Dodaj do ulubionych

Które miejsca, miasta i miasteczka ...

IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 23.07.02, 17:50
... w Polsce są waszym zdaniem godne obejrzenia? JA osobiście polecam
Gierłoż i Wolfschanze (siedzibę Hitlera)na Mazurach, twierdzę w Kłodzku,
stare miasto w Trzebiatowie (jest extra, rynek, kamieniczki, kościół z wieżą,
z której widać morze!!!, mury miejskie dookoła!!!) no i oczywiście Wały
Chrobrego w Szczecinie:-)))

Obserwuj wątek
    • petelka Re: Które miejsca, miasta i miasteczka ... 24.07.02, 08:45
      Chełmno, przepiękne miasteczko nad Wisłą!
      • Gość: jarohu Re: Które miejsca, miasta i miasteczka ... IP: *.makor.pl / 192.168.1.* 06.08.02, 09:13
        Popieram kandydaturę Chełmna - to jest miasto, w którym z każdego miejsca jest
        piekny widok, niezakłocony współczesnością.
    • kasia_57 Re: Które miejsca, miasta i miasteczka ... 24.07.02, 14:54
      Wiśnicz. Widok na zazmek absolutnie dech w piersiach zapierający.
      Stary Sącz i Grybów. Senna atmosfera, koniec XIX wieku, tak jak trwał - tak się
      tam zatrzymał...
      Ech, powłóczyć się, powlec...
      :)))
      • Gość: ARTUR Re: Które miejsca, miasta i miasteczka ... IP: 212.244.184.* 24.07.02, 14:57
        Ja gorąco polecam Wilno i Lwów, zwłaszcza Lwów to chyba najpiękniejsze polskie
        miasto, jestem nim oczarowany
        • lucy_z Re: Które miejsca, miasta i miasteczka ... 24.07.02, 15:13
          Gość portalu: ARTUR napisał(a):

> Ja gorąco polecam Wilno i Lwów, zwłaszcza Lwów to chyba najpiękniejsze
          polskie
          > miasto, jestem nim oczarowany

We Wilnie nie byłam ale Lwów uważam za jedno z najpiękniejszych miast,z tych
          które widziałam!
          • Gość: ARTUR Wilno IP: 212.244.184.* 24.07.02, 15:33
            Naprawdę warto się wybrać choć na parę dni, to przecież tak niedaleko od
            Gdańska. Są przecież organizowane nie zbut drogie wycieczki. A jak ktoś ma
            rodzinę w samym Wilnie lub na Wileńszczyźnie, to nic prostszego. Kiedyś
            wsiadało się wieczorem do autobusu na przystanku gdańskiego PKS-u i z samego
            rana było się już w centrum Wilna. Pewnie nadal kursują te autobusy.
            Spedziłem, jeszcze za czasów licealnych i studenckich, kilka wakacji w tym
            pieknym mieście. Naprawde jest fascynujące poprzez to połączenie i wymieszanie
            wpływów kultury wschodnio- i zachodnioeuropejskiej. I tyle w nim polskich
            śladów, pamiątek... cmentarz na Rossie, starówka, uniwersytet, Ostra Brama. Z
            Wilna jest niedaleko do Trok, które zamieszkują Karaimi. Warto sie tez wybrać,
            aby m. in. zwiedzić trocki zamek.
            • j.aszk Re: PKS by night 24.07.02, 16:41

Kiedyś
              > wsiadało się wieczorem do autobusu na przystanku gdańskiego PKS-u i z samego
              > rana było się już w centrum Wilna. Pewnie nadal kursują te autobusy.

nic dziwnego, że masz taki "poetycki" wigor, trudno o lepszą wenę od chwyconej
              w nocnym PKSie

a tak powaznie, z tak naprawdę bliskiej okolicy to Frombork robi wrażenie,
              układ ceglanych, rybackich domków z przełomu 2 ostatnio ubiegłych wieków w
              centrum Jastarni ma swój ciekawy klimat i jeszcze dorzuciłbym wydmy koło Łeby,
              co prawda niby chodziło o miasteczka, ale nie mogłem się oprzeć. Ten widok na
              morze z jednej i wielkie jezioro z drugiej strony, a wszystko to okraszone
              wielkim górzystym piachem jest czymś absolutnie powalającym.
              • kasia_57 Frombork, etc... 25.07.02, 19:01
                j.aszk napisał:
                > a tak powaznie, z tak naprawdę bliskiej okolicy to Frombork robi wrażenie,

A Kadyny Jaszku nie???? Przecież to perełka. Ta senna atmosfera "republiki
                końskiej" i to wyczekiwanie, niczym na Księcia Pana, az wróci z polowania. I ta
                świadomość wielkiej i dobrej miłości, jaka tam mieszkała za czasów Ferdynanda i
                jego Kiry. I ten niesamowity Dąb. Z ogromną dziurą w środku, a jednak
                posłusznie wypuszczający liście każdej wiosny...
                Rany, jak ja tęsknię za tamta drogą, cichą, zieloną do samego Tolkmicka...
                Chyba się rozmarzyłam.
                I będę musiała zrobić przewodnika po tzw. terenie, bo tam oprowadzać to sam
                romantyzm!
            • petelka Re: Wilno 25.07.02, 14:21

> Naprawdę warto się wybrać choć na parę dni, to przecież tak niedaleko od
              > Gdańska.

Chętnie bym się wybrała i zobaczyła, ale co zrobić skoro mój pan ma zadawniony
              uraz na punkcie wszystkiego co na Wschodzie i zdecydowanie "oporuje" na
              propozycje jazdy w tamtym kierunku.:)))
        • Gość: Stefan Po co te wszystkie miasta? IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 24.07.02, 17:53
          ARTUR:
          > Ja gorąco polecam Wilno i Lwów, zwłaszcza Lwów to chyba najpiękniejsze polskie
          > miasto, jestem nim oczarowany

Rzecz gustu.

Przejezdzalem przez Lwow w czasie lejacego deszczu. Tlumy ludzi w parujacych
          waciakach przepychaly sie do wejscia do hali dworca kolejowego. W srodku
          nalezalo zalozyc klamerke od suszenia bielizny na nos; niestety jej nie mialem.
          Wolalem wiec polazic po ulicach ociekajac woda, z ciezkim worem na plecach.
          Chodzilem po smutnych mokrych kamieniach, patrzylem na otaczajaca mnie brzydote
          i probowalem sobie wyobrazic, jak cudnie wygladal w tym miejscu rozkwiecony
          step, zanim nasi przodkowie zniszczyli go tym molochem. Wstydzilem sie za moja
          narodowosc i nie patrzylem w oczy mijajacym mnie ukrainskim babuszkom.

A potem sie dowiedzialem, ze Lwowa nie zalozyli Polacy, niezaleznie od dalszych
          dziejow miasta, i troche mi sie poprawilo na duszy. Niestety, stepu w tym
          miejscu zadna sila juz nie przywroci.

Po co komu te wszystkie miasta?

- Stefan

• lucy_z Re: Po co te wszystkie miasta? 24.07.02, 19:58
            Gość portalu: Stefan napisał(a):

> Po co komu te wszystkie miasta?
            >
            > - Stefan

Pewno, po co!!!;) Najlepiej zburzyć, posiać trawę lub jakieś krzoczki,
            rozłożyć namioty, położyć się na karimacie i gapić się w niebo;) A, jeszcze
            pokiwać palcem w bucie... i leżeć, leżeć aż do samej.........śmierci ;)
            • Gość: Stefan Koczownicy i jaskiniowcy IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 25.07.02, 01:26
              lucy_z:
              > Najlepiej zburzyć, posiać trawę lub jakieś krzoczki, rozłożyć namioty, położyć
              > się na karimacie i gapić się w niebo;) A, jeszcze pokiwać palcem w bucie... i
              > leżeć, leżeć aż do samej.........śmierci ;)

Nie kuś, Lucy, to zbyt piękne...

Kiedyś na świecie żyli koczownicy i jaskiniowcy. Koczownicy kochali szczerą
              przyjaźń, szeroką przestrzeń i wiatr na twarzy. Jaskiniowcy woleli życie
              rodzinne, prawa własności i ciepełko domowe. Koczowników już nie ma, my wszyscy
              pochodzimy od jaskiniowców. Pobudowaliśmy sobie wielkie skupiska sztucznych
              jaskiń, uznaliśmy je za piękne, rozgraniczyliśmy co jest czyje i o te graniczki
              skłonni jesteśmy toczyć wojny.

Ale gdzieś tam w głębi mamy jeszcze trochę krwi koczowniczej, która czasem daje
              o sobie znać. I wtedy jak dzikie konie zrywamy się do biegu przez szeroki step
              • les1 Re: Koczownicy i jaskiniowcy 25.07.02, 01:40
                Aj..aj...aj...
                Ale tak naprawde...to co napisales....bardzo mi sie spodobalo!!!....:-)))
                Takie...hmmm...prawdziwe!!!...:-)))
                • belissarius Re: Koczownicy i jaskiniowcy 25.07.02, 07:48
                  Jak to? Ludzie! Co wam do głów strzeliło?!
                  Po pierwsze - koczownictwo to prawdziwe początki rodzaju ludzkiego tam, gdzie otwarty teren i
                  konieczność przemieszczania się w poszukiwaniu żywności wymuszały taki sposób na życie. Natomiast
                  życie osiadłe (niekoniecznie w jaskiniach, ostatecznie nie ma ich zbyt wiele) wymuszały warunki terenu
                  zamkniętego (odciętych dolin śródgórskich, wysp, czy po prostu miejsca, gdzie natura darzyła obfitością
                  pokarmu zawsze).
                  Po drugie - obie formy istnieją po dziś dzień. Współczesnych nomadów (Les powinien to wiedzieć) jest
                  na ziemi całkiem sporo, zwłaszcza w Afryce i Azji.
                  Po trzecie i ostatnie - Lwów to piękne, aczkolwiek mocno zaniedbane, miasto. Politechnika, uniwersytet,
                  teatr, dworzec, stary rynek, Plac Mariacki, kaplica Boimów, katedra św. Jura, katedra łacińska, koścół
                  Dominikanów... można wymieniać bez końca. Miasto tak mocno związane z historią Polski, jak chyba tylko
                  Kraków, Warszawa i Poznań...
                  Wstydź się, Stefan!
                  • stefan4 Re: Koczownicy i jaskiniowcy 25.07.02, 10:19
                    belissarius:
                    > Miasto tak mocno związane z historią Polski, jak chyba tylko Kraków, Warszawa
                    > i Poznań...
                    > Wstydź się, Stefan!

Cały? Na razie wstydzi się we mnie część jaskiniowa. A jak koczownik się we
                    mnie obudzi, to ja bym te wszystkie Krakowy, Warszawy i Poznanie
    • Gość: balba Re: Które miejsca, miasta i miasteczka ... IP: 213.77.88.* 26.07.02, 13:39
      Reszel, Św.Lipka, Wigry, Studzieniczna k. Augustowa, Białowieża, Janów
      Podlaski, Łańcut, Zamość, Pacanów, Kazimierz, ....... Gdańsk, Sopot,
      Gdynia... ;)) Jest się czym pochwalić!
      • petelka Re: Które miejsca, miasta i miasteczka ... 26.07.02, 14:37
        A właśnie zatęskniło mi się za Czaplinkiem...I wogóle za Pojezierzem Drawskim...
    • gatto2pl Re: Które miejsca, miasta i miasteczka ... 26.07.02, 15:22
      ...byl ktos z Was w Pszczynie???przeciez to bajka!!!!!
      ...jako dzieciak na koloniach letnich (parokrotnych)
      w tym miasteczku ..niestety nie udalo mi sie obejrzec zamku wewnatrz...
      a w latach pozniejszych niestety drogi zyciowe poprowadzily mnie z gdanska
      ..bardziej na poludnie..
      Dzisiaj jezeli nie osobiscie, to mozna Pszczyne i okolice "zwiedzic" na
      www.pszczyna.pl ...uwierzcie warto
      Ciao
      gatto2pl
      • Gość: Marek Re: Które miejsca, miasta i miasteczka ... IP: 24.83.56.* 26.07.02, 22:49
        A jesli lubisz historie to moze:Malbork,Kwidzyn,Lidzb.Warm.Elblag,Gniew.Marek
      • Gość: .................. Re: Które miejsca, miasta i miasteczka ... IP: *.proxy.aol.com 27.07.02, 02:46
        gatto2pl napisała:

> ...byl ktos z Was w Pszczynie???przeciez to bajka!!!!!
        > ...jako dzieciak na koloniach letnich (parokrotnych)
        > w tym miasteczku ..niestety nie udalo mi sie obejrzec zamku wewnatrz...
        > a w latach pozniejszych niestety drogi zyciowe poprowadzily mnie z gdanska
        > ..bardziej na poludnie..
        > Dzisiaj jezeli nie osobiscie, to mozna Pszczyne i okolice "zwiedzic" na
        > www.pszczyna.pl ...uwierzcie warto
        > Ciao
        > gatto2pl
        • belissarius Re: Które miejsca, miasta i miasteczka ... 27.07.02, 07:44
          A ja polecam Lędyczek nad Gwdą, a szczególnie dwa miejsca:
          1) powyżej miasteczka gdzie biorą pstrągi,
          2) poniżej tegoż, na resztkach mostu w połowie drogi do zapory, gdzie biorą sandacze i gdzie tak
          cudownie można wypocząć w iście kanadyjskiej głuszy: łosie nocą przepływające rzekę, świetliki w
          milionowych ilościach, miriady gwiazd nad głową, czego więcej trzeba?
      • lucy_z Re: Które miejsca, miasta i miasteczka ... 27.07.02, 10:01
        gatto2pl napisała:

> ...byl ktos z Was w Pszczynie???przeciez to bajka!!!!!
        > ...jako dzieciak na koloniach letnich (parokrotnych)
        > w tym miasteczku ..niestety nie udalo mi sie obejrzec zamku wewnatrz...
        > a w latach pozniejszych niestety drogi zyciowe poprowadzily mnie z gdanska
        > ..bardziej na poludnie..
        > Dzisiaj jezeli nie osobiscie, to mozna Pszczyne i okolice "zwiedzic" na
        > www.pszczyna.pl ...uwierzcie warto
        > Ciao
        > gatto2pl

Ja byłam w Pszczynie. Też nie można było obejrzeć zamku. Miasteczko śliczne.
        Niedaleko mam rodzinkę, może warto odnowić kontakty???
        • gatto2pl Re: Które miejsca, miasta i miasteczka ... 27.07.02, 10:38
          lucy_z napisała:

> Ja byłam w Pszczynie. Też nie można było obejrzeć zamku. Miasteczko
          śliczne.
          > Niedaleko mam rodzinkę, może warto odnowić kontakty???

pewnie, ze tak ...przy okazji moglabys obejrzec na zywo.. i pieknie nam
          o tym opowiedziec :-))))) to tak troche egoistycznie brzmi:-)))))
          Ciao
          gatto2pl
        • kasia_57 Re: Które miejsca, miasta i miasteczka ... 27.07.02, 12:49
          Ja też byłam w Pszczynie. Piękne i magiczne miejsce. :)
          • szaszka Re: Które miejsca, miasta i miasteczka ... 06.08.02, 10:18
            Ja tez bylam w Pszczynie - 4 czy 5 lat temu. Zwiedzilismy zamek - wspaniale
            wnetrza, piekny zbior broni bialej i uzbrojenia!
            Mozna bylo nawet wynajac lodke i poplywac po parkowym stawie, bardzo duzym
            zreszta.
            Ja polecam Srebrna Gore w Gorach Sowich. Senne miasteczko pelne sladow dawnej
            swietnosci. Poprzednia cywilizacja tam upadla, nowa nie jest w stanie rozwinac
            skrzydel, wegetuje. Nad miasteczkiem goruje potezna twierdza, pelna ukrytych
            skarbow i tajemnych przejsc. Mozna isc ulica, przy ktorej stoja puste, walace
            sie XIX- wieczne kamienice z zabitymi deskami oknami. W srodku miasteczka
            zabity deskami kosciol ewangelicki. Pusto, sennie, kot wylegujacy sie na
            ulicy... Wspanialy klimat.
            Pzdr,
            Szaszka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka