Dodaj do ulubionych

Przekop mierzei

04.03.07, 15:13
Co sadzicie?
Obserwuj wątek
    • Gość: fetor Re: Przekop mierzei IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.07, 16:09
      nic nie sądzimy, a ty co sondzisz
    • paddinktun Re: Przekop mierzei 04.03.07, 16:24
      Ale o co chodzi? Przekop helskiej? Z jakiego powodu? Chetnie sie wypowiem, ale
      podrzuc jakas podstawe.
      • alfik45 Re: Przekop mierzei 04.03.07, 17:01
        Helskiej?To bez sensu,Wislaną mam na mysli,w Skowronkach,czy to wedlug Was ujma
        dla przyrody?Ja uwazam,ze nie,niech wreszcie Zalew Wislany zacznie tetnic
        zyciem,a Ruscy niech wreszcie przejrza na oczy.
        • Gość: jakisstudent Re: Przekop mierzei IP: *.ds3.univ.gda.pl 04.03.07, 17:32
          ..uwazam,ze ten przekop wplynalby niekorzystnie na funkcjonowanie Mierzeji
          Wislanej, powody:
          1) zniszczona zostalaby rownowaga ekologiczna, przerwa naturalne funkcjonowanie
          srodowsk; dodatkowo wplyneloby to na niekorzystne zasolenie Zalewu.Wislanego;
          2) uniemozliwiloby to planowana odbudowe linii koleji waskotorowej do Krynicy -
          plany odbudowy istnieja [nawet sa wpisane w jakiis projekt unijny], taka linia
          istniala do 1945 [kiedy rozjezdzily ja ruskie czolgi], umozliwiala bezproblemowy
          ruch turystyczny [juz przed 2.wojna istnialy ograniczenia dotyczace ruchu
          kolowego na mierzeji]..
          • alfik45 Re: Przekop mierzei 04.03.07, 17:59
            Zasolenie Zalewu Wislanego jest i tak wysokie,zalezy z ktorej strony wieja
            wiatry,most do Krynicy Morskiej ma byc wantowy,cos jak Jana Pawla II,z
            wyodrebnionym pasem ruchu dla pojazdow szynowych,pozatym przekop bedzie
            wyposazony we wrota przeciwsztormowe.To raczej niech ruscy naprawia to ,co
            zniszczyli wczesniej w Pilawie-wlasnie wrota przeciwsztormowe w Ciesninie
            Pilawskiej.Chcialbym jescze dodac,ze ciesnina ta zostala poszerzona do ok.400
            metrow i poglebiona.Ps.Przez likwidacje wrot przeciwsztormowych zostala zalana
            Wyspa Nowakowska na Żulawach Wislanych.Jakies konkrety,odnosnie zachwiania
            ekologicznego,zwiazanego z przekopem w Skowronkach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka