carsten1 10.04.03, 09:25 home.t-online.de/home/Jessner.K-H/danzig.htm www.sammler-bonn.de/online-shop/ansichtskarten/laender/danzig/danzig.htm Wlasciwie to chcialem zamiescic ten post w Cafe Trojmiasto,ale tam trzeba czekac na "wpuszczenie". Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pumeks Re: Stary Gdansk 10.04.03, 09:32 Dziękuję w imieniu bywalców cafe Trójmiasto ;) Ten pierwszy link był zdaje sie znany większości, ale tego drugiego nie znalem. Swoją drogą to brzydko ze strony autora strony że uzywa hitlerowskiej nazwy "Gotenhafen" na oznaczenie Gdyni. Odpowiedz Link Zgłoś
carsten1 Re: Stary Gdansk 10.04.03, 09:33 :) Ja rowniez sadze,ze powinien sie raczej wyrazic "Gdingen" lub Gdynia Odpowiedz Link Zgłoś
zoppoter Re: Stary Gdansk 10.04.03, 10:12 carsten1 napisał: > :) Ja rowniez sadze,ze powinien sie raczej wyrazic "Gdingen" lub Gdynia Powinien napisac Gdingen, ale zwróćcie uwagę, że tam w ogóle sa dosyc karkołomne kombinacje, np Danzig-Zoppot, albo Danzig-Hel, albo Danzig- Adlerhorst (Orłowo, jesli ktoś nie wie), albo Danzig-Gotenhafen. Prawdopodobnie nazwa Danzig jest używana w spisie jako okreslenie całego regionu. Kartki pocztowe z gdyni mają podpisy Gotenhafen (widac to na skanach), zapewne pochodzą z początkulat 40-ych XX wieku. Autor strony po prostu to przepisał z tych kartek. Albo bezmyślność albo facet nie wie, że Gotenhafen naprawdę nazywała się Gdynia/Gdingen, mógł po prostu nie skojarzyć tych nazw z tym samym miastem. Trudno orzec. NIezależnie od przyczyn wygląda to rzeczywiście paskudnie. To tak jak by ktoś pocztówki z Katowic z 1954 roku sprzedawał pod hasłem Stalinogród. Odpowiedz Link Zgłoś
zoppoter Na pewno tak 10.04.03, 10:19 > Kartki pocztowe z gdyni mają podpisy Gotenhafen (widac to na skanach), > zapewne > pochodzą z początku lat 40-ych XX wieku. Autor strony po prostu to przepisał > z > tych kartek. Albo bezmyślność albo facet nie wie, że Gotenhafen naprawdę > nazywała się Gdynia/Gdingen, mógł po prostu nie skojarzyć tych nazw z tym > samym miastem. Tak musiało być, facet po prostu przepisał nazwy miejscowości z kartek. Dwie pocztówki z Helu mają polski opis z polską nazwą Hel (niem. Hela), i ten polski Hel znalazł się w opisie (Danzig-Hel zamiast Danzig-Hela). Odpowiedz Link Zgłoś
carsten1 Re: Na pewno tak 10.04.03, 10:26 Racja,gosc troche namieszal :) Niemniej jednak te kartki sa interesujace. A propos Danzig-Zoppot: Administracyjnie byly razem,prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
zoppoter Re: Na pewno tak 10.04.03, 10:43 > A propos Danzig-Zoppot: Administracyjnie byly razem,prawda? Nigdy nie były. Podobnie Oliwa była przyłączona do Gdańska dopiero w latach 20- ych XX wieku. Około 1940 roku przyłączono do Gdańska Pruszcz (Praust), ale tę decyzje uznano w 1945 roku za niebyłą. Sopot był zawsze oddzielnym miastem/gminą. Znajdował się natomiast w obrebie państwa Wolne Miasto Gdańsk, ale to zupełnie co innego. Odpowiedz Link Zgłoś
carsten1 Re: Stary Gdansk 10.04.03, 10:29 W ogole to sa tam fajne fotki,jedna z moich ulubionych: home.t-online.de/home/Jessner.K-H/mottl1.htm Odpowiedz Link Zgłoś
zoppoter No własnie... 10.04.03, 10:44 carsten1 napisał: > W ogole to sa tam fajne fotki,jedna z moich ulubionych: I komu to przeszkadzało... Odpowiedz Link Zgłoś
carsten1 Re: No własnie... 10.04.03, 11:21 Gdanskie znaczki pocztowe: www.skalman.nu/third-reich/propaganda-stamps-danzig.htm Odpowiedz Link Zgłoś
orissa Re: Stary Gdansk 10.04.03, 13:09 carsten1 napisał: > Wlasciwie to chcialem zamiescic ten post w Cafe Trojmiasto,ale tam trzeba > czekac na "wpuszczenie". Carsten, czasem trzeba czekac, np tak jak teraz, gdy nie bylo mnie pare dni. (ale teraz juz jestem) Pozdr. Ela Odpowiedz Link Zgłoś
carsten1 Re: Stary Gdansk 10.04.03, 13:28 orissa napisała: > carsten1 napisał: > > > Wlasciwie to chcialem zamiescic ten post w Cafe Trojmiasto,ale tam trzeba > > czekac na "wpuszczenie". > > Carsten, czasem trzeba czekac, np tak jak teraz, gdy nie bylo mnie pare dni. > (ale teraz juz jestem) > Pozdr. > Ela Ok :) > > Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_57 Re: Stary Gdansk 10.04.03, 13:20 Ta druga strona to dla mnie nowość, i właśnie zabieram się do oglądania! mam nadzieję, ze uda Ci się zamieścić te linki w naszym wątku "ulubione strony". Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
rispetto Re: Stary Gdansk 14.04.03, 10:54 Z ciekawostek polecam także: data.jewishgen.org/jri-pl/1929/1929top2241.htmhttp://lcweb2.loc.gov/cgi-bin/ampage? collId=gdc3&fileName=scd0001_20020613002popage.db (trzeba skleić) Pozdrawiam Paweł / Rispetto Odpowiedz Link Zgłoś
carsten1 Re: Stary Gdansk 14.04.03, 12:47 rispetto napisał: > Z ciekawostek polecam także: > <a href="data.jewishgen.org/jri- pl/1929/1929top2241.htmlcweb2.loc > .gov/cgi-bin/ampage?"target="_blank">data.jewishgen.org/jri- pl/1929/1929top2241 > .htmhttp://lcweb2.loc.gov/cgi-bin/ampage?</a> > collId=gdc3&fileName=scd0001_20020613002popage.db (trzeba skleić) > > Pozdrawiam > Paweł / Rispetto Die Seite wurde nicht gefunden!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :)) Odpowiedz Link Zgłoś
pumeks Re: Stary Gdansk 14.04.03, 13:19 carsten1 napisał: > Die Seite wurde nicht gefunden!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :)) Bo Rispettowi skleiło się nie w tym miejscu. Powinno być tak: data.jewishgen.org/jri-pl/1929/1929top2241.htmhttp://lcweb2.loc.gov/cgi-bin/ampage? collId=gdc3&fileName=scd0001_20020613002popage.db pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
pumeks grr może teraz - każdy link w osobnym poście :) 14.04.03, 13:20 data.jewishgen.org/jri-pl/1929/1929top2241.htm Odpowiedz Link Zgłoś
pumeks każdy link w osobnym poście - teraz drugi 14.04.03, 13:21 lcweb2.loc.gov/cgi-bin/ampage?collId=gdc3&fileName=scd0001_20020613002popage.db Odpowiedz Link Zgłoś
carsten1 Re: grr może teraz - każdy link w osobnym poście 14.04.03, 13:23 Merci,Pumeks,teraz wszystko gra :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rispetto Re: Stary Gdansk IP: 213.158.197.* 15.04.03, 12:55 No ładnie wypadł mój debiut na forum ;-))) Dziękuję za poprawkę i obiecuję panować nad enterem Pozdrawiam i przepraszam za zamieszanie Paweł / Rispetto Odpowiedz Link Zgłoś
pumeks Re: Stary Gdansk 15.04.03, 13:18 Gość portalu: Rispetto napisał(a): > Dziękuję za poprawkę i obiecuję panować nad enterem Spokojnie, przeciez to nie Twoja wina, widzisz że mi też udało się dopiero za drugim razem :) to raczej oprogramowanie odpowiedzialne za wysyłanie postów ma specyficzne działanie na które trzeba brać poprawkę przy wklejaniu linków :) A za podane przez Ciebie linki z ciekawostkami dziękuję :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rispetto Re: Stary Gdansk IP: 213.158.197.* 15.04.03, 13:22 To odwdzięczę się jeszcze jednym: www.geocities.com/biskupia/danzig.htm Może to nie taki "stary" Gdańsk, ale historia jak najbardziej ciekawa, żeby nie powiedzieć wstrząsająca. Przedstawiano ją jakiś czas temu w "30 dniach" Pozdrawiam Paweł / Rispetto Odpowiedz Link Zgłoś
pumeks Re: Stary Gdansk 15.04.03, 14:14 Gość portalu: Rispetto napisał: > Może to nie taki "stary" Gdańsk, ale historia jak najbardziej ciekawa, żeby > nie powiedzieć wstrząsająca. Przedstawiano ją jakiś czas temu w "30 dniach" Tak się składa że w zeszłym tygodniu dyskutowaliśmy o tej egzekucji w "Cafe Trójmiasto" forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10032&w=4431303&a=5598613 ale podanego przez Ciebie linku chyba nikt z nas nie znał. Dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rispetto Re: Stary Gdansk - Laubenkolonie IP: 213.158.197.* 15.04.03, 14:43 Nie chwaląc się, to ja byłem "szukającym". Zapytałem o ten temat na pl.sci.historia i ktoś przeniósł go do Cafe. Następnym razem od razu tutaj zrócę się z pytaniem :-) Może np ktoś będzie wiedział, co kryje się pod nazwą Laubenkolonie ? Były to w okresie międzywojennym tereny działkowe gdzieś w okolicach dzisiejszego Chełmu, Pobiedziska (takie są moje przypuszczenia), ale nie potrafię tego dokładniej umiejscowić. Gdyby ktoś wiedział ... Paweł / Rispetto Odpowiedz Link Zgłoś
mottlauspucker Re: Stary Gdansk 15.04.03, 11:29 Przypadkiem trafiłem na taką stronkę, nie wiem czy juz znaną: www.key.net.pl/firmy/gdansk/index.html Odpowiedz Link Zgłoś
carsten1 Re: Stary Gdansk 15.04.03, 15:16 mottlauspucker napisał: > Przypadkiem trafiłem na taką stronkę, nie wiem czy juz znaną: > > <a href="http://www.key.net.pl/firmy/gdansk/index.html"target="_blank">www.key. > net.pl/firmy/gdansk/index.html</a> Tx,ja tej stronki jeszcze nie znalem. Pozdr,C. Odpowiedz Link Zgłoś
rispetto Re: Stary Gdansk 24.04.03, 13:36 Jeśli jeszcze ktoś nie widział - smutna historia naszego miasta www.odkrywca-online.pl/index1.php?action=galerie&nazwa=gdanskPozdrawiam Paweł Odpowiedz Link Zgłoś
rispetto Re: Stary Gdansk - poprawka powyższego postu 24.04.03, 13:37 www.odkrywca-online.pl/index1.php?action=galerie&nazwa=gdansk Pozdrawiam Paweł Odpowiedz Link Zgłoś
pumeks Re: Stary Gdansk 24.04.03, 14:12 rispetto napisał: > Jeśli jeszcze ktoś nie widział - smutna historia naszego miasta Te zdjęcia są dobrze znane, często reprodukowane w pracach historycznych. Autorem jest sopocki fotograf Hans Sönnke. W zeszłym roku był na jego temat artykuł w "Gazecie": www1.gazeta.pl/trojmiasto/1,35635,994721.html Odpowiedz Link Zgłoś
rispetto Re: Stary Gdansk 25.04.03, 15:37 Gdyby kogoś jeszcze interesował ten wątek, to polecam lcweb2.loc.gov/pp/mdbquery.html i wpisać w wyszukiwarce:Danzig, a nastepnie odszukać fotki oznaczone indeksem "pchrom". Fantastyczna jakość zdjęć z przełomu wieków, szczególnie tych w TIFFie (niestety ważą po 28 MB). Można tam znaleźć także fotki Sopotu i Malborka oraz oczywiście niemal wszystkich większych miast niemieckich. Pozdrawiam Paweł Odpowiedz Link Zgłoś