gacek08 05.06.07, 07:54 Jakie macie zdanie na temat promowania przez GW okreslenia 'gdanska starowka'? Czy korekte robia w warszawie i tam im zamieniaja? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krzysiek1042 Re: "starówka" w gdańsku 05.06.07, 08:50 W Warszawie korekty nie robią, ponieważ to w Warszawie jest prawdziwa "STARÓWKA". W Gdańsku używa się tego "skrótu" dla wygody... Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: "starówka" w gdańsku 05.06.07, 09:09 To nie Warszawa, to media wpychają na siłę ten termin! Osobiście, na tym forum, zostałem przekonany do nieużywania go. Natomiast jest moim zdaniem pewien problem - jak całościowo nazwać tę njstarszą częśc miasta? Nazwa "Stare Miasto", z wiadomych przyczyn, nie wchodzi w grę. Wtedy, w tamtej dyskusji, zaproponowałem "Stare Śródmieście". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorota bicie piany IP: 135.245.72.* 05.06.07, 09:39 mozecie sobie nadal bić pianę nad uniwersyteckimi dywagacjami nad określeniem wczesnośredniowiecznej części Gdańska. żenują mnie juz tutaj pouczenia wielceoświeconych zakazujacych używania terminu Starówka czy Stare Miasto. To jest Starówka i tak pozostanie, tak samo jak port lotniczy jest w Rebiechowie, a nie Port Lotniczy Trójmiasto im. Lecha Wałęsy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: %% Re: bicie piany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.07, 17:40 Gość portalu: dorota napisał(a): > mozecie sobie nadal bić pianę nad uniwersyteckimi dywagacjami nad określeniem > wczesnośredniowiecznej części Gdańska. żenują mnie juz tutaj pouczenia > wielceoświeconych zakazujacych używania terminu Starówka czy Stare Miasto. > To jest Starówka i tak pozostanie, tak samo jak port lotniczy jest w > Rebiechowie, a nie Port Lotniczy Trójmiasto im. Lecha Wałęsy żenujące jest głupie gadanie i niecheć do do własnego miasta, porównanie zas nazewnictwa "starówki" i lotniska w Rebiechowie zupełnie z innej bajki. Nie podoba sie Tobie, ze inni dbaja o poprawnośc nazewnictwa, prosze bardzo, ale o Tobie pewno nikt nie powie nawet oświecona, raczej mniej zresztą. EOT!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paolllo Re: bicie piany IP: *.crowley.pl 06.06.07, 12:05 ściślej - port lotniczy znajduje się bardziej w dzielnicy Firoga niż Rębiechowo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Re: bicie piany IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.06.07, 22:18 Port Lotniczy Gdańsk im. Lecha Wałęsy a nie Port Lotniczy Trójmiasto im. Lecha Wałęsy port lotniczy znajduje sie w Gdańsku bo zarząd sie mieści w Gdańsku to tak samo jak z uniwersytetem pomimo że wydział znajduje się w innym mieście studiuje sie na Uniwersytecie Gdańskim w Gdańsku! Jedno jest pewnie nazwa stare miasto nie wchodzi w rachubę jako nazwa całego obszaru historycznego miasta Gdańska(tzw starówki)! Problem nazewnictwa w Gdańsku jest znacznie bardziej rozległy np. śródmieście Gdańska nazywa się po prostu Gdańskiem (co budzi zwłaszcza wśród turystów zdziwienie) czy uznawanie moreny za dzielnice a nie piecki migowo! Pozornie błahe problemy są przyczyną znacznie większych! Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek co ??? 19.06.07, 19:00 Gość portalu: dorota napisał(a): > To jest Starówka i tak pozostanie Gdańsk leży na Mazowszu i tak pozostanie ???????? Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek Re: co ??? 20.06.07, 17:50 Najwyraźniej wszyscy coś przegapiliśmy. Skoro w Gdańsku jest Starówka, to Gdańsk musi leżeć na Mazowszu, ponieważ starówki są TYLKO i WYŁACZNIE w miastach Mazowsza - jest to mazowiecki regionalizm. NIE MA czegoś takiego w Gdańsku, Poznaniu, Krakowie, Wrocławiu. Odpowiedz Link Zgłoś
net79 Re: "starówka" w gdańsku 05.06.07, 10:55 Starówka jest nazwą potoczną, która wywodzi sie może z Warszawy, ale została zapożyczona też przez Gdańszczan, ja znam to okreslenie od dziecka, nie znając jego wartosci historycznej i dla mnie ta część miasta zawsze pozostanie Starówką i wcale nie jest tak, że większość Gdańszczan buntuje się przeciwko używaniu powyższego określenia, więc , jako okreslenie potoczne nie jest ono niewłaściwe.... Odpowiedz Link Zgłoś
mallard "Starówka" nieładnie brzmi! ;) 05.06.07, 12:39 Trochę tak, jak "zelówka" :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krk ignorantom słow kilka IP: *.171.60.34.crowley.pl 05.06.07, 19:12 Cóż, nazewnictwo to część dziedzictwa kulturowego, dla mnie to piękne i wyróżniajace, że mamy Główne Miasto, Stare Miasto, Dolne Miasto, Stare Przedmieście etc., a nie mazowiecką "starówkę". Dzięki temu miasto można "czytać", patrzeć na mapę, na tabliczki i czegoś się przy okazji dowadywać o jego historii. Są oczywiście tacy, których rozróżnienie kilku dzielnic przerasta. W każdym razie nie ma co być dumnym z tego, że jest się ignorantem. Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: ignorantom słow kilka 05.06.07, 23:58 Gość portalu: krk napisał(a): > Są oczywiście tacy, których rozróżnienie kilku dzielnic przerasta. Ja bym to ujął inaczej: Najważniejsze, ,żeby dobrze zabalowac Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Za szybko poszło! :) 06.06.07, 00:00 A miało być tak: Najważniejsze, żeby dobrze zabalować! A w której części miasta, -absolutny szczegół! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lik Re: ignorantom słow kilka IP: *.gdynia.mm.pl 18.06.07, 01:51 krk napisał(a): >Są oczywiście tacy, których rozróżnienie kilku dzielnic przerasta. W każdym razie nie ma co być dumnym z tego, że jest się ignorantem. Figura stylistyczna godna całego postu. "Rozróżnianie(...)dzielnic" powala na kolana. Masz rację - nie chwal się, że jesteś ignorantem w dziedzinie języka polskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krk Re: ignorantom słow kilka IP: *.171.60.34.crowley.pl 18.06.07, 02:11 rozróżnić — rozróżniać 1. «stwierdzić różnicę między kimś a kimś lub między czymś a czymś» 2. «wyodrębnić z jakiegoś tła, z jakiejś całości» PWN sjp.pwn.pl/haslo.php?id=2517162 masz problem z rozumieniem pisanego tekstu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lik Re:Wyodrębniam Cię z tła. IP: *.gdynia.mm.pl 18.06.07, 07:33 Na nic więcej nie zasługujesz.Ignorancie... P.S.Z rozumieniem nie mam.Ze zrozumieniem gamoni i owszem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krk Re:Wyodrębniam Cię z tła. IP: *.gdynia.mm.pl 18.06.07, 19:22 może oświecisz mnie, w czym problem, chętnie się czegoś nauczę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lik Re:Zwróć się do Giertycha albo O.R..nt IP: *.gdynia.mm.pl 18.06.07, 21:19 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krk Re:Zwróć się do Giertycha albo O.R..nt IP: *.171.60.34.crowley.pl 18.06.07, 21:43 co cię powstrzymuje, żeby jednym zdaniem wyjaśnić w czym problem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lik Re:Twoja mentalność - jedno zdanie.nt IP: *.gdynia.mm.pl 18.06.07, 22:47 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krk Re:Twoja mentalność - jedno zdanie.nt IP: *.171.60.34.crowley.pl 19.06.07, 00:03 Ech, tak jak się spodziewałem: poklepać anoimowo w klawiaturę jakieś farmazony na forum - bezcenne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lik Kali - sukienka Ci się pali zalogowany troglodyto. IP: *.gdynia.mm.pl 19.06.07, 00:34 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=57&w=63662808&a=64435828 - autolustracja? //rotfl Odpowiedz Link Zgłoś
kalinowski11 Re: Kali - sukienka Ci się pali zalogowany troglo 19.06.07, 07:08 Gość portalu: lik napisał(a): > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=57&w=63662808&a=64435828 Jak sądzę sugerujesz, że jestem autorem tego postu (krk) ? Otóż nie jestem... kalinowski11 "nadaje" tylko z chello.pl. Ale Ty tego nie widzisz bo zawsze piszę zalogowany :) EOT. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lik Re: Nie sugeruję. Pokazuję, że krk sam będąc nie IP: *.gdynia.mm.pl 19.06.07, 07:26 zalogowany czyni z tego zarzut w stosunku do mnie. Jednym zdaniem: jak Kali ukraść krowy to dobrze a jak Kalemu ukraść krowy to źle. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krk Re: Nie sugeruję. Pokazuję, że krk sam będąc nie IP: 153.19.15.* 19.06.07, 16:06 Nie zalogowanie jest problemem, tylko bezsensowne klapanie dziobem (a raczej paluchami w klawiaturę). Staram się od kilku postów dowiedzieć, jaki błąd popełniłem pisząc "rozróżnienie dzielnic" i na czym polega moja ignorancja. I jakoś nie potrafisz wytłumaczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
rispetto Re: "starówka" w gdańsku 06.06.07, 08:51 Pół biedy jeśli piszą "starówka", bo to okreslenie potoczne. Cała bieda jest dopiero wtedy, gdy piszą "Starówka", bo to już nazwa własna, która w odniesieniu do Gdańska jest bzdurą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gdanszczanin Re: "starówka" w gdańsku IP: *.lond-hex.dynamic.dial.as9105.com 13.06.07, 08:03 To ze niedouczeni pismacy uzywaja tarminu "Starowka" wynika z ich wlasnych ograniczen intelektualnych. Im sie w glowie nie miesci ze renesansowa zabudowa Glownego Maiasta Gdanska nie jest starowka. Predzej ten termin pasowal by do Starega Miasta Gdanska z ktorego niestety ocalacy nieliczne zabytki (Dom Opatow Oliwskich, Ratusz Staromiejski).Tylko w Warszawie wszystko co ma piecset lat jak sama Warszawa jest Starowka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gdansk [...] IP: *.dip0.t-ipconnect.de 15.06.07, 15:00 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
kalinowski11 Re: Edziu! 18.06.07, 09:21 O czym ta dyskusja ? W Gdańsku po prostu nie ma Starówki... Jest Główne Miasto, Stare Miasto... i niechaj tak pozostanie :) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek Re: Edziu! 19.06.07, 19:03 "Starówka" to słowo z dialektów mazowieckich, w związku z tym "starówki" są TYLKO I WYŁĄCZNIE na Mazowszu (np. Płock, Warszawa), w żadnym wypadku nie ma czegoś takiego w Gdańsku. Poznaniu ani Wrocławiu, gdyby w Krakowie ktoś użył tego wyrazu, źle by się dla niego mogło skończyć. Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: Edziu! 19.06.07, 23:53 krwawy.zenek napisał: > gdyby w Krakowie ktoś użył > tego wyrazu, źle by się dla niego mogło skończyć. Lajkonik by go stratował? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mach_2 Re: Starówka IP: *.c29.msk.pl 20.06.07, 18:42 Starów•ka (potoczna nazwa Starego Miasta) -w•ce, -w•kę starów•ka (stara część miasta) -w•ce, -w•kę; -wek so.pwn.pl/lista.php?co=star%F3wka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: %% Re: Starówka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.07, 20:01 pl.wikipedia.org/wiki/Starówka chcesz zgłębiac wiedze, siegnij do innych źródeł. Odpowiedz Link Zgłoś