04.02.06, 19:04
Prosze o pomoc w uzyskaniu informacji czy straż miejska ma termin na
doręczenie mandatu, jeżeli tak to jak no i oczywiście co się dzieje kiedy
jest doręczony poterminie. Czy mogą przysyłać zdjęcia z fotoradaru zrobione
prawie rok temu?
Czekam na odpowiedź
Obserwuj wątek
    • Gość: rer Re: Mandat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.06, 19:34
      30 dni
      • aga0680 Re: Mandat 05.02.06, 17:20
        Mi zrobili zdjęcie 07.06.2005 r i otzrymałam je przedwczoraj. Trochę dawno i
        słyszałam , że mogą dostarczyć mandat z fotoradaru do 3 miesięcy?
        Nie moge nigdzie znaleźć takiego zapisu więc chyba świadczy to o tym , że nie
        ma co się łudzić , że się niewyrobili do 3 m-cy tylko czekać a potem niestety
        płacić..........
        • Gość: rer 30 dni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.06, 17:39
          Kodeks postępowania w sprawach o wykroczenia Rozdział 17 – Postępowanie
          mandatowe.
          Art. 97.
          §1. W postępowaniu mandatowym, jeżeli ustawa nie stanowi inaczej,
          funkcjonariusz uprawniony do nakładania grzywny w drodze mandatu karnego
          może ją nałożyć jedynie, gdy:
          1) schwytano sprawce wykroczenia na gorącym uczynku lub bezpośrednio po
          popełnieniu wykroczenia,
          2) stwierdzi popełnienie wykroczenia naocznie pod nieobecność sprawcy
          albo za pomocą urządzenia pomiarowego lub kontrolnego, a nie zachodzi
          wątpliwość co do osoby sprawcy czynu - w tym także, w razie potrzeby, po
          przeprowadzeniu w niezbędnym zakresie czynności wyjaśniających,
          podjętych niezwłocznie po ujawnieniu wykroczenia.

Nałożenie grzywny w drodze mandatu karnego nie może nastąpić po upływie 14 dni
          od daty ujawnienia czynu w wypadku, o którym mowa w pkt 1, i 30 dni w wypadku, o
          którym mowa w pkt 2.
        • Gość: rer Czy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.06, 17:51
          Czy na zdjęciu widac wyraźnie kto prowadzi auto? Jesli nie widać to:
          Karze się SPRAWCĘ a nie samochód, czyli jego właściciela. Inaczej każde
          wykroczenie KIERUJĄCEGO obciążałoby WŁAŚCICIELA pojazdu, a winę trzeba
          udowodnić, a nie domniemywać, komuna się skończyła Doki.

Sprawę rozwiązujesz tak: mój samochód pożyczam kazdemu kto poprosi, jeżdżą nim
          koledzy z pracy i podwórka oraz pół rodziny (oczywiście w razie czego muszą to
          potwierdzić). Trudno w takim przypadku wymagać, aby ktoś pół roku pamiętał kto
          danego dnia podróżował jego autem. To nie komisja śledcza, że ludzie pamiętają
          z kim i o której gadali przez komórkę o 10 rano drugiego lutego 3 lata temu. Ja
          nie pamiętam co wczoraj jadłem na śniadanie i nikt mi nie udowodni, że kłamię.
          Pewnie myślisz, że to kpina i takie idiotyczne tłumaczenie i łganie w żywe oczy
          nie przechodzi, hehe, tez kiedyś tak myślałem, teraz już nie.
          Zawsze możesz wskazać sprawcę: Kara Mustafa, zamieszkały Oman Faruk Ave. 5
          Fertge
          PS powyższe działa także na mandaty za parkowanie (przynajmniej póki co)
          • Gość: ? Re: Czy? IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 05.02.06, 18:23
            Przeczytaj sobie art 78 ust. 4 kodeksu drogowego.
            • Gość: rer Re: Czy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.06, 18:31
              przeczytaj sobie to co napisałem powyzej:
              wskazuje sprawcę. jest nim mój arabski przyjaciel Kara Mustafa, zamieszkały
              Oman Faruk Ave. 5 Fertge
              • Gość: ? Re: Czy? IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 06.02.06, 08:19
                Co powinno sie dla Ciebie skończyć zarzutem i ukaraniem z art. 65 k.w. Tak
                przynajmniej jest w wielu miejscach Polski. I słusznie.
    • Gość: rer A już tak poważnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.06, 17:57
      Ponieważ termin dostarczenia mandatu grubo przekroczył 30 dni od daty
      wykroczenia, to oficjalnie sprawa powinna trafić do Sądu Grodzkiego, gdzie
      poniesiesz dodatkowe koszta postępowania procesowego (calkowicie nie z twojej
      winy).
      Jeśli jednak to ty byłaś sprawcą opisywanego wykroczenia to proponuję z pokorą
      zapłacić nałożony mandat w ciagu 30 dni
      • Gość: ? Re: A już tak poważnie IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 05.02.06, 18:24
        siedmiu
        • les1 Re: A już tak poważnie 05.02.06, 18:31
          Zaplac, wiesz dobrze, ze powinnas :-)
    • Gość: krk >>> zajrzy tu IP: *.gdynia.mm.pl 06.02.06, 03:58
      o podobnej sprawie było już swego czasu - wśród cytowanych przepisów znajdziesz
      odpowiedź
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=57&w=27841180&a=27841180
      • don-juan Re: >>> zajrzy tu 06.02.06, 04:29
        Nie plac

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka