Dodaj do ulubionych

Podobało się

IP: *.echo-press.com.pl 06.07.01, 16:41
Byłem w Gdyni i najbardziej co mi się spodobało to funkcjonowanie komunikacji
miejskiej w tym mieście. Dawno nie widziałem tak dobrze zorganizowanej
komunikacji.
Obserwuj wątek
    • Gość: cmd26 Re: Podobało się IP: 192.168.3.* / *.interecho.com 08.07.01, 22:19
      To fakt - Gdyni komunikacji miejskiej mozna
      pozazdroscic. Kilka firm a jeden bilet. Wiekszosc
      autobusow to pojazdy niskopodologowe (i nie jakies tam
      Jelcze lecz najczesciej Mercedesy albo Neoplany). Nie ma
      biletu czasowego (jak to jest w Gdansku). Moim skromnym
      zdaniem rozklad lini jest bardzo dobrze zaprojektowany.
      Na szczescie polnocny Sopot (tam gdzie mieszkam) tez
      obsluguje ZKM Gdynia :)
      • Gość: beast Re: Podobało się IP: *.nsm.pl 08.07.01, 23:35
        Ale przeciez z punktu widzenia MZK bilety czasowe to bardziej racjonalne
        rozwiązanie.W ten sposób duza częśc kosztów zostaje przerzucona na tych ,którzy
        jeżdża najwięcej.Brak biletu czasowego jest tylko pozornym udogodnieniem dla
        pasażera,bo płaci na MZK poprzez podatki itp.I w ten sposób na autobusy(bo
        tramwajów się Gdynia nie dorobiła) płacą także ci ,którzy nimi nie jeżdżą.
        • Gość: cmd26 Re: Podobało się IP: 192.168.3.* / *.interecho.com 09.07.01, 10:27
          > płacą także ci ,którzy nimi nie jeżdżą.

Czyli uwazasz, ze Gdynianie ze swoich podatkow utrzymuja
          takie firmy jak PKS Gdansk lub Gryf?? :))))) Nie
          slyszalem, aby Gdynianie dokladali do prywatnych firm :)
          • Gość: beast Re: Podobało się IP: *.nsm.pl 09.07.01, 12:37
            Nie wiedziałem po prostu, że są prywatne.Jak gdzieś to napisałem ,jako prawy
            gdanszczanin nie byłem w Gdyni z 6-7 lat(5 na pewno) ;).W każdym razie
            mechanizm przeze mnie opisany chyba zachowuje aktualność jeśli nie w stosunku
            do Gdyni to do innych miast gdzie nie ma ani prywatnych linii,ani biletów
            czasowych.
            • Gość: cmd26 Re: Podobało się IP: 192.168.3.* / *.interecho.com 09.07.01, 12:48
              W Gdyni jest tak fajnie zrobione, ze linie obsluguja rozne firmy (chociaz
              wiekszosc lini obsluguje jedna firma - PKA - nie wiem, czy juz jest prywatna, czy
              jeszcze znajduje sie w rekach miasta). A nad wszystkim czuwa Zarzad Komunikacji
              Miejskiej. Nie ma problemow z rozliczaniem sie z zyskow ze sprzedazy biletow.
              A zdecydowanie lepsze sa bilety na jeden przejazd niz czasowe (szczegolnie dla
              turystow) - wsiada sie do autobusu, kasuje sie bilet i w ogole nie trzeba myslec,
              jak to jest w Gdansku, ile minut bede jechal, jaki bilet trzeba skasowac, itd.
              • Gość: beast Re: Podobało się IP: *.nsm.pl 09.07.01, 13:01
                Ale z drugiej strony w Gdańsku kupujesz całodzienny i jeździsz ile chcesz.Albo
                do 45min. i zaliczasz np.3 przejazdy.Mnie się jeszcze nie zdarzyło mysleć czy
                czas "biletowy" się już skończył,po prostu zawsze wiem ile dany autobus/tramwaj
                ma jechać i kupuję odpowiedni bilet(ale zgadzam się ,że dla turystów to może
                być trudne-ale to już kwestia informowania,jakby w londynskim metrze
                przejmowali się w ten sposób turystami to już by zbankrutowali -a itak cienko
                przedą).
                • Gość: cmd26 Re: Podobało się IP: 192.168.3.* / *.interecho.com 09.07.01, 13:05
                  Tylko ile w Gdansku jest osob jezdzacych na calodziennych biletach. W wiekszosci
                  jest to 10 lub 30 min. To jest zawsze denerwujace - czy z Wrzeszcza do Centrum
                  zmieszcze sie w 10 minutach czy nie (spod Politechniki zdaze, a spod Manhattanu?
                  :))
      • Gość: MZ Re: Podobało się IP: *.echo-press.com.pl 09.07.01, 16:01
        Gość portalu: cmd26 napisał(a):
        > Moim skromnym
        > zdaniem rozklad lini jest bardzo dobrze zaprojektowany.
        > Na szczescie polnocny Sopot (tam gdzie mieszkam) tez
        > obsluguje ZKM Gdynia :)

Rozkład jest dobrze zaprojektowany, bo robią to ludzie z głową. Na szczęście w
        Radomiu, gdzie mieszkam, ZKM Gdynia też będzie niebawem synchronizował rozkłady.
        I chwała im za to...
        • Gość: cmd26 Re: Podobało się IP: 192.168.3.* / *.interecho.com 09.07.01, 16:29
          Gość portalu: MZ napisał(a):
          > Na szczęście w
          > Radomiu, gdzie mieszkam, ZKM Gdynia też będzie niebawem synchronizował rozkłady

ZKM Gdynia w Radomiu? Moglbys rozwinac temat?
          • Gość: MZ Re: Podobało się IP: *.echo-press.com.pl 10.07.01, 14:17
            Gość portalu: cmd26 napisał(a):
            > ZKM Gdynia w Radomiu? Moglbys rozwinac temat?

Mógłbym. Nasz MZDiK (Miejski Zarząd Dróg i Komunikacji) zlecił ZKM Gdynia
            opracowanie nowych rozkładów jazdy i tras linii. Najpierw były badania frekwencji
            pasażerów, a teraz trwa opracowywanie tematu. W razie czego można zajrzeć na
            stronę http://komunikacja.radom.ids.edu.pl , gdzie m.in. w dziale Informacje są
            pewne informacje na ten temat (niebawem mają być dokładniejsze).
            • Gość: cmd26 Re: Podobało się IP: 192.168.3.* / *.interecho.com 10.07.01, 14:31
              Gość portalu: MZ napisał(a):

> Mógłbym. Nasz MZDiK (Miejski Zarząd Dróg i Komunikacji) zlecił ZKM Gdynia
              > opracowanie nowych rozkładów jazdy i tras linii. Najpierw były badania frekwenc
              > ji
              > pasażerów, a teraz trwa opracowywanie tematu. W razie czego można zajrzeć na
              > stronę http://komunikacja.radom.ids.edu.pl , gdzie m.in. w dziale Informacje są
              >
              > pewne informacje na ten temat (niebawem mają być dokładniejsze).

http://komunikacja.radom.ids.edu.pl - jakas kawiarenka internetowa w Radomiu ?!?!
              :)
              • Gość: MZ Re: Podobało się IP: *.echo-press.com.pl 13.07.01, 09:46
                Serwis chwilowo nie działa, ale to wina naszego "wspaniałego" webmajstera.
                Niebawem wszystko powinno być OK.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka