Dodaj do ulubionych

Wysypisko miejskie w centrum Wrzeszcza

IP: *.proxy.lucent.com 03.01.03, 14:37
Urząd Miejski w Gdańsku planuje wybudować we Wrzeszczu przy ulicy Chrobrego,
róg Kopalnianej platformę do gromadzenia odpadów nietypowych i magazynu
odpadów niebezpiecznych. Lokalizacja w centrum dzielnicy, wśród gęstej
zabudowy mieszkaniowej, ok 25 metrów od nabliższych domów. Planuje się tam
gromadzenie takich odpadów miejskich jak: złom, drewno, tworzywa sztuczne,
gruz, tekturę, odpady zielone, szkło, opony, puszki, szmaty, meble, itp.
Uważam, że tego typu składowiska powinno się lokalizować na obrzeżach miasta,
a nie w ich gęsto zamieszkanych częściach (osiedle Zaspa w odległości ok. 150
metrów, Osiedle Chrobry 50 metrów). Alternatywna lokalizacją jest teren
przemysłowy oczyszczalni ścieków przy ulicy Uczniowskiej, ale fachowcy
skłaniają się ku lokalizacji na Chrobrego, bo jest tam lepszy dojazd dla
ciężarówek, o zgrozo, to jest chyba jakaś paranoja.
Obserwuj wątek
    • lucy_z Re: Wysypisko miejskie w centrum Wrzeszcza 03.01.03, 17:00
      A skąd masz takie wiadomości???
      • Gość: Tomstar Re: Wysypisko miejskie w centrum Wrzeszcza IP: *.proxy.lucent.com 04.01.03, 13:43
        Informacja jest ogólnodostępna w Wydziale Urbanistyki i Architektury UM Gdańsk
        tel. 3236439. Jestem w posiadaniu kopii zawiadomienia o rozpoczęciu ustalania
        warunków zabudowy i zagospodarowania tego terenu, do którego dołączona jest
        ekspertyza jakiegoś studia projektowego INŻ-TOP z Sopotu zalecająca lokalizację
        platformy.
        • pumeks Re: Wysypisko miejskie w centrum Wrzeszcza 04.01.03, 13:56
          No tak... ja mieszkam kilkaset metrów stamtąd, przy ul. Leszczyńskich. Ale
          muszę powiedzieć że nieco przesadziłeś z tytułem wątku: ani to centrum
          Wrzeszcza, ani wysypisko ;c) Fakt że to co piszesz nie wygląda sympatycznie,
          może trzeba by narobic rabanu u radnych z Wrzeszcza i Zaspy?
          • Gość: Tomstar Re: Wysypisko i czteropasmówka IP: 192.11.224.* 07.01.03, 14:38
            Fakt, masz rację - lekko przesadziałem. W rzeczywistości nie ma to być
            wysypisko tylko platforma do gromadzenia odpadów nietypowych i magazyn
            odpadów niebezpiecznych. Nie jest to też centrum Wrzeszcza, a bardziej jego
            peryferia - 200 metrów dalej to juz Zaspa. Mieszkam na Chrobrego i nie dość
            tego że w przyszłości mam mieć pod balkonem zbudowaną czteropasówkę "Nowa
            Kościuszki" to mi jeszcze jakąś odpadownię chcą zlokalizować.
            Ciebie jako mieszkańca Leszczyńskich ta nowa arteria komunikacyjna też dziabnie.
            • stefan4 Re: Wysypisko i czteropasmówka 07.01.03, 17:18
              Tomstar:
              > Ciebie jako mieszkańca Leszczyńskich ta nowa arteria komunikacyjna też
              > dziabnie

To mnie bardziej, bo mieszkam na Ciołkowskiego...

A czy mógłbyś więcej powiedzieć o tym wysypisku? Kopalniana jest chyba cała
              zaćkana domkami, więc gdzie? Po zachodniej stronie Chrobrego na przeciwko
              Kopalnianej jest faktycznie trochę pustego miejsca. Czy to tam ma być?

- Stefan
              • pumeks Re: Wysypisko i czteropasmówka 07.01.03, 17:27
                stefan4 napisał:

> A czy mógłbyś więcej powiedzieć o tym wysypisku? Kopalniana jest chyba cała
                > zaćkana domkami, więc gdzie? Po zachodniej stronie Chrobrego na przeciwko
                > Kopalnianej jest faktycznie trochę pustego miejsca. Czy to tam ma być?

Tak podejrzewam... tam był jeszcze niedawno jakiś obiekt bazarowy, a za nim
                chyba porośnięta chwastem działka gdzie kiedyś RSW "Prasa Książka Ruch"
                trzymała stare kioski.
                • Gość: Tomstar Re: Lokalizacja między Lwowską a Kopalnianą IP: 192.11.224.* 08.01.03, 10:31
                  Platforma ma być zlokalizowana właśnie na tym pustym placu przy ulicy, tuż za
                  ściana takiego różowego sklepu spożywczego, przed magazynami RUCH-u. W
                  przyszłości będzie tamtędy leciała nowoczesna czteropasmówka "Nowa Kościuszki".
                  • stefan4 Re: Lokalizacja między Lwowską a Kopalnianą 08.01.03, 11:05
                    Tomstar:
                    > W przyszłości będzie tamtędy leciała nowoczesna czteropasmówka "Nowa
                    > Kościuszki".

Zaraz, to gdzie ma być jej wlot i wylot? Zlikwidują parking przed
                    Muszkieterami? Chyba mam za mało wyobraźni. W każdym razie mi się to nie
                    podoba...

- Stefan
                    • Gość: Tomstar Re: "Nowa Kościuszki" IP: 192.11.224.* 08.01.03, 12:13
                      "Nowa Kościuszki" będzie poprowadzona przez ten pusty plac na Chrobrego
                      (dlatego jest pusty, wyburzą pewnie magazyny RUCH), wzdłuż nowego
                      osiedla "Chrobry" (wyburzą pewnie kilkadziesiąt garaży), potem obok ETC (ale od
                      strony Wrzeszcza i skończy się na rondzie. Którędy dalej - nie mam pojęcia. Mam
                      nadzieję że nie nastąpi to w najbliższych kilkunastu latach - trzeba będzie
                      jeszcze wykopać tunel pod kanałem portowym w Nowym Porcie i poniszczyć trochę
                      ogródków działkowych w Brzeźnie.
                      • pumeks Re: 'Nowa Kościuszki' 08.01.03, 12:45
                        Gość portalu: Tomstar napisał(a):

> "Nowa Kościuszki" będzie poprowadzona przez ten pusty plac na Chrobrego
                        > (dlatego jest pusty, wyburzą pewnie magazyny RUCH), wzdłuż nowego
                        > osiedla "Chrobry" (wyburzą pewnie kilkadziesiąt garaży), potem obok ETC (ale
                        > od strony Wrzeszcza i skończy się na rondzie. Którędy dalej - nie mam
                        > pojęcia.

Nie bardzo sobie mogę zwizualizować tę czteropasmówkę. Domyślam sie ze ma się
                        łączyć z ulicą Hynka, ale jak? wyburzą przedszkole na Krzemienieckiej? a
                        zresztą, może na razie nie grozi nam to...

> Mam nadzieję że nie nastąpi to w najbliższych kilkunastu latach - trzeba
                        > będzie jeszcze wykopać tunel pod kanałem portowym w Nowym Porcie i poniszczyć
                        > trochę ogródków działkowych w Brzeźnie.

He he he... niech może zbudują choć kilometr autostrady A1 ;))))
                        • Gość: Tomstar Re: 'Nowa Kościuszki' IP: 192.11.224.* 08.01.03, 20:09
                          Przedszkole na Krzmienieckiej jest, albo wkrótce będzie zlikwidowane. Budynki
                          na Krzemienieckiej mogą zostać - wystarczy zabrać im ogródki.
                          Jestem jednak przekonany że nowa ulica to mimo nacisków włodarzy miasta to
                          odległa przyszłość, tym bardziej że obecna Kościuszki nie wydaje się zbytnio
                          obciążona ruchem.
                          • Gość: Sułek Re: 'Nowa Kościuszki' IP: *.chrobry.xlan.pl / 192.168.1.* 04.02.03, 15:56
                            Kiedyś widziałem przebieg tej ulicy na planie: 2 pasy w kierunku Hallera po
                            obecnej ulicy Kościuszki.2 pasy w przeciwnym kierunku: po rozwidleniu zaraz za
                            mostem (a może nowy, dodatkowy most?) przez teren obecnych hurtowni aż do ronda
                            przy ETC i dalej tak, jak pisaliście.
    • Gość: Tomstar Notaka w Wyborczej IP: 192.11.224.* 15.01.03, 13:05
      Nie zawiodłem się na redakcji GW, która pobieżnie, ale zainteresowała się
      tematem:
      www1.gazeta.pl/trojmiasto/1,35612,1269429.html
      • Gość: Tomstar Re: Notaka w Wyborczej IP: 192.11.224.* 15.01.03, 13:17
        Trafny komentarz Pawła Wiejasa (zwłasza ostatnie zdanie):
        Robienie śmietniska - bo jakiej nazwy by nie używać, będzie to śmietnisko - w
        środku miasta to nie najlepszy pomysł. Dodatkowo sami urzędnicy przyznają, że
        nie wiedzą jakim "wzięciem" wśród mieszkańców będzie się ono cieszyć. Znam
        mniej kosztowny sposób na test. Zanim zainwestuje się pół miliona z naszych
        podatków w infrastrukturę śmietniska można rozpisać przetarg nie na jego
        obsługę, ale zorganizowanie w ogóle. Jeśli jakiś prywatny inwestor uwierzy w
        to, że ludzie przez pół miasta będą targać do niego lodówkę, złom i makulaturę -
        która w ekspresowym tempie znika z normalnych śmietników - niech buduje.
      • Gość: jurek72 Re: Notaka w Wyborczej IP: *.dip.t-dialin.net 19.01.03, 16:13
        Gość portalu: Tomstar napisał(a):

> Nie zawiodłem się na redakcji GW, która pobieżnie, ale zainteresowała się
        > tematem:
        > <a
        href="http://www1.gazeta.pl/trojmiasto/1,35612,1269429.html"target="_blank">
        > www1.gazeta.pl/trojmiasto/1,35612,1269429.html</a>

Moze ja tez sie nie zawiode na wyborczej i otrzymam odpowiedz na bardziej
        obszerny temat zwiazany z odpadami i wyslany na adres e-mail imiennie
    • Gość: Tomstar Parking zamiast śmietniska IP: 192.11.224.* 15.01.03, 13:34
      Urzad miasta zamiast organizowac ludziom śmietnisko pod oknami, mogłby
      wydzierżawić ten plac na parking strzeżony - myślę, że potrzebny w tej okolicy.
      Co prawda po drugiej stronie ulicy jest parking podziemy, ale miejsce postojowe
      w nim kosztowało kiedyś ponad 20.000 PLZ, a teraz spuścili cenę do 10.000 PLZ
      • lucy_z Re: Parking zamiast śmietniska 15.01.03, 15:05
        Głupota ludzka nie zna granic!!!
        Gdzie w samym centrum robić śmietnisko??? Mam nadzieję, ze ludzie w tym
        przypadku, bedą słusznie protestować. Czy nie ma innego, lepszego miejsca na
        obrzeżach miasta???
        Niech ten co o tym decyduje zrobi sobie takie "bezpieczne" składowisko pod
        oknami!!!
    • Gość: Tomstar Temat uważam za zamknięty IP: 192.11.224.* 03.02.03, 14:24
      Miasto przyznało rację mieszkańcom. Nie będzie centrum segregacji odpadów we
      Wrzeszczu. W ub. tygodniu mieszkańcy osiedla Chrobry wystosowali list
      protestacyjny do władz miasta. Przedstawili szereg merytorycznych argumentów
      przeciwko inwestycji, m.in. już teraz zbyt wysokie w tym rejonie
      zanieczyszczenie atmosfery spalinami i za wysoki poziom hałasu.

Wiceprezydent miasta Anna Fotyga, która odpowiada m.in. za sprawy ochrony
      środowiska, przyznała, że to negatywne opinie mieszkańców miały decydujący
      wpływ na decyzję o odstąpieniu od budowy centrum. - Osobiście uważam, że to
      niezły pomysł, ale trzeba poszukać innej lokalizacji, bo opinie mieszkańców są
      najważniejsze - mówi pani wiceprezydent.

Nieoficjalnie dowiedzieliśmy się, że kropkę nad "i" w tej sprawie postawił
      prezydent Gdańska Paweł Adamowicz. Nie spodobało mu się, że decyzja o budowie
      centrum zapadła zanim zmieniono miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego -
      w ciągle jeszcze obowiązującym planie teren ten przeznaczony jest na parking.
    • Gość: Dziennik Bałtycki Głowa za śmieci IP: *.proxy.lucent.com 24.02.03, 10:48
      Czy za kontrowersyjny pomysł wybudowania we Wrzeszczu platformy do selektywnej
      zbiórki odpadów nietypowych, dyrektor Wydziału Ochrony Środowiska UM Gdańsk,
      Jadwiga Kopeć, może stracić pracę?

Nieoficjalnie - TAK!

Oplanach wybudowania segregowni odpadów pisaliśmy już kilkakrotnie. Jej
      realizację forsował Wydział Ochrony Środowiska. Na lokalizację inwestycji,
      która miała pochłonąć 500 tys. zł wybrano plac między ul. Chrobrego a
      Kopalnianą. Wszystko działo się jednak za plecami mieszkańców dzielnicy, którzy
      o projekcie dowiedzieli się z mediów.

- Uważam, że realizację takiego projektu powinniśmy zacząć od rozmów z lokalną
      społecznością, a nie odwrotnie - przyznaje Anna Elżbieta Fotyga, wiceprezydent
      ds. polityki gospodarczej, zwierzchnik Jadwigi Kopeć. - I pod tym względem moje
      zdanie różni się od pani dyrektor.

Inni urzędnicy ostrzej wypowiadają się na ten temat. Zarzucają Jadwidze Kopeć,
      że nie doczytała planów zagospodarowania przestrzennego, które wyznaczają teren
      pod parking.

- Nie potrafię usprawiedliwić tego błędu - dodaje Anna Fotyga. - Na razie nie
      chcę się wypowiadać na temat wyciągnięcia konsekwencji.

Nie udało nam się skontaktować z Jadwigą Kopeć. Do 17 marca jest na urlopie. W
      kuluarach magistratu mówi się o tym, że za zamieszanie, może "polecieć" z
      pracy. Dodatkowym powodem ma być to, że urzędniczka przekroczyła już wiek
      emerytalny...

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka