Dodaj do ulubionych

Nie wierze manifestantom

IP: *.autocom.pl 11.01.07, 22:36
Nie podoba mi się to spektakularne robienie z nich groźnych przestępców.
To są prymitywne, chamowate głupole, w najgłupszym wieku. Niektórzy wyglądają
jeszcze jak dzieci. Oni się "dobrze bawili", żaden z nich nie przypuszczał,
że popełniają przestępstwo - to wszystko przecież działo się przy przyzwoleniu
klasy (która się też może dobrze bawiła) i obojętności nauczycieli. Więc co to
za "przestępstwo" na które nie reagują nauczyciele?

Wina nauczycieli jest ogromna. Pracując z dorastającą młodzieżą w takim wieku
powinni być wyczuleni na tego typu sytuacje.
Od razu po tym, jak Ania uciekła, trzeba było wezwać wychowawczynię,
przeprowadzić śledztwo, może i z udziałem policji, a winnych surowo ukarać. A
przecież nikt by się tym nawet nie zainteresował, gdyby Ania nie popełniła
samobójstwa. Sprawcy byliby bezkarni. A teraz się ich zakuwa w kajdanki na
oczach całej Polski.

W gimnazjum nie może być żadnej tolerancji dla molestowania.. Ale nie karać
dopiero gdy dojdzie do najdrastyczniejszych przypadków, poprawczakiem i
więzieniem, jak chce Giertych, tylko na co dzień, w ramach szkolnej
dyscypliny. Nawet to niby niewinne "podszczypywanie" winno być zdecydowanie
tępione i karane.
Obserwuj wątek
    • frusto Re: Nie wierze manifestantom 12.01.07, 09:33
      To prawda. To sa prymitywne, chamowate glupole. Dlatego tez ja nie domagam sie,
      jak niektorzy, kary smierci i kastracji przed powieszeniem. Uwazali to za dobra
      zabawe. Przestali tak uwazac dopiero wtedy, kiedy okazalo sie, ze grozi im jakas
      kara.

To oznacza jedno. Nie nalezy wsadzac ich na lata, ale kara jest tutaj po prostu
      niezbedna. Chocby po to, by mieli wiecej czasu na zastanowienie sie w samotnosci
      nad tym, co wlasciwie zrobili i dlaczego to, co zrobili nie bylo zabawa.
    • Gość: oburzona Nie wierze manifestantom IP: *.erg-bierun.com.pl 12.01.07, 09:54
      Zgadzam sie z Pania. Ci chlopcy postapili ohydnie i powinni poniesc surowa
      kare!!! Nie powinno byc zadnego ulaskawienia. Ludzie, co sie w tym kraju
      wyprawia. Najgorsze sa te babcie zapatrzone w swoich wnusiow ja sroka w gnat.
      Bez przesady, to sad orzeka o winie a nie rodzina. Trzeba sie bylo zajac
      wychowaniem Waszych chlopcow!!
      • Gość: dad Brawo Pani Psycholog! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.07, 11:31
        Zgadzam sie z Pania. Ci chlopcy postapili ohydnie i powinni poniesc surowa
        kare!!! Nie powinno byc zadnego ulaskawienia. Ludzie, co sie w tym kraju
        wyprawia. Najgorsze sa te babcie zapatrzone w swoich wnusiow ja sroka w gnat.
        Bez przesady, to sad orzeka o winie a nie rodzina. Trzeba sie bylo zajac
        wychowaniem Waszych chlopcow!!
    • Gość: APS Re: Nie wierze manifestantom IP: *.crowley.pl 12.01.07, 09:56
      Myślałam,ze czas kiedy gwałciciel był uniewinniany,bo ofiara miała za duży
      dekolt, czy zbyt krótką spódniczkę należą do przeszłości i ofiary musiały
      udawadniać,ze są niewinne.Z wczorajszych wypowiedzi rodzin i obrońców wynika,ze
      jeszcze niestety nie.Określenie "końskie zaloty" dla mnie jest nie do przyjęcia
      i świadczy o wyjątkowym prymitywiźmie tych ludzi.Nie widzę szans na poprawę tych
      uczniów.Na zewnątrz mogą się zmienić,ale w środku pozostaną tacy sami.Wspóczuję
      ich przyszłym towarzyszkom życia.
      • Gość: t Uwaga! Samosąd!!! IP: *.polityka.com.pl 12.01.07, 10:33
        Panstwu, ktorzy sie tu wypowiadaja pragne przypomniec podstawowe fakty: w
        pierwszych relacjach mowiono, ze chlopcy rozebrali dzieczyne, rzucili na lawke
        i udawali gwalt, podczas gdy inni krecili do komorka. Tego nagrania z komorki
        jeszcze nikt nie widzial, sad obejzy je dopiero za tydzien. A co, jesli sie na
        nim okaze, ze to byla taka sobie szarpanina ze smiechami, w czasie ktorej
        zawstydzonej nastolatce opadly spodnie (dzis modne sa biodrowki, z ktorych
        obowiazkowo musza wystawac majtki) , klasa wybuchnela rechotem i wtedy
        dziewczynie puscily nerwy. A potem w domu sie nakrecila siedzac sama - i
        tragedia gotowa.
        Przypominam tez, ze i ofiara i sprawcy to dzieci. Czy z Panstwa nikt nie ma
        syna? Tylko corki sie rodza? Czy Pani psycholog ktora tak ostro o nich mowi ma
        moze nastoletniego syna? Czy ona wie, jak sie zachowuja nastolatki, ktorym
        chormony uderzaja do glowy?
        Mam do tej Pani pytanie: kiedy bylem na praktykach studenckich w
        szkole ,uczennica II klasy liceum wyraznie mnie prowokowala: siadala w
        pierwszej lawce i oblizywala lubieznie wargi patrzac mi w oczy, podchodila do
        biurka i nachylala sie pokazujac dekolt i znowu patrzac mi przeciagle w oczy.
        To byla 15-latka. Sam mialem wtedy 25 lat i bylem mocno zakompleksionym molem
        ksiazkowym w okularach. Dziewczyna probowala sobie ze mnie ewidentnie robic
        jaja przed klasa. Usadzilem ja dosc stanowczo, wiec sie obrazila ale
        szczeniackie zarty sie skonczyly.
        Rozumiem, ze jest roznica miedzy takim zachowaniem - stosunkowo niewinny -
        fizyczna przemoca na tle seksualnym. Tylko czy Pani Psycholog zgodzi sie ze
        mna, ze jednak 15 letnim dziewczynom burza hormonalna sprawia duzo mniej
        klopotow, niz 15 letnim chlopcom? Tamta dziewczynka zostala po prsotu przez
        gburowatego nauczyciela (czyli mnie) zbesztana, a ci chlopcy z Gdanska siedza w
        poprawczaku od 3 mie3siecy. Gdzie tu sprawiedliwosc? Zakladamy pzreciez, ze nie
        mowimy o odpowiedzialnosci karnej tylko o wychowywani dzieci: dlacego za
        podobne wykroczenia jedno dziecko jest mnajwyzej besztane, a drugie idzie za
        kratki bez zbadania, co dokladnie zrobilo i czy naprawde dopuscilo sie tego, o
        co obwinia je prasa?
        No i na koniec prasa: czy nikomu z Panstwa nie wydaje sie podejrzane, jak na
        tej aferze probuja piec wlasne smiredzace pieczenieGiertychy i Kaczory? I nawet
        Lepper - znany z szarmanckosci wobec kobiec autor krucjaty na rzecz wiernosci
        Zonom? A to, ze prasa PISowska im dmnie w ten rog tez nie dziwi, tyko czy ktos
        kiedys slyszal takie sformulowanie jak "owczy pęd"? Ja wiem, ze sprawy przemocy
        seksualnej sa trudne i niejednoznaczne, ze jest tendencja do zwalania winy na
        ofiare, ze mezczyzni maja sklonnosc do przemocy a kobiety zwykle nie. To
        prawda. A jednak jako mezczyzna, ktory kiedys sam mial 15 lat i pamieta
        uderzenia testosteronu do glowy, jako ojciec 5 letniego chlopca (juz niemowlaki
        maja erekcje - slyszeliscie o tym, czy gnijecie w pruderii?) i jako czlowiek,
        ktory z obrzydzeniem patrzy na populistyczne szarze naszych politykow i
        lizacych im tylek mediow prosze o wiecej rozwagi.
        I zapewniam, ze jesli chlopcy sa naprawde winni czegos obrzydliwego, to powinni
        poniesc surowa kare. Tylko ze ja jeszce nie wiem nic o tym, co oni zrobili
        naprawde..
        • andrzej12211 Re: Uwaga! Samosąd!!! 12.01.07, 10:46
          No własnie i dlatego zeby to wyjasnic,zeby nie motali zamknieto ich w zakladzie
          opiekunczym ,a nie wiezieniu,do rozprawy sądowej.I to jest prawidłowe i nie ma
          nic wspólnego z polityką
        • Gość: kml Re: Uwaga! Samosąd!!! IP: *.acn.waw.pl 12.01.07, 11:18
          "Panstwu, ktorzy sie tu wypowiadaja pragne przypomniec podstawowe fakty: w
          pierwszych relacjach mowiono, ze chlopcy rozebrali dzieczyne, rzucili na lawke
          i udawali gwalt, podczas gdy inni krecili do komorka. Tego nagrania z komorki
          jeszcze nikt nie widzial, sad obejzy je dopiero za tydzien. A co, jesli sie na
          nim okaze, ze to byla taka sobie szarpanina ze smiechami, w czasie ktorej
          zawstydzonej nastolatce opadly spodnie (dzis modne sa biodrowki, z ktorych
          obowiazkowo musza wystawac majtki) , klasa wybuchnela rechotem i wtedy
          dziewczynie puscily nerwy. A potem w domu sie nakrecila siedzac sama - i
          tragedia gotowa."

Czytam i oczom nie wierze. Dziewczyna nie zyje bo była uczestnikiem szarpaniny ze śmiechami?! Tą sa tylko jakieś spekulacje dodatkowo niczym nie poparte.

Te małe bydlaki są efektem wychowania "rodziców" Jeżeli sąd nie zezwolił na ich wypuszczenie to ma ku temu jakieś podstawy. Moim zdaniem powinno się jeszcze wziąć za fraki tzw rodziców, którzy dopuscili do brak jakiegokolwiek kregosłupa moralnego u swoich dzieci. To jest ich wina, że chłopaki siedzą w ośrodku - jestem święcie przekonany ze są to ludzie o moralności głębokiej jak podstawka pod doniczkę, którzy od razu całkowicie wyparli z siebie wiadomość iż to ich cudowne, grzeczne, dzieci mogą mieć z tym coś wspólnego. Też miałem 15 lat ale NIGDY nie przyszło nikomu do glowy zrobienie zabawy pt udajemy sex przy całej klasie.

Sąd powinien być jak najbardziej stanowczy wobec osadzonych, dzieki ich procesowi coś drgnęło, problem znęcania się zaczął być dostrzegany. To ze kaczory i giertych chca na tym poprawić swój wizrunek czy tez przepchnąć pseudonazistowski program "zero tolerancji" jest smutnym efektem ubocznym wyniku ostatnich wyborów prezydenckich jednakże policja już w tej chwili ma lepszy kontakt ze szkołami. Jak ja chodziłem podstawówki etc to nikt nigdy się takimi sprawami nie zajmowal bo to zawsze były gó..arskie wybryki.

Ten telewizyjny proces uświadomi małoletnim, ze jest się odpowiedzialnym za to co się robi w życiu. Jezeli rodzice ich tego nie nauczyli to niech nauczy ich sąd.
          • Gość: cv Mądre słowa kml IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.07, 11:34
            Te małe bydlaki są efektem wychowania "rodziców" Jeżeli sąd nie zezwolił na ich
            wypuszczenie to ma ku temu jakieś podstawy. Moim
            zdaniem powinno się jeszcze wziąć za fraki tzw rodziców, którzy dopuscili do
            brak jakiegokolwiek kregosłupa moralnego u swoich
            dzieci. To jest ich wina, że chłopaki siedzą w ośrodku - jestem święcie
            przekonany ze są to ludzie o moralności głębokiej jak
            podstawka pod doniczkę, którzy od razu całkowicie wyparli z siebie wiadomość iż
            to ich cudowne, grzeczne, dzieci mogą mieć z tym
            coś wspólnego. Też miałem 15 lat ale NIGDY nie przyszło nikomu do glowy
            zrobienie zabawy pt udajemy sex przy całej klasie.

Sąd powinien być jak najbardziej stanowczy wobec osadzonych, dzieki ich
            procesowi coś drgnęło, problem znęcania się zaczął być
            dostrzegany. To ze kaczory i giertych chca na tym poprawić swój wizrunek czy tez
            przepchnąć pseudonazistowski program "zero
            tolerancji" jest smutnym efektem ubocznym wyniku ostatnich wyborów prezydenckich
            jednakże policja już w tej chwili ma lepszy
            kontakt ze szkołami. Jak ja chodziłem podstawówki etc to nikt nigdy się takimi
            sprawami nie zajmowal bo to zawsze były gó..arskie
            wybryki.

Ten telewizyjny proces uświadomi małoletnim, ze jest się odpowiedzialnym za to
            co się robi w życiu. Jezeli rodzice ich tego nie
            nauczyli to niech nauczy ich sąd.
          • travel_wawa Czyli chodzi o przykładne ukaranie. 22.01.07, 19:46
            "Ten telewizyjny proces uświadomi małoletnim, ze jest się odpowiedzialnym za to
            co się robi w życiu. Jezeli rodzice ich tego nie nauczyli to niech nauczy ich
            sąd."

Nawet, jeśli nie udowodni się im winy.
            Gawiedź osądziła. Prasa osądziła. Giertych osądził.

Dobro jednostki niczym jest względem dobra ogółu, tak?
        • Gość: stara panie t IP: *.pr.radom.net 12.01.07, 11:52
          Drogi nauczycielu nie widzisz różnicy pomiędzy lubieżnym oblizywanie się i
          siadaniem w pierwszej ławce, a publicznym obnażaniem kogoś wbrew jego woli, z
          krępowaniem przy pomocy kilku osób ?
          Jeśli nie widzisz różnicy to zadziwiająco mało rozumiesz.
          Swoją sutuację, z sytuacją Ani mógłbyś porównywać gdyby ta małolata z
          przeszłości narobiła ci zdjęć pod prysznicem i upubliczniła je razem ze
          złośliwymi komentarzami.
          Miałabym "w nosie", gdybym będąc dorosłym widziała małolatę, która się
          oblizuje, bardzo obchodziłoby mnie natomiast, gdyby ktoś PUBLICZNIE, WBREW MOJEJ
          WOLI MNIE OBNAżAł I UWIECZNIAł TO WYDARZENIE.
          czternastolatek nie jest dzidziusiem i powinien wiedzieć ( normalny wie ) co
          jest dobre, co złe.
        • Gość: Fikus Re: Uwaga! Samosąd!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.07, 10:29
          Przepraszam bardzo, ale czy jako 15 letni chłopic był pan podszczypywany za
          pośladki, łapany za genitalia w "żartach" przez koleżanki? Czy w "szarpaninie"
          ściągnięto Panu spodnie i majty przy całej klasie? czy czynione były wobec Pana
          niewybrednie seksitowskie żarty? Jeśli tak to jest Pan w stanie zrozumieć co
          czuła ta dziewczynka, ale idę o zakład że nigdy coś takiego nie miało miejsca.
          Więc niech się Pan w ten sposób na ten temat nie wypowiada. Bo tylko się Pan
          ośmiesza.
        • travel_wawa Popieram twój tekst, choć... 22.01.07, 19:55
          ...jest on zbyt trudny do przeczytania i zrozumienia przez żadną zemsty
          tłuszczę.

Jeszcze w 19 wieku w Chałupach na Helu "pławiono" czarownicę.
          Dla niewtajemniczonych: był to zwyczaj, zabobon, według którego ustalano, czy
          kobieta posądzana o czary była winna czy niewinna. Wrzucano ja do wody, jak
          wypłynęła, to znaczy, że siły nieczyste pomagają jej się unosić, czyli winna.
          Jak utonęła, oznacza, że była sprawiedliwa. Czyli, tak czy tak, dla posądzonej
          o czary kobiety oznaczało to śmierć.

Czytając posty państwa, którzy nie znając faktów są w pełni przekonani o winie
          Gdańskich Chłopców śmiem zauważyć, że ta przytoczona przeze mnie
          tradycja "ludowych" sądów, a własciwie linczów, jest gdzieś w Was głęboko żywa.
    • Gość: Serena To dzieje się nie tylko w Gdańsku ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.07, 11:46
      Mój 12 letni syn był w klasie "adorowany" przez kilka dziewczyn (sytuacja
      podobna do tej z gdańskiego gimnazjum ).Tej "adoracji" towarzyszyły wulgarne
      przezwiska , upokarzanie słowne , dokuczanie .Wszystko to działo się przy
      aprobacie klasy i presji ,aby nic nie mówić rodzicom .
      Był "bombardowany "sms-ami . Treść jednego z sms była następująca :"nikt nie
      boi się ci dopiec w sensie dogadać czy uderzyć już nic nie mówię bo boje sie ze
      powiesisz sie ze wstydu jak ta ania z gdańska i ta wielka miłosc moja to tylko
      pic cala klasa miala ubaw a ty sie angarzowales he he he niezle jaja co
      nie?"(PIsownia oryginalna).Kiedy o sprawie poinformowaliśmy dyrekcję szkoły , a
      szkoła -policję , my, rodzice , spotkaliśmy się z atakiem wszystkich rodziców z
      tej klasy .A nasze dziecko jest izolowane . A rodzice to nie mieszkańcy
      kaszubskiej wsi , ale "stolecznego,królewskiego miasta Krakowa". Mentalność -
      taka sama.Zdarzenie miało miejsce 10 grudnia ;do tej pory w szkole , z powodu
      tego zdarzenia ,żadnej zdziewczynek przysłowiowy włos z głowy nie spadł .Jedna
      ma ponoć wzorowe zachowanie na koniec semestru - "mamuśka" przekonała
      nauczycieli .
    • Gość: mix Re: Nie wierze manifestantom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.07, 13:44
      te wszystkie podane tu przykłady pokazują co się dzieje z młodzieżą w szkołach,
      kto na to pozwala? My sami, czyli rodzice, rodzina, nauczyciele, sąsiedzi
      i "przypadkowi" swiadkowie różnych zdarzeń nie reagujący na Zło, agresję,
      chamstwo. I tak to się toczy już od ładnych kilku lat, sama nie mogłam uwierzyć
      pewnym zdarzeniom opowiadanym przez moje dziecko "z życia szkoły" a było to
      siedem lat temu. Już wtedy rodzice byli przerażeni brutalizacją w szkołach
      czego w takim stopniu nie doznawali sami chodząc do szkół, teraz to coraz
      bardziej się nasila.
      Jedno mnie martwi,że politycy się mieszają i zamiast coś poprawić to tylko
      pogorszą sytuację:(
    • Gość: dubba Re: Nie wierze manifestantom IP: *.socal.res.rr.com 19.01.07, 01:28
      a ja uwazam, ze ci chlopcy to przestepcy. nastolatki w tym wieku doskonale
      zdaja sobie sprawe z tego co robia. jeszcze to doskonale pamietam. u mnie w
      szkole byly mundurki, tarcze szkolne, oznaczenia klasy. kiedy nauczyciel
      wchodzil do klasy wszyscy wstawali, aby go powitac. byly glupie figle, ale nie
      bylo takiego chamstwa i przemocy, wulgarnosci. w tym czasie tez nam hormony
      graly. ale umielismy zachowc umiar. moja szkola liczyla 900 uczniow. w czasie
      przerw nie wolno bylo wychodzic poza teren szkoly. nauczyciele i wozny
      pilnowali, aby nie bylo rozrobek. powtarzam, nie przypominam sobie takich
      okrucienstw. wiem tylko, ze za np palenie papierosow czy niegrzeczne
      zachowanie, reakcja byla natychmiastowa. wszystko zaczelo sie pruc, gdzy
      wprowadzono kodeks praw ucznia, palarnie w szkolach itp. nie jestem za
      wojskowym rygorem, ale wg mnie szkola sluzy do nauczania, a nie do rewii mody,
      palenia papierosow itp itd. za duzo swobody w mlodym wieku nie sluzy dobru
      malolatow. moje dzieci sa dorosle, nie mialam z nimi powaznych klopotow
      wychowawczych, ale nie wolno im bylo wyrazac sie wulgarnie, palic, pic wyrazac
      sie lekcewazaco o nauczycielach, nawet wtedy, gdy owi blefrzy nie mieli racji..
      i moje dzieci mialy wytlumaczone dlaczego. moje dzieci nie byly bite. nie
      uwazalam nigdy moich dzieci za osmy cud swiata. moge zaufac moim dzieciom, ze
      nigdy nie postapia wobec innych podle. amen. mam moje dzieci, bo bardzo
      chcialam je miec, a nie na zasadzie: moj boze jestem w ciazy. mam wrazenie, ze
      wielu ludzi ma dzieci na zasadzie takiego wlasnie przypadku. dzieci WYCHOWUJE
      sie w rodzinie. dzieci od malego powinny byc nauczone szacunku wobec innych
      osob i odpowiedzialnosci za swoje postepowanie. dzieci nie sa glupe. sa bardzo
      madre. trzeba tylko im zaufac, uwierzyc im. rozmawiac z nimi i dyzkutowac. dac
      im mozliwosci wypowiedzenia sie. to sie bardzo oplaca i rodzicom i
      spoleczenstwu. oszczedza przykrych niespodzianek. przynajmniej w wiekszosci
      wypadkow. moje dzieci wiedza, ze gdyby postapily zle, my rodzice nigdy nie
      stanelibysmy w ich obronie i musieli by poniesc odpowiedzialnosc czy kare za
      swoje postepowanie. pozdrowienia. prosze zawsze patrzec na przyczyny, a nie
      tylko na skutki. milego dnia wszystkim.
      • ewa9823 Re: Nie wierze manifestantom 19.01.07, 19:29
        dubba - masz całkowitą rację
      • Gość: dsd Manifestacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.07, 11:38
        tez mi się wydawała dziwna postawa zastraszonej matki i nie weirzę, że
        manifastację zorganizowali spontanicznie mieszkańcy. Czyje to są dzieci? Kim sa
        ich rodzice?
        • Gość: mich. Re: Manifestacja IP: *.chello.pl 21.01.07, 15:33
          Jeżeli ktokolwiek śledził opinie w tej sprawie - pytań nie powinno być.Kiełpino to nie jedyna w Polsce wiocha,gdzie żyje kastowa społeczność.Uprzywilejowani (zamożni i z "układami") czują się bezkarni i nie widzą niczego złego w gnębieniu i poniżaniu pariasów-ludzi niezamożnych,ale uczciwych.Ci z wierzchołka "drabiny społecznej" uzurpują sobie nawet prawo do zastępowania sądów.Obrzydliwe jest to,że w proceder ten mieszają młodzież.
    • Gość: dubba Nie wierze manifestantom IP: *.socal.res.rr.com 22.01.07, 17:58
      jesli chlopcy sa niewinni i czuja sie niewinni (ich rodzice sa o tym
      przekonani) to dlaczego ci chlopcy SKASOWALI to, co sfilmowali. jesli ktos
      czuje sie niewinny, to prosze bardzo, prosze zobaczyc, tu jest dowod, ze nic
      sie nie stalo. A skoro te nastolatki szybciutko skasowaly to, co nagraly, to
      znaczy, ze swietnie wiedza i doskonale zdaja sobie sprawe, ze to co zrobili
      jest niedopuszczalne i karalne. warto przebadac rodzicow. co za wychowanie, ale
      przyklad....i co za bogobojne spoleczenstwo w tej wsi...pewnie co niedziela
      klepia modlitwy za dusze Ani, a po cichutku.... i po bozemu...i wszystko jest
      ok. moj Boze, widzisz i nie grzmisz.. a to Polska wlasnie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka