdzenia………
          Ciekawa jest oczywiście cała wypowiedź Pana Prezesa, w związku z czym do
          wykorzystania nagranie. Obecny również Pan Zasada – Przewodniczący związku
          Dalport(OPZZ) nie zaprzeczył posiadanym akcjom.
          Uwaga: Spisano wiernie wypowiedź prezesunia Rychlickiego – słowo w słowo – z
          nagrania audio!!!!
          No to wszystkie gazety kłamią, posłowie kłamią no i Krajowy Rejestr Sądowy
          kłamie? Ha. Rozpacz doprowadza prezesunia. Prezes ostatnio papierosy zaczął
          palić. Wszyscy (no prawie wszyscy) w Dalmorze czekamy na wyniki kontroli.
          Milczeć nie będziemy panie prezesie. Pan prezes te cygara które ciagnął u
          Niemczyckiego na deptaku w Jastarni, te same którymi chciał zaimponować baronowi
          Jędykiewiczowi teraz pewnie schował na czarną godzinę? Czy ktoś z Dalmoru na
          tym forum broni prezesa oprócz tego l...a?
          • Gość: jajko Re: Dalmor do kontroli IP: *.gdynia.mm.pl 26.04.05, 18:03
            hihi
            • Gość: Dyzio Re: Dalmor do kontroli IP: 5.6.1D* / *.vc.shawcable.net 05.05.05, 19:29
              No jak tam "KONTROL" w Dalmorku??????????
              • Gość: teraz trzeba czeka Re: Dalmor do kontroli IP: *.gdynia.mm.pl 16.05.05, 23:54
                Prezes pójdzie do Platformy Obywatelskiej po pomoc
                • Gość: zobaczymy No to czekamy... IP: *.gdynia.mm.pl 28.05.05, 23:10
                  Na wieści z dalmoru...
                  • k1952 Re: No to czekamy... 16.06.05, 08:10
                    Śledzę ten wątek a zainteresowani tylko czekają, najmniej zgrana grupa zawodowa.
                    Dalekomorscy dają się wykorzystywać i biorą co dają. Nawet pielęgniarki walczą
                    o swoje a wam likwidują miejsca pracy i co?
                    • Gość: Ja Re: No to czekamy... IP: 5.6.1D* / *.vc.shawcable.net 16.06.05, 22:34
                      Macie-RACJE-trzymac ten watek jak najwyzej.
                      • gdynianka_od_urodzenia Re: No to czekamy... 18.06.05, 00:13
                        Bedą, będą wiadomości. Oprócz tych ze minister MSP Socha już zastopował
                        złodziejską prywatyzację... Wycena złodziejska za 1/10 wartowsci z nexusa tez
                        poszła do klosza. czy interpelacja psłów PO i PiSu swoje szrobiła. Teraz
                        Samoobrona pisze o tym w pomorskiej gazetce swojej... Ale jaka partia ochrania
                        (ła?) prezesa Dalmoru? Bedą wieści...
                        • Gość: dorsz Re: No to czekamy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.05, 06:34
                          Czy polscy rybacy wiedzą ,że Polska co roku dostaje limit połowowy na Północny
                          Atlantyk ( około 30.000 ton ) do wykorzystania przez Dalmor i prezesunio
                          rezygnuje z tego. Tłumaczy ,że to Dalmorowi się nie opłaca .Limit polski
                          otrzymuje niemiecka spółka Atlantex sp. z o.o. i skwapliwie z niego korzysta od
                          kilku lat. Dostaje za darmo????Im się opłaca łowić i ponosić "dodatkowe koszty"?
                          Polskim rybakom ogranicza się połowy na Bałtyku a polskie kwoty połowowe na
                          Atlantyku ,kwoty polskich rybaków odławia Niemiec!!!!! Granda!!!!!!!!!!!!!!!
                          • Gość: Nooooooooo Re: No to czekamy... IP: 5.6.1D* / *.vc.shawcable.net 19.06.05, 07:28
                            Dzieki Ci,ze PRAWDE piszesz......a PREZESUNIO "RZADZI" dalmorem jak na swoich
                            wlosciach?????????????Noooooooooo.
                            • Gość: poinformowana Re: No to czekamy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 20:16
                              Wiemy dlaczego prezesunio taki mocny. Podobno w tym roku wstąpił do SLD i tam
                              jego poparcie. Nie w Gdyni tylko w innym powiecie.
                              • Gość: Rybacki Re: No to czekamy... IP: 5.6.1D* / *.vc.shawcable.net 04.07.05, 05:10
                                Na-TACZKE-z prezesuniem!!!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka