Dodaj do ulubionych

spraw kilka

18.10.07, 15:23
Witam.
Na poczatku chcialbym sie przywitac, bo pisze tutaj po raz pierwszy.
Chcialbym sie dowiedziec dwoch rzeczy. Pierwsza z nich to kwestia monopolu
firmy UPC w budynku Lastadii. Dla mnie jest to dosc dziwna sytuacja, ze nie
mam zadnego wyboru i nie chodzi tutaj o sama kwestie posiadania wyboru a o
jakosc uslugi. Internet jest w miare ok, natomiast telewizja pozostawia wiele
do zyczenia (ogladanie na telewizorze HD to meka). Jakosc nadawania jest
tragiczna. Chcialem zalozyc N (telewizja nowej generacji) ale dowiedzialem
sie, ze nie ma mozliwosci i pozwolenia. Rozumiem, ze dziurawienie elewacji
budynku nie jest ok ale co jest zlego w antenie na balkonie? Kwestia estetyki?
Rownie dobrze mozna sie przyczepic, ze sasiad ma brzydkie doniczki ;)
Druga sprawa to glosna muzyka do 4-5 nad ranem. Rozumiem impreza, niech bedzie
do 24 czy 1 i niech bedzie glosno, ale bez przesady z tym rankiem. Dziwi mnie
brak reakcji ze strony ochrony.
Obserwuj wątek
    • mblock Re: spraw kilka 18.10.07, 17:14
      w sprawie takich spraw zapraszam na zebranie mieszkańców, co do UPC niestety
      odebraliśmy mieszkania z całym dobrodziejstwem inwentarza w postaci zawartych
      umów w tym na dostarczenie kablówki - i tu niestety umowę podpisano na 10 lat
      !!!!!!! - co do anten satelitarnych, wg mnie wyglądają nieciekawie na elewacji i
      na balkonie również, jako członek wspólnoty jestem przeciwny takim rozwiązaniom,
      podobnie jak zakładaniu klimatyzatorów na zewnętrznych ścianach (a taka próba
      już była w klatce A) , zgodnie z regulaminem wszystkie zewnętrzne elementy
      (elewacje i balkony) w przypadku przebudowy muszą być zatwierdzone przez
      zebranie wspólnoty. Co do muzyki i hałasów - proszę zgłaszać to ochronie,
      reagują momentalnie, na domofonie jest przycisk za pomocą którego można się
      połączyć z portiernią, w przypadku braku reakcji imprezowiczów wyłączają prąd
      (miało już to miejsce). Podsumowując sprawa anten zgodnie z regulaminem jest
      zamknięta i w najbliższym czasie do właścicieli istniejących anten zostaną
      wysłane zawiadomienia o ich usunięciu (tym zajmie się administracja)w przypadku
      braku reakcji zgodnie z statutem wspólnoty taka przyjemność kosztować będzie
      1000 Euro ( oczywiście w przeliczeniu na złotówki)oraz demontażem na koszt
      właściciela (to ok 500 pln dodatkowo), a sprawa umowy z UPC to wg mnie całkowita
      granda i to nadaje sie do UOKiK ze względu na skrajnie niekorzystne zapisy w
      umowie świadczenia usług, w takim przypadku można dogadać się np z N co do
      świadczenia usług w całym budynku - chociaż uważam że HD prędzej czy później
      wejdzie także do innych dostawców kablówki.
      • maciejzki Re: spraw kilka 18.10.07, 19:01
        czluchow.naszemiasto.pl/wydarzenia/775622.html
        Wydaje mi sie, ze niezlym rozwiazaniem jest po prostu dogadanie sie z kims
        odpowiedzialnym za to (deweloperem?) i zamontowanie talerza na dachu tak, aby
        nie szpecil budynku a pozniej (np. wliczyc to do czynszu) podzielic sygnal na
        wszystkie mieszkania (lub tych co beda chcieli). Fizycznie mozliwe, technicznie
        moze byc problem z rozdzieleniem sygnalu.
        • mblock Re: spraw kilka 18.10.07, 20:54
          proponuje ta sprawę poruszyć na najbliższym spotkaniu, deweloper aktualnie niema
          już nic do powiedzenia, budynek jest własnością wspólnoty, przypadek podany w
          linku niestety niema odniesienia do Lastadii, w naszym budynku każdy z
          mieszkańców kupując mieszkanie podpisał także regulamin wspólnoty który był
          warunkiem przejęcia nieruchomości, najprościej będzie zebrać kilku sąsiadów
          dogadać sie z dostawcą sygnału i wystąpić o wprowadzenie tego wniosku do
          porządku obrad walnego zebrania wspólnoty, niestety na ostatnim zebraniu było
          tylko 35% mieszkańców i do teraz jeszcze żadna z uchwał nie jest prawomocna
          (niewiadomo czy się z tego śmiać czy płakać), lokatorzy zainteresowani taka
          instalacją na własny mogą to przeprowadzić ale wątpię czy wspólnota zgodzi się
          to finansować - są trudności z funduszem remontowym a co dopiero to, w sumie
          żałuję że w budynku niema sieci komputerowej, transmisja sygnału ta droga jest
          trywialna niewielki modem kosztujący ok 80 zł. Ale to tylko gdybanie, gdyby była
          sieć to net byłby w kazdym mieszkaniu za 20zł msc (przy 1MB/s).
          Proszę działać w tym kierunku jest możliwe nawet wykorzystanie istniejącego
          okablowania TV bo jest naszą własnością trzeba tylko dociągnąć do rozdzielni
          sygnał a to może być dużo prostsze niż prucie ścian.
          • maciejzki Re: spraw kilka 19.10.07, 09:29
            Oczywiscie prucie scian nie wchodzi w gre, takze myslalem o wykorzystaniu
            istniejacego okablowania.
      • sebkrysz Re: spraw kilka 22.10.07, 16:17
        W takim razie jak można zainstalować klimatyzację w mieszkaniu,
        jeżeli nie na zewnętrznej ścianie? (mieszkam na ostatnim piętrze -
        prenie można postawić jednostkę zewnętrzną na dachu?)

Pozdrawiam,
        Sebastian
        • mblock Re: spraw kilka 22.10.07, 20:02
          Zgodnie z statutem na zainstalowanie czegokolwiek na części wspólnej budynku
          potrzebna jest zgoda wspólnoty, polecam wewnętrzna instalację - cały hałas
          pozostaje w mieszkaniu zainteresowanego, a tak z drugiej strony proszę sobie
          wyobrazić elewację podźgana 197 (tyle mieszkań) jednostkami chłodzenia - piękny
          widok, a jak estetyczny, idźmy dalej trzeba zabudować klatki schodowe -
          proponuje kraty na każdym piętrze - na schodach i przy wyjściu z windy, na pewno
          znajdzie się kilku mieszkańców którzy zagospodarują teren zielony, na dziedzińcu
          na 100% ma ktoś ochotę zasadzić marchew. A co do dachu - oczywiście jeżeli
          istnieje taka możliwość techniczna niema problemu, ale po uzyskaniu zgody
          wspólnoty, proszę zgłosić ten problem na następnym zebraniu mieszkańców - i
          jeszcze jedno oprócz statutu budynek podlega ochronie konserwatorskiej - a tu
          niema zmiłuj - jedno zgłoszenie do nadzoru budowlanego, miesiąc na demontaż i w
          przypadku braku reakcji zdjęcie na koszt właściciela i bonus finansowy (od 5000
          do 50000 zł) w przypadku oporu komornik, widziałem już takie rozwiązanie na
          Starym Mieście - po pierwszej akcji na Chlebnickiej klimatyzatory zginęły w
          ciągu 1 dnia.
          Powracając do rozwiązania z klimatyzatorem wewnętrznym - dlaczego Pan chce się
          dzielić odgłosami pracy klimatyzacji z sąsiadami. Te urządzenie nie należą do
          najcichszych, chyba że wychodzimy z założenia że nam to nie hałasuje (mam
          przecież pozamykane okna) a reszta to mi wisi, jak im hałasuje to niech okna
          pozamykają... to też podejście do życia, ale czy na dłuższy czas? Przypominam że
          budynek w którym mieszkamy to wspólnota każdy z nas podpisując akt notarialny
          zgodził sie na pewne rozwiązania i ustępstwa charakterystyczne dla tego rodzaju
          budownictwa
          • maciejzki Re: spraw kilka 22.10.07, 23:13
            Nie ma co sie licytowac w temacie kar, bo jak zaczalbym wymieniac jakie kwoty
            UOKiK moze dowalic to zer by nie starczylo. Napisane jest "czesci wspolnej", od
            kiedy to balkon/porecz balkonu jest czescia wspolna? Ja rozumiem wzgledy
            estetyczne i dlatego nadal jestem za antena satelitarna zbiorcza i podzieleniem
            sygnalu do wszystkich mieszkan zainteresowanych przy wykorzystaniu obecnej
            infrastruktury, bo UPC i umowa na 10 lat to jakies ogromne nieporozumienie (brak
            alternatywy/konkurencji, bo ktos tak sobie wymyslil).
            • mblock Re: spraw kilka 23.10.07, 13:00
              wszystkie elementy budynku związane z elewacją budynku są częścią wspólną - mam
              pytanie czy wg Pana podłoga - posadzka balkonu jest Pana własnością czy sufitem
              balkonu Pana sąsiada? Zgodnie z podpisana umową notarialną mamy prawo do
              wyłączności eksploatacji tych elementów budynku ale nie ich modyfikacji,
              interpretacja własności przedstawiona przez pana umożliwia dowolne zmiany także
              w hali garażowej - można sobie po liniach wytyczających miejsce garażowe
              wymurować ścianki i mamy własny boks - sprytne, nieprawdaż?. Proponuje jeszcze
              umieścić na balkonie banerek reklamowy z lampkami, przecież to Pańska
              niezbywalna własność. Zgodnie z umową notarialną $ 2 jest Pan właścicielem
              lokalu mieszkalnego nrxx i ewentualnie piwnicy nr xx - proszę zauważyć że do
              mieszkania nie zalicza się balkonu !!! ma Pan oczywiście wyłączność jego
              eksploatacji (podobnie jak miejsca garażowego)i zbywa pan to prawo przy
              ewentualnej sprzedaży, ale balkon nadal pozostaje częścią wspólną, w czasie
              remontu elewacji ekipa odnowi także ten i inne balkony w ramach prac zleconych (
              i opłaconych) przez wspólnotę, sądzę że tą sprawę należy uznać za zamkniętą i
              nie wracać do niej, regulamin jest po to aby go przestrzegać i cieszę że jest
              Pan jedną z osób która się z tym zgadza, W sprawie renegocjacji umowy proszę o
              kontakt - mogę przekazać tekst umowy, jeżeli znalazł by Pan trochę czasu proszę
              o interwencję w UOKIK, na razie mam dosyć roboty z sprawami technicznymi budynku
              i użeraniem się z Invest Komfortem, choć na razie w miarę to wychodzi i na razie
              wszystko udaje się wyegzekwować - powoli i z mozołem ale do przodu.
              • m_hewelt Re: spraw kilka 26.10.07, 15:47
                Proponuję nieco spokoju w dyskusji; co do balkonu nie jest to dobry
                przykład: wg orzecznictwa SN, balkon jest przynależnością
                mieszkania= można potocznie powiedzieć, że prawie jego częścią, więc
                nie ma potrzeby wymieniać go nawet w akcie notarialnym (sprawdźcie,
                prawdopodobnie nie jest tam wspomniany nawet).
                Jeśli można, skonkludowałbym tą dyskusję w taki sposób: jest
                regulamin i powinien być przestrzegany i kropka. Tak długo jak go
                nie zmienimy.
                Prywatnie akurat zgadzam się z jego postanowieniami.
            • rafaz99 Re: spraw kilka 10.11.07, 01:21
              Na moje to sprawa z 10 letnia umowa z UPC w okresie panowania
              zarzadu powolanego przez dewelopera to spory walek. Z zalozenia byl
              to zarzad tymczasowy, wiec podpisanie umowy na 10 lat musi budzic
              watpliwosci. Ktos musial z tego odniesc jakas korzysc (koperta?). Na
              pewno jednak nie jest to wspolnota ani mieszkancy (czy mamy jakas
              oferte promocyjna z UPC? NIE!) Dobrze, ze nie podpisali 20 letniej
              umowy na ochrone i 30 letniej umowy na sprzatanie. W mojej opinii
              jest to umowa mocno niekorzystna, blokujaca mozliwosc swobodnej
              konkurencji i wyboru operatora. Z tego co sie orientuje, to jest
              spora szansa na rozwiazanie kazdej umowy, ktorej zapis jest mocno
              niekorzystny dla jednej ze stron. Przyznaje, ze brak mi rozeznania w
              temacie - nie widzialem tej umowy, ani nie mam pojecia w jakim
              zakresie wspolnota i powolany przez nia zarzad podlegaja cesji umow
              podpisanych przez poprzedni zarzad. Tak czy owak juz na pierwszy
              rzut oka temat smierdzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka