Dodaj do ulubionych

syf na osiedlu...

11.06.07, 20:19
między blokami 1 i 2 jest straszny syf
czy to mieszkańcy bloku nr 2 tak brudzą i paskudzą na tym osiedlu(przed
oddaniem tego budynku do użytku problem nie istniał stąd wniosek)???
tak ciężko jest trafić z workiem tudzież z innymi odpadami do śmietnika??? w
głowie się nie mieści jaki chlewik się tu zrobił aż niemiło patrzeć
Obserwuj wątek
    • kamil543 Re: syf na osiedlu... 11.06.07, 21:01
      A kiedy w ogóle oddali "2" ? i ile było zwłoki? i kiedy planują oddać "3" ?
      Dzieki!
      • kamila.stefanowicz Re: syf na osiedlu... 11.06.07, 21:14
        im dalej w las tym gorzej...
        kupowałam mieszkanie w maju 2006 i były do wyboru w 1 i 2 właśnie wybraliśmy w 1
        bo były do oddania na czerwiec(sąsiedzi wspominali o terminach na marzec)a w 2
        wtedy obiecano oddać w październiku a oddali na początku grudnia choć pewnie
        początkowy termin był szybszy
        3 natomiast miała być oddana w czerwcu 2007 ale jak widać na załączonym obrazku
        eko pomyliło lata powinni obiecać na 2008 to może obędzie się bez opóźnień hehe
        • kamil543 Re: syf na osiedlu... 12.06.07, 07:43
          Aha no to super! To jak ja mam odbiór mieszkania do końca I kw 2008 to dostanę
          je w 2012 na Euro :) BOMBA!
          • kamila.stefanowicz Re: syf na osiedlu... 12.06.07, 08:02
            Bardzo prawdopodobne :)hehe
    • janek1251 Re: syf na osiedlu... 12.06.07, 09:14
      chyba nas obrażasz? Ja celuje celnie :)

Można też wysnuć drugi wniosek: skoro oba kubły budynku nr 1 są prawie puste, a
      te nr 2 się zapełniają w jeden dzień - może więcej osób wyrzuca śmieci do
      kubłów spod dwójki (tak po drodze do samochodu)

hę? (Góralskie: przepraszam czy możesz to powtórzyć)

PS. jak zaczynasz temat - upewnij się jak wszystko wygląda.
      • kamila.stefanowicz Re: syf na osiedlu... 12.06.07, 09:33
        nie obrażam tylko wnioski wysnuwam chyba sam widzisz co to za śmieci fruwają, że
        tak to nazwę "przeprowadzkowe" i nie chodzi tu o wzajemne wyrzuty tylko by coś z
        tym zrobić
        masz rację, że kubły obok 1 stoją prawie puste a te koło 2 szybko się zapełniają
        i chyba chociażby tymczasowo warto je przestawić
        ale nie powiesz mi, że to jest tylko i wyłącznie tego wina, bo tak się składa,
        że czasem obserwuję jak mieszkańcy 2 tudzież ich robotnicy rzucają śmieci byle
        jak, a potem wszystko fruwa
        czy naprawdę tylko mi to przeszkadza?????
        • janek1251 Re: syf na osiedlu... 12.06.07, 11:41
          czyli widzisz jakieś uzasadnienie? jak ludzie mają przeprowadzkę lub remont -
          mają prawo wyprodukować więcej śmieci niz zwykle, pewnie sam sie
          przeprowadzałeś i remontowałeś lecz wtedy nikt ci nie zawracał głowy.

- daj spokój!
          • kamila.stefanowicz Re: syf na osiedlu... 12.06.07, 11:57
            po pierwsze jestem kobietą więc proszę zmień formę :)
            po drugie przeprowadzki będą tu trwały do 2009 może nawet 2010 i wyobraź sobie,
            że nie mam ochoty tolerować tu tego syfu
            po trzecie jak wprowadzali się ludzie do 1 to nie robili takiego chlewu na osiedlu
            po czwarte to , że ktoś się urządza i przeprowadza to nie znaczy, że może
            rozrzucać śmieci gdzie popadnie bez konsekwencji - jeśli tak robi to świadczy o
            jego braku kultury po prostu
            po piąte jeśli dla ciebie to zawracanie głowy to już rozumiem ten syf i może już
            się nie wypowiadaj, bo szukam w tym wątku "bratniej duszy" do rozwiązania tego
            problemu
            • janek1251 Re: syf na osiedlu... 12.06.07, 13:47
              po pierwsze przepraszam za rodzaj męski - ale pod tym nikiem czasami są
              wypowiedzi w meskiej formie, po drugie nie mówię że ja podczas swojej
              przpeprowadzki nie mam zamiaru śmiecić (raczej przeprowadzka polega na
              wnoszeniu rzeczy), więc te fruwajace kartony raczej należą do tych wprowdzonych
              (częściowo), po trzecie nikt poza Tobą nie jest w stanie poswiedczyć
              zachowania "jednynki" w czasie remontu i przeprowadzki, po czwarte nikt tych
              śmieci nie rozrzuca, kubły mają swoją pojemność (na co zwracałem uwagę w
              pierwszej wypowiedzi), więc (do piątego), próbowałem wskazać wszystkim, aby
              jeżeli uznają że nie ma miejsca na ich odpadki poszukali jakiegoś wolnego kubła
              (np. jedynki). Pisanie że sasiedzi z naprzeciwka robią chlew - nie specjalnie
              mi się podoba. tak ma być cały czas?
              Więc chyba znalazłaś bratnią duszę - ale tego nie zauważyłaś, szkoda.
              i szkoda po raz drugi - możesz zadzonić do administartora i poprosić o
              uprzątniecie, lub dostawienie konteneru.
              Po szóste - nie wiem czemu na siebie krzyczymy?
              • joanna73 Re: syf na osiedlu... 12.06.07, 15:24
                A ja (jeżeli mogę się włączyć do wymiany zdań) nie lubię generalizowania typu: ci z jedynki to..., ci z dwójki tamto, a ci z trójki to już w ogóle. Ludzie są różni. Takie uogólnianie może być obraźliwe i nie świadczy najlepiej o wypowiadającym.

Co nie zmienia faktu, że syf jest straszny (bez orzekania o winie) i rzeczywiście coś trzeba było z tym zrobić.
              • jamal_gda Re: syf na osiedlu... 12.06.07, 15:25
                Ja juz raz dzwonilem w tej sprawie do administratora. Administrator obiecal, ze
                zacznie byc sprzatane na zewnatrz budynku, ale z tego co widze niespecjalnie
                ktos sie do tego garnie o czym moze swiadczyc fakt, ze te same smieci potrafia
                lezec przez kilka miesiecy. Ja juz mam dosc tych smieci przez ktore
                niejednokrotnie nie moge otworzyc garazu poniewaz walaja sie pod drzwiami. To
                jest skandal, zeby przez pol roku administracja osiedla tego nie zauwazyla i nie
                zrobila z tym porzadku. Jesli jest za malo pojemnikow na smieci to jak ktos
                wyzej pisal moznaby dostawic jakies dodatkowe. Poza tym nie wyobrazam sobie,
                zeby na naszym osiedlu nie bylo zadnej wiaty na kosze na smieci. Chyba te
                pojemniki nie beda staly tak caly czas przed klatka???
                • jamal_gda Re: syf na osiedlu... 12.06.07, 15:27
                  Proponuje zeby kazdy z nas zamiast tylko pisac na forum zadzwonil do
                  amdinistratora w tej sprawie. Jak administratorowi posypia sie telefony od wielu
                  mieszkancow to bedzie musial cos z tym zrobic.
                  • kamila.stefanowicz Re: syf na osiedlu... 12.06.07, 16:32
                    dzwoniłam dziś rano mają dostawić jakieś kontenery
                    • janek1251 Re: syf na osiedlu... 12.06.07, 16:43
                      kamila.stefanowicz napisała:

> dzwoniłam dziś rano mają dostawić jakieś kontenery

a dostawią dla tych "spod jedynki co robią chlew" czy dla wszytskich?

to retoryczne pytanie.

jeżeli tego nie poprawimy - to faktycznie tytył tego watku bedzie pasował jak
                      ulał.

uprzejmniej proszę
                      • janek1251 sprostowanie 12.06.07, 16:45
                        sprosotowanie : "dla tych spod dwójki" - tak to brzmiało
                      • kamila.stefanowicz przesadziłam i przepraszam 13.06.07, 14:26
                        przesadziłam z oskarżeniami i przepraszam wszystkich urażonych

problem mam nadzieję przestanie istnieć wraz z nowo dostawionymi kontenerami
            • majatusia Re: syf na osiedlu... 12.06.07, 22:34
              "po trzecie jak wprowadzali się ludzie do 1 to nie robili takiego chlewu na osie
              dlu"
              ...
              policzmy... w budynku nr 1 jest 20 mieszkań... przy czym nie wszystkie
              zamieszkane - czyli osób produkujacych smieci było niewiele
              w budynku nr 2 jest coś koło 65 mieszkań... to dużo.. i nic dziwnego że śmieci
              też duzo...a kontynery małe i mało ich
              • janek1251 Re: syf na osiedlu... 13.06.07, 08:11
                zguba się znalazła - wczoraj jakiś pies (chyba golden retriwer) zajadał
                smacznie z naszych śmieci.

...więc rozrzucanie przez "mieszkańców dwójki, tudzież ich pracowników" chyba
                nie pasuje do tego co faktycznie ma miejsce.

Czekamy na małe :"soorrki"

Popieram majatusię - proste liczenie mieszkańców daja wiecej wyjaśnień, niż
                stanie z gwizdkiem na balkonie
                • b3style Re: syf na osiedlu... 13.06.07, 09:57
                  czesc

trzeba sie zgodzic ze syf jest niemilosierny. oczywiscie mozna przezucac
                  odpowiedzialnosc to na "dwojke" to "jedynke". Na pewno trzeba dzwonic do
                  administracji (zaraz bede to robil) i domagac sie wiecej kontenerow jak i
                  czestrzego ich oprozniania.
                  Ale oprocz tego warto zwrocic uwage gdy sie wynosi smieci by rzeczywiscie
                  trafic :)
                  inna sprawa co robic z reszztkami w stulu kartony, czy resztki paneli ktore do
                  kontenerow sie nie mieszcza. a Panowie ze sluzby wywozacej smieci nie biora pod
                  uwage niczego lezacego obok. szkoda
                  tak samo szkoda ze administracja nie pamieta o trawie ktora rosnie sobie...
                  wysoko.

a zmieniajac temat- ogladam ta dokumentacje i wychodzi ze maja zamiar zrobic
                  droge az do Jasienia.
                  poza tym na planie tez jest plac zabaw na osiedlu :)

pozdrawiam
                  • janek1251 prośba o linka 13.06.07, 10:41
                    • b3style Re: prośba o linka 13.06.07, 11:24
                      www.drmg.gdansk.pl/html/bzp.php?desc=full&idO=222#przetargi
                      najwazniejszy jest ten zip na dole.
                      • jakub.chojnacki Re: prośba o linka 13.06.07, 13:28
                        sprawdziłem te dokumenty i się przeraziłem. Otóż z rysunków zamieszczonych na
                        końcu dok. nr 1 i 2 wynika iż przetarg dotyczy jedynie drogi do M3 i kończy się
                        przed łukiem, znaczy będziemy w 2/3 drogi do domu :-). Proszę o weryfikacje bo
                        moze źle odczytałem te dokumenty. Do sprawdzenia tego skłoniła mnie nazwa
                        przetargu gdzie widnieje informacja wskazująca wykonanie drogi dla osiedla M3
                        • jakub.chojnacki Re: prośba o linka 13.06.07, 13:36
                          no dobra wygłupiłem się :-). Jest osobny plik z info o naszej części drogi .
                          • b3style Re: prośba o linka 13.06.07, 14:03
                            chyba bledne sa nazwy tego przetargu.
                            bo na wstepnie wspomina sie o MIII i jego infrastrukturze (co wydaje sie dosc
                            dziwne) a dopiero pozniej okresla sie zakres jako MII i Morenowe wzgorze.
                            z tych planow takze wynika ze jeszcze bedzie cos budowane miedzy MW a Jasieniem.
                            wiecie cos na ten temat??
                            • jakub.chojnacki Re: prośba o linka 13.06.07, 14:21
                              może drugi dojazd do osiedla "nad woda". Choć to duża abstrakcja, a ja już dziś
                              dość nawymyślałem :-)
                              • kor.nick Re: prośba o linka 13.06.07, 14:48
                                Czy nie uważacie że trochę nie w tym wątku toczy się ta dyskusja?
                                • ewcia_o syf na osiedlu 16.06.07, 13:12
                                  Fajnie że postawili trzeci śmietnik moze wkońcu zrobi sie czyściej ,tylko do
                                  czyich obowiązków należy posprzątanie tego co leży juz od długiego czasu poza
                                  nimi????????.Współczuje sąsiadom ,których wjazd do garażu wygląda tez nie
                                  ciekawie ,przez czyjeś lenistwo .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka