iwa.ja 10.09.02, 12:31 taki zwierzęcy wątek od dawna mi chodził po głowie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
petelka Re: Słuchajcie! 10.09.02, 12:37 zoppoter napisał: > A te koty to też Rzygacze? :)))))))))) Zoppoter, tak mnie rozbawiłeś, że o mało nie spadłam pod biurko ze śmiechu:)))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
green_ Idiom 10.09.02, 12:40 A czy nie ma takiego idiomu: "Rzygać jak kot"? Przyjmujemy 13 Kotów Świętojańskich jako Rzygaczy honorowych? Odpowiedz Link Zgłoś
petelka Re: Idiom 10.09.02, 12:41 green_ napisał: > Przyjmujemy 13 Kotów Świętojańskich jako Rzygaczy honorowych? Bezwarunkowo.:))) I rozumiem, że przez aklamację:))) Odpowiedz Link Zgłoś
green_ Re: Idiom 10.09.02, 12:54 W ten sposób w gronie Rzygaczy ujawnionych ludzie stali się mniejszością :))) Odpowiedz Link Zgłoś
bopin Re: Idiom 10.09.02, 15:12 > > Przyjmujemy 13 Kotów Świętojańskich jako Rzygaczy honorowych? hmmm, przepraszam, czy chodzi o koty z ulicy Świętojańskiej w Gdyni? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarohu Re: Idiom IP: *.makor.pl / 192.168.1.* 10.09.02, 15:32 Fi donc! Co za pytanie !!! Odpowiedz Link Zgłoś
iwa.ja Re: Idiom 10.09.02, 15:55 bopin napisał: > > > > Przyjmujemy 13 Kotów Świętojańskich jako Rzygaczy honorowych? > > hmmm, przepraszam, czy chodzi o koty z ulicy Świętojańskiej w Gdyni? Bopin, zajrzyj sobie na poniższą stronkę. Tam są właśnie te bidole. strony.wp.pl/wp/rzygacz_green/ Odpowiedz Link Zgłoś
bopin Re: Idiom 11.09.02, 13:33 > > hmmm, przepraszam, czy chodzi o koty z ulicy Świętojańskiej w Gdyni? > > Bopin, zajrzyj sobie na poniższą stronkę. Tam są właśnie te bidole. > > strony.wp.pl/wp/rzygacz_green/ Aha rozumiem, to wy jesteście wielbiciele żałosnych resztek tego co zostało. Nie, no bardzo przyjemne hobby. Popieram generalnie chociaz oczywiscie bez tego zacietrzewienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Green Do Bopina IP: *.big.pl / 172.16.1.* 13.09.02, 10:19 a) O jakim zacietrzewieniu mówisz? b) Co nazywasz żałosnymi resztkami? (skąd Ty jesteś?) Odpowiedz Link Zgłoś
petelka Re: co nam zostało? 10.09.02, 12:40 Z Zielonej Strony: zdjęcia nr. 6,7,11... Nadal aktualny jest temat kwiatów i ptaszków... Ul. Wysoką w NPC sprawdzę osobiście (chociaż nie w tej chwili)... Coś jeszcze??? Odpowiedz Link Zgłoś
green_ Re: co nam zostało? 10.09.02, 12:47 Wysoka - to dawna Bliesenstrasse - przy peronie - tak jak pisał Jarohu Odpowiedz Link Zgłoś
petelka Re: pozwalam sobie uściślić 10.09.02, 13:08 Uliczka, którą dochodzi się do stacji kolejki Nowy Port to Podjazd. Wysoka to następna uliczka (a w zasadzie bardziej droga do nikąd). Faktycznie określić ją można jako znajdującą się w okolicy peronu, ale nie jest to ta, która prowadzi do stacji. Kiedyś na końcu tejże uliczki był mostek nad torami, z którego fajnie widać było kawałek terenu portowego. Odpowiedz Link Zgłoś
green_ Re: pozwalam sobie uściślić 10.09.02, 13:22 Jeju.... a ja nie mam żadnego zdjęcia tego mostku... a taki był piękny... i domek był po jego drugiej stronie... :((( Odpowiedz Link Zgłoś
petelka Re: pozwalam sobie uściślić 10.09.02, 13:28 green_ napisał: > Jeju.... a ja nie mam żadnego zdjęcia tego mostku... a taki był piękny... i > domek był po jego drugiej stronie... :((( Też niestety nie mam.:((( A pamiętam jak chodziłam tam z ojcem na spacery... Odpowiedz Link Zgłoś
jarohu Re: Świętojańskie koty (własność Rzygaczy) 10.09.02, 12:50 He, he, he - te koty lubią sobie przedefilować po ołtarzu w Św. Janie w czasie mszy - cały kościół sekunduje temu widowisku - towarzyszy temu taki charakterystyczny szmerek :))) Odpowiedz Link Zgłoś
green_ Re: Świętojańskie koty (własność Rzygaczy) 10.09.02, 12:52 No właśnie przerażenie mnie ogarnia na myśl co zrobiono kotom powązkowskim, które też mieszkały sobie spokojnie przy kaplicy Odpowiedz Link Zgłoś
zoppoter Green, spoko 10.09.02, 12:57 green_ napisał: > No właśnie przerażenie mnie ogarnia na myśl co zrobiono kotom powązkowskim, > które też mieszkały sobie spokojnie przy kaplicy Spokojnie, Green, my mieszkamy w cywilizowanym miescie, a nie koło Powązek... Odpowiedz Link Zgłoś
jarohu Re: Green, spoko 10.09.02, 13:01 Ks. Niedałtowski ze swoimi artystami nie pozwoli zrobić żadnej krzywdy braciom mniejszym :))) Odpowiedz Link Zgłoś
green_ Re: Green, spoko 10.09.02, 13:25 Bardzo chciałbym w to wierzyć, ale jak obok czarnego kota pojawia się ksiądz, to kot powinien mieć się na baczności. Na powązkach to również pan ksiądz kazał wymordować koty - niech mu inne na grób srają (excusez le mot). Odpowiedz Link Zgłoś
petelka Re: rezerwaty na Wyspie 10.09.02, 13:14 A własnie odkryłam, że strona Wyspy Sobieszewskiej obecnie działa pod adresem www.sobieszewo.pl/. Tam sobie mozna poczytać więcej o obu rezerwatach. Odpowiedz Link Zgłoś
lucy_z Re: Pomuchel już jest 10.09.02, 13:41 To jest cudo!!! Aż się wierzyć nie chce, że to się ostało w takim stanie! Na zdjęciu wygląda dość dobrze. czy ona jest nad bramą i jakiej wielkości, bo trudno mi się zorientować??? Odpowiedz Link Zgłoś
lucy_z Re: Pomuchel już jest 10.09.02, 13:47 Jeszcze raz popatrzyłam. Ta rybka trochę wygląda jak sum i jest chyba na wysokość okna! Odpowiedz Link Zgłoś
lucy_z Re: Pomuchel już jest 10.09.02, 13:52 No i jeszcze raz patrzę! Hmmm to trochę przypomina z głowy smoka;)) Odpowiedz Link Zgłoś
petelka Re: Pomuchel już jest 10.09.02, 13:55 Masz rację Lucy. Pomuchel umieszczony jest rzeczywiście nad bramą. Po obu stronach bramy są sklepy i właśnie ostatnio śmieliśmy się, że zrobiliśmy zakupy w "sklepie pod pomuchlem". A ryba, tak na oko, mierzy sobie ok. 1 m. Odpowiedz Link Zgłoś
green_ Re: Pomuchel już jest 10.09.02, 14:07 Kiedyś był nad bramą przejazdu na podwórko domu, ale potem - gdzieś w połowie lat 80tych, w ramach zielonego światła dla handlu nieuspołecznionego, pewna pani w tym budynku mieszkająca założyła w bramie sklep "owoce-warzywa". Po lewej przez wieki był monopolowy a po prawej chemiczny. Odpowiedz Link Zgłoś
belissarius Re: I łaźnia w NPC też już jest 11.09.02, 07:14 Na to (łaźnia) się nie da odpowiedzieć, więc załatwię parę spraw zaległych (przynajmniej dla mnie): � primo, pomuchel zmienił płeć i teraz jest pomuchla (Enc. PWN), a nadto skurczył/a się i nie przekracza 40 cm.; � secundo, muszę raz na zawsze zrezygnować z zaszczytnego miana Rzygacza, jako że nie byłem w stanie rozpoznać nawet jednego zdjęcia z galerii Greena. Szkoda, lata separacji z MIASTEM robią swoje... � tertio, historycznie Pomorze, Prusy, Warmia i Mazury to dzielnice zupełnie odrębne, podobnie jak Kujawy (aczkolwiek te ostatnie zmieniały swe granice tak często, że trudno ustalić). Gdybyśmy chcieli wrócić do kalki historycznej, musielibyśmy nazwać obecne pomorskie "Pomorze Wschodnie�Prusy Królewskie", obecne warmińsko�mazurskie "Prusy Książęce Południowe�Warmia i Mazury", a i wtedy zostałyby nam "w zapasie" takie krainy jak Kaszuby, Kociewie itp. Oddając miejsce rzygającym kotom, pozdrawiam Piotr Odpowiedz Link Zgłoś
belissarius Re: I łaźnia w NPC też już jest 11.09.02, 07:19 Ps.: Pytanko: jest (a może była, dawno nie odwiedzałem) takie "coś" w Oliwie przy Kościerskiej przed skrzyżowaniem z Bytowską na terenie należącym do ZOO tuż przy samotnym transformatorze. Jest to konstrukcja żelbetonowa z dwona przepustami i takimi "niby-drzwiami" od strony Dol. Ewy. Kto wie co to mogło być przed lub w czasie wojny? Odpowiedz Link Zgłoś
zoppoter Ocipieć idzie z jednym takim... 11.09.02, 08:47 > � secundo, muszę raz na zawsze zrezygnować z zaszczytnego miana Rzygacza, jako > że nie byłem w > stanie rozpoznać nawet jednego zdjęcia z galerii Greena. Szkoda, lata separacji > z MIASTEM robią swoje... Tytuł mojego wpisu odnosi sie do powyższego zdania i nie będe rozwijac mysli. > � tertio, historycznie Pomorze, Prusy, Warmia i Mazury to dzielnice zupełnie od > rębne, podobnie jak Kujawy > (aczkolwiek te ostatnie zmieniały swe granice tak często, że trudno ustalić). G > dybyśmy chcieli wrócić do > kalki historycznej, musielibyśmy nazwać obecne pomorskie "Pomorze Wschodnie�Pru > sy Królewskie", > obecne warmińsko�mazurskie "Prusy Książęce Południowe�Warmia i Mazury", a i wte > dy zostałyby nam Belis chyba trochę namieszałeś. Prusy Książęce, to Prusy Wschodnie obejmują tzw obwód Kaliningradzki i część obecnego województwa.... nazwijmy je Olsztynskim. W ich skład wchodziły Prusy niejako "właściwe" (Królewiec/Königsberg, Gąbin/Gumbin, Olsztyn/Allenstein, Szczytno/Oranienburg, Kętrzyn/Rastemburg) i Mazury (Ełk/Lyck, Gołdap/Goldap). Mazury są tworem znacznie późniejszym nie tylko od Prus "pierwotnych", ale nawet od tych krzyżackich. Mazury to są tereny, na których Mazurzy pochodzący z Mazowsza osiedlali sie w XVII - XVIII wieku, wczesniej wcale nie zamieszkałe. Mazurzy XIX i XX wieczni byli oczywiscie obywatelami niemieckimi, i jako tacy zostali albo wypędzeni po 1945 roku, albo byli prześladowani przez polskie władze i napływową ludność za swoją niemieckość. Zwłaszcza, że podobnie jak reszta Prus Wschodnich, Mazury były ewangelickie, co polskim napływowym katolikom było nie w smak... Prusy Królewskie, to inaczej Prusy Zachodnie. To prowincja utworzona na Kaszubach, Kociewiu, późniejszych Żuławach i Kujawach, oraz... Warmii. Po pokoju Toruńskim zostały inkorporowane do Polski, i w państwie polskim pozostawały do 1772 roku, na warunkach autonomiii ekonomicznej, gospodarczej, a nawet trochę "państwowej". Stolicą Prus Zachodnich był Gdańsk, o czym dzisiaj historycy starają sie nie pamiętać... Historycy starają się też nie pamiętac, że w okresie pryznależności do Polski nasz region był powszechnie nazywany Prusami, a jego mieszkańcy Prusakami. Nazwa Pomorze juz od dawna była zarezerwowana dla obszru od linii Lębork/Launeburg - Bytów/Bütow - Szczecinek/Neustettin na wchodzie po Rostock na zachodzie. Dzieliło się Pomorze na przednie (Vorpommern) na zachód od Odry i tylne (Hinterpommern) na wschód od Odry. Poza miastami dominowała w Prusach Zachodnich religia katolicka. Tak czy inaczej Warmia i Mazury (dzisiaj traktowane przez Polaków jako jedność, podobnie jak Flip i Flap, albo Rolls-Royce) wykształciły sie w oddzielnych państwach i w różnych religiach, co więcej nie graniczą ze sobą w żadnym punkcie... > "w zapasie" takie krainy jak Kaszuby, Kociewie itp. > Oddając miejsce rzygającym kotom, pozdrawiam > Piotr I może lepiej byłoby wciągnąc te Kaszuby i Kociewie do nazwy zamiast oszukiwac siebie i historię... A według mnie województwa północnej Polski winny się nazywać od zachodu patrząc: Pomorskie, Zachodniopruskie, Wschodniopruskie. No ale to by nie przeszło przez gardła posłów-patriotów... Odpowiedz Link Zgłoś
petelka Re: Ocipieć idzie z jednym takim... 11.09.02, 09:32 Piotrze! Zoppoter miał całkowitą rację dając swojej wypowiedzi taki a nie inny tytuł. Co to znaczy, że musisz zrezygnować z tytułu Rzygacza? Rzygaczem się jest! I co z tego, że nie mogłeś rozpoznać żadnego ze zdjęć Greena? Toż nawet my, będąc tutaj na miejscu, mając to miejsce na wyciągnięcie ręki (no raczej: nóg) nie potrafiliśmy rozszyfrować wszystkich zgadywanek z Zielonej Strony. Toż żaden Rzygacz nie twierdzi, że ma niepodważalny monopol na znajomość swojego miasta i wie wszystko. Przypominam, że Rzygacz jest szperaczem i ciągle szuka i szuka a szukając dowiaduje się ciągle czegoś nowego... Pozdrawiam i do usłyszenia:))) Petelka Odpowiedz Link Zgłoś
green_ Do Belissariusa i Zoppotera 11.09.02, 09:45 Belissarius! Ani mi się waż! Przecież sam nie wiem co jest na niektórych moich zdjęciach - dlatego nie uznaję odpowiedzi lokalizacyjnej za pełną - pełna jest taka która zawiera historyczne przeznaczenie budynku. Także bez kompleksów! Zoppoter! Ty jesteś hakatysta !!! :))) Jak możesz proponować by Polska przyznała ustyma swoich najlepszych synów zgonionych w Sejmie, że nie jest monolitem narodowym i terytorialnym, opartym o niezbywalne prawo narodu do bujnej i jednolitej egzystencji na piastowskim pradziedzictwie. Odpowiedz Link Zgłoś
pumeks w sprawie Łaźni w Nowym Porcie 11.09.02, 12:40 Piszę tutaj bo na Rzygaczowej Stronie Greena była zachęta do wejścia na aktualny rzygaczowy wątek, więc chyba nie pomyliłem adresów? Wstyd powiedzieć ale dopiero dziś trafiłem na Rzygaczy przy okazji wątku "kaszubskiego". Jeżeli nie wyganiacie to chętnie będę obserwował. Mogę służyc róznymi trudno dostępnymi informacjami (pracuję w Muz. Archeologicznym na Mariackiej, jak już napisałem w innym miejscu, a pruskie baby mam za oknem). Wrócmy do Nowego Portu. Miałem (chyba raz w życiu, może dwa razy) zaszczyt korzystać z tej łaźni, chyba około 1974 roku. Mieszkałem tymczasowo u babci na Łowczyńskiego (dawniej Parafialnej, obecnie jakiegoś księdza) i tam instalacja sanitarna ograniczała się do wc na pięterku, wspólnego dla dwóch mieszkań, oraz do kranu i zlewu w kuchni. W łaźni na Gronkiewicza były o ile pamietam wanny i natryski. PS. Green ja rozumiem że nazwa "Strajku Dokerów" nie chce ci się utrwalić, ale na miłość boską! Gronkiewicz i Łowczyński byli ubekami którzy "polegli w walce o utrwalenie władzy ludowej" czyli zostali zlinczowani przez ludność podczas tłumienia właśnie owego strajku dokerów. Odpowiedz Link Zgłoś
zoppoter Hurraaa!!! 11.09.02, 12:47 Muzealnik jest wśród nas !!! NIech żyje! Niech żyje! Niech żyje! Odpowiedz Link Zgłoś
pumeks Re: Hurraaa!!! 11.09.02, 12:49 Eeee.. jak ja tam muzealnik ;-) mam tu dość podrzędną działkę (za to z dostępem do netu, hihi) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Green Re: Hurraaa!!! IP: *.big.pl / 172.16.1.* 11.09.02, 13:02 No, to Rzygaczem chyba jesteś no nie? Wiesz że grożą Ci moje odwiedziny w pracy? Blisko mam bardzo :) Wiem, że Łowczyński i Gronkiewicz, ale wiesz...te nazwy mam w głowie - obowiązywały przez większość czasu mojego zamieszkiwania w NPC. Ale ok, to ja będę te ulice nazywał mniej więcej zgodnie z ich oryginalnymi nazwami - Parafialną - i Albrechta. Odpowiedz Link Zgłoś
petelka Re: Hurraaa!!! 11.09.02, 13:09 Witaj Pumeks! Hmmm, chciałabym zwrócić uwagę, że w takim razie mamy w gronie już 3-ego Rzygacza, który w czasach młodości związany był z New Por City.:))) Odpowiedz Link Zgłoś
pumeks Re: Hurraaa!!! 11.09.02, 13:53 E tam zaraz związany... tyle co u jednej albo drugiej babci siedziałem, no i byłem tam chrzczony i praktycznie wszyscy zmarli tam leżą. Ja mieszkałem 10 lat na Lumumby a od 1979 koło cmentarza na Zaspie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Green Re: Świętojańskie koty (własność Rzygaczy) IP: *.big.pl / 172.16.1.* 11.09.02, 14:09 Coś nie widzę odpowiedzi na następne zagadki fotogradiczne... nie wiecie, czy myślicie o 11 września wyłącznie? Odpowiedz Link Zgłoś
petelka Re: Świętojańskie koty (własność Rzygaczy) 11.09.02, 14:20 Gość portalu: Green napisał(a): > Coś nie widzę odpowiedzi na następne zagadki fotogradiczne... nie wiecie, czy > myślicie o 11 września wyłącznie? I jedno. I drugie. I jeszcze trzecie. Bo nie wiem jak u Was, ale u mnie forum działa dzisiaj na zasadzie żółwia, i to w dodatku wybiórczego żółwia: rusza się tylko od czasu do czasu. A parę podpowiedzi widziałam w Książce Życzeń i Zażaleń.... Odpowiedz Link Zgłoś
pumeks Re: Świętojańskie koty (własność Rzygaczy) 11.09.02, 15:25 To ja powtórzę to co wpisałem w książce życzeń i zażaleń: Zdjęcie nr 6: Tobiasza 6-7-8 (z tyłu widać dachy Technikum Łączności), nr 7: zaraz obok, Tobiasza 4 (oba zdjęcia z boiska szkoły, tej samej która ma salę gimnastyczną w dawnym kościele Św. Ducha. Zdjęcie 15 to ulica Szeroka, tuż koło CMM, kamienica z czerwonej cegły zdaje się Szeroka 76/77? Jeżeli chodzi o zdjęcie 7 to już kilka osób przede mną podawało ten adres. Strzały w ciemno: numer 16 kojarzyłby mi się z fortami, a nr 17 z ulicą Kartuską? Jeżeli chodzi o pruskie baby to wszystkie cztery pochodzą z okolic Iławy, w XIX wieku to był Kreis Rosenberg czyli powiat Susz. Najsłynniejsza z nich jest baba nr 4 znaleziona w miejscowości Mózgowo, tamże. Wszystkie trafiły do Gdańska na zasadzie terytorialnej, ponieważ powiat suski był wtedy w Prusach Zachodnich, daletgo dostało je muzeum w Gdańsku a nie w Królewcu. Na jutro przeczytam sobie o nich dokładniej. W każdym razie one były w Gdańsku na pewno przed I wojną światową, kiedyś chyba stały przy Muzeum Miejskim na ulicy Rzeźnickiej. A do znakomitego opisu Kasi mała korekta: to co mają przy pasie, to nie miecze, tylko szable (są zakrzywione i jednosieczne). Odpowiedz Link Zgłoś
lucy_z Re: Świętojańskie koty (własność Rzygaczy) 11.09.02, 16:54 Ooooooo!!!!!:) Witam nowego rzygacza!!!:)) Hmmm wiesz, tych wątków rzygaczowych jest dużo!!!! Mówisz, że baby są przedwojenne??? A ja myślałam, że je dopiero po wojnie przywieźli;)) Pozdrawiam:))) Odpowiedz Link Zgłoś
iwa.ja Re: Świętojańskie koty (własność Rzygaczy) 11.09.02, 17:07 Ha, czyżby zadziałała moja propaganda?! Hurrra, mamy nowego Rzygacza (ja się też uzurpuję być nim)!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
lucy_z Re: Iwa!!!!!!!!! 11.09.02, 17:20 Iwa, jesteś jeszcze??? A wiesz na jakiej ulicy mieszkali Twoi dziadkowie czy pra??? Ja się tego dowiedziałam wczoraj, oglądając jeden album, o!!!!!:) Odpowiedz Link Zgłoś
iwa.ja Re: Iwa!!!!!!!!! 11.09.02, 17:30 Jestem i będę. Wstyd mi, ale nie pamiętam, gdzie mieszkali. Chyba na Piwnej, w każdym razie na pewno na ścisłej Starówce. No powiedz!!! (i co to za książka?) Odpowiedz Link Zgłoś
lucy_z Re: Iwa!!!!!!!!! 11.09.02, 17:52 iwa.ja napisała: > Jestem i będę. Wstyd mi, ale nie pamiętam, gdzie mieszkali. Chyba na Piwnej, w > każdym razie na pewno na ścisłej Starówce. No powiedz!!! (i co to za książka?) > Odpowiedz Link Zgłoś
lucy_z Re: Iwa!!!!!!!!! 11.09.02, 18:00 Źle napisałam, ulica jest, to ulica Kotwiczników, tylko domu tego nie ma. Jeżeli chcesz to mogę to tu napisać lub wrzucić Ci do skrzynki!? Odpowiedz Link Zgłoś
iwa.ja Re: Iwa!!!!!!!!! 11.09.02, 18:08 Szukałam w domowych zbiorach i znalazłam, że drukarnia była na Kotwiczników!!! Wrzuć mi, jak masz jeszcze cos, w skrzynkę. Będę wdzięczna. A to mi przypomina, że powinnam odezwać się do cioci. I zapytać Kasię, czy się z nią kontaktowała... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Green Re: !!!!!!!!!!!!!Iwa!!!!!!!!! IP: *.big.pl / 172.16.1.* 12.09.02, 10:29 IWA na miłość boską!!!!!! nie nazywaj żeż Głównego Miasta "Starówką"!!!!!!!!!!! Starówka jest w Warszawie i starczy! Odpowiedz Link Zgłoś
iwa.ja Re: !!!!!!!!!!!!!Iwa!!!!!!!!! 12.09.02, 10:41 Wiem, zrobiłam to przez przekorę (skrót myślowy). Wszystkich urażonych bardzo przepraszam!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia bez logo Moje popołudniowe wtrącenie się! IP: 213.77.19.* 11.09.02, 18:41 pumeks napisał: > A do znakomitego opisu Kasi mała korekta: to co mają przy pasie, to nie miecze, tylko szable (są zakrzywione i jednosieczne). Witaj Pumeksie! :) wiesz już, że skazany jesteś na nasze towarzystwo - Greena, bo ma blisko, mnie - bom przewodnik po MOIM mieście ;) i pytań mam bez liku. Przede wzsystkim o piwnicę i bazę romańską. A tmi szablami to mi teraz już kompletnie zamieszałeś! Szable u bab pruskich... A ja w kwestii szabel dopiero raczkuję i wydawało mi się, że szabla to późniejszy wynalazek... Pozdrawiam rzygaczowo. A tak w ogóle, to słuchajcie, robi się nas więcej, i może koty nie będą miały większości w głosowaniu uchwał. A Belisarius w ucho powinien dostać za głupoty jakie tutaj wypisywał, że opuszcza forum rzygaczowe, bo zagadki nie rozwiązał. Wielki co! A ja nie mogę sobie poradzić z tym cholernym, acz przepięknym portalem, który Green tak podle sfotografował od połowy. Green! Zlituj się, miej serce (to taki organ, co pika tak bardziej po lewej stronie odpowiedniej klatki) i napiszże wreszcie, bo mnie ..... trafi, i zostanie po mnie sam atrybut! To tyle, jutro sobie sprawdzę raz jeszcze i przelecę to miasto niesamowite! pozdrawiam Was wszystkich, Iwa! ja u Twojej Cioci jeszcze nie byłam!!!! Zeskanuję Ci (ale nie dzisiaj już chyba) artykulik Walickiej bodaj - o Polkach w WMG, o Siostrach Czyżewsskich, chyba że to masz?????? Szybkiego czwartku Wam życzę! To chyba tyle na dzisiaj. :))) Odpowiedz Link Zgłoś
iwa.ja Re: Moje popołudniowe wtrącenie się! 11.09.02, 19:20 Kasiu!!! Pilnie poproszę o ten artykuł!!! Odpowiedz Link Zgłoś
belissarius Re: Usprawiedliwienie 12.09.02, 06:02 Proszę o usprawiedliwienie mego syna Piotra, który dnia 11 września napisał to co napisał, ale był w szoku po wejściu na Zieloną Stronę i uznał, że żaden zeń Rzygacz. Mój syn zapewnia, że nie miał zamiaru przestać wchodzić na Rzygaczowe strony, ale się załamał zbyt trudnym zadaniem domowym prof. Greena i dlatego uznał, że do Akademii Rzygaczowskiej nie dorósł, aczkolwiek pytania zadawać będzie i nawet jedno już zadał, ale � jak twierdzi � nikt mu na nie nie odpowiedział, co zdarza się nie po raz pierwszy, bo tak było w przypadku linii tramwajowej do Zopott i jeszcze czegoś, czego on sam już nawet nie pamięta. Podpisane: Tata Odpowiedz Link Zgłoś
zoppoter Re: Usprawiedliwienie 12.09.02, 10:25 > jedno już zadał, ale � jak twierdzi � nikt mu na nie nie odpowiedział, co zdarz > a się nie po raz pierwszy, bo > tak było w przypadku linii tramwajowej do Zopott i jeszcze czegoś, czego on sam > już nawet nie pamięta. To niech se przypomni może... Odpowiedź o tramwaju BYŁA i to z dwóch źródeł, w tym samym, albo następnym wątku. Tramwaj kursował do roku 1960 lub 1961, co poparte jest źródłem intenetowym znalezionym przez prof. Pętelkę i źródłem drukowanym odnalezionym przez asystenta Zoppotera. A zatem oskarżenie o brak odpowiedzi o tramwaje niniejszym oddalam jako bezzasadne. To ostatnie pytanie bez odpowiedzi to jakie było...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia bez numeru Re: Moje popołudniowe wtrącenie się! IP: 213.77.19.* 12.09.02, 21:24 Jutro - bo dzisiaj juz nie dam rady. Przepraszam, ale moje zycie nabrało takiego pędu, że zadyszki dostaję. Jutro po południu zasiądę i dostaniesz. Na pocztową skrzyneczkę!!!! :) Odpowiedz Link Zgłoś
pumeks Pruskie baby 12.09.02, 11:04 Hihi... Green napisał że obiecałem opowiedzieć o babach "więcej", ale w sumie wiele więcej, niż to już zrobiła Kasia, się nie da. Ja tylko zgłosiłem się że wyjaśnię, jak i dlaczego przyszły nad Motławę. Też się zresztą zastanawiam, czy warto to ustalać, bo może to im odbierze troszkę tej tajemniczej a sympatycznej aury? no ale zaryzykuję. Na początek wyjaśnię samą nazwę, żeby nie było wątpliwości: pruskie to nie od królestwa Hohenzollernów i Bismarcka, tylko od dawnych Prusów, czyli naszych sąsiadów przez Wisłę, których podbili w XIII wieku rycerze Marii Panny. A dlaczego "baby"? otóż to słowo nie ma nic wspólnego z płcią figur. Raczej należałoby to kojarzyć z takimi znanymi wszystkim obiektami jak babki z piasku czy babka drożdżowa – a więc coś stojącego, o niezbyt wyszukanym kształcie. Trochę to podobne do słowa "bałwan", które zanim zaczęło oznaczać tylko figury śniegowe, oznaczało "bałwany pogańskie", czy to kamienne czy drewniane. Ciekawostką jest że określenie "baby" weszło już w XIX wieku do niemieckiej literatury specjalistycznej, ponieważ już wtedy zauważono podobieństwa między figurami pruskimi a podobnymi obiektami w strefie stepowej, od Podola przez Ukrainę aż hen! w głąb Azji. Tamtejsza ludność nazywa je w swoim języku "kamennyje baby" i stąd przejęli to Niemcy. "Nasze" cztery baby stały sobie ongiś w okolicach miasteczka Susz, w pięknym krajobrazie pełnym jezior i lesistych pagórków. Do XIII wieku było to terytorium pruskiego plemienia Pomezanów. O ile najstarsi ludzie pamiętali, baby pełniły rolę kamieni granicznych pomiędzy wioskami. Pierwotnie ich funkcja była na pewno inna, i tak jak pisała Kasia na ogół sądzi się, że jest to rodzaj pomników nagrobnych. Najstarsze informacje o "babach" znam z lat 80tych XIX wieku. Wtedy powstało w Gdańsku (w Zielonej Bramie) Westpreussisches Provinzialmuseum, które gromadziło eksponaty w trzech działach: prehistorycznym, etnograficznym i przyrodniczym. W książce z 1887 r. baby z Jędrychowa i Różnowa (zdjęcia nr 1 i 3) są już opisane jako własność tegoż muzeum, z tym że nie wtaszczono ich do Zielonej Bramy, a ustawiono przy wejściu do innego muzeum, Stadtmuseum, na Fleischergasse/ Rzeźnickiej (teraz to jest Muzeum Narodowe i ma adres na Toruńskiej). W 1889 r. Herr Starorypinski, właściciel folwarku w Mózgowie, przekazał do Gdańska babę nr 4. Kiedy przywieziono czwartą, z Nipkowa, tego jeszcze dokładnie nie wiem, ale na pewno przed I wojną św. W każdym razie cały czas stały sobie na Rzeźnickiej, tam chyba (też sprawdzę) przetrwały wojnę, a na obecne miejsce przeniesiono je jesienią 1963 r., niedługo po udostępnieniu dla zwiedzających wystawy archeologicznej w Domu Przyrodników. Aha: KASIU BIJĘ SIĘ W PIERSI!!!!!!!!!! prawdopodobnie miałaś jednak rację co do mieczy, a to co mnie zmyliło (coś w lewej ręce baby nr 4) jest wg literatury nie rękojeścią szabli, a (być może) zakończeniem łuku. Pozdrawiam z Bramy Mariackiej, Pumeks Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Green Dziękujemy Ci SC Pumeks IP: *.big.pl / 172.16.1.* 12.09.02, 11:21 Wspaniale - jeśli pozwolisz to Cię zaraz przedrukuję na www.rzygacz_undsoweiter.pl. A co do szabli to pewnie miałeś w głowie szablę Światowida ze Zbrucza :) Kasiu! Szabla to dość stary wynalazek - do Europy zaimportowany bardzo dawno przez koczowników z Azji środkowej - ludy tureckie w dużym uproszczeniu. A skoro Światowid ze Zbrucza ma ewidentną szablę przy boku - to musiała ona być już znana i w naszej okolicy. Chyba że rzeźbiarz miał zeza po prostu i nie był w stanie utrzymać linii prostej :) Odpowiedz Link Zgłoś
pumeks Re: Szabla 12.09.02, 11:55 Nie wiem czy to warto przedrukowywać, może tyle że kiedyś należały do Westpreussisches Provinzialmuseum (przy okazji dla zainteresowanych dwa linki: www.archeologia.pl/index.php?n=4&m=1http://www.sbp.org.pl/D3/Z%20historii%20bylego%20Zachodniopruskiego%20Muzeum% 20Prowincjonalnego%20w%20Gdansku.html obawiam sie że ten drugi link źle się tutaj opublikował, więc w razie czego trzeba wejść na www.sbp.org.pl/ kliknąć z prawej strony "historia wytwórczości i handlu, archeologia", i wybrać artykuł G. i B. Krumbieglów "Z historii byłego Zachodniopruskiego Muzeum Prowincjonalnego w Gdańsku") więc tyle że baby kiedyś były w tamtych zbiorach a od 1963 r. stoją tam gdzie stoja nad Motławą (notabene Motława to też podobno staropruska nazwa). Co do szabli, to faktycznie latali z nimi różni koczownicy. Nie pisałem o tym ale wśród wielu teorii na temat bab znalazłem i taką (dość absurdalną) że są one śladem jakiegoś nieznanego historykom najazdu tatarskiego w 1241 r. Pozdrawiam Rzygaczy, Odpowiedz Link Zgłoś
pumeks cholera z tymi linkami! 12.09.02, 11:59 może się w końcu uda: www.archeologia.pl/index.php?n=4&m=1 to na stronie mojej placówki, a ten drugi www.sbp.org.pl/D3/Z%20historii%20bylego%20Zachodniopruskiego%20Muzeum%20Prowincjonalnego%20w%20Gdansku.html w razie niepowodzenia napisałem w poprzednim poście jak trafić. Z Bramy Mariackiej specjalnie dla Rzygaczy, Pumeks Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_57 babskie szable spod Muzeum 13.09.02, 08:08 Informacja dla mnie zupełnie egzotyczna, nigdy bowiem jakoś szable nie leżały w sferze moich zainteresowań. Jestem zupełnie "blada" w tym temacie. A w kwestii koczowniczych włóczęgów, to rękojeści wtedy - czyli "dawno temu", to jak wyglądały, bo przypuszczam, że inaczej, niż te znane z filmów przygodowych. Miłego piąteczku RzyGaczom wszystkim. Odpowiedz Link Zgłoś
green_ Re: babskie szable spod Muzeum 13.09.02, 09:31 Akurat we wkwestii rękojeści szabli (azjatyckiej) to się wiele przez wieki nie zmieniło Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_57 Re: Pruskie baby 13.09.02, 10:07 dziękuję za opis! i jeszcze jedno, wiem, że się czepiam, ale baba nr. 4 to licząc od Bramy? a! i jeszcze jedno, czy ja mogę Cię cytować, jak mi się trafi grupka ? pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
pumeks numeracja Bab 13.09.02, 11:16 Numery w moim opisie są takie jak na zdjęciach u Greena, czyli zgodnie z biegiem Motławy. 1 (Jędrychowo) najbliżej Gdańskiego Bówki, 2 (Nipkowo) na lewo od wejścia do dawnego pubu Saxon, 3 (Różnowo) na prawo od drzwi i 4 (Mózgowo) najbliżej Bramy (właśnie wychyliłem się z mojego okna na drugim pieterku Bramy Mariackiej, żeby sprawdzić). Odpowiedz Link Zgłoś
jarohu Odpowiedż (na wezwanie) na zagadkę. 12.09.02, 10:15 Green - minęła cisza, którą sam sobie wczoraj zarządziłem. Dzięki za osobisate zaproszenie mnie do rozwiązania zagadki nr 20. To jest zespól budynków mieszkalnych przy ul. Rogaczewskiego. Nr 15 - ul. Szeroka, nr 17 - ul. Nowolipie. Wiem, że 2 ostatnie - to tylko trop, ale może pójdą nim pozostali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Green BRAWO IP: *.big.pl / 172.16.1.* 12.09.02, 10:41 Green jest pod wrażeniem. Znajdziemy coś trudniejszego może :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
jarohu Re: BRAWO 12.09.02, 10:52 Gość portalu: Green napisał(a): > Green jest pod wrażeniem. Znajdziemy coś trudniejszego może :)))) Green - uwielbiam wyzwania - czekam z niecierpliwością ! > Odpowiedz Link Zgłoś
lucy_z Re: Plan miasta 12.09.02, 11:14 Iwa przyczepiła sobie adres strony Greena i paraduje z nim po Polsce to ja sobie przyczepiam adres strony z mapą Gdańska, żebym nie musiała ciągle szukać, a co;) Jakoś mi się te przyczepione stronki kojarzą z samolotami co ciągną za sobą takie reklamy:))) Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiek_n Re: Plan miasta 12.09.02, 19:37 Nie będę gorszy ;-) I zapraszam. Również do współpracy. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiek_n Re: Ogon mi puszyścieje 12.09.02, 20:09 Dobra, dobra ;-))) (ja nie będę gorszy, a co!) Odpowiedz Link Zgłoś
iwa.ja Znalazłam coś ciekawego! 12.09.02, 20:10 Mechowo - 9 km na zachód od Pucka - znane jest turystom z unikatowej na Pomorzu osobliwości geologicznej, w postaci groty, wyżłobionej w zboczu wysoczyzny, tuż przy wschodnim wjeździe do wsi. Powstała w piaskach i żwirach polodowcowych, zlepionych wapieniem, który w stanie rozpuszczenia spływał do tych materiałów z wodami opadowymi. Tam gdzie działanie lepiszcza było silniejsze, uformowały się jakby słupy kamienne o przedziwnych kształtach, tworzących rodzaj portyku przed zewnętrzną partią groty i wejściem do niej. Wraz ze znajdującymi się wewnątrz kolumienkami podtrzymują one płytę gruntu, pokrywającego cały obszar groty. Nie zeskalone przez wapień masy piasku i żwiru wypłukała, może w ciągu tysiącleci, przeciekająca z powierzchni gruntu woda i wyniosła do parowu, tworząc w ten sposób pieczarę. Spisałam to z przewodnika z 1983 r. Czy ktoś wie, w jakim stanie jest teraz ta grota? Odpowiedz Link Zgłoś
lucy_z Re: Znalazłam coś ciekawego! 12.09.02, 20:16 To pewnie Krzysio będzie wiedział. Ostatnio czytałam i oglądałam na jakieś stronie o grocie , chyba w Redłowie. A może to było w Orłowie??? Odpowiedz Link Zgłoś
zoppoter Redłowo w Orłowie 13.09.02, 08:42 lucy_z napisała: > To pewnie Krzysio będzie wiedział. Ostatnio czytałam i oglądałam na jakieś > stronie o grocie , chyba w Redłowie. A może to było w Orłowie??? W Orłowie pod Kępą Redłowską... 30 Dni juz kilka razy o tym pisało. Odpowiedz Link Zgłoś
lucy_z Re: Redłowo w Orłowie 13.09.02, 09:41 zoppoter napisał: > W Orłowie pod Kępą Redłowską... > 30 Dni juz kilka razy o tym pisało. No tak, masz rację!!! Tam czytałam ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiek_n Re: Mechowo 12.09.02, 20:24 A byłem tam jakoś w lipcu czy czerwcu. Grota jest, pod opieką, ogrodzona, kiosk z wydawnictwami, pani sprzedaje bilety, w środku wszystko się zachowało, żadnej dewastacji czy t.p. Ładne to. Ale nie jedyne. Była np. podobna grota, nieco mniejsza, na południe od Połchowa. Nieopodal gruntowej-leśnej dróźki do Redy. Pech chciał, że paręnaście lat temu ta dróżkę przebudowano i zrobiono z niej szosę. Grotę rozwalono, zostały resztki skałek na poboczu. Nawet gdzieś mam fotkę, niestety po rozwaleniu... Znam też inne groty, nad jeziorem Lubygość. Tym nic nie grozi, są w rezerwacie, a poza tym mało kto o nich wie i dość trudno do nich trafić. Ale śliczne są, choć nie tak obszerne jak ta w Mechowie. Mam je na fotkach, postaram się niebawem gdzieś je wywiesić. Odpowiedz Link Zgłoś
iwa.ja Re: Mechowo 12.09.02, 20:29 krzysiek_n napisał: > Znam też inne groty, nad jeziorem Lubygość. Tym nic nie grozi, są w rezerwacie, > > a poza tym mało kto o nich wie i dość trudno do nich trafić. Ale śliczne są, > choć nie tak obszerne jak ta w Mechowie. Mam je na fotkach, postaram się > niebawem gdzieś je wywiesić. > A gdzie jest, na miłość boską, to jezioro (wiem, że się kompromituję)? Coś mi świta, że koło Wejherowa... Wywieś te forki jak najszybciej! Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiek_n Re: Mechowo 12.09.02, 20:58 Jezioro Lubygość - parę kilometrów na zachód od Mirachowa, wchodzi w skład tzw. "rynny potęgowskiej". Baaaardzo malownicze, coś piękniastego; długie, niezbyt szerokie (w końcu rynnowe;-), otoczone lasem, wokół wszystkich brzegów wzgórza, na zachodnim krańcu przesmyk i następne jezioro - Potęgowskie. W pobliżu "Szczelina Lechicka" - rezerwat i wzgórze widokowe, oryginalny bunkier "Gryfa Pomorskiego" + krzyż i tablica (Niemcy rozbili go bodaj w 1943, załogę wybili, rannych jeńców po wyleczeniu - też), no i wspomniane groty (budowa jak w Mechowie, 2 szt.). A na brzegu niedalekiego jeziora Kamiennego leży sobie "Diabelski kamień", duży! I mało kto tam bywa, właściwie tylko wędrowcy. Najlepiej dotrzeć tam czerwonym szlakiem, a po dojście do bunkra i jaskiń - zgłosić się do mnie. Fotki - wywieszę. Tylko mam drobny problemik, z ostatnich 2-3 miesięcy uzbierało mi się klisz ponad 20... No i muszę je wreszcie obrobić ;-) To jeszcze chwilę potrwa... Odpowiedz Link Zgłoś
pumeks Mechowo 13.09.02, 11:30 Znalazłem taką stronkę: www.wejher.pl/okolice/mechowo.html Nie zrażaj się tym że na zdjeciu jest kościół, pod nim trzeba kliknąć w takie coś do klikania (? nie mam pojęcia jak to się fachowo nazywa) i zaznaczyć "groty", będzie fotka. Odpowiedz Link Zgłoś
lucy_z Re: Krzyś 12.09.02, 20:09 Krzysztofie, coś się opornie ta Twoja strona otwiera. Już otworzyłam drugie okno a tamta strona jeszcze nie:( Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiek_n Re: Krzyś 12.09.02, 20:13 Zauważyłem, coś się dzieje z serwerem. Dwie godziny temu strona jeszcze chodziła, a teraz wszystkie strony stamtąd padły. Cierpliwości... Odpowiedz Link Zgłoś
belissarius Re: Szabla � odmazurzona "sabla" 13.09.02, 06:47 Ślady broni podobnej do szabli (przede wszystkim krzywa głownia) napotykamy już w statożytnej Persji, w Asyrii, Egipcie (falchion) i w Chinach. Szabla (albo raczej sabla, polski termin to zwykłe "odmazurzenie" z głoski syczącej naszypiącą) została wynaleziona tam, gdzie walczono głównie z konia, gdzie potrzebne było jednotnące ostrze do zamachu znad ramienia w galopie. Do Europy trafiła gdzieś w V wieku ne, w okresie Wędrówki Ludów (wykopaliska na trasach od Mongolii po Dunaj). Baby pruskie mieć ją mogły, bowiem ludy bałtyckie sąsiadowały z Rusią, gdzie oręż ten był w użyciu od dawna. Odpowiedz Link Zgłoś
lucy_z Re: Ze strony Greena 13.09.02, 09:48 Green! To zdjęcie nr 17 , nie jest to budynek na Słowackiego??? Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_57 Re: Ze strony Greena 13.09.02, 10:03 A mnie się widzi, że to budynek przy ul. Kartuskiej, na trasie do Centrum im. Oszołoma. :) Odpowiedz Link Zgłoś
jarohu Re: Ze strony Greena 13.09.02, 10:16 kasia_57 napisała: > A mnie się widzi, że to budynek przy ul. Kartuskiej, na trasie do Centrum im. > Oszołoma. > :) Kasiu - ja już podawałem wstępną lokalizację - ul. Nowolipie (skręt z Kartuskiej na Morenę - zgadza się - widać po drodze do "Oszoloma". Tyle, że Green oczekuje podania co tam było - czy wiesz? Jak zgadniesz pójdzie wszystko na Twoje konto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Green Re: Ze strony Greena IP: *.big.pl / 172.16.1.* 13.09.02, 10:21 Tak, jest to Kartuska. Ale - jak słusznie zauważył Jarohu - oczekuję podania co to za budynek - jak z Dworem Brandesów :) Odpowiedz Link Zgłoś
lucy_z Re: Ze strony Greena 13.09.02, 10:22 Mnie się wydaje, że jak się jedzie Słowackiego w dół od nowego skrzyżowania, po prawej stronie taki jest identyczny budynek po zalaniu, po powodzi.Hmm dała bym sobie głowę uciąć;))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Green Re: Ze strony Greena IP: *.big.pl / 172.16.1.* 13.09.02, 10:36 no i byś bez głowy została :) Odpowiedz Link Zgłoś
lucy_z Re: Ze strony Greena 13.09.02, 10:38 Gość portalu: Green napisał(a): > no i byś bez głowy została :) :) czasami ją tracę!;) Przyznasz, że te budownictwo jest podobne??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Green Re: Ze strony Greena IP: *.big.pl / 172.16.1.* 13.09.02, 10:55 Podobne... ale to nie to Odpowiedz Link Zgłoś
green_ Ogonki 13.09.02, 09:49 Posłuchajcie (i zważcie u Siebie) Wasze ogonki są śliczne. Ale: Po pierwsze primo: robią się dłuższe od wypowiedzi i (mi przynajmniej) utrudniają percepcję postu Po drugie primo - jest giełda adresów na cóś takiego. Po trzecie primo - Wątki będziemy musieli zmieniać po 40 postach - tak jak dawniej po 100. Bardzo mi miło, że adres Zielonej Strony jest ogonkiem, ale... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Green Re: Ogonki IP: *.big.pl / 172.16.1.* 13.09.02, 10:33 Jestem zaskoczony - szczerze - :))) myślałem, że mnie zjecie Dziękuję! Ale Iwo - zmieniaj to raz na jakiś czas ok? bedzie zabawniej :) Odpowiedz Link Zgłoś
zoppoter Żarcie 13.09.02, 10:40 Gość portalu: Green napisał(a): > Jestem zaskoczony - szczerze - :))) myślałem, że mnie zjecie Czuje się urażony. Jeszcze mamy resztki gustu kulinarnego. Wystarczające, żeby Ciebie nie jeść... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Green Re: Żarcie IP: *.big.pl / 172.16.1.* 13.09.02, 10:48 A co to? skąd wiesz? może ja jestem właśnie smaczny!? Nie próbowałeś - nie mów!!! Odpowiedz Link Zgłoś
zoppoter Re: Żarcie 13.09.02, 11:02 Gość portalu: Green napisał(a): > A co to? skąd wiesz? może ja jestem właśnie smaczny!? Nie próbowałeś - nie > mów!!! Fakt. Podobno jak dobrze przyrządzić i przyprawić to wszystko da się zjeść... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Green Re: Żarcie IP: *.big.pl / 172.16.1.* 13.09.02, 11:12 Nawet jak już jest lekko zielone Odpowiedz Link Zgłoś
petelka Re: Ja mam pytanie... 13.09.02, 11:53 ...a nawet i dwa, ale nie wiem czy warto temat zaczynać jeszcze na tym wątku??? Czy "wątkoinstalatorzy" planują już może nowy??? Odpowiedz Link Zgłoś
pumeks wielki desant Rzygaczowy! juhuuuuuuuuuuuuu! 25.11.02, 16:23 tralalala bum bum bum Odpowiedz Link Zgłoś
gatto2pl Re: No to jeszcze raz podbijamy! 28.11.02, 23:47 ...do gory... a moze, ktos z Was moglby dolaczyc wlasne wiadomosci na tematy poruszane na Rzygaczowych watkach? Zapraszamy! gatto2pl Odpowiedz Link Zgłoś