Gość: TROLEJBUS TO CZAD IP: *.chello.pl 05.12.05, 21:08 JAZDA,JAZD,JAZDA!!! SUPER - DO CHWASZCZYNA DAWAJCIE!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sojowa A co z bariera dzwiekowa od obwodnicy? 05.12.05, 23:26 I co z remontem fragmentu ulicy Sojowej, ktory mial byc wykonany w tym roku? I kiedy remont nawierzchni Nowowiczlinskiej? Jak trajtki beda jezdzic tymi wybojami to szelki czesto beda spadac... P.S. Nieustajace pozdrowienia dla pp.Szczurka i Gucia od mieszkancow dzielnicy czekajacych na bariere... Odpowiedz Link Zgłoś
sojowa <a href="http://republika.pl/gdynia_bariera/" target="_blank"> 05.12.05, 23:26 j/w Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zulus Re: Trolejbusem na Dąbrowę IP: *.gdynia.mm.pl 06.12.05, 22:13 Ciekawe jak poradza sobie trolejbusy na waskich, zatloczonych i niemilosiernie dziurawych ulicach Dabrowy. To jalkas kpina puszczac w takie warunki trolejbus. Odpowiedz Link Zgłoś
ochchodzi Nie wiem czy ma sens powolny tralebus na tak 09.12.05, 14:23 daleką trasę. Pewnie, że to lepiej niżautobus, ale tak dalekie dzielnice powinny mieć ssybką komunikację. Część dąbrowy leży blisko lini kolejowej gdynia kościerzyna. Jeśli naprawdę wypali połączenie skm do kartuz, to bvędzie przecież przystanek na kacku i można by zrobić jeszcze jeden bliżej dąbrowy, przecieżbędąjeździły autobusy szynowe. Jeśli np do osowej czy przy dobudowie kawałka linii do lotniska jeździłyby co 15 minut, byłaby to rewelacyjne połączenie dąbrowej, karwin, osowej i lotniska z centrum gdynii. np koncebcjha żeby co druga kolejka jechala na lotnisko a co druga do kartuz czyli co pol godziny, a co 15 minut chodzilyby przez osową i dalej na Gdynię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Re: Nie wiem czy ma sens powolny tralebus na tak IP: *.laczpol.net.pl 13.12.05, 19:07 To przecież jest jeszcze obszar miasta Gdyni i jak wiadomo na obszarze zabudowanym obowiązuje "teoretyczna" prędkość 50km/h (od 5:00 do 23:00)a w praktyce 60 km/h więc prędkości trolejbusu i autobusu są takie same. Jeśli chodzi o kolej to nie rozumiem o co Ci chodzi. Jest obecna stacja Gd.Wielki Kack i z powodu profilu linii nikt nie wybuduje przystanku osobowego na tzw stoku. Radzę wygoglować sobie informacje o linii Gdynia - Kościerzyna i poczytać o jej specyficznym odcinku Gdańsk Osowa - Gdynia Główna. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Trolejbusem na Dąbrowę IP: 87.207.140.* 13.12.05, 23:18 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=57&w=33192833 Odpowiedz Link Zgłoś
d.z Re: a o ile wzrosną ceny waszych nieruchomości? 14.12.05, 08:01 A czy przypadkiem nie przyszło Wam do głowek coś w postaci refleksji? Miasto zainwestowało spore pieniądze w infrastrukturę, pojawiło się nowe połączenie z Centrum (w tym do Dworca PKP), na linii 24 pojawią się nowe niskopodłogowe trolejbusy i w związku z tym wartość waszych mieszkań, segmentów i domków na rynku nieruchomości wzrośnie. Poczekajcie z pół roku i zobaczcie o ile. Potem policzcie wasze kredyty do spłacenia (jesli jeszcze macie coś do spłaty) i zobaczcie ile zyskaliście. Tak jest bowiem wszędzie. Jesli jakaś infrastruktura miejska polepsza się w danym rejonie to wartość nieruchomości wzrasta. W Warszawie ceny mieszkań położonych przy metrze (po jego uruchomieniu) wzrosły o 15 - 20%. Oczywiście w Gdyni te relacje będą trochę inne. Jeśli typowy segment na Dąbrowie na wolnym rynku oferowany jest za ok. 400.000,- zł (do remontu) to za niedługo będzie wart 440 - 450 tys. zł. Czyli ci co nie lubią drutów, słupów i trolejbusów w sumie "dostali" w prezencie niezłe pieniądze. Bardziej nie dziwiłyby mnie w związku z tym protesty mieszkańców innych rejonów Gdyni, gdzie ostatnio miasto nie inwestowało w infrastrukturę zupełnie. Odpowiedz Link Zgłoś
d.z Re: i jeszcze czasy przejazdów 14.12.05, 08:19 Obecnie z Dąbrowy Linia 172 do przystanku Władysława IV Urząd Miasta jedzie 26 minut. Linia 180 do Redłowskiej (i dalej trzeba się przesiadać) jedzie 23 minuty. Nowa linia trolejbusowa 24 z Dąbrowy do przystanku Urząd Miasta będzie jechać 25 mniut (czyli o 1 min krócej niż obecnie 172). Ktoś powie, że jest jeszcze linia R. Jej jednak na Dąbrowie nie ma. Jednak z przystanku Szafranowa (chyba porównywalny) do przystanku Urząd Miasta na Władysława IV jedzie ona 23 minuty!!! Czyli praktycznie zyskuje się jadąc R mniej niż 5 minut a płaci się taryfę pośpieszną. I o co krzyk. Dzieki nowej linii trolejbusowej przejazd do centrum w dobrych warunkach jest o 1 minutę krótszy niż linią 172. Dodatkowo ma sie ten luksus, że startujące z Dąbrowy 24 ma wolne miejsca siedzące czego o jadącym z Wiczlina 172 nie da się powiedzieć. O co w takim razie chodzi???? Odpowiedz Link Zgłoś
d.z Re: no i dziś już pojechał :) 14.12.05, 11:45 ams1.lo3.wroc.pl/tomek/autobusy.php?s=14&nr=76227&ticket=0 Odpowiedz Link Zgłoś
gdynianin8 Re: no i dziś już pojechał :) 14.12.05, 14:27 d.z-niestety cokolwiek by sie nie zrobilo dobrego to zawsze w naszym spoleczenstwie znajda sie pajace, ktorym nic sie nie podoba. Jak dla mnie to super5 wiadomosc, ze trolejbusy w Gdyni rozwijaj sie a nie znikaja jak w innych miastach-zwlaszcza ze jest to tani i ekologiczny srodek transportu. Nie wiesz co to jest za budynek na zdjeciu-szary po lewe stronie trajtka....? Odpowiedz Link Zgłoś
greta.greta Re: no i dziś już pojechał :) 14.12.05, 19:22 Dziekuję bardzo za spokojną dzielnice, gdzie w godzinach szczytu autobus jeździ co 15 minut, a trolejbus co 12. Była któraś z was mądrali choć raz na Dąbrowie? Szkoda, że nie jechaliście po tych dziurawych drogach, nie zobaczyliście jak wyglada teraz ulica Miętowa - aleja słupów z brzydką siecia trakcyjną- i nie spróbowaliście skręcić w ulice nie zatrzymując się przymusowo, gdy autobus z niej wyjeżdza. Co mnie obchodzi to, że niby mogą zdrożeć nieruchomości przez lepsze połączenia. Ja wybrałam to miejsce ze względu na spokój i w miare intymność, a nie ze względu na dobre połączenia transportem publicznym. Szkoda, że nikt nie zauwazył, że na Dąbrowie autobusy nie są bardzo oblegane, a większość mieszkańców po prostu nie korzysta z tych środków transportu. Śmieszni jesteście. Odpowiedz Link Zgłoś
d.z Re: no i dziś już pojechał :) 14.12.05, 20:24 greta.greta napisała: > Dziekuję bardzo za spokojną dzielnice, gdzie w godzinach szczytu autobus jeździ co 15 minut, a trolejbus co 12. > Szkoda, że (...), nie zobaczyliście jak > wyglada teraz ulica Miętowa - aleja słupów z brzydką siecia trakcyjną- i nie > spróbowaliście skręcić w ulice nie zatrzymując się przymusowo, gdy autobus z > niej wyjeżdza. > > Co mnie obchodzi to, że niby mogą zdrożeć nieruchomości przez lepsze > połączenia. Ja wybrałam to miejsce ze względu na spokój i w miare intymność, a > nie ze względu na dobre połączenia transportem publicznym. Greciu toż Tobie nie mieszkania w mieście potrzeba ale wsi spokojnej wsi wesołej:) Może mała relokacja poza miasti ukoiłaby Twoje skołatane nerwy przed koniecznością zatrzymywania się przed skręcaniem, kursującymi co 12 minut trolejbusami lub drutami wiszącymi wzdłuż ulicy. Polecam:) Inaczej masz ogromną szansę aby za czas jakiś stać się brzydką, zmęczoną życiem, wiecznie niezadowoloną kobietą, od której nawet mąż za czas jakiś ucieknie... Szkoda by mi Ciebie było więc ratuj się ucieczką na łono natury. Ratuj Swoje nerwy, ratuj Swoje życie, ratuj Siebie:))) Odpowiedz Link Zgłoś
greta.greta Hamuj, kolego Hamuj... 14.12.05, 23:47 bo nie popisujesz się ani inteligencją ani swoja błyskotliwością. To, gdzie mieszkam to moja sprawa, a twoją nie jest dobro mieszkańców Dąbrowy więc się nie wypowiadaj. Cięzko przyjąc do siebie, że inwestycja ta jest bezsensowna? Odpowiedz Link Zgłoś
d.z Re: Hamuj, kolego Hamuj... 15.12.05, 07:36 greta.greta napisała: > bo nie popisujesz się ani inteligencją ani swoja błyskotliwością. To, gdzie > mieszkam to moja sprawa, a twoją nie jest dobro mieszkańców Dąbrowy więc się > nie wypowiadaj. > > Cięzko przyjąc do siebie, że inwestycja ta jest bezsensowna? > Wiesz jak sądzę Tobie również nikt nie dał jakiegokolwiek prawa do jednoznacznego wypowiadania się w interesie wszystkich mieszkańców Dąbrowy. No chyba, że jesteś radną - wtedy to odwołam. Jako ekonomista i doradaca majątkowy pragnę również zwrócić uwagę na fakt, iż kryteriów oceny (poza sensem, który jest niepoliczalny i niemierzalny) jakiejkolwiek inwestycji jest znacznie więcej, a w przypadku inwestycji miejskich dochodzą do tego względy pozaekonomiczne (w tym rozwój przesiębiorstw utrzymywanych z dotacji miejskich). W przypadku PKT dzięki tej inwestycji uzyskano nie tylko budzące Twoje obrzydzenie słupy (uwaga stare mają zniknąć) ale również środki na pozyskanie fabrycznie nowego taboru - co w przypadku trolejbusów jest wyjątkowo kosztowne. Tabor ten wymiennie będzie zasilał również i inne gdyńskie linie trolejbusowe a fakt, iż jest niskopodłogowy spowoduje zwiększenie procentowego udziału przejazdów dostępnych dla niepełnosprawnych w całej sieci co z kolei spowoduje wybicie się Gdyni jako miasta na krajową czołówkę w kategorii obsługi linii taborem niskopodłogowym. Ja wiem. Ty chcesz wsi spokojnej i wesołej. Chesz spokoju i braku drutów oraz niskiej częstotliwości. Pocieszę Ciebie. Pomęczysz się pewnie do lata. Na ten okres bowiem przewidziane jest oddanie trakcji do Kaczych Buków wtedy tam zostaną skierowane linie 23 i pewnie 27 (albo nowa 31 z Orłowa ewentualnie Sopotu - zamiast 121). Wtedy też nastąpią zmiany rozkładów i podzielenie zadań przewozowych pomiędzy linie 23 i 24 na nowo. Nie jest wykluczone, iż częstotliwość linii 24 zostanie jakoś zmniejszona. Wtedy nie będziesz musiała patrzeć na te obrzydliwe trolejbusy tak często. Likwidacja starych słupów oświetleniowych jest również na ten czas przewidziana. Jeśli chodzi o stan dróg to cóż. Może jestem złośliwy ale... Jakoś nie widzę aby dbający o dobro mieszkańców Dąbrowy (poza pisaniem tutaj) robili cokolwiek w sprawie poprawy stanu nawierzchni na ulicach. Może radnego warto odwiedzić??? Może przejść się po sąsiadach by podpisali sensowną petycję do prezydenta miasta??? Może zainteresować jakiś zakład ubezpieczeniowy, który w ramach funduszy prewencyjnych dofinansowałby jakoś te remonty??? Poza tym jakakolwiek poprawa stanu dróg spowoduje to, że za chwilę znajdą się tacy co będą chcieli wykorzystać ten fakt do sprawdzania mocy swoich silników - czyli tak czy owak zawsze Nowak. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś