Dodaj do ulubionych

Prawo i Adniminstracja

13.09.05, 08:40
Chciałabym nawiazać kontakt z kimś kto już jest sudentem tego kieunku na
UG,interesuje mnie jak to wygląda z przyjmowaniem na ten kierunek (zaocznie)
jakie są przedpioty na 1wszym roku i póżniej itp. Będe wdzieczna za
informacje
pozdrawiam D
Obserwuj wątek
    • Gość: krk Re: Prawo i Adniminstracja IP: *.speednet.com.pl / 83.238.141.* 13.09.05, 10:03
      informacje o przebiegu studiów znajdziesz na stronie WPiA UG
      www.prawo.univ.gda.pl/wydzial/
    • Gość: post_scriptum Re: Prawo i Adminstracja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.05, 10:30
      Już niedługo rozpoczynam pierwszy rok administarcji na ug, ale wiem co nieco od
      znajomych o zaocznych., może się przydam...

Na zaoczne przyjmują ok 500 osób na prawo i 500 osób na administracje. Że są to
      studia zaoczne bywa, że limit nie jesyt zapełniony, lecz zdarza się, że jest
      nieco ponad 500 osób, ale i tak biorą wszystkich. Rekrutacja odbywa się na
      podstawie ocen ze świadectwa (historii i j.polskiego), ale jak mówiłam biorą
      wszystkich co chcą. Zajęcia odbywają się dwa razu w miesiącu w weekendy (sobota
      i niedziela) od godziny 8-20.

Jeśli chodzi o plan zajęć to zaoczne obejmują jakieś 60% dziennych (pomijają
      jezyki obce,czasami jest mnie godzin zajęć z poszczególnych przedmiotów, WF ...)
      Co do samych przedmiotów to nie wiem o który kierunek Pani dokładnie chodzi,
      więc porównam oba.
      ADMINISTRACJA PRAWO
      język obcy =język obcy
      teoria organizacji i kierowania brak
      WF =WF
      prawo konstytucyjne =prawo konstytucyjne
      informatyka w administracji =informatyka prawnicza
      nauka o państwie =powszechna historia państwa i prawa
      ekonomia =podstawy ekonomii
      podstawy prawa cywilnego =prawo cywilne
      prawo administracyjne(szerzej omówione) =prawo administracyjne
      marketing =brak
      prawo pracy =prawo pracy
      postępowanie administracyjne =zamaist tego chyba postepowanie
      cywilne
      podstawy prawa i procesu karnego =prawo karne+prawo karne procesowe
      finanse publiczne i prawo finansowe =prawo finansowe
      prawo UE =chyba też
      prawo gospodarcze publiczne =prawo gospodarcze publiczne
      prawo handlowe =prawo handlowe
      teoria i ustrój samorządu terytorialnego =
      prawo internetu =chyba też
      prawo morskie publiczne =chyba też
      statystyka =nie wiem
      logika =logika
      brak =łacina
      brak =prawo rzymskie
      =historia prawa sądowego
      chyba też =prawo człowieka
      chyba też =prawo ochrony środowiska
      wstęp do prawoznastwa =wstęp do prawoznastwa
      brak =wybrane zagadnienia z etyki

Tak to mnie więcej wygląda. Na stronce UG podane są stare plany lekcji ale
      tylko na semestr letni, więc nie znam wszystkich przedmiotów. Aczkolwiek i tak
      wymieniłam ich więcej niz jest w planie, bo pytałam kiedyś znajomych o nie.
      Jeśli jest ktoś z WPiA i będzie chciało mu się skorektować moje zestawienie
      przedmiotów, bądź uzupełnić je o nowe to z gory dzięki:]
      • kalarepka30 Re: Prawo i Adminstracja 13.09.05, 10:42
        Serdecznie dziekuje myśle o studiowaniu zaocznie prawo i adnimistracja - to
        chyba jest jeden kierunek jak dobrze zrozumiałam, rozumie że matematyki nie ma?
        pozdrawiam
        • Gość: krk Re: Prawo i Adminstracja IP: *.speednet.com.pl / 83.238.141.* 13.09.05, 12:08
          prawo to prawo, a administracja to administracja :/
          może niekoniecznie powinnaś iść na WPiA, skoro nie rozróżniasz tych
          kierunków... dla samego papierka nie warto się tyle lat męczyć, może jest jakiś
          kierunek bliższy twoim zainteresowaniom i predyspozycjom
          poza tym dodatkowej rekrutacji na prawo nie ma, jest tylko na administrację
          www.prawo.univ.gda.pl/wydzial/kandydat/index.html

Dodatkowa rekrutacja
          Wydział Prawa i Administracji Uniwersytetu Gdańskiego ogłasza dodatkową
          rekrutację na studia na rok akaddemicki 2005/2006 na
          STUDIA ZAOCZNE MAGISTERSKIE (5-letnie) - kierunek: ADMINISTRACJA (po 3 latach
          dyplom licencjata)
          Termin składania dokumentów na studia zaoczne i wieczorowe: od 12 do 23
          września 2005 r. Dokumenty prosimy składać w pokoju 2080 w godz.12:00-17:00
          (tel. 552-98-84).
        • Gość: post_scriptum Re: Prawo i Adminstracja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.05, 12:11
          Nie. Na wydziale Prawa i Administracji są 2 kierunki: 1.prawo, 2.administracja
          W poprzednim poście zrobiłam porównanie obu.
          1) Po prawie mozna zostać prawnikiem, adwokatem, notariuszem, radca prawnym,
          prokuratorem, sędzią(chyba niczego nie pominęłam). W trakcie studiów należy
          odbyc obowiązkowe praktyki, lecz załatwić musisz sobie je sama:/ Po otrzymaniu
          tytułu magistra musisz iśc na trwająca 3,5 lata aplikacje zakonczoną egzaminem
          (to słono kosztuje), jesli jej nie zdasz nie masz uprawnień do uprawiania
          swojego zawodu. Ostatnio chyba weszła ustawa, która ma zlikwidować nepotyzm,
          ale nie wiadomo jak to w praktyce wyjdzie. Jesli jestes magistrem prawa, lecz
          bez uprawnień, to możesz pracowac jako urzędnik w administracji rządowej.
          2) Na adminsitracji też są specjalizacje (lecz nie wiem jakie, dopiero
          zaczynam:) ). Po otrzymaniu tytułu magistra administracji możesz pracować jako
          urzędnik lub w sektorze prywatnym (pracownik administracyjny lub inne
          stanowiska w firmie). Słowo "administrowanie" znaczy tyle co "zarządzanie",
          więc sama nazwa wskazuję, do czego studia przygotowują, aczkolwiek pod innym
          kontem niz Zarządzanie i marketing (podstawą ma byc znajomośc prawa i
          funkcjonowania firm zgodnie z nim.

Co do matematyki, to elementy jej są w logice (logika matematyczna, dowodzenie
          twierdzeń, prosztsze zadania matematyczne wymagajace myslenia), w statystyce
          oraz (ale tego nie jestem pewna) prawie finansowym i finansach publicznych. na
          zajęciach z informatyki pewnie też się trochę jej znajdzie:)
          • Gość: supervixen Re: Prawo i Adminstracja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.05, 14:35
            to jeszcze raz się wtrącę;) praktyk na prawie nie trzeba załatwiać
            indywidualnie. po trzecim roku obowiązkowo w sądzie lub prokuraturze, więc
            wydział wszystko za Ciebie załatwia, natomiast po czwartym można sobie załatwić
            praktykę np w jakiejś kancelarii (wtedy załatwiasz sama), ale możesz znów iść
            do prokuratury lub sądu.

nie mam natomiast pojęcia jak to wygląda na administracji.
            • Gość: post_scriptum Re: Prawo i Adminstracja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.05, 18:55
              szczerze, to ja też <lol> ale już za 2-3 tygodnie się dowiem:)
      • Gość: supervixen korekta do prawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.05, 12:02
        > postępowanie administracyjne =zamiast tego chyba postepowanie
        > cywilne

na prawie jest i postępowanie cywilne (rok) i administracyjne (semestr). oprócz
        tego: prawo międzynarodowe publiczne, prawo międzynarodowe prywatne, historia
        doktryn politycznych i prawnych, historia ustroju i prawa polskiego, teoria
        państwa i prawa.

z tych 'chyba' i 'nie wiem':) to statystyki nie ma, jest prawo morskie, a prawo
        internetu jako wykład do wyboru, podobnie jak prawa człowieka i prawo ochrony
        środowiska. teoria i ustrój samorządu to z kolei chyba jedyny zwyczajny
        przedmiot obowiązkowy na prawie, z którego nie ma ćwiczeń, a są tylko wykłady;)

to wszystko odnosi się jednak do dziennych. poza tym ta sama nazwa przedmiotu
        niekoniecznie oznacza ten sam zakres czy sposób prowadzenia: doktryny na
        administracji np są CHYBA tylko w formie wykładu, prawo ma też ćwiczenia.
        • Gość: post_scriptum Re: korekta do prawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.05, 12:13
          dzięki supervixen, jak mpisałam dopiero zaczynam:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka