Dodaj do ulubionych

Początek zmian na węźle Karczemki

23.08.05, 20:29
Że tak głupio spytam - za co Magistrat i GDDKiA biora pieniądze do tej pory ?
Czy oni sami nie powinni patrzeć na to co się dzieje na skrzyżowaniach ?

Bardzo proszę o równie energiczne i kompleksowe zajęcie się skorzyżowaniem
Podwala Przedmiejskiego i ul. Armii Krajowej - Zarówno od strony obwodnicy
(rano) jak i os strony wjazdu z Warszawy (po południu) na tej przelotówce
tworzą się gigantyczne korki.
Obserwuj wątek
    • dan3iger SKĄD SUMA 250.000 zł ? 23.08.05, 20:33
      Nawiasem mówiąc - w sumę 250.000 zł dziennie nie wierzę. Niech GW poda w jaki
      sposób obliczyła że to akurat ta a nie inna kwota, bo mi się ta suma wydaje po
      prostu wyssana z palca.
      • maruda.r Re: SKĄD SUMA 250.000 zł ? 23.08.05, 22:18
        dan3iger napisał:

> Nawiasem mówiąc - w sumę 250.000 zł dziennie nie wierzę. Niech GW poda w jaki
        > sposób obliczyła że to akurat ta a nie inna kwota, bo mi się ta suma wydaje po
        > prostu wyssana z palca.

Koszty paliwa spalonego bezproduktywnie, koszty opóźnień firm przewozowych, na
        skutek których potencjalni pasażerowie korzystają z innych środków transportu,
        beproduktywna roboczogodzina wyliczona na podstawie danych statystycznych, efekt
        domina spóźnień spowodowanych przez niedostarczone na czas towary, części
        zamienne i pizze.

Kwota wydaje się prawdopodobna, choć z cała pewnością jest wartością szacunkową.
        Ale takie szacunki skłaniają do inwestycji w metro w zatłoczonych miastach, w
        tunele, wiadukty, estakady oraz w interaktywne komputerowe sterowanie ruchem
        ulicznym w dużych miastach.

• dan3iger Re: SKĄD SUMA 250.000 zł ? 23.08.05, 22:33
          > Koszty paliwa spalonego bezproduktywnie,

za 250.000 zł możnaby kupić w Auchan 60.000 litrów paliwa

>koszty opóźnień firm przewozowych, na
          > skutek których potencjalni pasażerowie korzystają z innych środków transportu,

Jak to ? - Przecież WSZYSCY stoją w korku, nikt nie zrezygnuje z linii A by
          skorzystać z linii B skoro zarówno linia A jak i B stoi w korku ?

> beproduktywna roboczogodzina wyliczona na podstawie danych statystycznych,
          > efekt domina spóźnień spowodowanych przez niedostarczone na czas towary,
          > części zamienne i pizze.

Ej, ĆWIERĆ MILIONA ZŁOTYCH DZIENNIE ?

> Kwota wydaje się prawdopodobna, choć z cała pewnością jest wartością szacunkową

No więc właśnie mi się wydaje wyssana z palca. Ja wiem, że korki są i powodują
          one straty. Ale w kwotę 250.000 zł nie wierzę. Sądzę że pan red. Tusk wyssał ją
          z palca. Jak gdańska GW ma jaj to mi odpowie na mój post. Ale pewnie nie ma i
          nie odpowie bo przecież gdańska GW tradycyjnie olewa internautów.
          • maruda.r Re: SKĄD SUMA 250.000 zł ? 24.08.05, 02:16
            dan3iger napisał:

> No więc właśnie mi się wydaje wyssana z palca. Ja wiem, że korki są i powodują
            > one straty. Ale w kwotę 250.000 zł nie wierzę. Sądzę że pan red. Tusk wyssał ją
            > z palca. Jak gdańska GW ma jaj to mi odpowie na mój post. Ale pewnie nie ma i
            > nie odpowie bo przecież gdańska GW tradycyjnie olewa internautów.

Podzielam Twój pogląd, że GW powinna przedstawić odpowiednie wyliczenia.
            Potrzebne jest przede wszystkim natężenie ruchu w ciągu godziny przejeżdżających
            przez węzeł i rezygnujących z przejazdu (tracą paliwo na objazdy).

Dla dobra sprawy jestem jednak gotów nie marudzić na temat rzetelności wyliczeń,
            tym bardziej, że liczba ta dała efekt podobny do do tego, jaki widok pełnej
            butelki wywołuje u pijaczka. Ktoś się wziął do roboty. Choć tym razem z tych
            kwot nic nie skapnie...

• Gość: Michał Tusk Re: SKĄD SUMA 250.000 zł ? (odp. redakcji) IP: 195.117.141.* 24.08.05, 04:48
              No to redaktor Tusk odpowiada:

zgodnie z europejskim modelem liczenia kosztów społecznych utrudnień na drogach: liczba osób X liczba godzin w korku X 10 zł = koszt społeczny. Tego wzoru nie wymyśliłem ani ja, ani Bartosz Gondek, tylko przewoźnicy, powołując się na podręczniki inżynierii ruchu. Ten koszt to oczywiście lekki bajer (zawiera m.in. straty w przyrodzie). Jak widać niestety tylko takie szokujące liczby działają na urzędników.

Pozdrawiam forumowiczów.
              • dan3iger Re: SKĄD SUMA 250.000 zł ? (odp. redakcji) 24.08.05, 08:27
                Przede wszystkim "respect" dla pana redaktora za odpowiedź :)

Suma 10 zł "osobokorkogodziny" to rzeczywiście sporo, ale skoro takie są
                wskaźniki w Europie to niech będzie.
                Jesli średnio tkwienie w korku zabiera pół godziny to oznacza że 50 tysięcy
                ludzi czeka dziennie w korkach ?. OK, niech 20% z tej sumy to koszty spalonego
                niepotrzebnie paliwa, więc w korkach czeka 40 tys ludzi.
                Bardzo dużo, ale nie nierealne.
                OK, plus dla Pana, panie Michale.

Niech Pan się z równą skutecznością weźmie za pogonienie urzędników do
                rozładowania też innych korków w mieście stosując swój magiczny wzór.

Pozdrawiam,

Dan3iger wieczny krytkant :)
    • maruda.r Re: Początek zmian na węźle Karczemki 23.08.05, 22:49

Program będziemy wdrażać po wakacjach, ale będzie działał tylko wtedy, kiedy
      będą problemy z przepustowością Kartuskiej. Powód jest prosty - chodzi o
      bezpieczeństwo dla zjeżdżających z ulicy Kartuskiej na obwodnicę - mówi inż.
      Robert Marszałek
      z gdańskiego oddziału GDDKiA.
      (...)
      Sytuację rozwiąże tylko dociągnięcie WZ-ki.

Z powyższej wypowiedzi wynika, że nikt nie zainteresował się efektami ostatnich
      zmian w organizacji świateł. Nikt też nie śledzi tego na bieżąco. Nie ma też
      komputerowych symulatorów ruchu lub jeśli są, to nikt nie potrafi tego wykorzystać.

Czy w Polsce istnieje choćby namiastka inżynierii ruchu drogowego? Obserwujemy
      na codzień żenującą bezmyślność władz miejskich i zarządów dróg: ktoś
      organizauje remont drogi, ale nie starcza już dowcipu, żeby przeorganizować
      sygnalizację lub postawić policjanta.

Dlaczego taki węzeł nie jest monitorowany? Przecież koszt takiego
      przedsięwzięcia jest śmiesznie mały w porównaniu ze stratami aglomeracji
      trójmiejskiej.

• 1gadacz12 Nie tylko Karczemki 24.08.05, 17:32
        Korki w Karczemkach sa rzeczywiscie makabryczne ale sa tez inne, fatalne miejsca. Np. obwodnica
        trojmiejska, ktora w Gdyni konczy sie wlasciwie slepo. Od prob przebicia sie w kierunku Helu,
        zwlaszcza latem, mozna osiwiec. A tak w ogole od czasow prehistorycznych" mamy tylko jedna arterie
        komunikacyjna laczaca Gdansk z Gdynia a dojazdy do obwodnicy sa beznadziejne. Frustruje fakt, ze
        lata mijaja i lata mijaja...i rzady sie zmieniaja a problem pozostaje nierozwiazany. Nie juz co
        wspominac o dziurach w jezdniach, itd... bo moznaby narzekac bez konca.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka