Dodaj do ulubionych

Święto zmarłych.............

30.10.01, 09:57

Zbliża się Święto Zmarłych. Uczcimy pamięć o Nich, idąc z kwiatami, lampkami.
Powspominamy, podumamy. Zapalimy znicze też na innych grobach,
opuszczonych........
Ja mam groby bliskich rozrzucone po całej Polsce, w Gdańsku też. Niestety w tym
roku nie przyjadę. Czy Wy forumowicze też jesteście w takiej samej sytuacji jak
ja , czy groby bliskich macie tylko w Trójmieście???????
Obserwuj wątek
    • Gość: beast Re: Święto zmarłych............. IP: *.*.*.* 30.10.01, 20:56
      Nie wiem czy sa w Polsce jakies rodziny ,które maja wszystkie groby najblizszych
      pod przysłowiowym nosem.Ja na "swoje" groby mam stosunkowo blisko,nie musze
      jechac dalej niz w kujawsko-pomorskie.
      • Gość: bogdan Re: Święto zmarłych............. IP: *.rasserver.net 31.10.01, 09:48
        bestio poczytaj co napisales.
        Troche szacunku dla zmarlych.
        • Gość: beast Re: Święto zmarłych............. IP: *.*.*.* 31.10.01, 10:57
          ????
      • Gość: Anna Re: Święto zmarłych............. IP: *.ipt.aol.com 02.11.01, 02:41
        Gość portalu: beast napisał(a):

> Nie wiem czy sa w Polsce jakies rodziny ,które maja
        wszystkie groby najblizszyc
        > h
        > pod przysłowiowym nosem.Ja na "swoje" groby mam
        stosunkowo blisko,nie musze
        > jechac dalej niz w kujawsko-pomorskie.
        Wiadomo przyjezdnych wiesniakow w Gdansku nie brakuje w
        porownaniu z miejscami na gdanskich cmentarzach .
    • Gość: jaro a propos choc nie na temat IP: *.dip.t-dialin.net 31.10.01, 22:57
      Tak rzadko mowia o nas w radiu niemieckim, a przedwczoraj podano jako
      ciekawostke, ze Polacy, aby ustroic mogily najblizszych, jako ze kwiaty sa
      drogie, okradaja z nich groby sasiadów.
      Ziarno prawdy zapewne w tym jest, ale...
      • Gość: beast Re: a propos choc nie na temat IP: *.*.*.* 31.10.01, 23:49
        Ja pierd...Niemcy to by chyba chorzy byli jakby nie mogli sobie pogadać i
        posmiac sie z Polski.To własnie jest znaczace,ze z wielu informacji z Polski
        akurat takie(jeszcze w dodatku zgrabnie przekrecone) ich najbardziej interesują.
        • Gość: kazik swieto zmarlych IP: *.proxy.aol.com 01.11.01, 06:26
          spodobaly mi sie slowa lucy-podumajmy,powspominajmy.idac dalej w naszej zadumie
          o naszych kochanych,napewno zadajemy sobie pytanie:jaka jest nadzieja dla
          umarlych oraz,czym jest smierc i co sie dzieje,gdy czlowiek umiera?
          • Gość: beast Re: swieto zmarlych IP: *.*.*.* 01.11.01, 13:43
            Ciekawy tekst w ostatniej Polityce.Podobno piekło może byc puste.
            • Gość: kazik Re: swieto zmarlych IP: *.proxy.aol.com 01.11.01, 16:14
              zgodnie z nauka biblijna-co to jest pieklo?
              • lucy_z Re: swieto zmarlych 01.11.01, 17:32

Byłam dzisiaj na jednym cmentarzu, lampek niestety nie dało się zapalić:(
                Myślę, że teraz już jest ciszej to ktoś widząc pełne lampki a nie zapalone
                zrobi to za mnie, teraz. Jutro jadę i to spory kawałek od domu na trzy
                cmentarze. W Gdańsku, na Srebrzysku też odwiedzą moich bliskich - rodzina,
                przyjaciele. A jeszcze jest parę grobów osób mi najbliższych......
                A o nich wszystkich myślę cały czas serdecznie.
                Ci wszyscy, których tu wspominam to osoby, nie dalsi krewni, najbliżsi -
                rodzice, brat, dziadkowie.....
              • Gość: beast Re: swieto zmarlych IP: *.*.*.* 01.11.01, 19:54
                Gość portalu: kazik napisał(a):

> zgodnie z nauka biblijna-co to jest pieklo?

A co kolega ewangelik?
                • Gość: kazik Re: swieto zmarlych IP: *.proxy.aol.com 02.11.01, 02:34
                  beast,czy o piekle,to tylko temat dla ewangielikow?jestem ochrzczonym w
                  kosciele,ktory swego czasu byl najmniejszym budynkiem,katolickim w Gdansku.
                  • Gość: beast Re: swieto zmarlych IP: *.*.*.* 02.11.01, 12:05
                    Chodziło mi o to,że skoro zapytałeś sie o piekło w kontekście "nauki biblijnej"
                    to zapewne jestes jakims ortodoksyjnym protestantem,ktorzy to uznaja tylko
                    Biblie,jako podstawę swej wiary.Jak prawdziwy polski katolik,nie znam dobrze
                    Biblii(to moja bardzo uzasadniona zgyzliwość:),ale chyba przynajmniej w
                    Apokalipsie św.Jana coś tam o piekle jest?
                    • Gość: kazik Re: swieto zmarlych IP: *.proxy.aol.com 02.11.01, 16:30
                      biblia,rzeczywiscie jest podstawa wiary,nic inno.piszesz,ze jako prawdziwy
                      katolik,niewiele wiesz o biblii.czyzby ksieza wszelkiej rangi nie sa
                      prawdziwymi katolikami?zdaje mi sie ze oni ja studiowali,by umiec prowadzic
                      owieczki ku zyciu wiecznemu[jana 17:3].Jezus,odkupiciel ludzkosci od grzechu
                      Adama,wylacznie opieral sie na biblii w rozmowach z kimkolwiek.a my przeciez
                      mamy isc Jego sladami.ciesze sie,ze mnie tego nauczono,pragne by i inni rowniez
                      znali Slowo Boze,specjalnie kiedy maja odwage powiedziec o sobie,ze sa
                      prawdziwym katolikiem.beast,zycze ci duzo radosci,rowniez w poruszaniu
                      glebokich mysli,opartych na madrosci,pochodzacych od samego stworcy[2 rozdzial
                      przypowiesci Salomona].i nie jest to wcale nudne,przekonasz sie,gwarantuje.
                      • Gość: beast Re: swieto zmarlych IP: *.*.*.* 02.11.01, 16:52

> piszesz,ze jako prawdziwy
                        > katolik,niewiele wiesz o biblii.czyzby ksieza wszelkiej rangi nie sa
                        > prawdziwymi katolikami?zdaje mi sie ze oni ja studiowali,by umiec prowadzic
                        > owieczki ku zyciu wiecznemu[jana 17:3].Jezus,odkupiciel ludzkosci od grzechu
                        > Adama,wylacznie opieral sie na biblii w rozmowach z kimkolwiek.a my przeciez
                        > mamy isc Jego sladami.ciesze sie,ze mnie tego nauczono,pragne by i inni rowniez
                        >
                        > znali Slowo Boze,specjalnie kiedy maja odwage powiedziec o sobie,ze sa
                        > prawdziwym katolikiem.

Pisałem o "prawdziwym polskim katoliku" złosliwie,tak sie już u nas uczy religii.
                        "Prawdziwy" polski katolik czesto nie wytrzymuje prównania z jakimś "bezbożnym";)
                        Amerykaninem w znajomości Biblii.Mówię o ludności cywilnej nie o księżach:)

• lucy_z Re: swieto zmarlych 02.11.01, 16:36

> beast,czy o piekle,to tylko temat dla ewangielikow?jestem ochrzczonym w
                    > kosciele,ktory swego czasu byl najmniejszym budynkiem,katolickim w Gdansku.

Witam:) A który to kościół był i gdzie? Mogę się dowiedzieć? Bo to dość
                    ciekawe:)
                    • Gość: kazik Re: swieto zmarlych IP: *.proxy.aol.com 02.11.01, 16:51
                      lucy,interesujesz sie blachymi sprawami,a nie podjelas sie tematu,o ktorym
                      pisalem,w kontekscie Twej milej wypowiedzi o zadumie nad naszymi
                      ukochanymi,ktorych juz nie ma posrod nas,a ktorych to napewno bysmy z wielka
                      radoscia ponownie powitali.co do tego kosciola,gdzie bylem chrzczony,to jest
                      teraz chyba z 5 albo 6 X wiekszy.zgaduj!
                      • lucy_z Re: swieto zmarlych 02.11.01, 17:12

> lucy,interesujesz sie blachymi sprawami,a nie podjelas sie tematu,o ktorym
                        > pisalem,w kontekscie Twej milej wypowiedzi o zadumie nad naszymi
                        > ukochanymi,ktorych juz nie ma posrod nas,a ktorych to napewno bysmy z wielka
                        > radoscia ponownie powitali.co do tego kosciola,gdzie bylem chrzczony,to jest
                        > teraz chyba z 5 albo 6 X wiekszy.zgaduj!

Kaziku! Cóż mam Ci na to napisać. O moich zmarłych myślę zawsze, byli dobrymi
                        ludźmi. Widocznie Bóg tak chciał, że ich powołał do siebie. Zawsze są w moim
                        sercu. Bardzo kochałam matkę i kiedy mam coś postanowić myślę - co ona by
                        zrobiła, czy tak by postąpiła? Wiem, że już do mnie nie wrócą, najwyżej ja kiedyś
                        do nich dojdę:)))
                        A, jeżeli chodzi o kościół, to trudno zgadnąć biorąc pod uwagę całe Trójmiasto.
                        Ja się wychowałam we Wrzeszczu i nie przypominam sobie takiego kościółka, który
                        się teraz /tak rozumiem / rozbudował. Więc może podpowiesz?
                        • Gość: kazik Re: swieto zmarlych IP: *.proxy.aol.com 03.11.01, 04:04
                          Lucy,z Twych uwag zauwazylem,ze jestes szczera, o dobrym sercu
                          czlowiekiem,ktory ma wiedze,ale nie wedlug tego co wiedziec powinien[jezeli
                          chodzi o te sprawy dotyczace zmarlych np.].a wszystko to z powodu tego,jak nas
                          uczono na religii.pamietam jak to niektorzy ksieza nie lubieli takich
                          uczni,ktorzy zadawali niewygodne dla nich pytania.ja mialem tez takich,ktorzy
                          duzy nacisk kladli na znajomosc Biblii,po koledzie sprawdzali czy rodziny ja
                          czytaja,dyskutowali na jej temat,starali sie zakorzenic w nas milosc do jej
                          poznania.widzisz,z niej sie dowiedzialem,ze Bog wcale nie pragnie naszej i
                          czyjejs smierci.On pragnie bysmy wszyscy zyli.rowniez pragnie by kazdy znal
                          Jego wole wzgledem nas,ziemi,po co wogole zyjemy i dlaczego jest tak jak jest
                          obecnie na ziemi.o potegach swiatowych,ktorych bedzi tylko pewna liczba,w
                          ktorej to potedze my teraz zyjemy zgodnie z historia biblijna.rowniez
                          rozumienie modlitwy :Ojcze Nasz:.co do tego tajemniczego kosciolka,to jest on
                          na Chelmie,albo jak kto woli na Pohulance.zycze wszystkiego dobrego,a przede
                          wszyskim radosci w poznawaniu Slowa Bozego,bo Ono jest nie tylko,jak to
                          niektorzy uwazaja,dla bezboznych amerykanow.jest Ono listem Stworcy dla bez
                          wyjatku,kazdego czlowieka na ziemi,na rownych prawach[Jana 17:3].
                          • Gość: bogdan Re: swieto zmarlych IP: *.rasserver.net 03.11.01, 11:06
                            oj Kaziu Kaziu wyglada zes ty nie katolik
                            i to jeszcze z hameryki
                            no coz nie wszyscy moga byc doskonali.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka